Avioliittolain muutoksen kaatuminen täysin mahdollista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 10

Tasa-arvoinen avioliittolaki voi vielä kaatua uuden hallituksen kielteiseen kantaan lain täytäntöönpanossa. Uudistuksen siirtymisen tai peruuntumisen mahdollisuus korostui tiistaina 2.6, kun kävi ilmi asia siirretyn hallituspuolueiden puheenjohtajien harkintaan ja keskustan varapuheenjohta Annika Saarikko oli korostetun pidättyväinen ottamasta mitään kantaa uudistuksen läpimenoon. Myöhemmin tiistaina pääministeri Sipilä vakuutti valmistelun jatkuvan, mutta viittasi joihinkin ristiriitaisuuksiin tarvittavissa lainmuutoksissa.

Hallitusneuvottelujen hyvinvointityöryhmä ei avioliittolaista keskustellut vaan siirsi sen hallituspuolueiden puheenjohtajien pohdittavaksi. Tiistaina julkistetun taustamuistion mukaan "Tasa-arvoinen avioliittolaki, translaki ja äitiyslaki viedään puheenjohtajien päätettäväksi." Asiasta kertoi ensimmäisenä Kaleva nettisivuillaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan avioliittolain valmistelu jatkuu normaalisti. Sipilän STT:lle antaman lausunnon mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät "käsitelleet missään vaiheessa hallitusneuvotteluja työryhmän ajatusta siirtää laki puheenjohtajien pöydälle". Sipilä myös muistuttaa, että varsinainen laki on jo hyväksytty edellisessä eduskunnassa.

– Sitten siinä on joitakin liitännäisiä lakeja, jotka ovat ristiriidassa tämän tulevan lain kanssa. Lainsäädännöllinen valmistelu jatkuu edellisen eduskunnan päätöksen mukaisesti, sanoi Sipilä STT:lle.

Yleisradion haastattelussa keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko kieltäytyi esittämästä arviota avioliittolain kohtalosta. Hän totesi, että hallitusneuvottelujen hyvinvointityöryhmä ei ottanut kantaa asiaan. Saarikko sanoi, ettei tiedä, keskustelivatko puheenjohtajat asiasta mutta Saarikon käsityksen mukaan eivät.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime eduskunta jakautui marraskuussa sukupuolineutraalin avioliittolain puolustajiin ja vastustajiin äänin 105–92. Vastustajien leirissä oli roimasti kokoomuslaisia, perussuomalaisia ja keskustalaisia.

Saarikko totesi Yleisradiolle 2.6.15, että hallitus tuo esitykset avioliittolain vaatimista muutoksista eduskuntaan, jos niin päättää. Saarikko totesi, ettei ennusta mitään.

Pääministeri Sipilä on aiemmin todennut kunnioittavansa edellisen eduskunnan päätöstä avioliittolaista. Ulkoministeri Soini totesi vaalien jälkeen, että ei tule millään tavalla edesauttamaan avioliittolain muuttumisen toteuttamista. Saarikko totesi puheenjohtajien lausuntojen asiasta olleet ristiriitaisia.

Eduskunnan äänestyksessä puheenjohtajista Sipilä ja Soini vastustivat lakiuudistusta. Stubb äänesti puolesta

Tasa-arvoinen avioliittolaki vaikuttaa ainakin isyyslakiin, nimilakiin ja adoptiolain säännöksiin.

Papereiden julkistamista oli vaatinut muun muassa SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman, joka kiittelikin julkistuspäätöstä.

– Toivottavasti kuitenkin hallituksen toiminta ei ole näin poukkoilevaa jatkossa, vaan kaikki tarvittava tieto on heti niin opposition kuin mediankin käytettävissä, Lindtman lisäsi.

Uutinen Ylessä, Saarikon lausunto
STT:n uutinen Sipilän lausunnosta

10 kommenttia

Iltalehden mukaan Sipilä sanoo että lainvalmistelu etenee normaalisti.
Kaikki on aina mahdollista niin kauan kun tässä maailmankaikkeudessa on energiaa ja yksikin atomi liikkuu. Ja ehkä senkin jälkeen, mikäli multiversumin jokin toinen universumi sujauttaa näille raukoille rajoille uutta energiaa, käyttövoimaksi.

Se on tosiasia ja sen kanssa on elettävä.

Itse avioliittolain muutos on jo hyväksytty ja tasavallan presidentti on siihen pannut nimensä. Se on siis mennyt jo läpi. Vaatisi eduskunnan hyväksymää uutta lakia, jos 1.3.2017 voimaantulevaan lakiin haluttaisiin muutosta tai jos sen voimaantulon aikataulua haluttaisiin muuttaa.

Toinen asia on vielä muuttamatta olevat oheiset lait. Niitähän voidaan vetkuttaa tai yrittää vesittää. Niiden kohtalo ei kuitenkaan sinänsä vaikuta jo hyväksyttyyn lakiin. Enkä oikein jaksa uskoa, että 1.3.2017 voimaantulevaan lakiin olisi eduskunnalla riittäviä haluja kajota, senkään uhalla, että lainsäädäntöön jäisi ristiriitaisuuksia, jos oheisia lakeja ei sitä ennen sorvattaisi kuntoon.

On tietysti tärkeää pitää näitä teemoja esillä siihen asti, että lakiuudistus on toteutunut käytännössä ja sitä myöten saatu pois päiväjärjestyksestä.