Maatalon poika ryhtyi homoaktivistiksi jo 1960-luvulla

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Kodin Kuvalehti haastatteli homoaktivistia, Veli Hyväristä. Hän on maalaistalon poika, joka 50-luvulla oli isän kanssa niittohommissa viljapellolla ja talvella auttoi metsätöissä. Lapsuudenkodissa ei painostettu olemaan tietyntyyppinen, vaan uskottiin lapsiin. Nuoruus oli vaikeaa etsimisen aikaa. Opiskeluaikana yliopistossa hän rakastui väärään mieheen, heteroon, ja 10 vuotta nuoruutta meni niissä tuskissa.

Veli tuli esiin julkisuuteen jo 1960-luvulla. Vuonna 1969 Kotimaa-lehti julkaisi ikävän homovastaisen pääkirjoituksen, johon Veli Hyvärinen toimitti vastineen. Kun vastine ilmestyi, yksi Kristilliseen liittoon kuulunut nuori meteorologi sanoi Velille: ”Kun me tulemme valtaan, sinä olet ensimmäisten ammuttavien joukossa”.

Veli toimi 1970-luvulla Psyke ry:n puheenjohtajana. Hän kertoo olevansa julkisuudessa rohkea, mutta yksityiselämässä arka. Hänellä on pari pitkää ihmissuhdetta, ja nykyisen kumppanin kanssa on rekisteröity parisuhde. Vaikka avioliitto-kysymys ei olekaan ollut hänelle erityinen sydämen asia, hän on kuitenkin ollut iloisena juhlimassa viime talven eduskuntapäätöstä. Eilen hän marssi mukana Helsingin pride-kulkueessa.

Nyt viimeisinä vuosinaan Veli haaveilee siitä, että saisi ennen kuolemaansa valmiiksi tekeillä olevat tekstit. Ne liittyvät ammattiin, homohistoriaan ja kaunokirjallisiin harrastuksiin. Päiväkirjassa on 15 000 sivua. Ne hän haluaa luovuttaa tulevien polvien nähtäväksi. Päiväkirjoissa on vähän homoaktivismia. Enemmän on kaikkea muuta: ruokareseptejä, tapahtumia ja filosofiaa – ja miehen kauneutta.

Jo vuonna 1975 Veli Hyvärinen kirjoitti 96-lehteen miehen kauneudesta. Näytteenä kolme aukeamaa, klikkaamalla sivut suurenevat lukukelpoisiksi.

Kodin Kuvalehden artikkeli 12/2015
Veli Hyvärisen omaelämäkerta Finnqueerissa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Olen alusta saakka arvostanut ja kunnioittanut Veli Hyvärisen asiallista ja hillityn kriittistä linjaa, joka on vaatinut kestävyyttä, pitkää pinnaa ja sovittelutaitoa.