EU-vaalituloksen myötä muutoksia eduskuntaan - avioliittolain uudistuksen tukijat vähenemässä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Viisi kansanedustajaa valittiin sunnuntain vaaleissa EU-parlamentaarikoiksi. Muutoksia tulee kokoomuksen, SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmiin. Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajien määrä näyttää vähenevän, sillä EU-parlamenttiin siirtyvien edustajien tilalle nousevista varalla olleista edustajista osa on ilmaissut nykyedustajia kielteisemmän kantansa avioliittolain uudistamista kohtaan.

Kokoomuksen Alexander Stubbin tilalle nousee Elina Lepomäki. Hän on ilmoittanut kannattavansa avioliittolain uudistamista tasa-arvoiseksi ja adoptiota myös samaa sukupuolta oleville pareille: "Kannatan kaikille kansalaisille samoja oikeuksia lain edessä". Lepomäki on Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja. Nykyisessä tehtävässään Lepomäki on arvostellut hallituksen toimintaa ja kertonut pitävänsä sitä liian vasemmistolaisena. Stubb tavoittelee myös Kokoomuksen puheenjohtajan paikkaa kesäkuun puoluekokouksessa. Valinta tarkoittaisi myös pääministerin pestiä. Mikäli Stubb valitaan, on mahdollista, ettei hän lähde Brysseliin.

Kokoomuksen Henna Virkkusen paikalle puolestaan nousee Mikael Palola, joka ei kannata avioliittolain uudistamista. Palolan mielestä avioliitto pitää säilyttää "perinteisenä kristillisen näkökulman mukaisena naisen ja miehen välisenä liittona" ja parisuhdelaki riittää hänen mielestään samaa sukupuolta oleville pareille. Palola toimii keskisuomalaisen kuntayhtymä Saarikan johtajana.

SDP:n Miapetra Kumpula-Natrin paikalle nouseva Harry Wallin vastustaa adoptio-oikeutta samaa sukupuolta oleville pareille. Helsingin Sanomien vaalikoneessa hän perustelee asiaa seuraavasti: "Onhan se täysin luonnotonta, että ko. parit saisivat ulkopuolisen adoptio-oikeuden, ajatelkaa sitä lasta". Veturinkuljettajan ammatissa työskennellyt Wallin on toiminut kansanedustajana vuosina 1999-2007. Toukokuussa hänet valittiin SDP:n puoluehallitukseen.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon paikalle tuleva Mika Raatikainen on ilmoittanut, että adoptio samaa sukupuolta olevalle parille riippuu tilanteesta. "Toisaalta aika outo ajatus, mutta jos pari on O.K. niin miksei - kyllä adoptoitavia hyviin perheisiin riittää". HS:n vaalikonevastauksessa hän oli merkinnyt kantansa kielteiseksi. Raatikainen on ammatiltaan rikoskomisario ja hän on Helsingin kaupunginvaltuutettu. Libanonilaisen vaimon kanssa naimisissa oleva Raatikainen on kertonut suhtautuvansa maahanmuuttoon ja ruotsinkielisten asemaan toisin kuin Halla-Aho. Raatikaisen äiti on suomenruotsalainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vasemmistoliiton Merja Kyllösen sijalle on nousemassa Katja Hänninen. Vaalikonevastauksessaan Hänninen ei ilmaise kannattavansa ulkoista adoptiota. Hän kuitenkin pehmentää perusteluissa kielteistä kantaansa: "Lähden siitä, että adoptio-oikeus tai hyvä vanhemmuus ei ole automaattisesti seksuaalisesta suuntautumisesta kiinni vaan siitä soveltuuko ihminen vanhemmaksi. Lapsen etu on aina se ykkös asia. Sen vuoksi ei voida puhua samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeuden sallimisesta vaan siitä, että aina lähdetään siitä, että mikä on lapselle paras ratkaisu. Myös yksinelävä voi adoptoida lapsen ja silloin tuskin seksuaalista suuntautumista kysytään ensimmäisenä vaan selvitetään vanhemmuuden soveltuvuus aivan muiden kriteerien valossa". Lapsiperheiden ja matalapalkkaista työtä tekevien asemasta puhuva Raatikainen toimii Raahessa kaupunginvaltuutettuna. Hän on ammatiltaan myyjä.

Miikka Keränen: Eurovaalitulos vaikeuttaa tasa-arvoista avioliittolakia?
YLE: Uusien europarlamentaarikkojen tilalle eduskuntaan nousemassa viisi uutta kansanedustajaa

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Niin tuttua
  • 26.5.2014, 16.05
Pitihän se arvata, että kokoomusporvareiden Palola uskoo vain kotiin, uskontoon ja isänmaahan :(
No on tuo SDP:n Harry Wallinin perustelukin: "Onhan se täysin luonnotonta" aika rimanalitus.