Eduskunta keskusteli neljä tuntia avioliittoasiasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 49
Avioliittolain uudistuksen vastustajat osoittivat mieltä eduskuntatalon kyljessä 28.11.2014, kun eduskunta äänesti avioliittolain uudistamisen puolesta. Etualalla tasa-arvoisen avioliittolain kannattajia. (kuva: JuhaniV)

Eduskunta keskusteli torstai-iltana tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativasta kansalaisaloitteessa lähetekeskustelussa. Viideltä alkaneessa nelituntiseksi venyneessä keskustelussa käytettiin kaikkiaan 75 puheenvuoroa.

Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativan ns. Aito avioliitto -kansalaisaloitetta tukevat puheenvuorot tulivat pääsääntöisesti Kristillisdemokraattien ja suurilta osin Perussuomalaisten piiristä sekä muutamalta keskustaedustajalta. Tasa-arvoista avioliittolakia tukevia puheenvuoroja puolestaan kuultiin Vihreiden, Vasemmistoliiton, RKP:n, SDP:n ja Kokoomuksen riveistä.

Ensimmäiset puhujat olivat tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista kannattavat Mika Niikko (ps), Päivi Räsänen (kd), Antero Laukkanen (kd) ja Peter Östman (kd). Niikko otti esiin tulevan Suomen satavuotisjuhlaan, fraasin "koti, uskonto ja isänmaa" ja suomalaisen yhteiskunnan perusyksikkönä pitämänsä vaimon ja miehen avioliiton. Niikko myös esitti Ruotsin ja Norjan kirkkojen heikentyneen avioliittokäsityksen laajentamisen vuoksi. Räsänen puolestaan katsoi, että sukupuolineutraali avioliittolaki voidaan hyvin perua, koska se ei ole vielä astunut voimaan. Räsänen esitti myös huolensa kirkkoon kohdistuvasta paineesta ja muistutti, että esimerkiksi Venäjä ei enää salli adoptoida lapsia Suomeen.

Heidän jälkeensä puheenvuoron käyttänyt Emma Kari (vihr) pahoitteli sitä, että seksuaalivähemmistöt ovat joutuneet kuuntelemaan tätä keskustelua vuosikymmeniä. Hän kertoi harkinneensa pitkään, haluaako osallistua enää keskusteluun, jossa jatketaan sateenkaariperheiden vuosikymmeniä jatkunutta pilkkaa, syntisyytöksiä ja raamatulla lyömistä.

- Nämä ihmiset, nämä pariskunnat, joille edellinen eduskunta vihdoin antoi tasa-arvoisen oikeuden avioliittoon, ovat joutuneet kuuntelemaan tätä keskustelua vuosikymmeniä. He ovat joutuneet kestämään tästä salista tullutta pilkkaa, vähättelyä, synti-syytöksiä, Raamatulla lyömistä. Nyt kun olen viimeisten päivien aikana seurannut ja kuunnellut niiden perheiden, niitten lasten, niitten äitien, niitten isien tunnelmia, joita tämä tasa-arvoinen avioliittolaki koskee, niin täytyy sanoa, että se päällimmäinen tunne heillä on, että ei kai taas - ei kai taas. Ei kai taas meidän perheiden oikeutta olla olemassa kyseenalaisteta tässä salissa. Ei kai sitä taas revitellä koko kansan edessä. Emme kai me taas joudu kuuntelemaan niitä kylmiä, niitä julmia ja niitä ilkeitä sanoja, joita täällä sanotaan meidän perheestä, minun äitiydestäni, minun isyydestäni tai meidän lapsista, totesi Kari.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Sanna Marin (sdp) pahoitteli sitä, että samaa keskustelua jälleen käydään.

Silvia Modig (vas) kertoi ihmettelevänsä vetoamista avioliiton palauttamiseksi miehen ja naisen väliseksi instituutioksi.

- Ei sitä koskaan ole otettu pois. Se on laajennettu koskemaan kaikkia niitä, jotka rakastavat toisiaan ja ovat valmiita kantamaan sitä samaa vastuuta ja velvollisuutta yhdessä, mitä avioliitto tarkoittaa, se on laajennettu koskemaan heitä kaikkia. Tasa-arvoinen avioliitto kokonaisuutena vahvistaa avioliiton käsitettä, sanoi Modig.

Stefan Wallin (rkp) puolestaan katsoi, että asia on jo kertaalleen keskusteltu eduskunnassa, eikä kukaan enää pysty keksimään uusia argumentteja. Joona Räsänen (sdp) katsoi, että olisi todella outoa, jos eduskunta vain muutamia kuukausia ennen uuden lain voimaantuloa lähtisi perumaan sen. Hänen mukaansa eduskunta ei voi olla tuuliviiri, joka kääntyy joka vaalikausi eri suuntaan. Myös Outi Mäkelä (kok) ja Saara-Sofia Sirén (kok) tukivat edellisen eduskunnan avioliittolakipäätöstä. Eero Suutari (kok) katsoi, että lainsäätäjällä ei ole oikeutta erotella ihmisiä lain edessä. Myös Hanna Sarkkinen peräänkuulutti yhdenvertaisia oikeuksia.

Monet tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista esittävää kansalaisaloitetta kannattavat vetosivat esimeriksi lapsivaikutusten arviointiin, joka heidän mukaansa on jäänyt tekemättä. Samoin esillä oli yleisemmin lapsen etu ja lapsen oikeutta tuntea biologinen isänsä ja äitinsä. Myös perinteeseen ja uskontoon vedottiin. Kristillisdemokraattien Laukkasen mukaan Ranskassa laista on poistettu sanat isä ja äiti, eikä siellä hänen mukaansa saa viettää äitienpäivää tai isänpäivää. Kumoamisen kannalla olivat myös perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen. Kristillisdemokraattien Sari Tanus puolestaan muun ohessa vetosi heidän oikeuksiinsa, jotka haluaisivat avioitumisen asemesta rekisteröidä parisuhteensa. Pentti Oinonen (ps) taas vaati, että samaa sukupuolta olevia pareja vihkivät papit vapautetaan välittömästi tehtävistään. Keskustasta Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativat Tapani Tölli, Hannu Hoskonen ja Markus Lohi.

Jyrki Kasvi (vihr) kertoi olleensa vielä 15 vuotta sitten sillä kannalla, ettei ulkoista adoptiota samaa sukupuolta olevalle parille tulisi sallia. Hän kertoi muuttaneen kantaansa perehdyttyään asiaan. Myös Ville Tavio (ps) katsoi, että "homoperhe" on 2000-luvulla tullut samanlaiseksi yhteiskunnan perusyksiköksi kuin heteroperhe ja totesi kannattavansa homoparien yhtäläisiä juridisia avio-oikeuksia.

Jani Toivola (vihr) puolestaan käytti puheenvuorossaan esimerkkinä omaa elämänsä. Hän kertoi olevansa homoseksuaali ja alle 3-vuotiaan tyttären yksinhuolajaisä. Hän sanoi uskovansa, että vanhempana pystyy tarjomanaan lapselleen rakastavan ja turvallisen kodin.

- Ainut uhka, minkä näen, että hänellä tällä hetkellä on, on se, jos hän altistuu yhteiskunnalliselle keskustelulle tai lainsäädännölle, joka jollain tavalla tekee hänen elämästään tai hänen perheensä elämästä toisarvoista tai väärää, synnyttää minkäänlaisen ajatuksen siitä, että se elämä, minkä keskellä hän elää, olisi jollain tavalla häpeällistä tai piilotettavaa tai eriarvoista. Tuon tämän sen takia esille, että haluan tällä muistuttaa, että nämä perheet, nämä parisuhteet ovat todellinen osa yhteiskuntaa tänään, sanoi Toivola.

Myöhemmin Niikko tarttui Toivolan kommenttiin:

- En epäile yhtään sitä, ettetkö olisi hyvä isä tyttäresi kasvattajana. Mutta oletko koskaan kysynyt tyttäreltäsi, kaipaako se äitiään? Kysyitkö koskaan sitä silloin kun se oli vauva, että olisiko hän voinut olla äidin rinnalla, äidin sylissä, silloin kun normaalisti lapsi on äidin sylissä?. Puhemies ojensi tämän jälkeen Niikkoa muistuttaen kohteliaisuudesta ja tavasta teititellä muita kansanedustajia.

Useampi tasa-arvoista avioliittolakia vastustanut kansanedustaja oli esittänyt keskustelun aikana, että samaa sukupuolta olevien parisuhteita sääteleväksi laiksi riittäisi parisuhdelaki. Toivola katsoi, että se “kertoo siitä etuoikeutetusta asemasta yhteiskunnassa, missä ei ole sitä realiteettista kokemusta siitä, miltä tuntuu joidenkin asioiden kohdalla tulla kohdelluksi eriarvoisesti, miltä tuntuu semmoinen elämä, missä joutuu kuuntelemaan puhetta, joka erottelee erilaisia tapoja olla perhe tai erilaisia parisuhteita”.

Keskustelun viimeiset puheenvuorot olivat kumoamista vaativan aloitteen tukijoilta. Viimeisen puheenvuoron piti Sari Essayah (kd).

Kello 21 päättyneen keskustelun päätteeksi aloite lähetettiin lakivaliokunnan käsittelyyn.

Eduskunta: Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta / Lähetekeskustelu
Aito avioliitto ry:n aloite lähetekeskusteluun torstaina

49 kommenttia

Jos umpi-uskovaiset katsovat voivansa selvitä ilman äiti-jumalaa, niin koettakoot selvitä, mutta älkööt käyttäytykö kuin "pahat kakarat" ja älkööt kaatako äiti-jumalattomuus-valinnastaan itse itselleen aiheuttamiaan ongelmia muiden niskaan.


Oletko Mika Niikko kertonut lapsillesi, miten varastit jonkun äidiltä käsilaukun ja miten yritit ajaa autolla jalkakäytävällä kävelleen jonkun äidin päälle?
Ja kerrotko lapsillesi, miten työssäsi haukut lasten äitejä ja isiä, sekä heidän lapsiaan?

Mika Niikko, antaako helluntailaisten jumala todella ihan kaiken pahantekosi anteeksi? Ja oletko muistanut kertoa lapsillesi että sitä jumalaa ei edes ole olemassa - sillä lasten etuhan on, ettei heille valehdella, eikä heitä opeteta valehtelemaan.

Kommenttia muokattu: 08.09.2016 klo 23:41
  • 2 / 49
  • puhdistuskuuri
  • 9.9.2016, 0.08
suomen eduskunta kaipaa uskonpuhdistusta: kaikki uskovaiset pitää putsata pois sieltä.