Mitä työhaastattelussa saa kysyä?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 7

Alma median johtaja sai tuomion työsyrjinnästä. Tämänpäiväisestä hovioikeuden päätöksestä käy ilmi, että yksityisyyyteen liittyvät asiat kuten aviopuolison sukupuoli eivät saa vaikuttaa työsuhteeseen. Mutta saako niitä kysyä työhönottohaastattelussa ja miten kysymyksiin pitäisi vastata?

Viime marraskuussa STT kyseli asiaa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) lakiasiantuntijalta, varatuomari Mikko Nyyssölältä. Tämä sanoi, että kysyä saa mitä tahansa, myös perhesuunnitelmiin ja terveydentilaan liittyviä asioita. Suullisesti voidaan puhua mistä vain. Paperille saa kirjoittaa vain tarpeelliset henkilötiedot. Työhön liittymättömät seikat eivät silti saa vaikuttaa työntekijän valintaan. Muutoin kyse saattaa olla syrjinnästä. Keskusteleminen ei ole syrjintää.


Palvelualojen ammattiliiton PAMin lakimies Jenniveera Tabell on hieman eri mieltä. Häntä haastateltiin PAMin jäsenlehdessä joulukuussa (19/12). Jenniveera Tabellin mukaan epäasiallisten kysymysten esittäminen on kiellettyä riippumatta siitä, kirjataanko vastauksia muistiin vai ei. Kyseltävien asioiden tarpeellisuus pitää aina arvioida työtehtävän hoitamisen kannalta.

”Perhesuhteista voi kysyä, mutta perusteen pitää olla hyväksyttävä. Ei käy, että jos työ vaatii matkustamista, niin työnantaja kysyy, onko lapsenhoito kunnossa”, Tabell sanoo. Lapsenhoidon järjestäminen ei ole työnantajalle kuuluva asia. On hyvä muistaa, että työnhakijalla on pyydettäessä oikeus saada haastattelijan tekemistä muistiinpanoista kopio itselleen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Miksi työsuhteeseen liittymättömiä asioita pitäisi ottaa työhaastattelussa esille, jos ne eivät saa vaikuttaa valintaan? On tietenkin normaalia ihmisten välistä kanssakäymistä, kuten puhe yhteisistä harrastuksista. Selllainen juttelu on täysin sallittua. Jos yksityisasioihin paneudutaan kovin laajasti, se voi olla merkki siitä, että ne sittenkin vaikuttavat valintaan. Epäasiallisia kysymyksiä ei saisi tehdä, mutta työnhakija ei saa myöskään valehdella. Epäasiallisista kysymyksistä pitää jotenkin luikerrella eteenpäin, sanoo Tabell PAM-lehdessä.

Alma Median tapaus varmaankin lisää yleistä valppautta työhönottoon liittyvissä asioissa, puolin ja toisin.

7 kommenttia

"Epäasiallisista kysymyksistä pitää jotenkin luikerrella eteenpäin"

Eikös niihin sitten voi vastata ihan mitä sattuu, etenkin jos ne ovat sellaisia kysymyksiä joita alunperin ei edes pitäisi kysyä? Entä sitten jos työhaastattelussa moisissa kysymyksissä valehtelee?

Mitä siitä jos se tulee esiin vasta kun työsuhde on alkanut, kumman puolella laki siinä kohdassa on, sen joka vastaili puutaheinää sopimattomiin kysymyksiin, vai sen joka alunperin niitä sopimattomia kyseli? Onko työhaastattelussa valehteleminen (nimenomaan epäasiallisissa kysymyksissä) työsuhteen purkamisen laillinen peruste?
PAM-lehdessä lakimies vastaa näin:

"Tulkitsi lakia miten tahansa, kysymykseen "oletko ajatellut hankkiutua raskaaksi" ei tarvitse vastata.
Jos työnhakija kuitenkin vastaa epäasialliseen kysymykseen valehtelemalla, se voi myöhemmin olla jopa irtisanomisperuste.
- Työnhakijoita voisi neuvoa niin, että haastattelussa kannattaa mahdollisimman vähän kerätä aggressiota ja luikerrella epäasiallisista kysymyksistä niin, että itselläkin säilyy mielenkiinto, Tabell tiivistää."