Katolinen kirkko ja Espanja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 14

Kesken paavin tervehdyksen sunnuntaina katkesi yhteys Vatikaaniin, kertoo Nürnberger Zeitung. Mutta nyt oli uskovien mieliala paljon vapautuneempi kuin vuosi sitten. Silloin taisteltiiin homoliittoja ja aborttia vastaan. Ilmeisesti kirkon johto ei halua enää käydä suoraan vastarintaan maallista hallitusta vastaan, koska se voisi aiheuttaa lisää eristäytymistä ja häviötä sosialisteja vastaan.

Espanjassa kirkko ei ole kovin vahvoilla. Joka vuosi 20 000 ihmistä vaihtaa muuhun uskontokuntaan. Väestöstä 90% on katolisia, mutta vain 30% laskee itsensä myös arjen tasolla katoliseksi. Useimmat käyvät kirkoissa vain häitten ja hautajaisten aikaan.

Sosiologi Juan Gonzales puhuu post-katolisista. Ei olla kirkkoa vastaan, mutta kirkkoa pidetään vanhentuneena ja ajalle vieraana. Vanha klisee jumalaa pelkäävistä ja kirkkoon luottavista espanjalaisista ei enää päde.

Erityisesti nuoret ihmiset karsastavat kirkkoa. Yhden tutkimuksen mukaan 46% 15-24-vuotiaista pitää itseään ateisteina tai uskontokunnista riipumattomina. 39% ei harrasta uskonnollisia menoja ja vain 10% pitää itseään tunnustavina katolisina. Tutkijat ovat sitä mieltä, että nuoret karkotetaan katolisuudesta sellaisilla teemoilla kuin seksuaalisuus, abortti ja homoliitot.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äskettäin herätti huomiota Valladolidin kaupungin oikeuden päätös, jossa luokasta poistettiin krusifiksi yhden oppilaan isän vaatimuksesta. Tuomari perusteli: espanjalaiset eivät perustuslain mukaan ole sidottuja tiettyyn uskontunnustukseen. Arkkipiispa vastasi siihen: Krusifiksi kuuluu historiaamme ja Espanjan kulttuuriin.

Konservatiivinen kolumnisti näki asian niin, että kyseessä on Espanjan vähittäinen ei-kristillistäminen. Kohta varmaan poistetaan ristit myös hautausmailta, jotta ateistit ja muslimit eivät pahastuisi.

14 kommenttia

Heppuli kirjoitti: " - eihän meilläkään enää uskalleta pitää kouluissa joulujuhlia ja"

Uskalletaanpa! Olin juuri joulun alla ala-asteen tms. joulujuhlassa. Nuoruudessani tilaisuutta kutsuttiin kuusijuhlaksi. Se meni aivan saman kaavan mukaan kuin omassa lapsuudessani, kaikkine mahdollisine kliseineen. Toki mukana oli oppilaiden esittämä nykyaikaan sidottu koominen näytelmä. Tärkeintä, että kaikki lapset pääsivät esiintymään. Vanhemmat olivat innoissaan, kun oma pikku kullanmurukin pääsi näyttämölle.

Luokissa oli useita maahanmuuttajaperheiden lapsia. Heidän uskonnollisesta taustaan ei ole tietoa, mutta juhlaan he osallistuivat siinä kuin muutkin.

Kokemus oli nostalginen.
No hyvä niin - mutta lehtitietojen mukaan (ohjeeksi itselleni vanha ohjeeni: älä usko lehtiä - varsinkaan hesaria....!) ei noin ole ollenkaan kaikkialla. Minulla ei valitettavasti ole mahdollisuutta tarkistaa tilannetta laajemmin eikä edes yhtään missään - minulla kun ei valitettavasti ole mahdollisuutta päästä mukaan tuollaisiin juhliin ... nostalgista olisi varmaan, joo.

Millä paikkakunnalla juhlat olivat?

Kuten sanoin - ja kuten sanoit - ei se joulujuhlien vastustus ole maahanmuuttajaperheissä (muslimeissa - kristityistä puhumattakaan) vaan ihan muualla ... mm. ylireagoivassa kahjossa virkaeliitissä, niinkuin jo urputin.....