Advocate-lehti esittelee Magnus Enckellin taidetta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 7
Enckellin kuva n. vuodelta 1900. Tampereen kaupungin arkistosta.

Juttusarjassa Artist Spotlight amerikkalainen Advocate-julkaisu esittelee laajasti Magnus Enckellin (1870-1925) taidetta lähinnä eroottiselta näkökulmalta.

Hänen työnsä katsotaan kuuluvan Suomen taiteen kultakauteen (1880-1910). Tuona ajanjaksona taiteelle luotiin kansallinen ilme. Kultakauden taide kertoo tarinoita Suomesta.

Magnus Enckell määritellään symbolistiksi. Suuntauksessa tutkittiin usein elämän peruskysymyksiä. Maalaus Poika ja pääkallo on esimerkki tästä suuntauksesta Enckellin taiteessa.

Enckellin teoksissa on näkyvillä selvästi miehisen erotiikan ymmärtämys. Ehkä suorimpana osoituksena voidaan nähdä Tampereen Johannaksenkirkon valtavassa ylösnousemus-alttarifreskossa vasemmalla kahden miehen kulkevan käsikädessä. (Advocaten kuvasarjan kuva 16.)

Kirjassa Who's Who in Gay and Lesbian History Enckelistä todetaan "Hänen rakkaussuhteitaan miesten kanssa ei ole kiistetty... Enckellin [taiteessa] alastomat miehet ja pojat ovat avoimen eroottisia ja aistillisia".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Valtion taidemuseon digitoima Magnus Enckellin luonnoskirja on sisällöltään mielenkiintoinen.

Enckell oli naimaton. Hänelle syntyi poika, joka sai nimeksi Jörgen. Magnus Enckell eli 55-vuotiaaksi. Hän kuoli Tukholmassa.

Advocaten 16 kuvan sarja on hyvin valittu ja teosten sävyt kohtuullisen hyvin säädetty tietokonenäytölle sopiviksi.

Artist Spotlight: Magnus Enckell
Magnus Enckell - Myyttien mestari
Valtion taidemuseon digitoima Magnus Enckellin luonnoskirja

7 kommenttia

Omakohtainen muistuma liittyen Enckellin taiteeseen. Olin järjestänyt ystävillemme ja tutuille opastetun taide-esittelyn Ateneumin taidemuseoon. Ryhmässä oli kenties parikymmentä henkilöä. Kaikki ovat homomiehiä. Seisoimme yhdessä kohtaa museota oppaan esitellessä jotakin teosta katsojista oikealle. Meistä vasemmalla oli Enckellin teos Herääminen (Advocaten kuvasarjassa kuva nro 13). Koko porukka tuijotti vain Enckellin teosta. Olen varma, että opas ei voinut olla huomaamatta mielenkiinnon erisuuntaisuutta sillä hetkellä. Minä meinasin purskahtaa nauramaan huomattuani tilanteen.
Itseäni, näin homona, nuo Enckellin selvästi alaikäisten poikien kuvat eivät ole kyllä vetäneet mielenkiinnossa puoleensa ... mutta ehkä ne muihin kuin miehestä pitäviin homomiehiin vetoavat jollain lailla. Enckellillä siis oli poikakin, eli hän oli harrastanut seksiä ainakin naisten kanssa ...

Kommenttia muokattu: 03.02.2013 klo 01:37