lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Silmälasistudio
Persoonallinen ja rohkeasti erilainen optikkoliike. Muotia ja muotoilua raikkaasti ja ammattitaidolla yhdistellen tarjoamme monipuolisen ja yksilöllisen kehysmalliston.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Kolumbialainen lesbopari saa adoptoida

Lassijuhani • 31.08.2014 11:16 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Ana Elisa Leiderman ja Verónica Botero voittivat oikeuskiistan lapsen adoptoinnista Kolumbian perustuslakituomioistuimessa. Kuudella äänellä puolesta ja kuudella vastaan tuomioistuin hyväksyi tällä viikolla sen, että Verónica adoptoi Anan biologisen tyttären. Naiset ovat asuneet yhdessä vuodesta 2005. Ratkaisu avaa mahdollisuudet homoseksuaalisille pareille adoptoida lapsen, jos jompi kumpi heistä on sen biologinen isä tai äiti ja molemmat elävät vakiintuneessa parisuhteessa keskenään.

Kyseessä on historiallinen päätös Kolumbian sateenkaari-ihmisille ja heidän lapsilleen.Kolumbian tärkeimmän sateenkaarijärjestön Colombia Diversa johtaja Mauricio Albarracín vakuutta perustuslakituomioistuimen päätöksen "suojelevan samaa sukupuolta olevien henkilöiden muodostamien parien lasten oikeuksia. Näillä lapsilla ei syrjinnän takia ollut aikaisemmin lain suojaa".

Sateenkaarikansa sai toisenkin voiton. Perustuslakituomioistuimen presidentti Luis Ernesto Vargas selitti lehdistötilaisuudessa, että "tulevaisuudessa seksuaalinen taipumus ei saa rajoittaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden muodostamien parien oikeutta hakea adoptiota". Tämä on Alabrracínin mukaan "sopusoinnussa hänen aikaisempien päätöstensä kanssa, jolloin hän totesi samaa sukupuolta olevien vanhempien olevan perhe, jolla on samat oikeudet kuin muilla perheillä".

Naiset tunsivat toisensa jo pieninä Medellínissä, ja tätä oikeustaistelua he kävivät yli viisi vuotta. Vuonna 2005 he päättivät virallistaa suhteensa Saksassa. Myöhemmin naiset päättivät myös hankkia lapsen, minkä takia Ana turvautui keinohedelmöityshoitoon. Vuonna 2008 hänelle syntyi tytär, ja seuraavana vuonna Verónica aloitti adoptioprosessin. Kaikenlaiset vastoinkäymiset kohtasivat naisia ennen jutun päätymistä perustuslakituomioistuimeen.

Tuomioistuin selvensi päätöksen koskevan pelkästään yhteistuumin tehtyä adoptiota eli kun henkilö haluaa adoptoida kumppaninsa biologisen lapsen. Henkilöiden on sen lisäksi täytynyt asua yhdessä vähintään kaksi vuotta. Albarracín kertoi Kolumbian parlamentin tutkivan parhaillaan yhteisadoptiota (eri asia kuin yhteistuumin tehtävä adoptio), mutta se asia ratkennee ensi vuonna.

Vanhoilliset katoliset ryhmät ja yleinen syyttäjä Alejandro Ordóñez vastustivat päätöstä. Heidän mukaansa "tuomioistuin tekee kokeita yhteiskunnan rakenteilla". Päätöstä vastusti myös kristitty senaattori Viviane Morales, joka kertoi keräävänsä allekirjoituksia kansanäänestyksen järjestämiseksi samaa sukupuolta olevien henkilöiden muodostamien parien oikeudesta adoptoida lapsia. Vaikka äänestys järjestettäisiin ja tulos olisi kielteinen, sitä ei sovellettaisi Anan ja Verónican tapaukseen, koska perustuslakituomioistuimen päätös on peruuttamaton.

Myös maan hallitus tuki päätöstä. Sisäministeri Juan Fernando Cristo totesi: "Kolumbia ottaa uuden askeleen kohti yhteiskuntaa, joka takaa kaikkien kolumbialaisten tasa-arvon."

Kolumbian sateenkaariväestö on jatkuvasti saavuttanut uusia oikeuksia vuodesta 2007. Ensimmäisenä oli kumppanin hyvinvoinnin turvaaminen, sitten hänen oikeutensa terveyspalveluihin, eläkkeeseen ja perintöoikeus kumppanin kuoltua. Sen jälkeen tuli oikeus muodostaa perhe.

Uusin voitto tuli perustuslakituomioistuimen myönnettyä homoseksuaalisille pareille oikeuden kääntyä notaareiden ja tuomareiden puoleen heidän liittonsa laillistamiseksi. Monet notaarit kieltäytyvät kuitenkin kutsumasta liittoa avioliitoksi. Tämä johtuu aukosta lainsäädännössä. Parlamentti ei ole nimittäin säätänyt lakia oikeudesta solmia avioliitto. Viimeinen yritys säätää sellainen upposi vuonna huhtikuussa 2013, ja vaikka homoparit voivat kesäkuusta lähtien kääntyä notaareiden tai tuomareiden puoleen, monet näistä avioliitoista on jo mitätöity.
» Jutun oma sivu
Kaapista tullut NFL-pelaaja ei saanut sopimusta

Sami Mollgren • 31.08.2014 10:46 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT

Michael Sam yliopistojoukkueen pelipaidassa (kuva: Marcus Qwertyus/Wikimedia Commons)
Ensimmäinen Pohjois-Amerikan Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigaan NFL:ään varattu avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut pelaaja Michael Sam ei saanut sopimusta, kun St. Louis Rams ei valinnut häntä liigaryhmäänsä.

Puolustuksen linjamies Sam ja kolme muuta pelaajaa pudotettiin viimeisinä 53 pelaajan liigajoukkueesta. Putoamisen myötä muut joukkueet voivat tehdä tarjouksen Samille.

Ilta-Sanomien jutussa arvioidaan, että Samin harjoituskauden näyttöjen perusteella hänelle löytyy suurella todennäköisyydellä paikka. Lehdessä arvoidaan myös, että Ramsin puolustuslinja on yksi liigan parhaista, joten Samin jääminen ilman paikkaa oli siitäkin kiinni.

Jos sopimusta jonkun muun seuran kanssa ei kaikesta huolimatta synny, Rams pystyy lisäämään Samin kymmenenen pelaajan harjoituspelaajakokoonpanoonsa. Nämä saavat harjoitella seuran mukana, mutta eivät osallistua peleihin.

Helmikuussa 2014 Sam kertoi olevansa homoseksuaali. Tuolloin hän pelasi Missourin yliopiston joukkueessa. Kaapistatulon yhteydessä monet entiset ja nykyiset NFL-pelaajat ilmaisivat sosiaalisessa mediassa tukensa Samille. Kun Rams valitsi toukokuussa Samin, onnitteli myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama häntä.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Mr Gay World 2014 on Ison-Britannian Stuart Hatton Jr


Mr Gay Wolrd 2014 on Ison-Britannian Stuart Hatton jr (kuvakaappaus nettilähetyksestä)
Roomassa järjestetyn Mr Gay World 2014 -kilpailun on voittanut Ison-Britannian 29-vuotias Stuart Hatton Jr. Roomassa 24. - 31. elokuuta järjestetty Mr Gay World -kilpailuviikko huipentui lauantai-iltana finaaliin.

Mr Gay UK 2013 -kilpailussa kruunattu Newcastlesta kotoisin oleva Hatton on ammatiltaan tanssinopettaja ja alusvaatemalli.

Kärkiviisikkoon kuuluivat Ison-Britannian lisäksi Venezuelan Luis Vento, Hong Kongin Bridge Hudson, Kyproksen Kiriakos Spanos ja Irlannin Robbie Lawlor.

Suomea Roomassa on edustanut 29-vuotias helsinkiläinen Peter Linden‏. Hänet valittiin järjestyksessään viidenneksi Mr. Gay Finlandiksi kesäkuussa.

Kilpailijat saapuivat Roomaan sunnuntaina 24. elokuuta. Varsinaisen kilpailuohjelman lisäksi viikon aikana kilpailijat pääsivät esimerkiksi tutustumaan Roomaan ja myös rentoutumaan.
» Jutun oma sivu
Sveitsiläisestä homoparista virallisesti vanhempia

Lassijuhani • 30.08.2014 19:45 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Ensimmäisen kerran Sveitsissä homopari on tunnustettu lapsen laillisiksi vanhemmiksi.

Vaikka sijaissynnytys on laitonta Sveitsissä, miehet on nyt tunnustuttu sijaisäidin synnyttämän lapsen virallisiksi isiksi.

Saint-Gallenista kotoisin olevat isät, jotka elävät rekisteröidyssä parisuhteessa keskenään, tunnustettiin isiksi sijaissynnyttäjän ja hänen aviomiehensä luovuttua virallisesti lapsen vanhempien vastuusta.

Vaikka paikallinen maistraatti tuki miehiä, oikeusministeriö valitti asiasta tuomioistuimeen.

Tuomioistuin tunnusti päätöksellään elokuun 19 päivänä miehet isiksi. Se myönsi kuitenkin oikeusministerin esittämän huolen oikeutetuksi ja vaati, että lapsen biologinen sukutausta lisätään syntymätodistukseen.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Italialainen lesbopariskunta saa adoptoida

Lassijuhani • 30.08.2014 19:42 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Italialaisesta lesbopariskunnasta on tullut ensimmäinen, joka oikeuden päätöksellä on saanut oikeuden adoptoida lapsen maassa.
La Repubblica -lehti tiesi perjantain kertoa, että toinen naisista oli synnyttänyt nyt viisivuotiaan lapsen. Rooman nuorisotuomioistuin hyväksyi adoption.

Tyttären äiti oli saanut hedelmöityshoitoa ulkomailla, ja tyttö asui jo pariskunnan luona Roomassa.

Italialaiset ovat pääosin katolisia, ja maa on jälkijunassa Euroopan sateenkaariväestön oikeuksien suhteen. Homoparien liittoja ei tunnusteta virallisesti eikä heillä ole adoptio-oikeutta. Homojen syrjintäsuojakin on puutteellinen.
» Jutun oma sivu
Peruspalveluministeri translaista: Nykyinen laki loukkaa ihmisoikeuksia

Sami Mollgren • 30.08.2014 18:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sdp) katsoo, että nykyinen translaki loukkaa ihmisoikeuksia. Hän muistuttaa, että esimerkiksi Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetuutettu on moittinut sitä. Asiasta kirjoittaa Demari.

Syksyn aikana valmistuvaksi odotettavaa translain uudistusta tehdään Huovisen alaisuudessa.

Translain uudistaminen on kohdannut valmistelunsa aikana vaikeuksia. Työ on ollut jumissa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettamassa translakityöryhmässä. Syksyllä 2012 ministeriö vetosi resurssipulaan ja arvioi, ettei lakia ehkä saataisi uudistettua vaalikauden aikana. Seta, Trasek, Ihmisoikeusliitto, Amnesty ja eräät muutkin uudistuksen hitaasta etenemisestä huolestuneet tahot ovat toistuvasti vaatineet translain uudistamisesta vastaavaa ministeriä kiirehtimään lain valmistelua.

Keväällä 2014 työryhmän työ keskeytyi, mutta elokuussa työtä on jatkettu nopealla aikataululla. Lakiesityksestä on julkaistu ministeriön laatima luonnos, joka on lähetetty lausuntokierrokselle. Luonnoksessa esitetään poistettavaksi sukupuolen vahvistamisen ehdoista lisääntymiskyvyttömyys.

Seta, Trasek, Ihmisoikeusliitto ja Amnesty pitävät esitystä uudesta laista yhä vaillinaisena, sillä sen lähtökohtana ei ole henkilön oikeus itse määritellä sukupuolensa. Järjestöt toivovat ministeri Huovisen vaikuttavan siihen, että laista annettaisiin esitys, jossa poistetaan kaikki järjestöjen mukaan ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot sukupuolen vahvistamiselta, mukaan lukien vaatimus lääketieteellisestä selvityksestä, tietyssä sukupuoliroolissa elämisestä ja täysi-ikäisyydestä.

- Lakiluonnoksessa on pykälien osalta menty siitä, mistä aita on matalin. Toivomme, että mahdollisimman moni järjestö ja poliittinen taho antaisivat luonnoksesta itsemääräämisoikeutta tukevia lausuntoja, jotta lopullinen hallituksen esitys olisi linjassa Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan kanssa ja korjaisi lain ihmisoikeuksien kannalta kerralla kuntoon, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo.

Esimerkiksi Tanskassa translaki tukee itsemääräämisoikeutta. Sen mukaan sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu henkilön omaan ilmoitukseen, eikä laki aseta muita ehtoja sukupuolen juridiselle vahvistamiselle kuin puolen vuoden harkinta-ajan.

Tasa-arvoisen avioliittolain Huovinen toivoo menevän läpi syksyllä eduskunnan täysistunnossa. Hän kertoo pitävänsä asiaa henkilökohtaisesti hyvin tärkeänä. Demari kirjoittaa, että Huovinen on aiemmin myös ottanut kantaa sukupuolten tasa-arvoon yritysten ylimmässä johdossa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Seta etsii ehdokkaita hallitukseensa

Sami Mollgren • 30.08.2014 08:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Seta ry:n 29. - 30. marraskuuta järjestettävässä edustajakokouksessa valitaan vuosiksi 2015-2016 järjestön hallitukseen puheenjohtaja, yksi varapuheenjohtaja, kolme hallituksen varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen.

Seta ry:n sääntöjen mukaan hallitukseen valitaan sekä miehiä että naisia. Järjestö toivoo mahdollisimman runsasta ehdokasmäärää, ja että ehdokkaat ovat taustoiltaan erilaisia.

- Yhdistyksen demokraattisen päätöksenteon ja avoimuuden kannalta on tärkeää, että ehdokkaita on tarjolla enemmän kuin täytettäviä tehtäviä. On myös olennaisen tärkeää, että Setan päätösten toteuttajilla ja hallinnosta vastaavilla on moninaiset taustat, he edustavat monia eri sukupuolia ja seksuaalista suuntautumista, ja tuovat alueellista näkökulmaa hallituksen työskentelyyn, todetaan Setasta.

Ehdokkaiden toivotaan ilmoittautuvan ennakkoon lokakuun puoliväliin mennessä, jotta näistä ehditään tehdä ennakkoon Setan jäsenjärjestöille lähetettävään materiaalin esittelyt.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suomeen saapunut Conchita Wurst pitää suomalaispoliitikon kielteistä mielipidettä parrakkaasta naisesta typeränä

Sami Mollgren • 29.08.2014 14:59 • 8 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Conchita Wurst voitti kevään 2014 Eurovision laulukilpailun kappaleella Rise Like a Phoenix
Eurooviisuvoiton Itävallalle Rise Like a Phoenix -kappaleella tuonut Conchita Wurst esiintyy perjantaina Espoossa Serena Pop & Rock -festivaaleilla.

Conchita Wurst on vapaa-ajankeskus Serenassa järjestettävän kaksipäiväisen festivaalin pääesiintyjä. Muita artisteja ovat esimerkiksi Jenni Vartiainen ja Kaija Koo.

Kesän mittaan drag-taiteilija Tom Neuwirthin luoma hahmo on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa. Suomeen artisti saapui ensimmäistä kertaa torstaina. Saapumisen jälkeen Crowne Plaza -hotellissa Helsingissä järjestettiin tiedotustilaisuus, ja siellä artisti kertoi, että voitto Euroviisuissa muutti hänen elämänsä tyystin. Hän kertoo muutoksen olleen yksinomaan myönteisen: hän kertoi aina toivoneensa, että hänen elämänsä olisi nykyisenlaista.

Conchita Wurstin keväinen euroviisuvoitto ja jo kilpailuun osallistuminenkin hermostutti erityisesti Venäjällä, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Turkissa ja eräissä muissakin valtioissa, etenkin perinteisen Länsi-Euroopan ulkopuolella. Joissain maissa on irrottauduttu tai ainakin esiintynyt haluja irrottautua Eurovision laulukilpailusta ja kehittää oma, konservatiivisiin arvoihin sitoutuva kilpailu. Esimerkiksi Venäjällä kansa kuitenkin antoi pisteitä Wurstin esitykselle, vaikka "virallisen Venäjän" asenne on toisenlainen.

Wurst on lukuisissa yhteyksissä puhunut ennakkoluulottomuuden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Hänen mielestään myös muiden julkisuudessa olevien pitäisi puhua rohkeammin tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta.

- Minulle on tärkeää puhua asioista joihin uskon. Julkisuuden valokeilassa olevien ihmisten pitäisi käyttää valtaansa hyvien asioiden puolesta puhumiseen, Wurst sanoi MTV3:n mukaan.

Joissain ärtymystä ovat aiheuttaneet Wurstin puheet ihmisten yhdenvertaisuudesta, mutta myös joidenkin kokema sukupuolen ilmaisuun liittyvä ristiriitaisuus on saanut aikaan kielteisiä reaktioita.

Esimerkiksi pian Wurstin euroviisuvoiton jälkeen suomalaisen entisen kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaaran (kok) sanoi, että “Conchita oli puistattava ilmestys”. Asko-Seljavaara pohti myös, että “mitä epänormaalia keksitään ensi kevääksi”. Asko-Seljavaaran mukaan parta teki esiintyjän “iljettävän näköiseksi”. Helsingin Sanomille hän totesi, että miesesiintyjä kauniin naisen hahmossa olisi kelvannut.

- Transseksuaalisuus on todettu sairaudeksi, joilla on oikeus sukupuolenvaihtohoitoon ja lopulta leikkaukseen. Olen hoitanut heitä plastiikkakirurgina. He saavat sekä uuden henkilötunnuksen että hormonihoidon. Lopulta heidän ulkoiset seksuaalielimensä muutetaan toisen sukupuolen vastaaviksi, Asko-Seljavaara selosti tuolloin.

Toisaalta Asko-Seljavaara ilmaisi pitävänsä myös Puolan esitykseen kuulunutta rintojen esittelyä muuna kuin hyvän maun mukaisena, ja muussa yhteydessä hän on todennut, että "homoilla ja lesboilla tulee olla samat oikeudet kuin muilla kansalaisilla". Aiheesta syntyneen keskustelun jälkeen Asko-Seljavaara totesi, että hänen mielestään on väärin, että "jos ei pidä jostain ulkomuodosta, niin heti leimataan suvaitsemattomaksi". Ennen kansanedustajan uraansa Asko-Seljavaara toimi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan plastiikkakirurgian ylilääkärinä.

Tiedotustilaisuudessa Wurstilta kysyttiin näkemystä Asko-Seljavaaran esittämään häntä koskevaan mielipiteeseen:

- Kunnioitan hänen mielipidettään, mutta se mielipide on typerä, Wurst sanoi Helsingin Sanomien Nyt.fi -sivuston mukaan.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kaksi kolmesta pitää Suomea homoystävällisenä, viidesosa ei

Sami Mollgren • 29.08.2014 07:59 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Kansainvälisesti 28 prosenttia Gallup Worldin tutkimukseen 123 maassa vastanneista kokee elävänsä homoille ystävällismielisessä paikassa. Kyselyssä menestyvät läntisen Euroopan ja Pohjois-Amerikan maat, Argentina, Australia, Uruguay ja Uusi-Seelanti. Häntäpäässä on erityisesti Afrikan maita.

Selvityksen kolmen kärki, Alankomaat, Islanti ja Kanada, saivat yli 80 prosentilta myönteisen vastauksen kysymykseen "Onko asumasi kaupunki tai alue hyvä paikka elää homoille tai lesboille, vai ei".

Kärkikolmikkoa seuraavat Espanja, Iso-Britannia, Irlanti, Belgia, Australia, Malta, Uruguay, Tanska, USA, Uusi-Seelanti, Ruotsi, Aegentina, Brasilia, Suomi, Italia, Saksa, Costa Rica, Ranska, Filippiinit, Itävalta, Nicaragua, Meksiko, Portugal, Chile, Equador, Nepal, Kolumbia ja Luxemburg - joissa kaikissa myönteisesti vastanneiden osuus oli vähintään 50 prosenttia.

Kyllä-vastausten mukaan järjestetyssä listassa Suomi on sijalla 17. Suomalaisvastaajista 65 prosenttia vastasi kysymykseen myöntävästi ja 21 prosenttia kieltävästi. Kantaansa ei kertonut tai osannut kertoa 15 prosenttia.

Islannissa kieltävästi vastanneiden osuus oli erityisen pieni, vain 4 prosenttia. Myös Tanskassa (70% kyllä) ja Ruotsissa (69% kyllä) kielteisesti vastanneiden määrä oli alle kymmenen prosenttia vastaajista. Kyllä-vastauksissa Suomea heikommin menestyneessä Ranskassa kielteisesti vastanneiden osuus on kuitenkin vain 14 prosenttia. Toisaalta kielteisten vastausten määrä on kyllä-vastausten määrään nähden USA:ssa (22%), Argentiinassa (25%), Brasiliassa (24%) ja Italiassa (30%) suhteellisen korkea.

Lähialueen maista Virossa myönteisesti vastasi 27 prosenttia ja kielteisesti 41 prosenttia. Liettuassa ja Latviassa myönteisesti vastanneita oli molemmissa 20 prosenttia. Latviassa kielteisesti vastanneita oli 45 prosenttia ja Liettuassa 48 prosenttia. EU-maista heikoiten menestyi Romania, jota hyvänä paikkana piti 19 prosenttia, ja huonona 52 prosenttia vastanneista. Niinsanotuista vanhoista EU-maista heikoin menestys on Kreikalla, jossa myönteisiä vastauksia on 24 prosenttia ja kielteisiä 61 prosenttia.

Venäjällä myönteisen vastauksen antoi 12 prosenttia ja kielteisen vastauksen 48 prosenttia.

Heikoimmin menestyivät Senegal ja Pakistan, joissa molemmissa vain prosentti katsoi paikan olevan homomyönteinen. Myös Uganda, Mali, Indonesia, Etiopia ja Afganistan olivat luettelon häntäpäässä. Myönteisen vastauksen antaneita oli viisi prosenttia tai vähemmön myös Vuoristo-Karabahissa, Malawissa, Kirkistanissa, Ghanassa, Chadissa, Azerbaizanissa, Albaniassa, Tunisiassa, Nigerissä, Georgiassa, Norsunluurannikolla, Beninissä, Armeniassa, Zimbabwessa, Mauritaniassa, Liberiassa, Gabonissa ja Burkina Fasossa.

Joissain maissa aihe on niin arkaluontoinen, ettei kyselyä ole voitu niissä tehdä. Tällaisia maita ovat Bahrain, Bhutan, Egypti, Irak, Iran, Jemen, Jordania, Kuwait, Marokko, Nigeria, Tadzikistan, Turkmenistan, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Saudi-Arabia ja Uzbekistan .

Monissa maissa "ei osaa sanoa" -vastausten osuus on korkea, joten myönteisten ja kielteisten vastausten suhde vaihtelee maiden välillä suuresti. Esimerkiksi Sri Lankassa vain kuusi prosenttia pitää maata homoystävällisenä, mutta toisaalta epäystävälliseksi sen katsoo vain 30 prosenttia vastanneista.

Haastattelut tutkimukseen on tehty vuonna 2013. Haastatellut ovat 15-vuotiaita ja vanhempia.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Homottelua pesäpallokentällä

Sami Mollgren • 28.08.2014 07:35 • 5 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Vimpelin Vedon Henri Puputti huusi keskiviikkoisessa pelissä syöttötuomari Jussi-Pekka Anttilalle "vi--n homo" ja muitakin alatyylisiä ilmauksia, kun Vedolle tuli Joensuun Mailaa vastaan käydyssä ottelussa Anttilan ratkaisun myötä kolmas palo.

Asiasta kertoo Yle.

Puputin kielenkäyttö kuului myös Nelonen Pro -kanavan suorassa TV-lähetyksessä. Huutelun kohteena ollut tuomari kuitenkin kertoo, ettei kuullut sanatarkasti Puputin huutelua, mutta käski Puputin kuitenkin päätuomarin Jyrki Rajaniemen eteen, joka näytti "keltaista korttia", eli antoi varoituksen. Pesäpalloliiton sääntökirjan mukaan "varoitus tuomitaan yleensä äänekkäästä asiattomasta kielenkäytöstä". Punainen kortti, eli pelirangaistus voidaan antaa törkeästä kielenkäytöstä.

Ylen mukaan huutelu ei aiheuta Puputille todennäköisesti jatkoseuraamuksia. Superpesiksen kilpailupäällikkö Mika Helminen ei kuitenkaan katso, että käytös olisi hyväksyttävää. Helminen kertoo, että tilanne on tuomarin antaman rangaistuksen myötä lähtökohtaisesti käsitelty. Seurat voivat myös tehdä asiasta tutkintapyynnön, ja Superpesiksen johto voi ottaa minkä tahansa tapauksen erilliseen käsittelyyn.

- Tällainen ei ole hyväksyttävää käytöstä. Tunnelataus on kova ja joskus se menee sallittujen rajojen yli ja tuomarit toimivat näissä tilanteissa sääntöjen asettamissa puitteissa. Pelaajat ovat kuitenkin nuorten esikuvia ja idoleita, sanoi Helminen Ylelle.

Viime aikoina on joukkueurheilun ja muunkin urheilutoiminnan kohdalla kannettu yhä enenevästi huolta siitä, millaisiin asenteisiin urheiluharrastuksen piiriin hakeutuvat nuoret joutuvat törmäämään, ja kokevatko esimerkiksi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvat olevansa tervetulleita omana itsenään. Huomiota on kiinnitetty juuri esimerkiksi homotteluun.

Yle Urheilun Teemu Tammilehto kirjoittaa Ylen verkkosivuilla julkaistussa asiaan liittyvässä kommentissa, että Superpesis voisi näyttää esimerkkiä siinä, miten laji sopeutuu nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin. Myös Tammilehto pohtii tällaisen huutelun tarjoamaa esimerkkiä.

- Minkälaista esimerkkiä Vedon kokenut tähtipelaaja tunnekuohuissa heitetyllä kommentillaan antaa nuoremmille pesiskatsojille?, kirjoittaa Tammilehto.

Puputin huutelu aiheutti vilkkaan keskustelun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Joidenkin huomioiden mukaan vastaavaa huutelua on yhä paljon - muiden lajien lisäksi myös pesäpallokentillä - mutta tällä kertaa huutelu sai suuren julkisuuden, kun TV-kamerat ja mikrofoni tallensivat tapauksen. Asiatonta käytöstä on paitsi vaadittu kuriin, myös ymmärretty. Joidenkin näkemysten mukaan tunteiden kuohahteluun ei pitäisi puuttua.

Miten puuttua urheilun asenteisiin?

Esimerkiksi Pohjois-Amerikan koripalloliigassa linja vastaavien tapausten suhteen on tiukka ja sanktiot tuntuvia. Myös pehmeämpiä keinoja on käytetty; esimerkiksi kampanjoimalla on pyritty ohjaamaan asenteita parempaan suuntaan. Esimerkiksi Suomessa urheilun asenneilmapiiriin pyrkii puuttumaan Tasavertaisen Urheilun Lupaus, johon sitoutumalla urheilutoimijat voivat ilmaista vastuunsa oman piirinsä asenteiden kehittymisestä, ja samalla viestittää pelaajille ja muille toimihenkilöille toivotusta käyttäytymisestä.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin sarjakuvafestivaaleihin liittyvä Tom of Finland -näyttely aukeaa perjantaina

Sami Mollgren • 28.08.2014 06:35 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Saksa ja sateenkaarisarjakuva ovat vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaalien pääteemoina. Lasipalatsin aukiolla 5. – 7.9.2014 järjestettävien festivaalien ohjelma sisältää kansainvälisten vieraiden näyttelyjä, luentoja, keskustelupaneeleja ja iltaklubeja sekä erityisohjelmaa lapsille ja sarjakuva-alan ammattilaisille.

Monet festivaaliin liittyvät näyttelyt avautuvat jo ennen festivaaliviikonloppua. Esimerkiksi MUU Galleriassa avautuu perjantaina 29.8. Tom of Finland - Tuhmat ruudut, joka esittelee Touko Laaksosen sarjakuvia "häpeilemättömän homoeroottisessa" muodossaan. Näyttelyn avajaiset ovat torstai-iltana.

ToF-näyttelyssä on nähtävissä myös muidenkin kansainvälisesti tunnettujen homoeroottisten sarjakuvataitelijoiden töitä. Mukana ovat taiteilijat Benoit Prevo, Bill Ward, Etienne, The Hun, Michael Kirwan, Joe Phillips, Studio Splatter ja Thor of Sweden.

Näyttely on tuotettu yhdessä Tom of Finland Foundation, Taiteen edistämiskeskuksen, Suomen sarjakuvaseuran sekä Sarjakuvamuseo ry:n kanssa. Näyttely on osa Setan 40-vuotisjuhlavuotta.


Tom of Finland on esillä syksyllä myös Tampereen Vapriikissa avautuvan Postimuseon Kirjeiden Tom of Finland -näyttelyssä. Tampereen Postimuseon näyttely aukeaa 6.9.2014 ja on avoinna 29.3.2015 asti, ja esillä on Touko Laaksosen kirjeenvaihtoa kuudelta vuosikymmeneltä, 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Like julkaisee syyskuussa kirjan "Tom of Finland - Sarja kuvia", jossa esitellään taiteilijan tuotantoa 40-luvulta lähtien. mukana on runsaasti aiemmin julkaisematonta materiaalia. Sarjakuvataiteilijan kunniaksi tehty postimerkki puolestaan julkaistaan 8. syyskuuta.


Galleria Nunesissa avautui jo torstaina 21.8. seitsemän suomalaistaiteilijan yhteistyöprojektina syntynyt Niskatuki -näyttely. Vuoden festivaalitaiteilijan Joonas Rinta-Kannon Fok-it! -kokoelma on puolestaan nähtävillä Art Kaarisillassa 25.8. alkaen.

Varsinaisena tapahtumaviikonloppuna keskustellaan Sateenkaarisarjakuvasta festivaalien päälavalla Setan järjestämässä keskustelupaneelissa "Sarjakuva normikriittisyyden esitaistelijana". Samalla lavalla kunnioitetaan myös Tove Janssonin juhlavuotta, kun taidehistorioitsija Tuula Karjalainen nousee puhumaan Janssonin rakastetuista Muumi-hahmoista.

Festivaaliviikolla eri puolilla kaupungin keskustaa on kymmeniä näyttelyitä. Suomen sarjakuvaseura järjestää opastettuja näyttelykävelyitä, joiden matkassa on mahdollisuus päästä ohjatusti tutustumaan festivaalien galleria-tarjontaan.

Saksankielisen sarjakuvan uudet tuulet puhaltavat "Die Neue Garde" keskustelussa pääteltan esiintymislavalla. Sukupuolinormatiiviset roolit saavat kyytiä sekä näyttelyiden että ohjelman lomassa. Akkuna Gallerian feministisen sarjakuvakokonaisuuden ohella Mbarissa järjestetään Lisa Mandelin vetämänä, hieman ironinen Suuri miespaneeli aiheella "Mitä on olla miessarjakuvataiteilija".

Festariviikonloppuna järjestetään iltaklubeja Lavaklubilla ja Dubrovnikissa teemojen mukaisella piirtämisen ja musiikin iloittelulla.

Helsingin sarjakuvafestivaalit on pääsymaksuton ja kaikille avoin kulttuuritapahtuma.
» Jutun oma sivu
Näin EU-maassa: Liettuassa tv-kanavat kielsivät homojärjestön yhteiskunnallisen mainoksen

vaeltaja2006 • 26.08.2014 19:39 • 15 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Kuva liettualaisen homojärjestön LGL:n videomainoksesta (youtube)
Liettuan homopropagandakiellolla suojataan nuorisoa kuulemasta homoista, lesboista ja transihmisistä. Laki on tehty "nuorison suojelemiseksi". Laki alkaa purra. Yksikään tv-kanava ei esitä liettualaisen homojärjestön yhteiskunnallista mainosta. Pelätään sakkoja, koska mainoksessa on vihjeitä erilaisista perhemalleista.

Nuorison suojelulaki on vuodelta 2010. Se määrää, että media ei saa esitellä perhemalleja, jotka poikkevat perustuslaissa määritellystä, sallitusta perhemallista. Perustuslaissa on selkeä homoavioliittojen kielto.

Mainosvideossa nähdään erilaisia pareja eri tilanteissa. Lopussa on eurobarometrista saatuja tutkimustuloksia. Videossa ei ole seksiä eikä väkivaltaa. Tässä on videon englanninkielinen versioMainosvideo menee seuraavaksi valtion eettisiä kysymyksiä valvovalle viranomaiselle. Hän saa päättää, turmeleeko mainosvideo nuorisoa. Viime vuonna tämä viranomainen hyväksyi pride-mainoksen täysmittaisena, leikkaamattomana. Sama viranomainen kielsi toukokuussa kouluissa satukirjan, jota se piti homopropagandana.

(lähde: queer.de)


Kansanedustaja Petras Gražulis jäi ilman tuomiota

Oikeudenkäynti kansanedustaja Petras Gražulista vastaan epäonnistui, kun parlamentti ei suostunut poistamaan kansanedustajan immuniteettia. Petras Gražulis oli aggressivinen ja hyökkäsi poliiseja vastaan viime vuonna Baltic Priden yhteydessä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit luopuu virastaan

vaeltaja2006 • 26.08.2014 14:07 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Klaus Wowereit puhumassa Berliinin pridessa vuonna 2006.
Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit ilmoitti tiedotustilaisuudessan, että hän eroaa virastaan joulukuun 11. päivänä 2014. Syyksi sanotaan, että hän on väsynyt viran hoitoon. Hän on ollut 13 vuotta ylipormestarina. Hän aloitti 16. kesäkuuta 2001, ja sitä ennen hän oli vaalitaistelunsa aikana lausunut kuuluista sanat: "Ich bin schwul und das ist auch gut so" (olen homo ja niin on hyvä).

Alkuaikoina pormestari sai suosiota. Hän uudisti ja modernisoi Berliini-kuvaa. Berliinistä tuli kansainvälinen kaupunki. Wowereit oli myös henkilönä tyylikäs ja positiivinen. Wowereit osallistui ahkerasti erilaiseen seuraelämään ja siitä häntä välillä pilkattiin. Hän tuki aktiivisesti mm. pride-tapahtumia. Vuosien ajan hän myös lähetti tervehdyksensä mm. Berliinin Folsom-tapahtumalle, ja sai siitä välillä haukkumisia. Folsom on kansainvälinen fetissiväen tapaaminen joka vuosi syyskuussa. Wowereit puolustautui muistuttamalla, että Berliini on vapaamielinen kaupunki.


Wowereitin uskottavuutta on viime vuosina heikentänyt huonosti johdettu Berliinin uuden lentokentän rakennustyömaa, ja hänen suosionsa on romahtanut totaalisesti.


Mielenkiintoinen vaihe pormestarien elämässä oli suurten eurooppalaisten kaupunkien pormestarien vuosittaiset tapaamiset vuoteen 2008 saakka. Moskovan pormestari Juri Luzkov oli tunnettu homojen vastustaja ja hän ilmoitti, ettei ainakaan hänen pormestarius-aikanaan Moskovassa järjestetä pride-tapahtumia. Pormestarikokoontumisissa olivat mukana Lontoon, Pariisin, Berliinin ja Moskovan pormestarit. Berliinin ja Pariisin pormestarit olivat homoja ja Lontoon pormestari homomyönteinen. Vuonna 2009 Luzkov ei enää saapunut pormestarikokoukseen, ja perinne ilmeisesti loppui.

Klaus Wowereit on elänyt parisuhteessa neurokirurgi Jörn Kubickin kanssa vuodesta 1993 alkaen.

Uudeksi pormestariksi kaavaillaan Berliinin sosialidemokraattien puoluejohtajaa Jan Stössiä. Hänkin on homo.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ruotsin Örebrossa pride-loppuviikko

Sami Mollgren • 26.08.2014 11:03 UUTISET: PRIDE • EU

Örebro Pride järjestetään elokuun lopussa.
Ruotsin Örebro viettää viisipäiväistä pride-tapahtumaa 27. - 31. elokuuta.

Ohjelmassa on suomalaisistakin pride-tapahtumista tuttuja elementtejä: erilaisten pienryhmien tapaamisia, työpajoja, paneelikeskusteluja ja viihteellisempiä tapahtumia, kuten iltabileitä. Myös sateenkaarimessu sisältyy ohjelmaan.

Lauantai 30.8. on tapahtuman vilkkain päivä. Tuolloin kaupunginpuistossa on koko päivän avoinna oleva pride-puisto, jossa esimerkiksi vihitään samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Pride-paraati järjestetään lauantain alkuillasta, ja sen jälkeen on pride-puistossa vielä ulkoilmatapahtuma.

Örebrossa on järjestetty pride-tapahtuma vuodesta 2012 lähtien. Tapahtuman alullepanijoina oli kaksi yksityishenkilöä, ja ensimmäisenä vuonna pride-paraatiin osallistui noin 1 000 ihmistä. Saman vuoden syksynä pride-tapahtuman selkänojaksi perustettiin yhdistys. Toisena vuonna tapahtuman osallistujamäärä kasvoi merkittävästi. Nyt tapahtuma järjestetään paikkakunnalla kolmatta kertaa.

Noin 200 kilometriä Tukholmasta länteen Hjälmaren-järven rannalla sijaitsevassa Örebrossa on runsas 100 000 asukasta.

Tapahtuman ajaksi ruotsalainen kioskiketju Pressbyrån vaihtaa Örebron toimipisteidensä nimet hlbti-teemaisiksi. Kioskiketjun mukaan se haluaa näin kiinnittää huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaan. Nimikylttejä ei tempauksen yhteydessä vaihdeta, mutta kioskit jakavat asiakkailleen hlbti-teemaisesti Pressbyrån-nimeä mukailevilla nimillä varustettuja kasseja, ilmapalloja ja t-paitoja. Vuoden 2013 Tukholman priden yhteysessä Pressbyrån toteutti samanlaisen tempauksen. Suomessa R-kioskissa oli kesän 2014 Helsinki Priden aikana mahdollisuus juoda kahvinsa sateenkaarimukeista.
» Jutun oma sivu
Kaksinkertainen Miss Espanja tuli kaapista

Sami Mollgren • 26.08.2014 07:50 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Miss Espanjaksi vuosina 2008 ja 2013 kruunattu nyt 24-vuotias teneriffalainen Patricia Yurena Rodríguez Alonso julkaisi Instagramissa kuvan itsestään ja tyttöystävästään otsikolla "Romeo ja Julia". Kuvassa pari makoilee sängyllä, katsoen toisiaan silmiin.

Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Hänen tyttöystävänsä on The Mirror -lehden mukaan DJ ja laulaja Vanesa Cortes.


Kuvan julkaiseminen sai aikaan runsaasti onnitteluja ja tukea kertoa asiasta julkisuudessa. Myöhemmin hän lähetti viestin, jossa hän kiittää kommenteista ja saamastaan tuesta. Hän kertoo julkaisseensa kuvan luontevasti ja hetken mielijohteesta.

The Mirror -lehden mukaan Rodríguez on kaapistatulonsa myötä maailman ensimmäinen kansallisen missikisan voittanut avoimesti homoseksuaalinen henkilö.

Vuonna 2013 Rodríguez sijoittui Miss Universum -kilpailussa ensimmäiseksi perintöprinsessaksi.
» Jutun oma sivu
Nuortenkirja Urheilijapoika. Lennin ja Aleksin tarina, osa I

JuhaniV • 25.08.2014 19:00 • 6 kommenttia. KIRJAT • KOTIMAA

Joona Artimon kirja Urheilijapoika
Kirja on kuvaus peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvän Lennin rakastumisesta Aleksiin, samanikäiseen uimariin, jolle oma seksuaalisuus selvenee vähitellen tarinan edetessä. Kirjassa käydään läpi peruskoululaisten keskinäisiä rakkaussuhteita, koulunkäyntiä ja elämää muutenkin. Kehys on luonteva ja uskottava. Kirjoittaja tietää mistä puhuu.

Henkilöt ovat osin melko stereotyyppisiä. Tarinan keskeiset sankarit ovat hoikkia ja hyvännäköisiä, tietenkin. Toinen on nörtti ja toinen pidetty urheilija. Näissä tarinoissahan eivät sankarit koskaan ole lihavia finninaamoja. Henkilöt marssitetaan tarinan alussa melko nopeasti näyttämölle ja kestää hetken erottaa heidät toisistaan, mutta tarinan edetessä henkilöt alkavat saada luonnetta.

Kirjassa on eräitä tapahtumia, joiden uskottavuus on vähän kyseenalaisempi. Voisi kysyä, ovatko kaikki juonen koukerot välttämättömiä tarinan kehittymisen kannalta. Kirjoittaja yrittää kuvata henkilöitä, heidän ajatusmaailmaansa ja tunteitaan pintaa syvemmältä. Silti monet heistä jäävät hiukan latteiksi. Toivoisin henkilökuvauksiin hiukan lisää syvyyttä. Jäi vaikutelma, että kirjoittaja voisi panostaa niihin omasta itsestään vähän lisää.

Teos kannattaisi antaa jonkun äidinkieltä taitavan oikolukijan käsiin ennen julkaisemista. Pilkku- ja yhdysviivavirheitä ei ollut paljon mutta kuitenkin sen verran, että joiltain osin jäi hiukan viimeistelemätön vaikutelma. Puhumme suomea emmekä Suomea. Kukkien nimet (lehtosinilatva) kirjoitetaan niin ikään pienellä alkukirjaimella.

Kertomomuksessa on seksiä harvinaisen vähän, mikä tekee siitä virkistävän poikkeuksen moniin englanninkielisiin vastaaviin tarinoihin verrattuna. Eroottinen lataus lisääntyy lopussa, mutta vain hiukkasen.

Kirjan kuvitus on toteutettu tietokonella. Henkilöt ovat hiukan muovisen ja kömpelön näköisiä. Yritys on kuitenkin osoitus kirjoittajan mielikuvituksesta ja rohkeudesta. Kuvien elävyys varmaan paranee seuraavassa osassa. Mitään haittaahan niistä ei ole, joten lisää yritystä vaan!

Julkaisu on lajissaan harvinainen ja pienistä puutteistaan huolimatta viihdyttävä lukukokemus. Toivoisin, että jatko-osassa kirjoittaja syventää henkilökuvia, korjaa kielioppivirheet ja harkitsee tarinan juonta. Tapahtumien ei aina tarvitse olla dramaattisia ollakseen mielenkiintoisia (tiedän tämän omista virheistäni).

Kirja-arvion kirjoitti Saku Henriksson

***
Joona Artimo on taiteilijanimi.
Kirja on ladattavissa Apple iTunes ja Google Play palveluista hintaan 4.99 euroa.
Se löytyy myös sähköisessä Kindle-formaatissa Amazonista.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot