Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista luovutetaan eduskunnalle perjantaina 13.12.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Tahdon2013-kampanjan on määrä luovuttaa kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista eduskunnalle 13. joulukuuta kello 10, jolloin eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma vastaanottaa aloitteen henkilökohtaisesti. Illalla Helsingissä järjestetään ilotulitus.

Aloitteen odotetaan päätyvän eduskunnan käsittelyyn alkuvuodesta, mahdollisesti jo talvikuukausien aikana.

Kansalaisaloitteessa esitetty avioliittolain muuttaminen antaisi myös samaa sukupuolta oleville pareille avioliitto-oikeuden. Muutos koskisi ainoastaan siviilimenoin tapahtuvaa vihkimistä, eikä lakimuutos vaikuttaisi uskonnollisten instituutioiden vihkimiskäytäntöihin tai vihkimisoikeuteen.

Ilotulitus Helsingin keskustassa

Valon ja Lucian päivän iltana kello 19.30 alkaen Helsingin keskustassa nähdään Tahdon2013-kampanjan järjestämä ilotulitusnäytös. Kampanjan piiristä kerrotaan, että näytöksellä halutaan kiittää aloitteen allekirjoittajia ja kampanjaa tukeneita. Parhaiden katselupaikkojen kerrotaan olevan Kansalaistorilla (Alvar Aallon kuja) ja eduskuntatalon portailla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

166 851 suomalaista äänioikeutettua allekirjoitti aloitteen

Kannatusilmoituksia aloitteelle kerättiin 19.3. - 19.9.2013. Kannatusilmoituksen saattoi jättää kansalaisaloite.fi -verkkopalvelun kautta tai paperisella lomakkeella, joita oli mahdollisuus täyttää useissa paikoissa. Ilmoituksen saattoi myös tulostaa itse ja niitä vastaanotettiin useissa kirjastoissa.

Nimenkeruun käynnistymispäivänä aloite sai yli 100 000 kannatusilmoitusta Internetin kautta. Lain vaatima 50 000 ilmoituksen rajapyykki ylitettiin tuolloin kello 14.30 ja tuplamäärä täyttyi kello 22.25. Kaikkiaan 166 851 suomalaista äänioikeutettua allekirjoitti aloitteen.

Useiden eri mielipidemittausten mukaan suurin osa suomalaista kannattaaa avioliittolainsäädännön uudistamista siten, ettei puolisoiden sukupuoleen oteta laissa kantaa.

hlbti-järjestöt kiittävät Tahdon2013-kampanjaa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestöt Seta, Trasek ja Sateenkaariperheet ilmaisevat kiittävänsä kansalaisaloitteen toteuttajia ja kiirehtivät aloitteen saamista äänestykseen. Järjestöjen mielestä on eduskunnan arvon mukaista äänestää aloitteesta suuressa salissa.

- Tahdon-kampanja on ollut hieno ja suomalaisia innostanut kokemus, jossa laaja joukko ihmisiä on asettunut tukemaan yhdenvertaisia perheoikeuksia. Nimiä on kerätty ja tukitempauksia järjestetty ympäri Suomea. On ollut upeaa olla mukana, sanoo Setan varapuheenjohtaja Mikko Väisänen, joka toimi myös Tahdon-kampanjan Tampereen aluevastaavana.

- 166 851 nimeä on historiallinen saavutus. Heti avauspäivänä 19.3. toteutunut sadan tuhannen nimen ylitys jäi mieleen yhtenä tämän vuoden huippukohdista. Kaikilla perheillä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun. On aika näyttää se myös avioliittolainsäädännössä, Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä toteaa.

Järjestöt kiittävät tiedotteessaan lämpimästi vapaaehtoisten toteuttamaa Tahdon2013-kampanjaa ja kaikkia kampanjaa tukeneita yhteistyötahoja sekä niitä kansanedustajia ja puolueita, jotka ovat jo asettuneet tukemaan avioliittolain avaamista samaa sukupuolta oleville pareille.

Tiedotteessaan järjestöt muistuttavat, että tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen ei poista kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumiseen liittyviä esteitä, vaikka ne pitävätkin lakimuutosta merkittävänä symbolina eri perhemuotojen yhdenvertaiselle kohtelulle. Perheoikeuksien osalta nostetaan esiin esimerkkeinä isyyslain ja translain uudistusten tarve.

Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki ja Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä kuuluvat Tahdon2013-kansalaisaloitteen vireille panijoihin.

Tahdon2013-kampanja

8 kommenttia

  • 1 / 8
  • Anonyymi
  • 13.12.2013, 0.28
Eduskunta kokoontuu vuodenvaihteen tauon jälkeen tiistaina 4.2.2014. Aloite tulee puhemiehistön päättämänä päivänä suureen saliin valiokuntaan lähettämistä varten. Tuolloin käydään ensimmäinen keskustelu aloitteesta. Siis joskus helmi-maaliskuussa.