Intian korkein oikeus palautti homoseksikiellon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Intian korkein oikeus on päättänyt pitää voimassa samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet kieltävän siirtomaa-ajalta peräisin olevan lain. Pykälän rikkomisesta voi saada jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen.

Kielto oli jo vuonna 2009 kumottu alemmassa oikeusasteessa. Tuolloin Delhin oikeusistuin katsoi, että "luonnonvastaisen seksin" kieltävä laki on perusoikeuksia rikkova. Useat uskonnollistaustaiset ryhmät valittivat Delhissä tehdystä päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Korkeimman oikeuden mielestä päätösvalta asiassa on kuitenkin parlamentilla. Nyt tehdyn ratkaisun mukaan vain parlamentti voi muuttaa lakia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ihmisoikeusaktivistit pitävät korkeimman oikeuden ratkaisua yllättävänä ja masentavana. Korkeimman oikeuden odotettiin päättävän asiata toisin.

BBC: India top court reinstates gay sex ban
Yle Uutiset: Intiassa kiellettiin taas homoseksi
MTV3: Intia pitää voimassa homovastaisen lain

3 kommenttia

YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay ilmoitti, että Intian korkeimman oikeuden päätös kriminalisoida homoseksi rikkoo kansainvälistä lainsäädäntöä. Hän toivoo oikeuden ottavan jutun uudelleenkäsittelyyn:

http://www.reuters.com/article/2013/12/12/us-india-rights-gay-un-idUSBRE9BB09V20131212

Pillay kannusti toisaalla myös Intian parlamenttia laillistamaan homosuhteet lopullisesti ja painotti hlbti-kansalaisten suojelemista syrjinnältä ja väkivallalta:

http://www.ohchr.org/en/NewsEvents/Pages/Media.aspx

Intiassa elää 17,5 % maailman hlbti-ihmisistä, joten asia on tärkeä. Oikeusministeri Kapil Sibal kertoo, että hallitus etsii keinoja homoseksikiellon kumoamiseksi.
Kuvia New Delhin mielenosoituksista:

http://www.advocate.com/politics/2013/12/11/photos-indias-supreme-court-reinstates-sodomy-ban?page=0,6
---
Intialaiset tarvitsevat kannustusta ja henkistä tukea, jota voit ilmaista allout-järjestön kautta Intian sateenkaarijärjestöille:

https://www.allout.org/en/actions/india

Kommenttia muokattu: 13.12.2013 klo 01:58
  • 2 / 3
  • Anonyymi
  • 13.12.2013, 0.44
Laki on peräisin brittivallan ajalta.