lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Hannele Luhtasela-El Showk Photography
Olen pääkaupunkiseudulla toimiva valokuvaaja, vankalla hääkuvauskokemuksella. Olin aikoinaan aktiivinen SETA:ssa. Ota yhteyttä!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Jalkapallomurha kansankodissa

Ossi Halme • 28.05.2015 21:58 KIRJAT
Katarina Wennstam: Petturi
413 sivua. Otava, 2015.
ISBN 978-951-1-28760-5

Arvostelukappale

Mitä Ruotsissa on tehty, kun maa on saanut niin monta kansainvälisen tason dekkarikirjailijaa? Katarina Wennstam (s. 1973) on journalisti, jolla on taustaa television rikostoimittajan työstä. Kotimaassaan näkyvä Wennstam on hieman tuntemattomampi kirjailija Pohjanlahden tällä puolen, vaikka siihen ei ole mitään syytä. Petturi on kelpo dekkari, joka on julkaistu alun perin jo vuonna 2012. Petturi on myös uuden trilogian avausteos.

Petturin tapahtumat sijoittuvat nykyajan Tukholmaan. Tarinaa kerrotaan kahden naishahmon kautta. Ruotsissa syntynyt iranilaistaustainen Shirin Sundin on lapsia haluavasta aviomiehestään etäisyyttä ottava juristi, joka toimii oikeusavustajana. Rikostutkija Charlotta Lugn puolestaan on sinnikäs rikostutkija, joka elää uusperheen elämää avioliitossa naisen kanssa.

Kirjan alkumetreillä huippujalkapalloilija Sebastian Lilja surmataan silmitöntä väkivaltaa käyttäen. ”Sebbe” on vaihtanut seuraa, mitä ei fanaattisten kannattajien keskuudessa katsota hyvällä. Rikostutkimuksen lähtökohta onkin, että joku kannattajista on julman surmatyön takana. Tarinan edetessä surmatyön jäljet alkavat kuitenkin osoittaa urheilupiirien ytimeen. Liljan kohtaloksi ei tainnutkaan koitua seuran vaihtuminen, vaan Sebastian Liljan rakkauden kohteen sukupuoli.

Vanha sanonta ”tätä kirjaa et malta laskea käsistäsi” ei mielestäni päde tähän kirjaan, mutta neljäsataa sivua tulee kyllä luettua parissa illassa. Tekstissä ei ole erityisen dramaattisia käänteitä, mutta missään vaiheessa tarina ei myöskään lipsauta vaihdetta vapaalle.

Wennstamin rooli seksuaalisten väärinkäytösten esiintuojana näkyy kirjan naishahmojen ajatuksissa ja tapahtumissa. Muutamassa kohdassa tulee jo mieleen feministinen saarna, mikä ei ole viihdekirjalle erityisen suuri kunnia, mutta kirjan ruotsalainen tausta huomioiden sen kyllä kestää. Jos nimet jättää sikseen, maininnat purjehtimisesta ja tietysti myös mantelipullaa tarjoavasta tädistä pitävät huolen siitä, että lukijalta ei pääse tapahtumamaa unohtumaan.

Paljon mielenkiintoisempaa on kuitenkin urheilupiirien homofobia sekä ”virallisen totuuden” ja (kirjan esittämän) todellisuuden ero. Sebastian Liljan kohtalo on revitetty yli realismin, mutta tämä onkin fiktiota. Sen sijaan monet dialogit ovat paikoin hykerryttävää luettavaa. Siinä missä pääkaksikon feministinen saarna on naamioitu lähinnä henkilöiden ajatusten kirjoittamiseen, on homofobia ja viharikokset laitettu tyylikkäästi dialogiksi mm. Lugnin ja hänen alaisensa lounaskeskusteluun. Myös television urheiluohjelmassa ilmoitusasian vuoksi paikalla olevat kolme entistä urheilun supertähteä (kaksi jalkapalloilijaa ja yksi jääkiekkoilija; asetelma kuvaa sattumalta osuvasti lajien nokkimisjärjestystä Ruotsissa) esiintyvät tavalla, joka mielestäni vastaa sitä todellisuutta, mikä oikean elämän urheilijoiden kanssa käydyistä keskusteluista on syntynyt. Juuri tämä lyhyt kohtaus televisio-ohjelmassa tuntuu enemmän realismilta, kuin fiktiolta.

Aihevalinta nostaa lopputuloksen pois siitä tietystä stereotypioiden ja kliseiden urasta, mihin rikoskirjallisuus ja ruotsalainen maailmankatsomus helposti sysää lukijansa. Vaikka kyseessä on trilogian avaus, Petturi toimii täydellisesti myös itsenäisenä teoksena. Kirja herättää myös ajatuksia. Suomessakin on käyty lupaavaa keskustelua urheilun nurjasta puolesta, mutta joko keskustelu on tukehtunut tai sitten yhteiskunnallisen keskustelun puheenjohtajaksi itse itsensä nimittänyt media on jättänyt aiheen käsittelyn kesken.

Kirjan ainoat selvät miinukset annan suomennoksen toteuttamisesta. Laatukustantajan kovakantiseen laitokseen on lipsahtanut pikkuvirheitä. Sen sijaan 2010-luvulle sijoittuvan teoksen kanssa pitäisi pystyä välttämään päivänselvä emämunaus eli olla kääntämättä ruotsin kielen sana ”homsexuell” muotoon ”homoseksuelli”, kun yleisesti käytettävä suomen kielen sana on ”homoseksuaali”. Älylaitteita, nettiä ja metroseksuaaleja jalkapalloilijoita vilisevä tähän aikaan sijoitettu teksti kaatuu suoraan sanottuna turvalleen joka kerta, kun törmää tuohon vanhentuneeseen sanaan, joka kuulostaakin naurettavalta. Alkuteoksen ja käännöksen julkaisujen välillä on kulunut ainakin kaksi vuotta, joten hätäisestä virheestä ei pitäisi olla kyse.

Kaikkiaan kuitenkin oikein passelia ja jouhevasti etenvää lukemista, jonka kanssa saa pari iltaa kulumaan.


» Jutun oma sivu
Vatikaani: Irlannin avioliittopäätös "tappio ihmiskunnalle"

Sami Mollgren • 28.05.2015 13:37 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Vatikaani paavinistuimineen on katolisen maailman pääpaikka.
Vatikaanin valtiosihteeri kardinaali Pietro Parolin toteaa olevansa "syvästi pettynyt" Irlannin homoavioliitot sallivaan äänestystulokseen. Paavi Franciscus ei itse ole ottanut Irlannin avioliittoäänestyksen tulokseen julkisesti kantaa.

Irlannissa katolinen kirkko on ollut perinteisesti hyvin vahva, ja kirkko on pystynyt vaikuttamaan maassa poliittiseen päätöksentekoon. Viime vuosikymmenien mittaan Irlannissa on kuitenkin tapahtunut laajoja yhteiskunnallisia muutoksia ja kirkon valta on vähentynyt.

Irlannissa hyväksyttiin perjantaina 22.5. järjestetyssä äänestyksissä samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeus murskaluvuin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Uutta hivin ennaltaehkäisyssä

Toimitus • 27.05.2015 12:02 • 8 kommenttia. TERVEYS JA TUTKIMUS
Hivin historian aikana hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn on käytetty erilaisia keinoja. Useiden ennaltaehkäisykeinojen valikoimaan on lisätty nykyisin PrEP-lääkitys (pre-exposure prophylaxis), jolla pyritään hiv-tartunnan estämiseen ennen altistumista hi-virukselle. Tälle hetkellä ainoastaan Yhdysvaltojen lääkeviranomaiset ovat hyväksyneet Truvadan käytön hivin ennaltaehkäisyssä ja Yhdysvalloissa sille on olemassa myös terveysviranomaisten laatimat viralliset ohjeistukset. Truvadan määrääminen hivin ennaltaehkäisyyn ei ole tällä hetkellä Suomessa tai muuallakaan Euroopassa mahdollista eikä Euroopan maissa näin ollen ole virallisia terveysviranomaisten laatimia ohjeistuksia PrEP-lääkitykseen.

PrEPiin liittyy tällä hetkellä varmasti monenlaisia käsityksiä ja osa näistä käsityksistä perustuu hatarille oletuksille. On käsityksiä ja oletuksia siitä, että PrEP on 100 prosenttisen varma, vaivattomasti otettava ja ongelmaton hiv-tartuntojen ennaltaehkäisykeino ja toisaalta käsityksiä, että PrEP lääkityksen käyttöönotto olisi yksistään haitaksi hivin ennaltaehkäisyssä esim. vähentämällä radikaalisti kondomin käyttöä.

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn toimivat monenlaiset keinot. PrEPissä on kysymys yhdestä uudesta mahdollisesta ennaltaehkäisykeinosta. Tässä artikkelissa esittelemme asioita, joita PrEPin käyttöön liittyy.

Mikä on PrEP?

PrEP (pre-exposure prophylaxis) tarkoittaa ennen mahdollista altistumista hi-virukselle otettavaa ennaltaehkäisevää lääkitystä, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä. Pilleri, jonka kauppanimi on Truvada, on kahden lääkeaineen yhdistelmä (tenofovir ja emtricitabine). Truvada on alun perin kehitetty hiv-tartunnan hoitoon.

Yhdysvalloissa hiv-negatiiviset ovat voineet käyttää PrEp-lääkitystä jo kohta kolme vuotta ja huomattava osa yhdysvaltalaisista terveysvakuutuksista korvaa Truvadan käytön hivin ennaltaehkäisytarkoitukseen. Tällä hetkellä Truvadaa ei saa Suomessa eikä muissa Euroopan maissa määrätä hivin ennaltaehkäisyyn. Ensimmäinen maa Euroopassa, jossa lääkeviranomaiset tulevat hyväksymään PrEPin on todennäköisesti Iso-Britannia, jossa miestenvälisessä seksissä saadut hiv-tartunnat ovat nousussa.

Centers of Disease Control and Prevention (CDC) on Yhdysvaltojen johtava terveysviranomainen (Suomessa vastaava viranomainen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL). Tämä artikkeli on osittain kirjoitettu CDC:n ohjeistusten pohjalta, koska Yhdysvallat on tällä hetkellä ainoa maa, jossa PrEP-lääkitys on laajamittaisesti käytössä. Maailman terveysjärjestö (WHO) suositteli heinäkuussa 2014 Truvadaa käytettäväksi hivin ennaltaehkäisyssä miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Mikäli ennaltaehkäisevä lääkitys hyväksytään Euroopassa, jokainen maa laatii sen käytöstä omat suosituksensa.
Kenelle?

CDC suosittelee PrEPin käytön harkitsemista niille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta. Miesten välisen seksin osalta tämä koskee henkilöitä, joilla on hiv-positiivinen kumppani sekä pareja, joissa molemmat ovat hiv-negatiivisia, mutta parilla on myös suhteen ulkopuolista seksiä sekä miehiä, joilla on anaaliyhdyntää ilman kondomia tai, joilla on todettu seksitautitartunta viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Kuinka tehokas?

Kontrolloiduissa tutkimuksissa on todettu PrEPin alentavan hiv-tartunnan riskiä jopa 92 %:lla niiden osalta, jotka ovat käyttäneet lääkettä säännöllisesti ohjeiden mukaisesti verrattuna niihin, jotka eivät käytä PrEP-lääkitystä. Väestötasontutkimuksia ei ole vielä tehty. Kliinisissä tutkimuksissa on todettu joidenkin henkilöiden saavan lääkkeestä sivuvaikutuksia, kuten vatsavaivoja tai ruokahalun menetystä. Oireet olivat kuitenkin lieviä ja hävisivät tavallisesti ensimmäisen kuukauden aikana. Joillakin henkilöillä esiintyi myös lievää päänsärkyä. Vakavia sivuvaikutuksia ei ole todettu.
PrEP-lääkityksellä olevan terveydenseuranta

Ennen PrEP-lääkityksen aloittamista tulisi aina tehdä perusteellinen terveystarkastus, jossa selvitetään mm. maksan ja munuaisten toiminta. Etenkin munuaisten toiminta on tärkeä selvittää ennen Truvadan aloittamista. Jos munuaisten toiminnassa on häiriötä, voi Truvadan käyttö olla hengenvaarallista. Mikäli PrEp-lääkitys todetaan turvalliseksi, lääkäri voi kirjoittaa reseptin. Yhdysvalloissa useimmat terveysvakuutusohjelmat kattavat PrEP-lääkityksestä aiheutuvat kulut.

PrEP-lääkityksellä oleva tarvitsee säännöllisen terveyden seurannan, hiv-testin kolmen kuukauden välein ja verikokeet, jotka kertovat, miten elimistö reagoi Truvadaan. Säännöllinen hiv-testissä käyminen on tärkeää. Mikäli PrEP-lääkityksestä huolimatta saa hiv-tartunnan, pelkän Truvadan syömisestä voi olla haittaa. Ilman toista viruslääkettä virus saattaa tulla sille vastustuskykyiseksi. PrEP-lääkitykseen tulee myös liittää yksilöllisistä tarpeista lähtevää neuvontaa, esim. liittyen seksikäyttäytymiseen.

Voiko kondomin jättää pois, jos syö Truvadaa?

Sekä CDC:n ohjeissa että Truvadan pakkausselosteessa korostetaan että kondomin käyttöä ei pidä lopettaa, kun käyttää PrEP-lääkitystä. Jos PrEP-lääkitys otetaan päivittäin, se tarjoaa hyvän suojan hiv-tartunnalta, mutta suoja ei kuitenkaan ole 100-prosenttinen. Myös kondomin käyttö suojaa hyvin hiv-tartunnalta, jos kondomia käytetään oikein ja joka kerta seksissä. Toisin kuin kondomi, PrEP-lääkitys ei suojaa muilta taudeilta, joita seksin välityksellä voi saada (kuten tippurilta, klamydialta, kupalta ja hepatiiteilta).

Niinpä CDC:n ohjeiden mukaan parhaimman suojan hiviä ja muita seksin välityksellä tarttuvia tauteja vastaan saa, jos käyttää säännöllisesti PrEP-lääkitystä ja sen lisäksi kondomia.

Muuta huomioitavaa

Olemassa olevat tutkimukset osoittavat, että PrEP-lääkityksen teho perustuu siihen, että se otetaan säännöllisesti. Epäsäännöllistä käyttöä ei suositella. Jotta hiviä vastaan saadaan paras suoja, tulee PrEP-lääkitys ottaa joka päivä. Meneillään on kuitenkin tutkimus, jossa selvitetään Truvadan tehoa silloin, jos sitä otetaan 24 tunnin sisällä ennen mahdollista seksiä. Alustavat tulokset ovat lupaavia.

On useita syitä, minkä vuoksi henkilö haluaa lopettaa PrEP-lääkityksen. Lääkityksen lopettamisesta tulisi aina keskustella hoitavan tahon kanssa. Lopetuksen syynä voi olla, että hiv-riski on selkeästi pienentynyt, lääkettä ei haluta ottaa päivittäin tai sen ottaminen unohtuu usein ja näin ollen muut tavat ehkäistä hiviä toimivat paremmin. Myös mikäli lääkityksen sivuvaikutukset häiritsevät elämää merkittävästi tai elimistö reagoi PrEP-lääkitykseen haitallisesti, lääkitys on syytä lopettaa.

Voiko PrEP-lääkityksen aloittaa, hiv-virukselle altistumisen jälkeen?

PrEP on tarkoitettu ainoastaan henkilöille, jotka ovat huomattavassa hiv-riskissä. Henkilöille, jotka tarvitsevat hiviä ehkäisevää lääkitystä yksittäisen hiville altistumisen jälkeen, on olemassa toinen vaihtoehto nimeltä PEP (post-exposure prophylaxis). PEP tulee ottaa viimeistään 48 tuntia altistuksen jälkeen. Suomessa PEP-lääkitys on mahdollinen infektiolääkärin arvion perusteella, kun tiedetään altistuksen olevan hiv-tartunnan saanut. PEP-lääkitys on näissä tilanteissa asiakkaalle maksuton.

Lopuksi

Hiv on sairaus, johon liittyy paljon ennakkoluuloja ja pelkoja. PrEP-lääkitys voi tarjota vapautta hivin pelosta ja on näin ollen monelle houkutteleva vaihtoehto. Kondomin käyttöön liittyy osalle miehistä monenlaisia haasteita ja onkin paljon ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta aina käytä kondomia satunnaisissa seksisuhteissa. Näissä tilanteissa Truvada antaa suojaa hiv-tartunnalta.

PrEP-lääkitykseen liittyy myös paljon kysymyksiä. Tärkeä kysymys on, kuka sen maksaa? Kuluuko verovaroin maksaa se, että ihminen ei käytä kondomia? Tällä hetkellä PrEP:n käyttäminen maksaa arviolta 1000 euroa kuukaudessa.

Tulevaisuudessa henkilö voi mahdollisesti itse kustantaa PrEP-hoidon, kun Truvadan patentti vapautuu tai edullisempia hiv-lääkkeitä hyväksytään ennaltaehkäisykäyttöön. Tällöin haasteeksi saattavat muodostua vaihtelevat hoitokäytännöt ja se, kenen vastuulla on hoidon seuranta. Ongelmaksi voi muodostua myös sitoutuminen lääkkeen säännölliseen käyttöön sekä siihen liittyvään hoitoon ja seurantaan. PrEP-tutkimuksissa havaittiin, että hiv-negatiiviset sitoutuivat lääkitykseen huonommin kuin hiv-positiiviset muissa tutkimuksissa. PrEP-lääkityksen teho oli hyvä niillä, jotka söivät lääkettä säännöllisesti, mutta teho laski alle puoleen henkilöillä, jotka söivät lääkettä epäsäännöllisesti. PrEP-lääkityksen laajamittainen käyttö vähentäisi todennäköisesti kondomin käyttöä ja lisäisi muiden seksitautien esiintyvyyttä. Osan seksitaudeista hoito on jo tällä hetkellä haasteellista, esim. tippurista on olemassa kantoja, jotka ovat vastustuskykyisiä kaikille olemassa olevilla antibiooteille.

Hiv tarttuu useimmiten henkilöltä, joka ei ole tietoinen omasta tartunnastaan. Hiv-tartunnan saanut, joka on lääkityksellä, ei tutkimusten mukaan ole tartuttava suojaamattomassa seksikontaktissa. Osa hiv-tartunnan saaneista on ottanut uutisen hiviä ennaltaehkäisevästä lääkkeestä ilolla vastaan. Heidän mukaansa PrEP-lääkityksen ansiosta vastuu hivin tarttumisesta ei ole enää ainoastaan hiv-positiivisilla.

PrEP voi olla edistysaskel taistelussa hiv-tartuntoja vastaan. Ihmepilleri se ei kuitenkaan ole. Ennaltaehkäisytyön perustana ovat edelleen hiv-testaus, kondomin ja liukuvoiteen käytön edistäminen sekä palvelujen tarjoaminen hivin kannalta keskeisille ihmisryhmille. Keskeistä on myös millainen asema seksuaalivähemmistöillä on yhteiskunnassa. Tällä on vaikutusta siihen, kuinka kokonaisvaltaisesti homomiesten terveyskysymyksistä huolehditaan sekä millaisia palveluja tai tietoa seksuaaliterveydestä heille tarjotaan elämän eri vaiheissa.

Kirjoittajat:
Teppo Heikkinen, Jenny Tigerstedt ja Sami Tuunainen
Hiv-tukikeskuksen työntekijöitä

CDC:n ohjeistus PrEP-lääkityksestä
Ylioppilaslehden artikkeli PrEPistä

Tutkimusta aiheesta:

Ipergay-tutkimus
PROUD-tutkimus
PARTNER-tutkimus


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Grönlanti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain

Sami Mollgren • 27.05.2015 11:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Grönlannin parlamentti hyväksyi tiistaina yksimielisesti tasa-arvoisen avioliittolain, 27 äänestäessä kyllä ja kahden kansanedustajan ollessa poissa.

Grönlannissa tulee voimaan Tanskassa vuonna 2012 voimaan tullut avioliittoa koskeva lainsäädäntö. Se sallii myös adoptiot samaa sukupuolta oleville pareille. Laki astuu voimaan lokakuun 2015 alussa.

Kun Tanska hyväksyi rekisteröidyn parisuhteen vuonna 1996, tuli laki voimaan myös Grönlannissa. Sen sijaan Tanskan hyväksyttyä vuonna 2012 sukupuolineutraalin avioliittolain, ei Tanskaan itsehallinnollisena alueena kuuluva 57 000 asukkaan Grönlanti ottanut sitä käyttöön.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlannin tulos ei liennytä Saksan oikeiston asennetta

jnsto • 27.05.2015 09:47 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlannin kansanäänestyksen tulos on saanut Saksassa aikaan poliittista liikettä avioliittolain korjaamiseksi. Hallitsevat kristillisdemokraatit ovat kuitenkin torjuneet ajatuksen. Tasa-arvoisen avioliittolain voitettua Irlannin äänestyksessä Saksan SPD:n perhepoliittinen edustaja Sönke Rix, vasemmistopuolue Linken ryhmänjohtaja Gregor Gysi ja vihreiden varapuheenjohtoja Simone Peter vaativat avioliiton avaamista myös Saksassa. Unionin (kristillisdemokraatit ja heidön baijerilainen siarpuolueensa) perhepoliittinen edustaja Marcus Weinberg kuitenkin ilmoitti vastustavansa ajatusta. CDU/CSU:n mielestä ei ole perusteltua, että keskeisiin poliiittisiin kysymyksiin kuuluva kokonaisuus asemoitaisiin uudelleen kesken vaalikauden. Liberaalisen FDP:n varapuheenjohtaja Katja Suding tervehti Irlannin päätöstä nykyaikaisena ja liberaalina.

Aiheesta uutisoi Der Tagesspiegel.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pohjoismaat menestyivät homovähemmistön tyytyväisyysvertailussa


Planet Romeon kartan mukaan homomiehet kokevat olevansa tyytyväisiä elämäänsä erityisesti Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa. (kuvakaappaus verkkosivulta)
Homomiesten tyytyväisyyttä elämäänsä kuvaavan vertailun kärkipaikkaa pitää Islanti ja sen jälkeen seuraavina ovat Norja, Tanska, Ruotsi. Suomi on sijalla 12. Suomen ja muiden Pohjoismaiden välille kiilasivat järjestyksessä Uruguay, Kanada, Israel, Alankomaat, Sveitsi, Luxembourg ja Uusi-Seelanti.

Suomen jälkeen vertailussa ovat Espanja, Saksa, Argentiina, Thaimaa, Belgia, Tsekki, Itävalta, Australia, Ranska, Etelä-Afrikka, Iso-Britannia, Andorra, Irlanti ja USA. Suomen lähimaista Viro on sijalla 42, Latvia sijalla 70, Liettua sijalla 72 ja Venäjä sijalla 87.

Perää vertailussa pitää sijalla 127 Uganda. Sen vanavedessä ovat Sudan, Etiopia, Kirgistan, Irak, Nigeria ja Iran.

Gay Happiness Index (GHI) perustuu 115 000 Planet Romeo -palvelun käyttäjän vastauksiin. Vastaajista 80 prosenttia määrittelee itsensä homoksi ja 18 prosenttia biseksuaaliksi.

Indeksi perustuu kolmeen asiaan: miten vastaaja kokee yhteiskunnan suhtautumisen homoseksuaalisuuteen, miten kokee tulevansa kanssaihmisten kohtelemaksi sekä miten tyytyväisiä vastaajat ovat elämäänsä ja hyväksyvätkö he itsensä.

Suomalaisia vertailun vastaajista on 664. Vastaustiheys on suurin keskisessä Euroopassa.

Yhteenvedossa esitetään myös kuvaaja siitä, miten asiat ovat kehittyneet vuoden kuluessa. Yleiskuva on, että vertailun kärkipäässä tilanne on kehittynyt entistä suotuisampaan suuntaan - ja ongelmamaissa tilanne on kehittynyt yhä huonompaan suuntaan. Kärjen tuntumassa olevien maiden osalta herättää huomiota Alankomaiden tilanteen heikkeneminen. Myös Slovakiassa ja Unkarissa tyytyväisyys on laskenut.

Planet Romeon kommentissa arvioidaan homojen asemaa peri puolilla maailmaa: Amerikoissa ja Kaakkois-Aasiassa asiat kehittyvät hyvään suuntaan. Euroopassa tilanne vaihtelee Skandinavian "homotaivaasta" Balkanin "homodraamaan". Afrikassa, Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä tilanne on vähemmän yllättävästi ahdistava.

Planet Romeo esittelee vertailun yhteenvetosivulla erilaisia muitakin kyselyn löydöksiä.

Lisäksi sivusto julkaisee myös arvionsa siitä, kuinka moni maailman homoista on joutunut seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi kokemaan erilaisia kielteisia asioita. Sivuston arvion mukaan 13 miljoonaa homoa on ajettu kotoaan, neljä miljoonaa kärsii vakavasta väkivallasta, 22 miljoonaa menetti työnsä tai ei saanut työtä, 7 miljoonaa on heteroavioliitossa, 66 miljoonaa on kaapissa vanhemmiltaan ja 41 miljoonaa haluaisi jättää maansa. Sivusto on tehnyt arvionsa sen perusteella, että maailmassa olisi 175 miljoonaa homomiestä.


» Jutun oma sivu
Pohjois-Irlannissa kampanjoidaan tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

Sami Mollgren • 26.05.2015 08:06 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Belfastissa on määrä järjestää mielenosoitus tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön puolesta 13. kesäkuuta. Useat yhdenvertaisuutta ajavat ryhmittymät järjestävät mielenilmaisun yhteisvoimin.

Irlannin tasavallassa viikonloppuna murskaluvuin kansanäänestyksessä hyväksytty samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeus on voimistanut Pohjois-Irlannissa vaatimuksia säätää alueelle tasa-arvoinen avioliittolaki.

Ison-Britannian Englannissa ja Walesissa tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan maaliskuussa 2014 ja Skotlannissa vuoden 2014 viimeisenä päivänä.

Pohjois-Irlannin puolueista Sinn Féin olisi valmis edistämään homoavioliittoja, mutta Demokraattinen unionistipuolue ei.

Huhtikuussa ohjois-Irlannin edustajakokous torjui samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden äänin 47 puolesta ja 49 vastaan. Demokraattinen unionistipuolue olisi ollut valmis käyttämään tarvittaessa "petition of concern" -menettelyä, jolloin käsiteltävän asian olisi saatava vähintään 60 prosentin kannatus tullakseen hyväksytyksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Marokko: Kolme miestä vankilaan homoseksuaalisuudesta tuomittuina

Sami Mollgren • 26.05.2015 07:36 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Homoseksuaalisuus johti kolmen miehen kolmen vuoden mittaiseen vankilatuomioon Marokossa. Tuomiot annettiin maan koillisoassa sijaitsevassa Taourirtissa.

Kaksi miehistä jäi kiinni harrastettuaan seksiä mekaanikon työpajassa. Poliisi pääsi nelikymppisen mekaanikon ja parikymppisen miehen jäljille vihjeen perusteella. Kolmas tuomittu mies oli nämä yhteen saattanut molempien yhteinen tuttava.

Marokossa "poikkeavat teot samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa" sekä avioliiton ulkopuolinen seksi ovat rangaistavia tekoja.

Ihmisoikeusjärjestöt katsovat homoseksuaalisuuden kieltävän lain olevan vastoin oikeuden yksityiselämään turvaavan maan perustuslakia. Kansan keskuudessa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on yleisesti kielteistä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Mainos, joka toivoo hyvää tulevaisuutta

vaeltaja2006 • 26.05.2015 05:03 • 11 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Räväkässä etusivun mainoksessa Helsingin Sanomissa tänä amuna Finlayson onnittelee uusia ylioppilaita ja rohkaisee heitä löytämään oma tiensä: ”Olkaa rohkeita, ravistelkaa, kyseenalaistakaa. Uskokaa itseenne, tehkää suuria ja olkaa onnellisia”.

Viime aikoina eurooppalaisia arvoja on ravisteltu poikkeuksellisen vahvasti. Irlannin kansanäänestyksen tulos kertoo, että edes katolisuuden mallimaassa arvomaailma ei ole enää sama kuin ennen. Eilen Vatikaanikin myönsi, että muutos on nopeampaa kuin ajateltiin.

Suomessa tasa-arvoista avioliittolakia vastustettiin ”tieteellisesti” vetoamalla monien menneen ajan ”viisaiden miesten” ajatelmiin perinteen puolustamisesta. Ei ole vaikea löytää ajatelmia puolesta tai vastaan, mutta on otettava selvää, millaisessa maailmassa silloin elettiin, kun ne ajatukset syntyivät. Pinttyneiden, syvään juurtuneiden ajatusrakennelmien ravisteleminen ja kyseenalaistaminen on nykyään entistä tärkeämpää. Siitä hyötyvät sekä enemmistöt että vähemmistöt.

Mainos, jossa uusi yliopilas on Tom of Finland -lakanoiden välissä, herättää varmaan huomiota myös ulkomailla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pirkanmaan pride kesäkuun alussa - ohjelma julkaistu

Sami Mollgren • 25.05.2015 07:51 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Pirkanmaan pride 2015 järjestetään Tampereella kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Pride-viikko käynnistyy maanantaina 1.6. englanninkielisellä sateenkaari-illalla. Tiistaina on vuorossa trans-aiheita: Sukupuolen moninaisuus, itsemäärittelyn oikeus ja sensitiivinen kohtaaminen sekä Transkahvila. Keskiviikkona kokoontuu nuorten ryhmä ja järjestetään runotilaisuus.

Torstaina on määrä järjstää ennakkoilmoittautumisen vaativa "Ihan syvältä" -otsikon alla iloinen anaaliseksityöpaja, jossa perehdytään mm. anaalin anatomiaan ja seikkoihin, jotka tekevät anaaliyhdynnästä sekä nautinnollisempaa että turvallisempaa. Samana iltana järjestetään Malkuksen ja Sinuiksi -hankkeen voimin Raamatulla päähän -paneeli, jossa aiheena on vastakkainasettelu.

Perjantaina järjestetään CHECKPOINT 2.0 Hiv-pikatestaus, avoin pulinatori ja ennakkoilmoittautumisen vaativa sinkkutapaaminen.

Lauantaina on luvassa myös normikriittinen näyttelykierros Werstaalla, sateenkaariperhetapaaminen, sateenkaarimessu ja sateenkaariteatteria.

Tapahtuma huipentuu lauantai-iltapäivänä 6.6. järjestettävään Tullikamarinaukiolta käynnistyvään ja Laikunlavalle suuntaavaan pride-kulkueeseen, Laikunlavalla järjestettävään päätapahtumaan. Päätapahtumassa on virallisten tervehdyksien ja Pirkanmaan Setan draamaryhmän näytelmäpalan lisäksi myös yhteisöllisiä ja osallistavia osioita, kuten kimppajumppa ja sateenkaariyhteislauluja.

Pride-viikon ohjelmaan kuuluu myös kahdet leimarit YO-talolla: perjantain retroLeimarit yläkerrassa Vintillä sekä lauantain PrideLeimarit koko talossa. Myös Tampereen homobaarin Mixein luvataan olevan perjantaina ja lauantaina mukana pride-humussa.

Tapahtuman järjestää Pirkanmaan Seta ja sen kanssa ovat yhteistyössä esimerkiksi Amnesty, Annikki-OFF, Hiv-tukikeskus, Kehitysvammaisten tukiliiton Mahti-hanke, SPR:n Hämeen piiri, Malkus ry, Tampereen Rasmus, Tamy, Tampereen Sateenkaariperheet, Mixei ja Werstas. Näiden lisäksi mukana on myös Sinuiksi-hanke, joka kiertää kesän aikana useimmissa pride-tapahtumissa eri puolilla Suomea.

Pirkanmaan priden teemana on "Yhdessä olemme enemmän - leimaudu yhdenvertaiseksi".

***

Heinäkuussa 16.7. - 19.7. Tampereella järjestetään myös pride-henkinen "Tamepere Pride -Kulttuuritapahtuma ja Sateenkaarifestivaali". Sen järjestää Tampere Pride ry.

Pääjuhlassa luvataan nähtäväksi katkelmia tulevan syksyn näytelmästä Romeot ja Juliat - Tähtien merkitsemät lapset, kun Pirkanmaan Setan Draamaryhmä tulkitsee kokemuksia vihasta ja rakkaudesta.
Päätapahtuman juontajina ovat Minna Kivelä (kuvassa) ja Gekko (kuva: Pirkanmaan Seta)

» Jutun oma sivu
Vihreä saari, kansanäänestys ja sateenkaari

Sami Mollgren • 24.05.2015 13:10 • 3 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Irlannin perjantainen kansanäänestys johti samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden kannalta myönteiseen lopputulemaan. Irlantilaiset antoivat asialle selvän tukensa: 62 prosenttia äänestäneistä kannatti perustuslain perhettä koskeviin pykäliin lisäystä, jossa todetaan että parisuhteen kumppanien sukupuoli ei ole avioliitto-oikeuden suhteen merkitsevä asia.

Äänestystulos selvisi lauantaina, jolloin sosiaalinen media oli revetä uudistuksen tukijoiden riemusta ja Irlannin kaupungeissa tulosta lienee juhlittu irlantilaiseen malliin. Pääkaupunki Dublinista sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien mukaan myönteisen tuloksen käydessä yhä varmemmaksi näyttäytyi sinisellä taivaalla komea sateenkaari.

Yhdenvetaisuuskysymyksen ratkaisemisen kansanäänestyksellä - ei paras idea

Etenkin vähemmistön asemaa koskettavissa kysymyksissä kansanäänestys on huono työkalu. Yksittäiskysymyksiä koskettavissa kansanäänestyksissä äänestämään vaivautuvat lähinnä kahteen erityiseen ryhmään kuuluvat henkilöt: 1) joita äänestettävä asia (henkilökohtaisesti) koskettaa ja 2) joissa äänestettävä asia herättää syystä tai toisesta erityisiä intohimoja.

Etenkin vähemmistöjä koskettavissa kysymyksissä pelko siitä, että vähemmistön syrjintää kannattavat voimat saavat masinoitua esimerkiksi kauhukuvien lietsonnalla väkeä liikkeelle, on todellinen. Toinen asia on vielä se, että voiko edes kansan enemmistön mielipiteen perusteella oikeuttaa kansanryhmän asemaan liittyvää oikeuksia rajaavaa lainsäädäntöä.

Kyse on tietysti arvoista, mutta on vaikea ajatella sivistynyttä yhteiskuntaa toteuttamassa vaikkapa rotuerottelua - oli ratkaisu tehty enemmistön päätöksellä tai ei.

Mielipidetiedustelut olivat oikeassa

Toisaalta Irlannin äänestys todensi selvästi, että standardit täyttäen tehdyt mielipidetiedustelut vinkkaavat tällaisissa kyllä/ei -asioissa kansan mielipiteestä varsin luotettavasti. Oikein tehtynä tuhannen hengen otoksesta on luettavissa suuntaa-antavasti suuren yleisön kanta kysyttävään asiaan.

Tämä veti maton niiden "hiljaisesta enemmistöstä" puhuvien alta, jotka vaikkapa meillä Suomessa väittävät, että mielipidetiedustelut antaisivat ylioptimistisen kuvan kansan myönteisestä suhtautumisesta tasa-arvoiseen avioliittolainsäädäntöön. Vaikka kyselyt kerta toisensa jälkeen antavat samanlaista tulosta.

Eri asia ovat esimerkiksi kohtuullisen nopeasti elävät puolueiden kannatusluvut - ja niissä kun vielä kaiken lisäksi on muualla kuin yksipuoluediktatuureissa vaihtoehtoja enemmän kuin yksi pakkaa sekoittamassa. Niidenkin kohdalla suuntaa-antavuus toteutuu, mutta paljon suuremmalla virhemahdollisuudella.

Parin vuosikymmenen matka rikollisesta tasa-arvoiseksi

Vihreänä saarena tunnettu Irlanti oli vielä 1980-luvulla silloisen blokkijaon länsipuolisen alueen köyhimpiä ja kehittymättömimpiä alueita. Katolisen kirkon asema oli poikkeuksellisen vahva.

Sittemmin yhteiskunnassa on tapahtunut laajoja muutoksia, ajoittaisista vaikeuksista huolimatta.

Irlannissa homoseksuaaliset suhteet olivat rikos vuoteen 1993 asti. Vuonna 2010 yhteiskunta tunnusti samaa sukupuolta olevien parisuhteet hyväksymällä parisuhteiden rekisteröimisen ja antamalla parisuhteensa rekisteröidyille monia avioparienkin nauttimia oikeuksia, ja vuonna 2015 kansan tahtoon perustuvan ratkaisun myötä irlannissa elävät homoparit ovat samalla viivalla heteroparien kanssa.

Tammikuussa kaapista tullut Irlannin terveysministeri Leo Varadkar sanoi, että äänestyksen myötä Irlannista tulee vapauteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa majakka muulle maailmalle. Ainakin tässä avioliittokysymyksessä näin voinee toivoa. Toisaalta, esimerkiksi aborttikysymyksessä katolinen kirkko pitää Irlantia vielä pihdeissään.

Homoseksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä Irlanti kuitenkin näytti, että muutos on mahdollista. Muutos vain vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, väsymätöntä ennakkoluulojen murtamista - ja tuota työtä tekemään uutteria ihmisiä.

Tällaisena väsymättömän työn hedelmänä syntyneenä majakkana voi pitää myös kotimaista Tahdon2013-kampanjaa ja sen tekijöitä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
IS: Conchitan esiintyminen euroviisulähetyksessä sensuurin kohteena Venäjällä

Sami Mollgren • 24.05.2015 10:42 • 5 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Ilta-Sanomat kertoo heränneistä epäilyksistä, joiden mukaan Venäjällä lauantai-iltana lähetettyä suoraa euroviisulähetystä näyttänyt televisiokanava olisi esittänyt katsojilleen muuta sisältöä aina kuin yhtenä lähetyksen juontajista toiminut, viime vuonna kilpailun voittanut Tom Neuwirthin luoma drag-hahmo Conchita oli isossa roolissa show´ssa.

Moskovassa journalistina työskentelevä Bernd Grossheim ja Yleisradiollekin työskentelevä toimittaja Erkka Mikkonen kertovat huomioistaan Twitterissä. Muualtakin tulleiden huomioiden mukaan Conchitan esiintymisen aikana Venäjän ykköskanava esitti esimerkiksi mainoksia, paikallisen toimittajan show´n ja kuvaa yleisöstä.
Ilta-Sanomien mukaan toimien taustalla uskotaan olevan Venäjän homovastaisuuden ja heikentyneen ihmisoikeuspolitiikan. Kesällä 2013 Venäjällä hyväksyttiin ns. homopropagandalaki, joka käytännössä estää esimerkiksi homoseksuaalisten suhteiden kuvaamisen heteroseksuaalisiin suhteisiin verrattavana sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevan asiallisen tiedon levittämisen.

Venäjällä tiedetään harjoitetun historiassa ei-toivottujen henkilöiden mustamaalaamista ja näiden olemassaolosta vaikenemista, etenkin neuvostovallan aikana. Tunnetaan myös tapauksia, joissa ei-toivottuja henkilöitä on retusoitu pois valokuvista.

Avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut Itävaltaa edustanut drag-taiteilija Conchita Wurst, oikealta nimeltään Tom Neuwirth, voitti keväällä 2014 Kööpenhaminassa järjestetyn Eurovision laulukilpailun säveltämällään kappaleella Rise Like a Phoenix. Conchitan voiton myötä kevään 2015 Euroviisut järjestettiin Itävallan pääkaupungissa Wienissä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Unkarin pääministeri: Homoja siedetään, kunhan eivät keikuta venettä

vaeltaja2006 • 24.05.2015 08:42 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Virallisen Unkarin arvomaailmaa leimaa ikivanha kristillisyys
Toisin kuin Irlanti Unkari ei aio perääntyä valitsemaltaan perinteiseltä, ei-liberaalilta linjalta. Pääministeri Viktor Orbán antoi Index-nettilehdelle lyhyen lausunnon homojen asemasta heti homo- ja transfobian päivän jälkeen viime maanantaina.

Euroalueeseen kuuluvan maan pääministerin näkemykset melkein hätkähdyttävät. Orbán oli hieman ärtynyt, kun hän joutui Debrecenin kaupungissa vieraillessaan yllättävään haastatteluun homoasioista. Haastattelija kysyi Orbanilta, millainen viesti hänellä olisi homofobeille. Monissa läntisissä maissahan poliitikot ovat vaatineet homojen kunnioittamista (“Respect to the Gays”). Ensin Orbánia huvitti kysymys ja mieleen tuli, että homoista voisi vääntää vitsiä. Hän kuitenkin hieman vakavoitui ja muistutti, että Unkari pitää kiinni perinteisistä arvoista. Vaikka Unkari on suvaitsevainen, se ei tarkoita, että erilaisia ajattelutapoja kohdeltaisiin tasa-arvoisina. Suvaitsevaisuus merkitsee Orbanille kärsivällisyyttä: yritetään elää yhdessä. Se henki löytyy uudesta perustuslaista. Perustuslaissa miehen ja naisen avioliittoa pidetään parempana kuin muita yhdessäasumisen muotoja.

Nykytilanteessa elämäntyyliltään erilaiset ihmiset ovat pystyneet elämään sovinnossa. Pääministeri Orbán sanoi olevansa kiitollinen Unkarin ”homoyhteisölle” siitä, että se on pidättäytynyt provokatiivisuudesta, sellaisesta, jota nähdään monissa muissa Euroopan maissa. Jos homoyhteisö ryhtyy provokatiivisemmaksi, rauha voi järkkyä.


Unkarin nykyisessä hallituksessa on vuodesta 2010 alkaen ollut kaksi puoluetta: Fidesz ja sen ”takiainen” kristillisdemokraatit. Asenne homoihin ja transihmisiin on ollut pääosin kielteinen. Maassa on edellisen hallituksen sorvaama rekisteröity parisuhde, mutta samaa sukupuolta olevien avioliitot on nyt kielletty uudessa perustuslaissa. Pride-marssit ovat kohdanneet rajua vastarintaa, ja kulkueet on erotettu muusta maailmasta poliisin erityistoimin. Hallituspuolueissa yleinen näkemys ilmeisesti on, että homoja saa kohdella laeissa ja säädöksissä eri tavalla kuin heteroja. Kun muualla vaaditaan homojen kunnioittamista, virallisessa Unkarissa koko kysymys on pelkkä vitsi.


Vastalauseita

Budapestin Priden nettisivulla kommentoidaan Orbanin näkemyksiä. Jos Orban väittää, että nyt eletään rauhanomaisesti rinta rinnan, hän unohtaa satojen tuhansien hlbti-ihmisten todellisen tilanteen: on syrjintää, painostusta, ahdistelua, piilossa elämistä ja näkymättömyyttä. Pääministeri ei halunnut lausua edes puolta sanaa homofobisista viharikoksista.

Koska Unkari on suvaitsematon maa, homo- ja lesbopoliitikot eivät uskalla ulos kaapista. Entinen liberaali poliitikko ja avoimesti lesbo Klára Ungár teki sen heidän puolestaan. Hän kertoi kahdesta Fidesz-puolueen poliitikosta, joita hän pitää homoina. Hän puolusti paljastustaan niin, että demokratioissa on ”outattu” poliitikkoja (paljastettu homoseksuaaleiksi) silloin, kun nämä toimivat homofobisissa puolueissa homoväestön etujen vastaisesti. Hän outtasi Fidesz-puolueen eturivin poliitikot Jozsef Szájerin ja Mátét Kocsisin. (molemmat kristillisdemokraatteja, Jozsef Szájer on nykyisin EU-meppi, naimisissa, yksi tytär, Mátét Kocsis avioliitossa, yksi poika). Paljastuksen tekijä ei kertonut, miten luotettava tieto on ja mistä peräisin. Toinen paljastetuista kertoi menevänsä oikeuteen. Homoksi kutsuminen ei ole rangaistavaa, mutta valheen levittäminen on, kertoi homojärjestön nettisivu.


Kiihkokirjoittelu homoja vastaan

Äärioikeistolaiseen mediaan ilmestyi viikon kuluessa avoimesti homofobista tekstiä. Magyar Hirlap on äärioikeistolaisin ja sen vakiokirjoittaja Zolt Bayer äärimmäisen ärhäkkä. Hän kirjoitti hävyttömästi Luxemburgin pääministerin avioliitosta miehen kanssa ja kertoi, miten tulee suhtautua homofobian vastaiseen päivään: se jätetään kokonaan noteeraamatta. ”Se päivä edustaa idioottien maailmaa. Meillä on oikeus olla homofobeja”.
Yksi englanninkielinen bloggaaja käänsi pääministeri Orbánin haastattelun englanniksi

Haastattelijan kysymys:
As today is the International Day Against Homophobia, politicians worldwide, including conservatives declared: “Respect to the Gays” and the Government did not make a statement concerning this subject, therefore my question would be that as Prime Minister, what message would you have for the homophobes, and what actions will the Government take to ensure that in Hungary, non-heterosexual couples could hold hands publicly without fear

Pääministerin vastaus:
– (Orbán, visibly annoyed) This is a question which makes one want to joke around, but I would spare us from anything of the sort. So… I would suggest that anyone, who makes public statements about this matter… to do this with reasonable care. Hungary is a serious country. It is fundamentally based on traditional values. Hungary is a tolerant nation. Tolerance does not mean that we would legislate slants of life different from our own as equal. We differentiate between them. Tolerance means patience, tolerance means an ability to coexist, this is the basis of the Hungarian Constitution, it clearly differentiates between a marital relationship between a man and a woman and other, different forms of cohabitation. We are going to keep this. By the way, I am grateful for the Hungarian community of homosexuals that they are not exhibiting the provocative behaviour against which numerous European nations are struggling, and which only results in the exact opposite outcome that they want to achieve. I believe that in Hungary, even though the Constitution clearly differentiates between marriage and other forms of cohabitation, the people with lifestyles different from our own outlook on life are safe, they are given the respect of basic human dignity that they deserve, and I believe that, if I am seeing the commuters of Budapest correctly, foreigners don’t feel that in this respect, Budapest would be a dangerous city. This means that this is good, this is how we can live together. If we steer this system towards any direction, even if we make more stringent regulations or the community of homosexuals start being more provocative, I think that the current peaceful, calm equilibrium will be no more. No-one would benefit from this. Everyone benefits from being able to coexist. I believe that as we are now, we can live together.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Mediakommentteja euroviisujen kärkipaikoista

vaeltaja2006 • 24.05.2015 06:33 • 10 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Englantilaisen GayStarNewsin hätkähdyttävä otsikointi
Ruotsin Måns Zelmerlöw voitti ja Venäjän Polina Gagarina tuli Wienin euroviisukisoissa kakkoseksi. Englantilainen hlbti-nettilehti PinkNews kertoo, että venäläinen sai pisteiden jaon aikana vastaansa buuausmyrskyn, jota teknisesti yritettiin peittää. Juontaja muistutti kilpailun aikana, että nyt kilpaillaan musiikilla, ei politiikalla. Esitystä ei häiritty vihellyksillä. Kun voittoa ei tullut, Gagarina lehtitietojen mukaan kyynelehti.

Englantilaisen GayStarNewsin otsikointi voittajasta, Ruotsin Zelmerlöwistä, oli rajuin: ”Anti-gay -laulaja otti voittosijan Eurovisiossa 2015”. Otsikon takana on tietenkin vuoden 2014 haastattelu, jossa Zelmerlöw keittiöohjelmassa kuvaili heteroavioliittoa luonnolliseksi ja homosuhteita poikkeaviksi. Haastattelu levisi laajasti eurooppalaiseen gaymediaan ja oltiin tyrmistyneitä. Ruotsalainen lehti QX on yrittänyt pehmentää ja korjata tilannetta erikoishaastatteluin, mutta kantaa ottavan yleisön muisti on pitkä. Ei ole auttanut, vaikka Metro-lehdessä ja QX:n haastattelussa Zelmerlöw spekuloikin, että hän voisi rakastua myös mieheen, jos sopiva tunneside syntyisi. Ei ole vielä syntynyt. Ruotsissa Zelmerlöwin naissuhteet ja avioero ovat olleet otsikoissa viime aikoina.

QX haastatteli pikaisesti Zelmerlöwiä eilen. Suhtautuminen homoihin tuli taas puheeksi. Vaikka vielä miehet eivät olekaan aiheuttaneet hänessä tunnemyrskyä, pitää vain odottaa, sillä kaikkea voi sattua. Edelleen hän on pahoillaan siitä, mitä tuli sanottua Pluran keittiössä (tv-ohjelmassa). QX käyttää termiä: Plura-gate.

Kun viime vuonna julkisuusmyrsky syntyi, iltapäivälehdet kertoivat, että hän yritti saada homorakkautta halventavaa osuuttaan pois ohjelmasta, mutta ei onnistunut. Kaikki tuli ulos leikkaamattomana.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlannin kansa on puhunut: vahva "kyllä" homoavioliitoille

Sami Mollgren • 23.05.2015 16:10 • päivitetty: 23.05.2015 20:59 • 20 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlantilaiset ovat äänestäneet perjantaina samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden puolesta. Ratkaisun myötä Irlanti on ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksellä.

Paikallista aikaa ilta seitsemän aikaan (Suomen aikaa klo 21) valmistuneen laskennan mukaan perustuslakimuutosta tuki 62,07 prosenttia äänestäneistä ja vastusti 37,93 prosenttia. Äänestysprosentti on 60,52.

Perjantaisen äänestyksen laskenta alkoi lauantaiaamuna yhdeksältä paikallista aikaa. Iltapäivällä laskennan vielä ollessa kesken, näyttää homoavioliittojen kannatuksen osuus olevan noin kahden kolmanneksen suuruinen. Lähes kaikkialla maassa yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannatuksen suuruus on yli 50 prosentin. Dublinissa monilla alueilla kyllä-äänten osuus on selvästi yli 70 prosenttia.

Kansanäänestyksessä päätettiin lisäyksestä perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan. Jatkossa avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaa siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuta.

Yhdenvertaista avioliitto-oikeutta vastustaneen kampanjoineet ovat myöntäneet tappionsa ja todenneet olevansa ylpeitä siitä, että ovat antaneet "äänen" sadoille tuhansille ihmisille.

Irlanti hyväksyi samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden 22 vuotta sen jälkeen, kun homoseksuaaliset suhteet lakkasivat vuonna 1993 olemasta rikos. Vuodesta 2010 homoparit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa.

Äänetystuloksesta on iloittu laajasti sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty kannatuslukemat kello 20.59 laskennan valmistuttua.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlanti äänesti perjantaina vilkkaasti

Sami Mollgren • 23.05.2015 08:50 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlannissa äänestettiin perjantaina 22.5. siitä, saavatko samaa sukupuolta olevat parit oikeuden solmia avioliiton.

Perjantai-iltana äänestyspaikat sulkeutuivat kymmeneltä paikallista aikaa, ja ääniä aletaan laskea lauantaiaamuna. Äänestystuloksia odotetaan lauantai-iltapäiväksi.

Irlantilaiset äänestivät perustuslain muutoksesta: perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan esitettiin lisättäväksi kohta, jossa todetaan, että laillinen avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaisi siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuttaisi.

Mikäli yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajat voittavat, tulee Irlannista ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksessä.

Lehtien arvioissa ounastellaan korkean - monlla alueilla yli 60 prosentin - äänestysaktiivisuuden viittaavan yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden voittoon. Myös perjantaina tehdyt ovensuukyselyt sekä aiemmat mielipidemittaukset viestittävät samaa. Uudistuksen menestys on arvioissa liitetty vahvasti siihen, miten muutoshaluiset nuoret innostuvat äänestämään.

Kampanjointi sekä uudistuksen puolesta että vastaan on ollut voimakasta. Kampanjan mittaan vastustajat näyttivät jonkin verran kuroneen kiinni kannattajien selvää etumatkaa. Noin kaksi kolmesta kuitenkin on kannattanut uudistusta. Irlannin merkittävät puolueet ovat samoin olleet uudistuksen kannalla. Tukijoina on myös yrityksiä ja tunnettuja henkilöitä.

Äänestys on synnytti myös sosiaaliseen mediaan ilmiön, jossa ulkomailla asuvat irlantilaiset julkaisevat twitterissä ja muissa some-palveluissa kuvia ja videoita, joissa nämä matkustavat kotiin äänestääkseen "kyllä". Some-postaukset merkittiin tunnisteella #hometovote.

Irlannissa kirkko on vastustanut avioliitto-oikeuden antamista samaa sukupuolta oleville pareille. Myös joukko konservatiivisia EU-parlamentin jäseniä vaatinut Euroopan unionia puuttumaan äänestykseen; Euroopan parlamentille lähetetyssä avoimessa kirjeessä tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden puolesta kampanjoineita syytetään pelottelusta. Kirjeen taustalla olleiden tiedetään kampanjoineen hlbti-vähemmistöihin kuuluvien oikeuksia vastaan EU-parlamentissa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Nooan arkin leijonat ovatkin homopari?

Sami Mollgren • 22.05.2015 23:16 SATTUMAT
Raamatun vedenpaisumuskertomuksen mukaan Nooa rakensi arkin, jonne kutakin eläinlajia otettiin turvaan kaksin kappalein; uros ja naaras. Kristillinen lastenkirja kuitenkin kuvaa leijonaparin molemmat osapuolet uroksiksi. Kuvituksessa esiintyvillä leijonahahmoilla on molemmilla näyttävä harja, vaikka sellainen on vain vain uroslejonilla. Naarasleijonat ovat harjattomia ja selvästi urosta pienikokoisempia.


Wikipedian mukaan urosleijonan ja naarasleijonan ulkonäön huomattavin poikkeama on uroksen harja. Uroksen harja ulottuu päälaelta ja poskilta selkään ja hartioille. Harjan väri vaihtelee yksilöstä toiseen, mahdollisia värejä ovat vaaleanruskea, ruskea, punainen tai musta. Leijonien sukupuolien erinäköisyys on poikkeuksellista suurten kissapetojen parissa.

Homoseksuaalisuuden tai homoseksuaalisen käyttäytymisen tiedetään olevan eläinkunnassa yleinen ilmiö.


» Jutun oma sivu
Moskova: Pride-tapahtuma kiellettiin

Sami Mollgren • 22.05.2015 21:10 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Moskovan Punainen tori on vallan keskipiste. Hlbti-vähemmistöjen mielenilmauksia ei sallita täällä, eikä muuallakaan Moskovassa tai koko Venäjälläkään.
Venäjän pääkaupungin Moskovan viranomaiset ovat kieltäneet 30. toukokuuta järjestettäväksi aiotun pride-tapahtuman. Kielto ei tullut yllätyksenä, sillä kaupunki on säännöllisesti vuosittain kieltänyt priden järjestämisen.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Priden järjestäjät aikovat valittaa kiellosta, kuten aiemminkin. Kielloista huolimatta vuosittain priden järjestäjät ovat kokoontuneet ja järjestäneet tempauksia suunniteltuna pride-päivänä. Viranomaiset ovat kuitenkin nopeasti hajottaneet kokoontumiset ja ottaneet kiinni osallistujia.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. homopropagandalaki, joka käytännössä estää homoseksuaalisten suhteiden esittämisen yhdenvertaisena heterosuhteiden kanssa.

Venäjällä seksuaalivähemmistöihin kuuluvat joutuvat entistä useammin syrjinnän, häirinnän ja väkivallantekojen kohteeksi. Human Rights Watch -järjestön mukaan homopropagandalaki laillistaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjinnän.


» Jutun oma sivu
Irlannin avioliittoäänestys synnytti some-ilmiön #hometovote

Sami Mollgren • 22.05.2015 20:10 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU
Irlannin homoparien avioliitto-oikeutta koskeva äänestys on synnyttänyt massiivisen sosiaalisen median ilmiön: #hometovote. Ulkomailla asuvat irlantilaiset julkaisevat twitterissä ja muissa some-palveluissa kuvia ja videoita, joissa nämä matkustavat kotiin äänestääkseen "kyllä".


Kuvakaappaus Twitteristä


#hometovote -tunnisteen lisäksi postauksissa käytetään esimerkiksi tunnisteita #IrelandVoteYes #LoveMustWin #NOH8 #VoteYes #MarriageEquaility ja #MarRef

Monissa viesteissä nostatetaan tunnelmaa muistuttamalla, että äänestämällä on mahdollista olla mukana tekemässä historiaa.
» Jutun oma sivu
Irlanti äänestää samaa sukupuolta olevien avioliitoista

Sami Mollgren • 22.05.2015 08:05 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlannissa äänestetään perjantaina 22.5. siitä, saavatko samaa sukupuolta olevat parit oikeuden solmia avioliiton.

Äänestyspaikat ovat auki aamu seitsemästä ilta kymmeneen.

Irlantilaiset äänestävät perustuslain muutoksesta: perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan esitetään lisättäväksi kohta, jossa todetaan, että laillinen avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta.

Alemmanasteisessa lainsäädännössä avioliitto on määritelty nykyään yhden miehen ja yhden naisen väliseksi. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaisi siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuttaisi.

Mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö kannattaa homoparien avioliitto-oikeutta. Kampanjoinnin aikana yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden vastustajat ovat jonkin verran keränneet lisää kannatusta.

Voimakkaan katolista Irlantia on ylesesti ns. moraalikysymyksissä pidetty vanhoillisena. Esimerkiksi homoseksuaalisten suhteiden kielto poistettiin rikoslaista vuonna 1993.

Etenkin Irlannin katolinen kirkko vastustaa lakiuudistusta. Muutama yksittäinen näkyvä kirkon piirissä toimiva vaikuttaja on kuitenkin ilmaissut kannattavansa homoparien avioliitto-oikeutta.

Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet Irlannissa rekisteröidä parisuhteensa vuodeata 2011 lähtien.

Mikäli yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajat voittavat, tulee Irlannista ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksessä.

Avioliittokysymyksen lisäksi irlantilaiset äänestävät samalla siitä, voiko presidentinvaalissa olla ehdolla 21-vuotiaana. Nykyisin alaraja on 35 vuotta.

Äänestystuloksia odotetaan julkaistavaksi lauantai-iltapäivänä.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USA: avoimesti homojen oikeus toimia partiojohtajana puhuttaa

Sami Mollgren • 22.05.2015 00:02 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Yhdysvaltojen partiopoikajärjestön johtaja Robert Gates haluaisi eroon säännöstä, joka kieltää avoimesti homojen toimimisen partiojohtajina. Gates ilmaisi kantansa järjestön vuosikokouksessa Atlantassa torstaina.

Avoimesti homojen sallittiin liittyä partiojärjestön jäseniksi vuoden 2014 alusta lukien, pitkällisen kädenväännön jälkeen. Sääntöihin jätettiin kuitenkin pykälä, joka estää avoimesti homojen toimimisen partiojohtajina.

Gates katsoo, että partiojärjestön pitäisi hyväksyä yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ja toimia sen mukaisesti. Hän ei kuiteknaan ole aikeissa ehdottaa muutoksia järjestön asiaa koskettaviin säännöksiin, vaan ehdottaa, että yksittäiset lippukunnat voisivat ratkaista asian kohdallaan itsenäisesti.

Suomessa partiolaiset allekirjoittavat tasa-arvon

Suomen partioliike kertoo linjakseen jokaisen tasa-arvoisen kohtelun henkilön taustasta riippumatta. Kesällä 2011 Suomen Partiolaisten johto totesi haluavansa, että Suomessa kaikki lapset ja nuoret kasvavat yhteiskunnassa, jossa jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti sukupuolestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai alkuperästään riippumatta.

Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n piirineuvosto puolestaan hyväksyi saman vuoden kevätkokouksessaan jäsenaloitteen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tunnustamisesta partiossa. Vuonna 2013 partiolaiset nähtiin Helsinkin Priden kulkueessa.

Oliko partiopoikaliikkeen perustaja homo?

Partioliikkeen isä, brittiläinen Robert Baden-Powell, on ollut homospekulaatioiden kohteena.» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot