Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale 25.9.2011 asti

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Juhani Viherlahti

Kansainvälisesti merkittävään Lahden julistebiennaaliin tarjottiin tänä vuonna peräti 6 958 julistetta 50 maasta. Näyttely esittelee niistä 285, jotka ovat 36 maasta.

****

Julistetaide nimensä mukaisesti julistaa. Se voi olla tiedottavaa, kantaa ottavaa, propagandistista ja mitä tahansa sellaista, jolla koetetaan vangita vaikkapa kadulla kulkijan huomio ja kenties herättää hänen uteliaisuutensa. Julistetaide on ilmaisunsa suhteen varsin vapaamuotoinen. Se käyttää graafisia keinoja, typografiaa (taiteilee tai leikittelee tekstillä) ja tietenkin valokuvaa, jota voidaan muokata ja käsitellä varsin mielikuvituksellisesti.

Juliste on usein ilmeeltään pelkistetty ja helppo katsoa nopeastikin. Kuitenkin julisteen sanoma voi olla hyvinkin voimakas ja siihen on voitu jopa piilottaa symboliikkaa, joka aukeaa joko vaikeasti taikka vain asiaan vihkiytyneille.

70-luvulla puolalainen julistetaiden oli maailman ehdotonta huippua. Se oli väline, jolla saatettiin ilmaista kanssaihmisille asioita, jotka olivat kiellettyjä kommunistisessa Puolassa. Niitä ei olisi muulla tavoin voinut ilmaista joutumatta jopa vankilaan. Tänään tässä näyttelyssä syntyi vaikutelma, että puolalainen julistetaide on pysähtynyt siihen entiseen. Kuvakerronnassa on jäljellä piirteitä vanhasta neukkuisesta tyylistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Julistetaidetta on käytetty myös AIDSin vastaisessa taistelussa. Lahden julistebiennaalessa oli yksi juliste, joka ottaa kantaa AIDSiin. Se on graafikko Pekka Piipon nimetön työ. Kuvassa on punaisista verisuonista muodostuvat maapallon maanosat. Alareunassa pieni AIDS-muistosolmuke. Katsojalle jää vaihtoehtoja tulkita julistetta muutamalla tavalla.

Ympäristöjulisteista ehdottomasti mielenkiintoisin, taitavin ja varsin konkreettisesti kantaa ottava on liettualaisen Ilja Klemencovin juliste "They Can Disappear". Kuvapinnan tekstuuriin hienovaraisesti piilotettu hahmo paljastuu vasta oikeasta kulmasta hieman sivusilmällä katsottuna. Juliste löytyy palkittujen julisteiden verkkosivulta.

Näyttelyssä muistetaan graafista muotoilijaa, emeritusprofessori Tapani Aartomaata (1934-2009) Aartomaa on yksi tunnetuimpia ja tunnustetuimpia graafisia muotoilijoita Suomessa. Hän on ollut kantavana voimana Lahden julistebiennaaleissa. Hän ehti nähdä edellisen näyttelyn vuonna 2009. Pian sen jälkeen hän kuoli.

Graafikko Pekka Piipon nimetön juliste Lahden julistebiennaalissa. Se on digitaalinen printti. (Kuva julkaistaan Ranneliike.netissä Lahden taidemuseon luvalla)

Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale Lahden taidemuseossa
Lahden 18. kansainvälisen julistebiennalen palkitut julisteet

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!