Alan Turingin perhe vaatii armahdusta homoseksuaalisuudesta tuomituille miehille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Britanniassa on käyty keskusteltua siitä, että 49 000 homoseksuaalisuudesta tuomittun miehen maine pitäisi puhdistaa armahduksella. Keskustelu on sai uutta vauhtia, kun huippumatemaatikko Alan Turing armahdettiin vuonna 2013. Hänet oli tuomittu 1950-luvulla homoseksuaalisuudesta.

Tammikuussa 2015 The Guardian -lehdessä julkaistussa avoimessa kirjeessä Stephen Fry, homoaktivisti Peter Tatchell, Turingista kertovan Imitation Game -elokuvan ohjaaja Morten Tyldum ja Turingia elokuvassa esittävä näyttelijä Benedict Cumberbatch sekä Alan Turingin sukulainen vaativat brittihallitusta armahtamaan tuhannet "törkeästä siveettömyydestä" tuomitut miehet. Armahduksen puolesta tehdyn vetoomuksen allekirjoitti puoli miljoonaa ihmistä.

Britanniassa homoseksuaaliset suhteet olivat laittomia vuoteen 1967 asti.

Vetoomus luovutettiin maanantaina Britannian pääministerille. Hänen luonaan vierailleet matemaatikon omaiset katsovat, että kaikille 49 000 homoseksuaalisuuden vuoksi Britanniassa tuomittua kuuluu vastaavanlainen armahdus. Omaisten mukana on myös Attitude-lehden päätoimittaja. Hänen mukaansa on sen aika, että historian vääryyteen tartutaan.

Logiikan tutkija ja matemaatikko Turing tunnetaan modernin tietotekniikan uranuurtajana ja erityisesti työstään natsien Enigma-salakirjoituskoodin purkamiseksi Toisessa maailmansodassa. Kiitosten sijaan Turing sai elinaikanaan osakseen vainon homoseksuaalisuutensa vuoksi. Turing pakotettiin kemialliseen kastraatioon "törkeästä siveettömyydestä" - sukupuolisuhteesta toisen miehen kanssa - saadun tuomion jälkeen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yleisen käsityksen mukaan Turingin kuolema 41-vuotiaana, vuonna 1954 oli itsemurha. Asia on kuitenkin kiistanalainen.

Sittemmin Turingin työn merkitys on tunnustettu ja tiedemiehen kunniaa on pyritty palauttamaan. Vuonna 2009 pääministeri Gordon Brown pahoitteli Turingin kohtaloa, vuonna 2012 julkaistiin Turingin työn kunniaksi postimerkki ja vuonna 2013 kuningatar Elisabet II armahti Turingin. Armahdusta kritisoitiin, koska kymmeniä tuhansia saman kohtalon kokeneita miehiä ei armahdettu samalla.

Alan Turingin elämästä kertova elokuva Imitation Game voitti sovitetun käsikirjoituksen Oscarin. Elokuvalla oli myös seitsemän muuta Oscar-ehdokkuutta.

Attitude: Turing family and Attitude editor to deliver petition to Downing Street
Kuningatar armahti Turingin – entä muut tuomitut?
Englanti: Pääministeri pahoitteli Alan Turingin kohtelua

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • puppeliassi
  • 23.2.2015, 16.40
Ei ollut natsi saksa ainoa äärioikeistolainen maa, olisi turingin kannattanut haistataa pitkät fasisteille ja lähteä muualle. Aika kauan olisi kestänyt ennenkuin olisi voinut palata kun rautarouvakin tuli vielä ihmisoikeuksien tielle.
Tuomioita homoseksuaalisuudesta annettiin erilaisten moraalipykälien varjolla Britanniassa vuoteen 2003.