Miksi Timo Soini reagoi ylenkatsovasti homoavioliittomyönteiseen juttuun?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 5

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ottanut “plokissaan” ärhäkästi kantaa Helsingin Sanomien Nyt-liitteen verkkosivuilla julkaistuun samaa sukupuolta olevien avioliittoihin myönteisesti suhtautuvaan juttuun.

Kirjoituksessaan Soini yrittää tyypilliseen tapaansa asettautua itselleen liian vaikean aiheen yläpuolelle, vältellen ottamasta kantaa itse asiaan.

Nyt-liitteessä julkaistussa jutussa Juhani Mykkänen käy läpi erilaisia tyypillisiä vastalauseita tasa-arvoista avioliittolakia kohtaan, ja selittää perustellen, mikä missäkin vastalauseessa on vikana. Mykkänen on otsikoinut juttunsa “Jo vartin pohdinta paljastaa: Homojen avioliitto on sittenkin okei”. Mykkänen toteaa, että aiheesta on pidettävä ääntä asiasta tehtävien päätösten alla.

Tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä tukee mielipidemittausten mukaan runsaasti yli puolet suomalaisista. Vastustajia on runsas kolmannes. Yksi näkyvistä vastustajista on juuri perussuomalaisten johtaja Soini, joka on vaatinut puolueensa kansanedustajiakin toimimaan päätöksenteossa tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön hyväksymistä vastaan - vaikka puolue on olemassaolonsa aikana ehtinyt ylentää itseään sillä, ettei puolueessa ole “vanhojen” puoleiden tyyppistä ryhmäkuria.

Tavallisesti sanavalmis Soini näyttäytyy avuttomana aina, kun tämä päätyy käsittelemään avioliittolain uudistamista - ja muitakin hlbti-ihmisiä koskettavia aiheita. Niin tälläkin kertaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Soini tuntuu arvelevan, että Nyt-liitteen verkkosivuilla julkaistun jutun idea oli lietsoa ihmisiä lähettämään palautetta perussuomalaisille ja etenkin Soinille itselleen. Soini esimerkiksi toteaa tunnistavansa “spämmin” sitä saadessaan, eikä usko ihmisten spontaanisti lähettäneen hänelle viestejä.

- Helsingin Sanomien Nyt-liite ja Juhani Nykänen oli kirjoittanut, että vartissakin ymmärtää, että homoliitot on okei. Kuka ymmärtää ja kuka ei. Jutussa ei suoraan mainita Perussuomalaisia, mutta moni ymmärsi lähettää minulle linkin kirjoitukseen, kirjoittaa Soini.

Soini salaliittoteorioineen voi toki olla osittain oikeassakin, mutta epäkristillisenäkin näyttäytyvää yhdenvertaisuutta vastustavaa henkeä on perussuomalaisten lisäksi myös kristillisdemokraateissa, keskustassa, kokoomuksessa, SDP:ssä - ja jossain mitassa muuallakin politiikan pelikentillä. Oletettavasti Nyt-liitteen jutun kohteena on ollut muitakin kuin Soini kumppaneineen.

Voi tietysti nähdä edistyksenä, että Soini selvästikin tiedostaa ainakin yhden homo-ongelmaisuuden osoitteen - itsensä puolueineen.

Katoliseen kirkkoon kuuluva Soini kiinnittää huomiota erityisesti Nyt-liitteen jutussa esiin nostetuihin uskonnollisteemaisiin huomioihin, ja ohessa sivaltaa ylenkatseisiksi tulkittavin sanankääntein kirjoitusta yleisemminkin: “Puuttumatta artikkeliin muuten, joka puhuu kyllä puolestaan, lopussa viitataan Raamattuun ja Jeesuksen opetuksiin”, kirjoittaa Soini, ja jatkaa: “Tässä kohdin tulee esille kirjoittajan täydellisen tahallinen ymmärtämättömyys, mitä kristinusko on. Ei sellainen vartissa selviä, mikä on kahdessa tuhannessa vuodessa rakennettu”.

Soini on itse asiassa oikeassa siinä, että nykyiset tulkinnat kristinuskosta todella ovat kahden vuosituhannen rakennustyön tulosta. Samoin ovat uskonnosta kumpuavat asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan. Ne ovat aikojen saatossa eläneet esimerkiksi erilaisten arvostusten muutosten ja tieteen löydösten myötä. Soini myös tuo esiin vahvan uskonsa - siihen, että hänellä on hallussaan avain kristinuskon tulkintojen puhtauden arvioimiseen.

- Ihminen voi uskoa omin päin, mitä haluaa, mutta ei se kristinuskoa ole. Olen ymmärtänyt niin, että kristinusko on apostolista kirkon uskoa, johon uskotaan, eikä sävelletä asioita mieleiseksi tai irroteta yksittäisiä raamatunlauseita kontekstistaan, kirjoittaa Soini.

Katolilaisuudesta kumpuavat arvokäsitykset lienevät taustalla siinä, että Soini on asettunut vastustamaan samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja.

Oletettavasti Soini myös varsin kirkkaasti ymmärtää, ettei uskonnollispohjaisten arvokäsitysten tueksi ole olemassa inhimilliseen arkeen tai tieteeseen pohjautuvia kestäviä perusteluja vastustaa avioliittolainsäädännön uudistamista tasa-arvoiseksi. Soini välttääkin takertumasta esimerkiksi niihin varsin kyseenalaisiin käsityksiin, mitä esimerkiksi puoluetoverinsa Mika Niikko on eduskunnan puhujapöntöstäkin esittänyt tai mitä professori Tapio Puolimatka on tuonut esiin lausunnossaan eduskunnan lakivaliokunnalle, evästykseksi avioliittolain uudistamista koskevaan keskusteluun.

Soini päättää aiheen käsittelyn kirjoituksessaan eräänlaiseen ns. soinismiin: “Nyt laskeutui iso käsi Mykkäsen olkapäälle. Luulen, että hän ymmärtää enemmän kuin kirjoitti”.

Mutta ymmärsikö Perussuomalaisten puheenjohtaja ja kansanedustaja Timo Soini sitä, että paljonko hän tulikaan taas reaktiollaan paljastaneeksi? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt näyttävät olevan Soinille paljon oletettuakin vaikeampi asia.

Timo Soinin ploki: Kolme surkuhupaisaa ja yksi valonpilkahdus
Nyt.fi: Jo vartin pohdinta paljastaa: Homojen avioliitto on sittenkin okei
Arvot esiin ja aivot narikkaan - yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön vastustamisen syvin olemus

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Avioliitto rauhaan!
  • 9.11.2014, 10.20
Onko Soinin kertoma totuus punaviherpiiperöille niin kova pala, että pitää kirjoitella tälläisiä vääristeleviä haukkumakirjeitä?
Soinin totuus. Niin, on Soinin totuuksia ja sitten ihan muita totuuksia. Totuuksia ja vääristelyjä riittää.

Ei jätetä avioliittoa rauhaan.