lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Silmälasistudio
Persoonallinen ja rohkeasti erilainen optikkoliike. Muotia ja muotoilua raikkaasti ja ammattitaidolla yhdistellen tarjoamme monipuolisen ja yksilöllisen kehysmalliston.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Regnbågshelgen: Eva Biaudet'n kanssa aamukahvilla

vaeltaja2006 • 24.10.2014 14:57 UUTISET: PRIDE

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pistäytyi Regnbågshelgen-aamukahveilla. Tapaaminen oli sen takia erityisen ajankohtainen, että keskiviikkona eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa valmistelussa olevasta yhdenvertaisuuslaista.

Perustuslakivaliokunta haluaa lakiesitykseen merkittäviä muutoksia. Yhdenvertaisuuslainsäädäntö vaikuttaa viranomaistoimintaan ja yksityisten ihmisten keskinäisiin asioihin. Valiokunnan lausunto saa kiitettävän arvosanan niiltä tahoilta, jotka pitävät perustuslakia ja ihmisoikeussopimuksia olennaisen tärkeinä.

Nyt Eva Biaudet kertoo mielipiteensä. Hän haluaa avata kuohuviinipullon tapahtuman kunniaksi. Keskustelua johdatteli Regnbågsankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis.Keskiviikkona perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa uudeksi yhdenvertaisuuslaiksi. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää lausuntoa kunniakkaana, koska perustuslain yhdenvertaisuuspykäliä noudatettiin. Mm.: yhdenvertaisuuslaki ei voi olla toissijainen laki, jonka "yli ajaa" tarvittaessa jokin muu laki. Lain valmistelussa on törmätty eturustiriitoihin mm. työmarkkinajärjestöjen suunnalta. (suomeksi)
(på svenska) Tässä vastauksessaan Eva Biaudet käsittelee laajemmin perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja yhdenvertaisuuslakiin liittyviä periaatteellisia kysymyksiä. Nimike "vähemmistövaltuutettu" on häviämässä ja tilalle tulee "yhdenvertaisuusvaltuutettu". Syrjintä harvoin kohdistuu vain yhteen ryhmään vaan moneen vähemmistöön samaan aikaan. Uuden lain tullessa voimaan kansalaiset voivat valittaa yksittäisistä syrjintätapauksista. Ongelmaksi muodostuu se, voiko syrjintävaltuutettu puuttua työelämän syrjintäkysymyksiin, vaikka ihmiset viettävät työssä suuren osan elämäänsä. Julkiset ja yksityiset palvelut kuuluvat syrjintävaltuutetun alaan. Myös koulut saadaan mukaan.
(på svenska) Työelämän syrjintätutkimukset osoittavat, että koulutuksella ei ratkaista asioita, vaan sillä, että organisaation johto sitoutuu syrjimättömyyteen. Syrjintätilanteista selvitään useimmiten organisoimalla asioita. Mutta mitä sitten, kun syrjintää esiintyy hlbti-ihmisten ja muiden vähemmistöjen sisällä ja keskellä.
(på svenska) Miksi erilaisuus aiheuttaa torjumista tai syrjintää? Yhteiskunnassa kirjoittamattomat normit säätelevät asioita. Esimerkki tulee tanskalaisesta tutkimuksesta, jossa nähtiin normien vaikutus esim. puhetapoihin. On tavallista, että syntyy vastakkainasettelu: me - nuo toiset.

» Jutun oma sivu
Vihreiden Niinistö ottaa etäisyyttä tasa-arvoon

jnsto • 24.10.2014 11:22 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Haastattelun kylkeen taitettu tiivistelaatikko. Vain erimielisyydet ympäristöasioissa voivat kaataa yhteistyön Sipilän keskustan kanssa.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ei lue tasa-arvoaihepiiriä tai ihmisoikeuksia kynnyskysymykseksi poliittisessa yhteistyössä keskustan Juha Sipilän kanssa. Suomen Kuvalehden haastattelussa (43/2014, 19-21) Niinistö sanoo tavoitteena vaalien jälkeen olevan "arvoliberaali" hallitus. Lainausmerkit ovat SK:n tekstissä.

Ville Niinistö sanoo pitävänsä keskustan Juha Sipilän tyylistä. Niinistö sanoo keskustalla olevan "meitä lähellä olevia tavoitteita". Jännitteitä on kuitenkin ympäristönsuojelussa. "Jos ne ratkaistaan, keskusta on kiinnostava kumppani". Keskustan ja etenkin sen puheenjohtajan asenne HLBT-suomalaisten tasa-arvoon ei nouse esille. Ville Niinistö sanoo paljon riippuvan siitä, miten Sipilä asennoituu vasemmisto-oikeistoakselilla. Sipilän ihmisoikeusasenteet eivät ole kynnyskysymys.

Yhteistyön perussuomalaisten kanssa Niinistö rajaa kuntatasolle. "He ovat ihmisoikeus- ja maahanmuuttokysymyksissä kaukana meistä".

Vaalien jälkeen vihreiden tavoitteena on hallitus, joka ajaa "oikeudenmukaista tulonjakoa, panostaa koulutukseen, työllistymiseen, uusiutuvaan energiaan ja puhtaaseen teknologiaan sekä edistää yrittäjyyttä". Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia ei listalle ole nostettu.

Haastattelun on toimittanut Matti Simula.


» Jutun oma sivu
Kiekkobloggaaja: Urheilumediassa on kiekon suurin homo-ongelma

Sami Mollgren • 23.10.2014 19:47 • 4 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Jääkiekkobloggaaja Ari-Pekka Kaipiainen kritisoi jääkiekon ympärillä käytävää homokeskustelua liigablogissa, eikä ymmärrä, mihin käytävää keskustelua tarvitaan.

Hän kysyy kirjoituksessaan, että "miten ihmisyksilön makuuhuonedynamiikka kytkeytyy kiekkojoukkueen ryhmädynamiikkaan?"

- Pukuhuoneeseen on ahdettu pelaajat, johtajat ja vapaaehtoiset. Kuka kummista syrjintäväitteistä ahdistuneena, kuka kysyvästi ymmällään, kuka mesomisesta huvittuneena. Leikin kapteeneina toimii joukko urheilumedian kolumnisteja ja nettivideotrolleja, aloittaa Kaipiainen.

Hän kuvailee käytävää "leikkiä" ahdistavaksi ja antaa sille nimen "Viimeinen homo kaapista ulos". Kaipiainen katsoo, että käytävässä keskustelussa yritetään ajaa mahdollisesti kaapissa olevia kiekkoilevia homoja kaapista. Hän myös katsoo, että media ylläpitää keskustelua klikkausten ja mainosrahojen toivossa.

- Kukaan ei tule telminnän lomassa kysyneeksi, että onko kaapissa oikeasti ketään ja jos on, niin mistä kaikista syistä hän kenties haluaa olla siellä, jatkaa kirjoittaja.

Kirjoittajan mukaan ei ole urheiluaihetta, jota ei saataisi yhdistettyä seksuaalivähemmistöön. Keskustelu ei hänestä perustu faktoihin, vaan on "keittiöpsykologian ja pukukoppisosiologian sekaista ryönää" ja "iltapäivälehtimäisen dramaattista, naistenlehtimäisen imelää ja huolellisen asiantuntematonta". Hän katsoo taustalla olevan "pakkorataista" logiikkaa: "homo tekee väärin taipuessaan sortoon, ja hiljaa oleminen on vääjäämättä merkki sorrosta".

- Muistetaan kyllä korostaa, ihan oikein, syrjimättömyyttä ja ihmisarvoa, mutta sanoma kiertyy lopulta eriskummalliseen takakenoon. Väitetyn sorsimisen luonnetta jääkiekon yhteydessä ei osata avata ymmärrettävästi, eikä siten ihmisoikeuspuhekaan tavoita säällistä konkretiaa, kirjoittaa Kaipiainen.

Kirjoittajan mielestä siitä ajasta, kun homoseksuaalisuus oli rikollista, on nyt heilahdettu toiseen laitaan. Hänestä jääkiekon piirissä vaikuttaneita "äijähähmoja" kohtaan on meneillään ajojahti. Hänen milestään "sukupolvet, jotka eivät ole tottuneet tauottomaan homopuheeseen ja jotka pitävät ihmisen seksuaalisuutta yksityisasiana, ovat naurettavan helppo maali".

Kirjoittaja kertoo olleensa mukana suuntautumisensa kanssa kamppailevia ihmisiä auttavassa vapaaehtoistyössä. Hän kirjoittaa, että asiaan kytkeytyy yhä häpeää, ja että asian puimiseen paras ympäristö on omaiset, ammattilaiset ja vertaiset - ei media tai työyhteisö. Kaipiainen kirjoittaa mahdollista ulostuloaan pohtivalle, ettei kenenkään tarvitse ryhtyä seksuaaliliviiteryhmänsä "Martin Luther Pikku-Kingiksi".

Setan varapuheenjohtajana ja Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelun toiminnanjohtajana toimiva Mikko Väisänen kommentoi lokakuun alussa kaapistatulokeskustelua. Tuolloin hän sanoi, että urheiluseurasta pitää tehdä siten turvallinen, että jokainen voi olla oma itsensä. Väisänen myös sanoi, että seksuaalinen suuntautuminen on kunkin yksityinen asia, eikä kaapista pidä lähteä ketään patistelemaan. Enemmänkin Väisänen toivoi, että myönteisen ilmapiirin myötä jokainen voisi olla luontevasti oma itsensä.

Jääkiekkobloggaaja Ari-Pekka Kaipiainen kirjoittaa olevansa 38-vuotias perheenisä Järvenpäästä, ultravapaa toimittaja ja urheilun ongelmakuluttaja.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
EU-komissioon tuli hlbti-ystävällisiä komissaareja

vaeltaja2006 • 23.10.2014 05:39 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Viime viikot on puhuttu uuden EU-komission henkilövalinnoista. EU-parlamentti on tentannut ehdokkaita ja äänestänyt ehdokkaiden kelpoisuudesta. Tenteissä on kyselty ehdokkaiden näkemyksiä hlbti-asioista. Keskiviikkona komissiota johtava Juncker ilmoitti lopullisista komissaarivalinnoistaan ja EU-parlamentti hyväksyi uuden kokoonpanon äänin 423 - 209. Mukana on ainakin kaksi hlbti-ystävällistä komissaaria.

EU-parlamentin hlbti-asioita seuraava intergroup kertoo sivullaan kahdesta hlbti-myönteisestä uudesta komissaarista, molemmat sosialidemokraatteja. Komission yksi kuudesta varapuheenjohtajasta, Frans Timmermans hoitaa oikeusturvaan ja perusoikeuksiin liittyviä asioita (Rule of Law, Fundamental Rights). Hän on 53-vuotias hollantilainen. Tenteissä hän kertoi toimivansa erityisesti seksuaalivähemmistöjen perusoikeuksien puolesta. Hän sanoi, että Euroopassa on paljon vähemmistöjä, jotka kelpaavat syntipukeiksi. On juutalaisia, muslimeja, kristittyjä, homoja, naisia, romaneja. EU-lainsäädännöllä on voitava säännellä ja rajoittaa näiden ihmisten syyllistämistä.

Jo aikaisemmin, kotimaassaan Timmermans on ulkoministerinä luvannut turvapaikkoja Venäjältä pakeneville homoille ja lesboille.

Toinen hlbti-myönteinen komissaari on 41-vuotias Roomasta kotoisin oleva Federica Mogherini. Tenteissä hän lupasi toimia hlbti-tasa-arvon puolesta. Hän tulee johtamaan EU:n ulkosuhteita eli toimii ulkoministerinä. Hän on omassa maassaan ollut kuusi kuukautta ulkoministerinä. Tenttien aikaan häntä pidettiin aika kokemattomana ja nuorena, mutta hänellä on vahva halu toimia tiimissä ja laajat kontaktiverkostot. Hän ei poliittisesti kuitenkaan ole mikään aloittelija.

Komissaaritenteissä oli muitakin hlbti-myönteisiä, mm. oikeusasioita hoitava tsekkiläinen Věra Jourová. Mutta oli myös kandidaatteja, joiden hlbti-asenne aiheutti päänvaivaa. Saksalainen Günter Oettinger (CDU) kieltäytyi Stuttgartissa lausumasta pride-viikon avajaissanoja.Unkarin Tibor Navracsics "alennettiin". Hän ei saanut toiminta-alueekseen perusoikeuksia vaan ainoastaan kulttuurin, nuorisoasiat ja urheilun, jotka itse asiassa ovat pääosin jäsenmaiden omia sisäisiä asioita.

Suomalaiskomissaarin, Jyrki Kataisen, hlbti-ystävällisyyttä tai epäystävälllisyyttä ei ole mitenkään kommentoitu.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Michael Sam putosi joukkueestaan

Sami Mollgren • 22.10.2014 20:45 UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT

Michael Sam (kuva: Marcus Qwertyus/Wikimedia Commons)
Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigajoukkue Dallas Cowboys on pudottanut riveistään linjapuolustaja Michael Samin.

Keväällä 24-vuotias Sam varattiin ensimmäisenä homoseksuaalisuudestaan avoimesti kertoneena pelaajana liigassa pelaavaan joukkueeseen.

Syksyllä St. Louis Rams ei valinnut häntä liigaryhmäänsä. Sen jälkeen Dallas Cowboys solmi sopimuksen Samin kanssa, ja hän liittyi joukkueen harjoituskokoonpanoon. Sam ei kuitenkaan Dallas Cowboysin riveissä päässyt seitsemän viikon aikana liigapeliin.

- Huolimatta pettymyksestä, mutta otan opikseni kokemuksistani Dallasissa ja jatkan taistelua mahdollisuudesta todistaa, että kykenen pelaamaan joka sunnuntai, kirjoitti Sam Twitterissä.

Hän myös kiitti joukkuetta saamastaan mahdollisuudesta, ja ystäviään, perhettä, joukkuetovereitaan sekä fanejaan saamastaan tuesta.
» Jutun oma sivu
Regnbågshelgen: Tunnelmia homo-Helsinki -kävelyltä

vaeltaja2006 • 22.10.2014 16:52 • 7 kommenttia. HLBT-HISTORIAA • KOTIMAA

Suomen nesimmäinen homoravintola oli Gay Gambrini, tässä talossa, suoraan edessä, toinen kerros. Nyt se on muutettu asunnoiksi.
Tiistai-iltana kierrettiin tutkija Kati Mustolan opastamana eteläisessä Helsingissä katselemassa paikkoja, jotka ovat homohistorian kannalta merkittäviä. Kiertokävely liittyy regnbågshelgen-viikon ohjelmaan.

1990-luvulle saakka puistokruisailu oli olennainen tapa etsiä samansukupuolista seuraa. Tom of Finland on kertonut, miten hän teki omia kävelyretkiään sota-aikana ja sen jälkeen. Homot etsivät syrjäisiä, hämyisiä paikkoja kohtauspaikoikseen. Kuitenkin oli myös ravintoloita, enimmäkseen "taiteilijaravintoloita", joisssa tavattiin samoin tuntevia.

Järjestötoiminta alkoi vuonna 1967, ja ensimmäinen varsinainen homoravintola saatiin vuonna 1982. Siihen aikaan ei kuitenkaan haluttu ikkunoita kadun suuntaan tai kesäterasseja. Homous leimattiin häpeäksi.

Kävelyllä pistäydyttiin katsomassa, missä Tove Janssonin ateljee sijaitsi ja miten Fredrik Cygneuksen entistä kotitaloa, nykyisin taidemuseota, restauroidaan.

Seuraavissa äänikuvissa muutama katkelma kierrokselta.

Tutkija Kati Mustola johdattaa aiheeseen (på svenska)
Yrjönkadun uimahalli
Pysähdyttiin Yrjönkadun uimahallin kohdalle. (på svenska)
Tove Janssonin ateljee oli ylimmässä kerroksessa arkkitehtuurimuseon vieressä
Tove Janssonin entisen ateljeen edessä. (på svenska)
Cygneuksen galleria remontissa. Menneenä vuonna on puhuttu gallerian tulevaisuudesta.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Regnbågshelgen, Suomen ruotsinkielisten sateenkaariviikonloppu

vaeltaja2006 • 22.10.2014 16:24 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE
Regnbågshelgen Suomen ruotsinkielisten sateenkaariviikonloppu alkoi tiistaina ja päättyy sunnuntaina 26.10.2014. Teemana on elämän koko kaari: "Livets alla skeden". Tapahtumaan saapuu monta kiinnostavaa koti- ja ulkomaista vierasta.

Sateenkaariviikon tapahtumat käynnistyivät eilen illalla homo-Helsinki -kävelyllä historiallisesti merkittäville paikoille. Tutkija Kati Mustola kertoi kävelyllä, miten siirryttiin kriminalisoinnista sallivuuteen. 1960- ja 70-luvulla yksi tärkeä periaatteellinen kysymys oli: saako mies- tai naispari tanssia keskenään. Ei saanut muualla kuin yksityistiloissa. Vasta vuonna 1982 saatiin ensimmäinen homoravintola, Gay Gambrini, jossa tanssiminen oli sallittua.

Torstai 23.10.2014

Torstaina keskustellaan queer-feminismistä. Vieraana on sanavalmis taidekorkeakoulun rehtori Tiina Rosenberg. Queer-teorioita opetetaan nykyään yliopistotasolla, mutta miten feminismi muuttuu, kun mukaan otetaan kriittinen keskustelu sukupuolesta.

Torstain toinen vieras on Berndt Arell, ja hän tulee Tukholmasta. Hän on siellä taidemuseon johtajana, mutta ennen tätä hän johti mm. Kiasmaa, joten hän suomalaistaustaisena tuntee Suomen olojakin. Hän kertoo Tom of Finlandista eli Touko Laaksosesta.

Torstaina on myös nuorten sateenkaari-ilta. Vieraina ovat Tommi Laitio, Helsingin nuorisotoimen johtaja ja Katarina Alanko, joka on tutkinut suomalaisten hlbti-nuorten hyvinvointia.

Torstai-iltana on ruotsinkielinen sateenkaarimessu Johanneksen kirkossa.


Perjantai 24.10.2014

Perjantaina aamukahvilla keskustellaan vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n kanssa.

Perjantaina alkuillasta vieraana on ruotsalainen kirjailija Sandra Dahlén, joka on kirjoittanut normeista poikkeavasti esim. monisuhteista. Hän aikoo kertoa myös omasta elämän historiastaan ja puhua siitä, miksi normikriittisyyttä tarvitaan.


Lauantai 25.10.2014

Lauantai, 25.190.2014 on perinteisesti seminaaripäivä. Aamupäivällä aiheina ovat transihmisten ihmisoikeudet ja draama, jolla on sanoma. Draamakeskustelussa mukana on suomalaisia teatterialan ihmisiä.

Iltapäivällä tuodaan terveisiä Pietarsaaresta. Kuullaan, miten Jeppis-pride syntyi ja otettiin vastaan. Paikallisessa lehdessähän käytiin kitkerää väittelyä pietarsaarelaisesta pride-tapahtumasta, mutta yleisömäärät olivat ällistyttävän suuret.

Iltapäivällä kerrotaan enemmän myös Tukholman hlbti-senioritalosta. Siitä alkaa olla jo muutaman vuoden verran kokemusta. Kokemuksia tulee Tukholmasta kertomaan Lars Mononen. Keskustelussa ovat mukana tutkija Jan Wickman ja Regnbågsankan-järjestön puheenjohtaja Oscar Ohlis. Näin saadaan mukaan suomalainen näkökulma. Onko turha kuvitella, että Suomeen saataisiin hlbti-vanhusten talo, kun se kuitenkin palvelisi vain pienen pientä joukkoa.

Iltapäivän paneelikeskustelun aiheena on rakastamisen vaikeus: "Kärlek -hur svårt kan det vara?: Alkaa näyttää siltä, että hlbti-parit eroavat tiheämpään kuin heteroparit. Miksi on vaikea elää yhdessä? Keskustelussa mukana Anna Moring, Anna Kolster, Ted Urho, Peter Oljemar ja Fredrika Biström.


Guldankan-palkinto

Joka vuosi jaetaan ns. Guldankan-palkinto merkittävästä työstä moninaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta ja ennakkoluulojen vähentämiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen piirissä. Palkinto jaetaan iltajuhlassa Adamsissa, Erottaja 15-17.


Tapahtumapaikkana Luckan, Simonkatu 8

Suurin osa Regnbågshelgen-tapahtumista on suomenruotsalaisessa informaatio- ja kulttuurikeskuksessa Luckanissa. Se on kuin Suomen ruotsinkielisen väestön lähetystö, ambassad, joka jakaa tietoa yhteiskunnasta, koulutuksesta, vapaa-ajanvietosta, nuorisotoiminnasta, jne. ja järjestää erilaisia tapahtumia. Luckan tarjoaa myös käyttöön tiloja järjestöille, joilla ei ole omia toimintatiloja.Tapahtumapaikkana Luckan, Simonkadun ja Yrjönkadun kulmassa, Kirnu-kappelia vastapäätä

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kymmenen sateenkaariystävällistä paikkaa

Sami Mollgren • 22.10.2014 07:54 • 2 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA
Lonely Planet on tehnyt luettelon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin myönteisimmin suhtautuvista maailmankolkista. Luetteloon on koottu kymmenen edistyksellisintä ja hlbti-vähemmistön parhaiten hyväksyvää kaupunkia tai maata.

Kööpenhamina, Tanska
Tanskasta mainitaan esimerkiksi sen edistyksellisyys samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamisessa ja kerrotaan, että Kööpenhaminassa toimii Euroopan vanhin homobaari.

Uusi-Seelanti
Maa on toiminut hlbti-ihmisten aseman kohentamisessa edistyksellisesti. Kansainvälinen käsite "Gay/Lesbian Friendly" (homo/lesboystävällinen) on kotoisin Uudesta-Seelannista.

Toronto, Kanada
Torontossa on runsaasti hlbti-ihmisille suunnattua kulttuuritarjontaa ja tapahtumia.

Palm Springs, USA
Kaupunki soveltuu erityisesti auringonpalvontaan. Sateenkaari-ihmiset on otettu huomioon palveluissa.

Sitges, Espanja
Sitgesissä on vilkas sateenkaarenvärinen yö- ja rantaelämä.

Berliini, Saksa
Suurkaupunki Berliinistä mainitaan sen homohistoria ja yöelämä. Berliini tunnetaan myös nahka- ja fetissi-ihmisten pääkaupunkina.

Skiathos ja Mykonos, Kreikka
Välimeren auringossa kylpevä kreikan saari on homomiesten suosiossa.

New York City, USA
New York City on modernin hlbti-ihmisten oikeuksien puolesta toimivan liikkeen synnyinsija. Siellä on myös runsas kulttuuri- ja tapahtumatarjonta hlbti-ihmisille.

Reykjavik, Islanti
Reykjavik on maailman pohjoisin pääkaupunki, ja Islannissa hlbti-ihmisten kannalta yksi maailman edistyksellisimmistä lainsäädännöistä.

Montevideo, Uruguay
Uruguay on hlbti-ihmisten suhteen edistyksellinen.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vinokino 2014 käynnistyy perjantaina 24.10. Turussa

Sami Mollgren • 21.10.2014 18:39 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Vinokino-elokuvafestivaali järjestetään kiertää syksyn 2014 aikana viidessä kaupungissa. Festivaali on Turussa 24. - 26.10., Jyväskylässä 24. - 25.10., Oulussa 25.10. - 26.10, Tampereella 30.10. - 2.11. ja Helsingissä 7. - 9.11..
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviin elokuviin ja dokumentteihin keskittyvä Vinokino-elokuvafestivaali käynnistyy perjantaina 23. kerran.

Vinokino pidetään Turussa 24.–26. lokakuuta ja Helsingissä 7.–9. marraskuuta. Osa Vinokino-elokuvista on nähtävillä myös Jyväskylässä 24.–25.10., Oulussa 25.–26.10. ja Tampereella 30.10.–2.11..

Turussa ja Helsingissä on elokuvatarjonnan lisäksi erilaista oheisohjelmaa, kuten Drag Queen- ja Drag King -työpajat, sarjakuvapaja, näyttelyitä ja iltabileitä.

Trans-näkökulma esillä

Vinokinon elokuvissa trans-aihepiiri on erityisen vahvasti esillä, ja festivaalin järjestäjät kertovatkin olevansa itsemääräämisoikeuteen perustuvan translainsäädännön puolella, ja haluavansa tehdä oman osan lisäämällä tietoisuutta sekä herättämällä keskustelua.

- Vinokino kertoo tänäkin vuonna elokuvan keinoin tarinoita transihmisistä, heidän perheistään ja sukupuolen moninaisuudesta. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että Suomi polkee lainsäädännöllään transihmisten oikeuksia monin eri tavoin. Amnestyn Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntijan Tiina Oikarisen mukaan Suomessa lainsäädäntö luo tilanteen, jossa sukupuolen juridista vahvistamista hakeva henkilö joutuu luopumaan osasta ihmisoikeuksistaan, kuten fyysisestä itsemääräämisoikeudestaan tai oikeudestaan yksityisyyden ja perhe-elämän suojaan, kerrotaan Vinokinon tiedotteessa.

Poimintoja tarjonnasta

52 Tuesdays -elokuva on 16-vuotiaan Billien ja hänen sukupuolenkorjausprosessia läpikäyvän äitinsä tarina. He tapaavat joka viikko tiistaisin vuoden ajan. Elokuva kertoo näistä tapaamisista ja heidän keskusteluistaan.

Boy Meets Girl -elokuvan päähenkilö on transsukupuolinen ja elokuva kertoo ennen kaikkea siitä, että sukupuolet ja suuntautuneisuudet eivät ole rajoituksia.

Sundancen elokuvajuhlilla ihastuttanut Chelsea McMullanin ohjaama My Prairie Home -dokumentti on todellinen indiehelmi: uniikissa dokumentti-musikaalissa artisti Rae Spoonin modernit folk-kappaleet nivoutuvat yhteen hänen oman elämäntarinansa kanssa. Musiikkia ja puhetta yhdistelemällä Rae kertoo avoimesti sukupuoli-identiteettinsä muotoutumisesta, päätöksestään käyttää itsestään they-pronominia, sekä lapsuudestaan uskonnollisuuden ja ongelmaisten perhesuhteiden puristuksessa. Rae Spoonin musiikki on herkkää ja valloittavaa.

Vinokino 23. kerran

Vuonna 1991 ensimmäistä kertaa järjestetyn festivaalin järjestäjänä toimii Turun seudun Seta ry. Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo.
» Jutun oma sivu
Naisparien vanhemmuuden vahvistaminen helpottumassa

Sami Mollgren • 20.10.2014 23:01 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Äitiyden tunnustamismenettely on tulossa mahdolliseksi rekisteröidyssä parisuhteessa elävälle naisparille, jonka toinen osapuoli synnyttää hedelmöityshoidolla alkunsa saaneen lapsen ja kun molemmat osapuolet ovat tarkoittaneet ryhtyvänsä lapsen vanhemmiksi.

Asiasta kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat.

Vanhemmuuden tunnustaminen tapahtuisi samankaltaisesti kuin isyyden tunnustaminen avoliitossa elävillä heteropareilla. Perheensisäistä adoptiota ei enää tarvittaisi lapsen ja ei-biologisen äidin välisen juridisen suhteen luomiseksi.

Perheensisäinen adoptio rekisteröidyssä parisuhteessa elävien vanhemmoimissa perheissä on Suomessa ollut mahdollinen vuodesta 2009 lähtien.

Hallitus päätti kesäkuussa, että isyyslain yhteydessä korjataan myös naisparin perheeseen syntyvien lasten oikeusturvaa mahdollistamalla perheeseen syntyvän lapsen juridinen tunnistaminen tietyissä tilanteissa ilman perheen sisäistä adoptiota.

Oikeusministeriön työryhmän lausunnon on määrä valmistua marraskuussa.

Sateenkaariperheet ry on toistuvasti vaatinut, että naispareille on saatava äitiysolettama, joka toimisi samalla tavalla kuin isyysolettama avioparille syntyvän lapsen osalta. Tämä mahdollistaisi sen, että lapsen juridinen asema olisi heti lapsen syntymästä lähtien turvattu ja selvä.
» Jutun oma sivu
Katolinen kirkko torjui suunnitelmat "toivottaa homoseksuaalit tervetulleeksi"

Sami Mollgren • 19.10.2014 12:30 • päivitetty: 19.10.2014 19:41 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Vatikaani on katolisen kirkon keskus. Kirkkoon kuuluu 1,2 miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa.
Katolinen kirkko ei toivotakaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kirkon piiriin, sillä kirkon vanhoilliset piispat eivät hyväksyneet kannanottoa, jolla katolinen kirkko olisi ilmaissut aiempaa myötämielisemmän suhtautumisen homoihin ja uuden avioliiton solmineisiin eronneisiin.

Vatikaanissa on ollut kaksi viikkoa käynnissä kokous, jossa 200 katolisen kirkon piispaa eri puolilta maailmaa ovat pohtineet suhtautumistaan perheeseen.

Vielä maanantaina julkaistussa esityksessä sanamuodot homoseksuaaleista olivat myötämielisempiä kuin koskaan aiemmin. Siinä puhuttiin homoseksuaalisen suuntautumisen hyväksymisestä ja arvostamisesta, ja homoseksuaalit olisi toivotettu tervetulleiksi kirkkoon. Konservatiivien vastustuksen myötä "homoseksuaalien toivottaminen tervetulleeksi"poistettiin, ja vain yleisin sanamuodoin kehoitettiin välttämään homoseksuaalien syrjintää.

Vesitettykään esitys ei saanut taakseen piispojen kahden kolmanneksen enemmistöä, ja homoseksuaalien asemaa käsitettelevä kohta poistettiin uutistoimisto AP:n mukaan äänin 118-62, joten kirkon nykyinen opetus homoseksuaalisuudesta jää yhä voimaan.

Katolisen kirkon opetuksen mukaan "homoseksuaaliset teot ovat sisäiseltä olemukseltaan väärin suuntautuneita", eikä niitä voida katolisen kirkon opetuksen mukaan hyväksyä missään tapauksessa. Opetuksen mukaan homoseksuaalit on kutsuttu siveyteen, heidät tulee kohdata kunnioittaen, myötätuntoisesti ja tahdikkaasti, ja heidän suhteensa on vältettävä kaikkea epäoikeudenmukaista syrjintää.

Päätöksen on katsottu olevan konservatiivisten piispojen voitto liberaaleista ja myös isku paavi Franciscukselle, joka on toivonut kirkon lieventävän kantaansa "synnintekijöitä" kohtaan. Myös seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisen puolesta toimivat ryhmät ovat ilmaisseet pettymyksensä kirkolliskokouksen ratkaisuun.

Samalla piispat käsittelivät myös eronneiden ja uudelleen avioituneiden mahdollisuutta ehtoolliseen. Heidänkin osaltaan uudistus torjuttiin.

Katoliseen kirkkoon kuuluu 1,2 miljardia ihmistä. Viime vuosina hyväksyntä homoseksuaalisuutta ja homoseksuaaleja on etenkin länsimaissa merkittävästi tiedon lisääntymisen myötä kasvanut, ja modernit kirkkoon kuuluvat ovat olleet törmäyskurssilla konservatiivien ja kirkon virallisen opetuksen kanssa. Liberaalimmin suhtautuvien mielestä katolisen kirkon pitäisi lieventää kielteistä kantaansa homoseksuaalisia suhteita ja homopareja kohtaan. Esimerkiksi USA:ssa valtaosa nuorista katolisista hyväksyy homoseksuaalisuuden ja kannattaa homoparien oikeutta avioliittoon. Toisaalta monissa maissa, joissa katolisella kirkolla on merkittävää valtaa, ovat äänekkäimmät homoavioliittojen vastustajat juuri katoliseen kirkkoon sitoutuneita.

Lisäys 19.10.2014 klo 19.41:

Loppupuheenvuorossaan sunnuntaina paavi Franciscus puolusti uudistuksia. Hän sanoi, ettei "Jumala pelkää uusia asioita. Siksi hän jatkuvasti hämmästyttää meitä, avaamalla sydämiämme ja johdattamalla meitä odottamattomilla tavoilla". Hän sanoi, ettei kirkon pidä aikailla yrittäessään sitoa avoimia haavoja ja sytyttää toivo toivonsa menettäneissä. Paavi myös antoi ymmärtää, että homoseksuaalisuutta koskeva keskustelu jatkuu piispojen kokouksessa syksyllä 2015.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vitali Milonov: Tom of Finland -postimerkeillä varustetulle postille maahantulokielto

Sami Mollgren • 19.10.2014 19:10 • 10 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Tom of Finland -postimerkit eivät miellytä pietarilaispoliitikko Vitali Milonovia.
Venäjän ns. homopropagandalain isänä tunnettu Vitali Milonov on vaatii Venäjän postilaitosta palauttamaan Tom of Finland -postimerkeillä varustetun postin takaisin lähettäjälleen. Milonov katsoo postimerkkien olevan Venäjän lain vastaisia.

- Ne ovat mitä suurimmassa määrin homoseksuaalista propagandaa, mikä on maassamme kiellettyä, sanoi Milonov uutistoimisto Itar-Tassille.

Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Itar-Tassin mukaan Milonov myös kehottaa suomalaisia olemaan käyttämättä kyseisiä merkkejä lähettäessään postia Venäjälle.

Uutistoimisto mainitsee myös Ylen Tampereen aluetoimituksen tekemästä kokeessa, jossa selvitettiin pääsevätkö Tom of Finland -merkeillä varustetut postilähetykset perille Venäjälle. Ylen mukaan kaikki lähetykset pääsivät perille.

Syyskuussa Lappeenrannan Uutiset esitteli Tom of Finland -postimerkkejä venäläisturisteille. Suurin osa merkit nähneistä ei pitänyt näkemästään, ja merkkejä pidettiin homopropagandana. Lehden mukaan osa arveli moisten merkkien olevan Venäjällä lainvastaisia.

Itellan syyskuussa taiteilija Touko Laaksosen (1920-1991) elämäntyön kunniaksi julkaisemat Tom of Finland -postimerkit ovat herättäneet laajasti kansainvälistä huomiota. Yhteensä kymmeniä tuhansia merkkejä on tilattu Suomen postin verkkokaupasta 178 eri maahan.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. homopropagandalaki, joka käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisista suhteista kertomisen myönteisessä valossa.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Lestadiolaisyhdistys kritisoi opetussuunnitelmaluonnosta siinä mainitun seksuaalisen ja sukupuolisen moninaisuuden vuoksi

Sami Mollgren • 19.10.2014 17:22 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Opetushallituksen perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman luonnoksessa mainitaan seksuaalinen ja sukupuolinen moninaisuus. Lestadiolaisyhdistys on kritisoinut asiaa ja vetoaa lasten oikeuteen uskoa Raamatun sanan mukaisesti.

Asiasta kirjoittaa Seurakuntalainen-lehti.

Opetushallituksen luonnoksessa nostetaan esiin yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ja todetaan, että "yhteisön jäsenet tulevat kohdatuksi ja kohdelluksi samanarvoisina riippumatta mistään henkilöön liittyvästä tekijästä". Samassa yhteydessä todetaan, ettei samanarvoisuus merkitse samanlaisuutta, ja että yhdenvertainen kohtelu edellyttää sekä perusoikeuksien ja osallistumisen mahdollisuuksien turvaamista kaikille että yksilöllisten tarpeiden huomioonottamista. Opetuksen järjestämistä ohjaavina velvoitteina mainitaan esimerkiksi perustuslaki, yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki.

Luonnoksessa todetaan, että peruskouluaikana oppilaiden käsitys omasta sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta kehittyy. Esillä on sukupuolten tasa-arvon edistäminen, oppilaan oman identiteetin rakentuminen, sukupuoleen sidottujen roolimallien välttäminen sekä sukupuolittuneiden asenteiden ja käytänteiden tunnistaminen ja muuttaminen. Inhimillisen moninaisuuden arvostamiselle halutaan luoda näkyvyyttä oppimisympäristöjä, työtapoja ja opetusmateriaaleja valitsemalla ja kehittämällä.

Yläasteen (7.-9. vuosiluokkien) terveystiedon opetuksen sisältöjä valitessa tulisi luonnoksen mukaan ottaa huomioon kulttuurinen herkkyys, vammaisuus, pitkäaikaissairaudet, lapset ja vanhukset, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus.

Seurakuntalainen-lehden mukaan lausunnon antaneet Esikoislestadiolaiset ry kritisoi lausunnossaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden huomioimista. Järjestö vetoaa lasten oikeuteen uskoa niin kuin Raamattu sanoo ja haliavat, että "kristilliset arvot" tulisi tuoda opetuksessa esille tasavertaisesti "muiden katsomusten" kanssa. Yhdistyksen lausunnossa vaaditaan, ettei lapsia saa velvoittaa uskomaan opettajan tai oppikirjan käsitystä totuutena. Esikoislestadiolaiset toteavat lausunnossaan, ettei "koulun tule myöskään sukupuolikäsitteessä loukata uskonnon ja omantunnon vapautta eikä keskittyä yhden totuuden opettamiseen ja yhden maailmakuvan luomiseen".

Perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteiden on määrä valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä. Kansallisten opetussuunnitelman perusteiden pohjalta kunnissa ja kouluissa laaditaan puolestaan paikalliset opetussuunnitelmat. Paikallisten opetussuunnitelmien tulee opetushallituksen mukaan olla laadittuina siten, että niiden mukaiseen opetukseen voidaan siirtyä kouluissa 1.8.2016 alkavan lukuvuoden alussa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Las Vegas: Elvis-teemaisia häitä järjestävä hääkappeli katsoo homojen vihkimisen olevan "vastoin Jumalan lakia"

Sami Mollgren • 19.10.2014 16:13 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Samaa sukupuolta olevat parit ovat 9. lokakuuta 2014 lähtien solmia avioliiton Nevadan osavaltiossa - ja sen hääkulttuuristaan tunnetussa suurimmassa kaupungissa Las Vegasissa.
Nevadan osavaltion homoavioliittokielto kumottiin aiemmin lokakuussa. Ympärivuorokautisesta naimisiinmenomahdollisuuksista ja pika-avioliitoista tunnettu "maailman hääpääkaupunki" alkoi välittömästi päätöksen jälkeen mainostaa olevansa myös samaa sukupuolta oleville pareille sopiva paikka avioliiton solmimiselle.

Eräät lasvegasilaiset hääkappelit ovat kuitenkin kieltäytyneet vihkimästä samaa sukupuolta olevia pareja.

Yksi homoparien vihkimisestä kieltäytyvistä kappeleista on Vegas Wed Chapel - jossa on mahdollisuus sanoa "tahdon" havaijilais- ja Elvis-teemaisessa tilaisuudessa aamuyhdeksästä iltayhteentoista. Kappelin omistaja perustelee kieltäytymistään uskonnollisilla syillä. Hän katsoo sen olevan "vastoin Jumalan lakia". Myös Elvis Wedding Chapel on rajannut pois samaa sukupuolta olevien parien vihkimiset, mutta ei kerro päätöksen syytä.


American Civil Liberties Union (ACLU) katsoo, että toisin kuin kirkot ja jumalanpalveluspaikat, Las Vegasin hääkappelit ovat liiketoimtaa ja kuuluvat siten julkisiksi tarkoitettuja palveluita säätelevän lain piiriin. Laki kieltää syrjinnän henkilöön liittyvän syyn perusteella. Uskonnolliset instituutiot ovat poikkeus, samoin kuin yksityisklubit.

ACLU on Yhdysvalloissa toimiva vuonna 1920 perustettu järjestö, jonka tarkoitus on puolustaa perustuslain takaamia kansalaisoikeuksia ja vapauksia. Järjestö ilmoittaa suojelevansa sananvapautta, kokoontumisvapautta, lehdistönvapautta, uskonnonvapautta, tasa-arvoa lain edessä, oikeusvaltiota ja yksityisyyttä. Se kertoo pyrkivänsä myös laajentamaan naisten, vähemmistöjen, ja vammaisten oikeuksia.


Lokakuussa useissa uusissa USA:n osavaltioissa on alettu vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja, sen jälkeen kun Yhdysvaltain korkein oikeus päätti jättää käsittelemättä viiden osavaltion valitukset samaa sukupuolta olevien avioliittokieltojen kumoamisesta.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Rooman pormestari uhmasi lakia rekisteröimällä homoavioliittoja

Sami Mollgren • 18.10.2014 18:55 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Rooman pormestari Ignazio Marino on rekisteröinyt samaa sukupuolta olevien parien ulkomailla solmittuja avioliittoja uhmaten sisäministerin määräystä ja Italian lainsäädäntöä. Pormestari rekisteröi lauantaina kaupungintalolla 16 pariskunnan avioliitot.

Kaupungintalolla järjestetyssä tilaisuudessa oli pariskuntien lisäksi näiden lapsia, ystäviä ja sukulaisia.

Runsas viikko sitten Italian sisäministeri Angelino Alfano kielsi Italian viranomaisia tunnustamasta ulkomailla solmittuja samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja. Sisäministerin toiminta herätti runsaasti kritiikkiä. Italiassa pormesterit ovat rekisteröineet ulkomailla solmittuja homoavioliittoja samalla tavoin kuin heteroavioliittoja. Liiton paikallinen tunnustaminen voi vaikuttaa perimiseen, terveydenhuoltoon ja eläkkeisiin.

Italian laki ei salli samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Italiassa homoavioliittoja kannattaa noin neljännes kansasta, mutta kannatuksen määrässä on kasvun merkkejä. Homoparien siviiliavioliittojen kannatus sen sijaan on merkittävää.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sateenkaariperheet nostaa esiin syrjinnän julkisilla hedelmöityshoitoklinikoilla

Sateenkaariperheet ry:n mukaan julkiset hedelmöityshoitoklinikat kieltäytyvät laittomin perustein lähes poikkeuksetta hoitamasta naispareja ja transihmisiä, ja sosiaali- ja terveysministeriön suositus taustaraportteineen eivät täytä tehtäväänsä.

Sateenkaariperheet ry ottaa asiaan kantaa tiistaina julkaistussa tiedotteessaan.

Laki hedelmöityshoidoista tuli voimaan seitsemän vuotta sitten. Laki mahdollistaa itsellisten naisten ja naisparien hoitamisen klinikoilla. Laissa ei ole mitään perusteita, joilla klinikka voisi kieltäytyä palvelemasta itsellisiä naisia ja naispareja. Vastaavasti perusteita ei löydy transihmisten syrjinnälle. Tästä huolimatta sateenkaarikansan syrjintä hedelmöityshoidoissa jatkuu kuin mitään lakia ei olisi koskaan säädettykään.

Sateenkaariperheiden mukaan yksityiset klinikat toimivat lain mukaan kun viimeinenkin klinikka ryhtyi palvelemaan naispareja toimittajan kyseltyä klinikalta asiaa Sateenkaariperheet ry:n kehotuksesta.

Järjestön mukaan syrjintää harjoittavat nyt julkiset hedelmöityshoitoklinikat, jotka edelleen kieltäytyvät lähes poikkeuksetta hoitamasta naispareja ja transihmisiä. Muutosta eivät ole tuoneet sen paremmin asian julkisuus kuin Valviran vuonna 2011 lähettämä paimenkirje, joka kehotti lopettamaan palvelun epäämisen syrjivin perustein. Vuonna 2013 eduskunnan oikeusasiamies kiinnitti huomiota hiv-positiivisten henkilöiden syrjintään hedelmöityshoidoissa, ja vuonna 2014 transihmisten syrjintään. Tämän lisäksi transihmisten syrjintään on kiinnittänyt huomiota tasa-arvovaltuutettu.

Laillisuusvalvojien lausuntojen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriössä alettiin työstää hedelmöityshoidoille uudistettua kiireettömän hoidon suositusta. Ääneen lausuttuna tavoitteena oli varmistaa, että tulevaisuudessa hedelmöityshoitoja tarjottaisiin syrjimättömin perustein. Sateenkaariperheet ry toimi valmistelussa asiantuntijana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hoitojen osalta.

Kuukausi sitten julkaistu uudistettu suositus ja sen taustaraportti olivat Sateenkaariperheet ry:n mukaan kuitenkin syrjinnän ehkäisyn näkökulmasta floppi: varsinaisessa suosituksessa syrjimättömyyden periaatetta eikä yksittäisiä syrjintäperusteita mainita lainkaan. Järjestön mukaan ne eivät anna mitään konkreettisia keinoja puuttua syrjintään.

Sateenkaariperheet ry toivoi, että suosituksen taustamuistiossa oltaisiin annettu selkeät suositukset sateenkaarikansan syrjinnän lopettamiseksi.

- Suositusten sijaan taustamuistio tyytyy listaamaan perustuslain syrjimättömyysperiaatteen ja joukon muiden tahojen lausuntoja tapahtuneesta syrjinnästä. Muistio ei millään tavoin siirry analysoimaan listaamiaan syrjintätapauksia eikä yleisen syrjimättömyysperiaatteen soveltamista hedelmöityshoitojen käytäntöihin. Se ei myöskään kehota mihinkään konkreettisiin toimiin syrjinnän ehkäisemiseksi, kirjoittaa Sateenkaariperheet ry tiedotteessaan.

Järjestö katsoo, että kyseissä tapauksessa on puhe erityisen sitkeänlaatuisista syrjivistä käytännöistä, joiden kitkemiseksi olisi tarvittu jotain hyvin selkeää ja konkreettista. Sateenkaariperheissä ei uskota, että ministeriön suosituksella voitaisiin estää syrjintää hedelmöityshoidoissa.

- Syrjivien käytäntöjen kitkemistä ei myöskään mitenkään edistä ministeriön tiedotus, jossa ei ole sanallakaan mainittu sateenkaari-ihmisten kokeman syrjinnän kitkemisestä. Ministeriön virkamiesten arvion mukaan suositus edistää syrjimättömyyttä. Poliittinen johto taas ei ole ottanut asiaan kantaa julkisesti lukuisista pyynnöistämme huolimatta, kirjoittaa Sateenkaariperheet ry tiedotteessaan.

Sateenkaariperheet suunnittelee syrjinnän kitkemistä oikeustoimin.

- Siksi olemme pyytäneet lasta toivovia naispareja, itsellisiä naisia, apilaperheitä ja transihmisiä hakeutumaan aktiivisesti julkisten klinikoiden hoidettaviksi, ja raportoimaan meille syrjivistä hoitopäätöksistä. Ensi vuoden alusta yhdenvertaisuusvaltuutetun toimialaan tulee myös seksuaalinen suuntautuminen. Sen jälkeen voimme hyödyntää valtuutetun toimiston apua syrjintätapausten ajamisessa, kirjoittaa Sateenkaariperheet.

Sateenkaariperheet ry pitää tilannetta harmillisena senkin takia, että Kela on luvannut neuvotella järjestön kanssa sateenkaariperheiden hedelmöityshoitojen korvauksista ministeriön uuden suosituksen julkaisemisen jälkeen. Järjestön toiveena on ollut, että Kela suostuisi selkeäsanaisen ministeriön suosituksen vaikutuksesta uudistamaan omia korvausperusteitaan. Nykyisiä perusteita järjestö pitää räikeän epäyhdenvertaisia, vaikka näennäisesti samankaltaisina. Järjestö katsoo, ettei ministeriön antama suositus anna hyviä asemia neuvottelussa Kelan kanssa.


Sateenkaariperheet ry on vuonna 1997 perustettu lastensuojelu- ja perhejärjestö. Se toimii Suomen sateenkaariperheiden lasten ja vanhempien sekä perhettä suunnittelevien ja vanhemmuudesta kiinnostuneiden ihmisten kontaktifoorumina, vertaistuen tarjoajana, oikeuksien puolustajana, tiedonvälittäjänä ja edunvalvojana sekä perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttajana.
» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot