Barilla-makaronikeitto kiehui yli laitojen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 7
Bertolli ehätti oitis julkaisemaan homo-myönteisen tuotemainoksen

Barilla-yhtiön vahingontorjunta on käynnissä, mutta jotakin siitä puuttuu vieläkin: Barilla ei ole luvannut viimeisimpienkään tietojen mukaan ottaa samaa sukupuolta olevia pareja näkyviin mainoskampanjoihinsa. Juuri se on keskeinen asia tässä mediakohussa.

Barilla-yhtiön toimitusjohtaja Guido Barilla lipsautti radiohaastattelussa viime viikolla yhtiönsä homovastaisen kannan. Hän ilmoitti, ettei yhtiö tule käyttämään samaa sukupuolta olevie pareja mainonnassaan. Hän myös neuvoi niitä homoja ja muita, jotka eivät pidä tuosta asenteesta, syömään jonkun muun valmistajan pastaa. Ei mennyt kuin hetki, kun kannanotto levisi sosiaalisen median ja myös uutisvälineiden kautta yleiseen tietouteen kautta maailman. Barilla-yhtiöllä on myyntikonttorit hyvin monessa maassa. Siitä lähtien Barilla-yhtiöt ovat joutuneet peruuttelemaan toimitusjohtajan sanomisia ensin liian hitaasti ja sen jälkeen kömpelösti. Toimitusjohtaja on pyydellyt yhtiön sivulle liitetyllä videolla ensin anteeksi niiltä, jotka ovat saattaneet loukkaantua hänen lausumastaan. Homoja ei ensimmäisessä videossa mainittu. Toisessa videossa sekin sana löytyi.

http://www.youtube.com/watch?v=TYFpgOQTlbo&feature=c4-overview&list=UU-2HWDTWjUrxraQ0vuVYvoA

Kirjallinen julkilausuma ilmestyi Barilla-yhtiön pääsivulle Italiassa italiaksi ja Amerikassa englanniksi. Suomen sivuilla asiasta ei mainita mitään. Julkilausumassa ilmoitetaan yhtiön välittävän kaikista, riippumataa rodusta, uskonnosta... sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta ja kunnioittavansa ihmisten moninaisuutta. Viikon lopulla radio-ohjelman jälkeen Barillan englanninkielinen palautesivu oli joko suljettu taikka vialla. Kommentit eivät päässeet läpi.

Ei mennyt kuin hetki Barillan lipsahduksesta kun kilpailevat yhtiöt ottivat edun itselleen Barilla virheestä. Homomyönteinen mainos löytyy esimerkiksi Bertollilta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vajaan viikon aikana on myös ehditty pohtia sitä, miksi tällainen yksittäinen lipsahdus aiheutti näin valtavan reaktion ja mitä ilmeisimmin taloudellisia tappioita yritykselle itselleen.

Verkkojulkaisu SLATEssa pohditaan kolumnissa sitä, miksi Barilla-boikotti on tärkeää Italian sateenkaari-ihmisille. Slaten jutun kuvassa todetaan Barillalla olevan 206 erilaista pastaa...mutta siellä ei vielä koskaan ole kuultu ihmisten moninaisuudesta (diversity).

http://www.slate.com/blogs/outward/2013/09/27/barilla_pasta_boycott_in_italy_italian_lgbt_life_and_homophobia.html

- Kun vihaiset italialaiset alkoivat tweetata Barilla lausumasta, he eivät vain kehottaneet boikotoimaan tiettyä yritystä - he vastustivat protestillaan yleisesti hyväksyttyä julkista homofobiaa.

Kirjoittaja toteaa sateenkaari-ihmisten joutuvan sietämään tällaista julkista panettelua jopa kansanedustajilta ja monilta muilta julkisuuden henkilöiltä.

Se mikä teki tästä tilanteesta erilaisen, oli se että maassa, jossa homofobista puhetta ei mitenkään tuomita, suuntaamalla boikotti tiettyyn brandiin on ainoa käytännön tapa taistella homofobiaa vastaan. Uskonnollisten, poliittisten ja kulttuuriorganisaatioiden vihapuhe homoja vastaan on suojeltu sananvapauden perusteella, vaikka maahan ollaan säätämässä homofobian vastaista lakia.

Slaten kolumnissa todetaan boikotin todellisen vahvuuden ja voiman löytyneen siitä, että se on levinnyt maan rajojen ulkopuolelle kaikkialle maailmaan. Toimitusjohtaja Barilla saattoi ajatella, että hänen lausumallaan ole vaikutusta Italian homofobisessa ilmapiirissä. Se ei pädekään enää mentäessä maan rajojen ulkopuolelle.

Barilla boikottiin on jo kiinnitetty huomiota Italian parlamentissa. Näkymättömiin painettu sateenkaariyhteisö on tämän boikotin kautta ainakin hetken näkyvissä, totetaa Slaten kolumnisti.

New Yorkissa ilmestyvä talouselämän lehti Forbes pohtii myös Barilla-boikottia otsikolla "Barilla ansaitsee homoboikotin. Yritys oppii, että puolen valitseminen on vahingoksi liiketoiminnalle".

Forbesin kolumnissa todetaan Barillan astuneen miinaan tuolla lausunnollaan. Siitä mitä ilmeisimmin seuraa vahinkoja yritykselle. Forbesin kirjoituksessa todetaan homoyhteisöllä olevan suunnaton ostovoima. Sen arvioidaan Yhdysvalloissa olevan vuodessa jopa 800 miljardia USD. Samansukupuoliset taloudet shoppailevat 16% enemmän kuin heterotaloudet. Homoperheet ostavat vuosittain kuluttajatuotteita 25% enemmän kuin keskimääräinen amerikkalainen kotitalous. Jos homot kääntävät selkänsä jollekin yritykselle, se voi olla sille hyvin vahingollista. Forbesin kirjoituksessa todetaan, että vaikka Barilla on tehnyt useita peruutteluja, se voi olla liian myöhäistä. Homot voivat toimitusjohtajan ehdotuksesta valita toisen pastan valmistajan Barillan sijaan.

Toimitusjohtaja Guido Barillan julkilausuma
Barilla-uutinen ranneliike.netissä

7 kommenttia

  • 2 / 7
  • puppeliassi
  • 1.10.2013, 22.41
olisi hauskaa jos boikotin takia yhtiö joutuisi taloudellisiin ongelmiin, vaikkei tosin kaikki boikotoivat olisikaan seksuaalivähemmistöön kuuluvia :)