lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukanaHuoneistoremontit, kylpyhuone- ja saunaremontit, laatoitustyöt. Ammattitaitoinen henkilökuntamme suorittaa kaikki kodin pienet ja isot remontit etukäteen sovitun aikataulun mukaisesti. Kauttamme myös lvis-palvelut! Tilaa ilmainen arviointi!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Elton Johnilla 70-vuotispäivät lauantaina

vaeltaja2006 • 22.03.2017 11:26 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Elton John laulamassa prinsessa Dianan siunaustilaisuudessa, kuva Youtubesta
Elton Johnilla, brittiläisellä pop-muusikolla, on takanaan pitkä ura. Lauantaina hän täyttää 70 vuotta. Vanhuuden kynnyksellä hän yhä rohkeasti ottaa kantaa homojen oikeuksien puolesta ja pitää yllä omaa tyyliään, jota toiset pitävät tyylittömyytenä: hänen suuret silmälasinsa, kimaltelevat pukunsa, sormukset, korut, timantit. Kerrotaan, että hänen XXL-aurinkolasikokoelmassaan on 250 000 aurinkolasia.

Kuningatar Elisabet II löi hänet ritariksi vuonna 1998 kunnianosoituksena hänen elämäntyöstään. Monet hänen laulunsa ovat maailmankuuluja, kuten „Your Song“, „Candle in the Wind“ tai „Crocodile Rock“. Hänen singlejään on myyty 100 miljoonaa kappaletta ja albumejaan 300 miljoonaa kappaletta. Hän on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä artisteja.

Yksi hänen nykyelämänsä tärkeimpiä asioita on perhe: puoliso David Furnish ja pojat. Avioliitto on ollut voimassa vuodesta 2014 alkaen. Sir John on pannut oman panoksensa taisteluun aidsia vastaan ja hän on vahvasti toiminut homoseksuaalien syrjintää vastaan.

Elton John on laulutaitoinen. Ääniala on useita oktaaveja. Taannoin leikkauksen jälkeen tosin yksi oktaavi katosi. Musiikkivideot ovat olleet Elton Johnille tärkeitä. Niissä hän pääsee esiintymään. Monia hänen lauluistaan on laulettu myös suomeksi. Menestyksekkäimpään piirrettyyn Disney-elokuvaan Leijonakuningas hän teki tunnuslaulun.

Ylen ohjelmistossa ei lauantaina näy mitään erityistä ohjelmakokonaisuutta Elton Johnille. Ylen Areenasta löytyy tällä hetkellä vain ruotsinkielisen Elton John -radiosarjan viimeiset ohjelmat

areena.yle.fi

Arte-kanavalla oli viime lauantain Abgedreht-kulttuuriohjelmassa 15 minuuttia Elton Johnista. Vaikka ei kieltä ymmärtäisi, näkyy, miten värikkäitä hänen esiintymisensä ja musiikkinsa on ollut. Ja muutkin tähdet harrastavat nykyään erikoisia aurinkolaseja.

arteptweb-a.akamaihd.net


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tv1:n Akuutti-ohjelmassa transvestiitti Eveliina kertoo elämästään

vaeltaja2006 • 22.03.2017 07:22 • 4 kommenttia. TELEVISIO • KOTIMAA

Kuva Yhdenvertainen vanhuus -videolta, joka löytyy youtubesta.
Uusimmassa Akuutti-ohjelmassa on pitkä ohjelmaosuus transvestiitti Eveliinasta. Hän kertoo omasta kaapistatulostaan, arkielämästään ja vanhuuden odotuksista.

Eveliina huomasi jo 1950-luvulla, 12-vuotiaana olevansa kiinnostunut kauniista tyttöjen vaatteista. Salaa hän halusi itsekin pukeutua mekkoon, mutta niistä ei voinut puhua. Meikitkin alkoivat kiinnostaa. Kotona voi salaa kokeilla äidin vaatteita.

Eveliina on on nyt 72-vuotias. Hän tuli ulos kaapista kolme vuotta sitten. Sitä ennen elämä oli jatkuvaa salaamista, ja se otti hermoillle. Ensimmäinen kosketus muihin transvestiitteihin tapahtui Dreamwear Clubin viikonlopputapaamisessa. Helpotti tavata 30 muuta, samanlaista ihmistä.

Transvestiiteista on monia harjaluuloja. Transvestiitti ei halua muuttaa sukupuoltaan, vaan pukeutuminen riittää. Suuri osa transvestiiteistä ei ole homoja, vaikka niin usein luullaan.

Eveliina on esiintynyt myös Yhdenvertainen vanhuus -projektin videolla.

Ohjelma löytyy Areenasta. Eveliinan osuus alkaa kohdata 16 min 30 sek

areena.yle.fi


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Katy Perry kamppaillut uskonsa ja seksuaalisen suuntautuneisuutensa aiheuttaman ristiriidan kanssa

Sami Mollgren • 21.03.2017 10:34 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT

Katy Perry HRC:n gaalatapahtuamssa lauantaina 18. maaliskuuta (kuva: Christopher Polk / AFP / Lehtikuva)
Menestynyt laulaja Katy Perry sanoo uskonnollisen taustansa ja myös samaa sukupuolta oleviin kohdistuvan kiinnostuksensa aiheuttamista ristiriidoista. Lauantai-iltana Perry vastaanotti National Equality Award -tunnustuksen Los Angelesissa järjestyssä Human Rights Campaign -järjestön gaalatilaisuudessa.

Perry piti yli kymmenen minuutin mittaisen kiitospuheen.

Perryn ensimmäinen pop-albumi One of the Boys ilmestyi vuonna 2008, ja sillä oli myös hänen läpimurtohittinsä I Kissed a Girl. Tuolloin Perry oli 23-vuotias. Hän arvioi omakohtaista kokemustaan liippaavan kappaleen käynnistäneen tärkeän keskustelun. Daily Mail -lehdelle hän toteaa tehneensä muutakin kuin vain suudelleen.

Perry kertoo tajunneensa jo nuorena kiinnostuvansa myös tytöistä. Yhdessä uskonnollisen taustan kanssa tuloksena oli kuitenkin ristiriita. Hän kertoo yrittäneensä rukoilla itsestään heteroa - ja hyväksyneensä seksuaalisen suuntautuneisuutensa ja identiteettinsä vasta aikuisella iällä.

Hän kertoo kuplansa puhjenneen kohdattuaan erilaisia ihmisiä ja ymmärtäneensä, ettei seksuaalisuus ole yhtä mustavalkoinen asia kuin hänen gaala-asunsa. Hän sanoo ymmärtäneensä, etteivät ne ihmiset, joita hänet oli opetettu pelkäämään, olleetkaan sellaisia kuin hän oli kuvitellut. Hän puhuu korvaamattomasta oppitunnista, vanhempien polusta poikkeavasta omasta polusta sekä siitä, että oma polku on tehnyt hänet sellaiseksi kuin hän on. Hän sanoo, ettei perhettään voi valita, mutta heimonsa voi.

- En voi enää vain istua hiljaa. Minun on puolustettava sitä, minkä tunnen oikeaksi: se on yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus kaikille. Piste, totesi Perry kiitospuheessaan.Vuonna 1984 syntynyt Katheryn Hudson kasvoi uskonnollisessa kodissa, perheen keskimmäisenä lapsena. Hänen vanhempansa ovat kristittyjä pastoreita. Hän aloitti musiikkiuransa vuonna 2001 nimellä Katy Hudson, jolloin hän julkaisi gospel-albumin. Myöhemmin hän otti taiteilijanimekseen Katy Perry, koska hänen oma nimensä sekoitettiin näyttelijä Kate Hudsoniin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Grindr-deittipalvelu julkaisi emoji-paketin

Homomiehille suunnattu deittipalvelu Grindr julkaisi omat emojinsa - gaymojit - maaliskuun puolivälissä.

Kaikkiaan palvelu julkaisi 500 emojia. Ensimmäiset sata emojia ovat käyttäjille ilmaisia, mutta kaikki saa käyttöön maksamalla muutaman euron suuruisen lisämaksun. Emojit on suunnitellut Landis Smithers.

Osa emojeista viittaa samaa sukupuolta olevien välisiin suhteisiin ja samaa sukupuolta olevien perheisiin, mutta isossa osassa ovat erilaiset seksuaaliseen toimintaan ja seksuaalisiin mieltymyksiin ja fetisseihin viittaavat kuvat. Kliseinen munakoiso- ja persikkateema on myös laajasti huomioitu. Tarjolla on myös esimerkiksi erilaisia vartalotyyppejä sekä kasvojen ja rintakehän karvoitusta kuvaavia emojeita.

Emojivalikoimassa on myös kirjaimet D ja T, ja kirjaimet “DT” yhdessä ovat lyhenne käsitteestä “down to”, jota voi käyttää yhdessä esimerkiksi seksuaalista toimintaa kuvaavien emojien kanssa viittaamaan siihen, mihin kaikkeen on valmis. Nyt kirjaimet on kuitenkin julkaistu erillisinä, ja T-kirjainta tiedetään laajemmin käytetyn viittaamaan tiettyyn huumausaineeseen. Grindr-palvelua on varoitettu Metro UK -julkaisun mukaan siitä T-kirjaimella voidaan viitata huumeiden myyntiin tai sen käyttöön seksin yhteydessä. Asiasta kertoneen Metro UK:n mukaan “DT”-emoji julkaistaan seuraavan päivityksen yhteydessä ja T-kirjain on poistettu käytöstä. Joidenkin käsitysten mukaan T-kirjaimella voidaan viitata myös teehen ja top-mieltymykseen.


Grindr on keväällä 2009 avattu mobiilideittisovellus, joka on tarkoitettu homo- ja biseksuaalisille sekä bi-kokeilunhaluisille miehille.

Emojit ovat hymiöitä tai muita graafisia symboleja, joita sähköiseen viestiin liittämällä voi viestiä nopeasti esimerkiksi tunnetilastaan. Perinteisten suru- tai ilonaamaisten hymiöiden ja hämmentyneen tai pelokkaan ilmeen hymiön ohella tunnetilaansa voi emoji-maailmassa kuvata vaikkapa sydämen tai keskisormen kuvalla. Myös arkisille asioille on emoji-symboleita: talo, kala, auto tai kamera. Emoji-symbolien käyttö yleistyi ensi japanilaisessa sähköisessä viestittelyssä ja laajeni sieltä muualle. Joidenkin mukaan emojien lisääntyvä käyttö on paluuta kuvakirjoituksen aikaan.

Grindr-palvelun emojivalikoimaa.

» Jutun oma sivu
Muistelutyöpajassa mielenkiintoisia tarinoita menneistä ajoista

vaeltaja2006 • 20.03.2017 10:31 • 1 kommentti. HLBTI-HISTORIAA

Psyken kellarikerho vuonna 1970.
Mummolaakso käynnisti lauantaina muistelutyöpajalla ns. muistelujen teemavuoden. Arkistojen edustajat kertoivat hlbtiq-aineistoistaan ja tutkijat avasivat uusia näkökulmia lesbojen historiaan. Nyt pitää saada muistot talteen, kun on vielä muistelijoita.


Samassa tilaisuudessa Mummolaakso avasi kirjoituskilpailun, jolla kerätään muistitietoa lesbojen ja bi-naisten elämästä menneiltä vuosikymmeniltä. Se voi olla laaja koko elämänkaarta koskeva muistelma tai jokin tärkeä elämänvaihe tai jopa yksittäinen hetki elämässä. Kaikenlainen muistitieto auttaa paremmin ymmärtämään mennyttä aikaa.

Lauantaina muistelutyöpajassa muisteltiin suullisesti. Eräs puhuja muisteli, miten hän lesbona ensi kerran meni Psyken kerholle vuonna 1971:


Sitä kutsuttiin ”kellariksi”. Se tarkoitti Psyken kerhotilaa Kalevankadu 45:ssä, asuintalon kellarikerroksessa. Puhuja kertoi menneensä sinne ensi kertaa suunnilleen vuonna 1971, kun laki oli juuri muuttunut eikä oltu enää rikollisia. Miten löytyi tieto Psyken kellarista? Luultavasti se oli Hymy-lehti, jonka kannessa mainittiin homoista ja lesboista. Hän osti lehden ja lehdestä löytyi Psyke ry:n ilmoitus. Hän kirjoitti Psykeen ja sai sieltä jonkin lehden. Sen jälkeen hän uskaltautui kellariin. Se oli kai entinen pesula ja sinne mentiin Kalevankadun portista sisään. Oli todellinen underground-fiilis, kun laskeutui rappuja alas. Oli kaksi huonetta, joissa oltiin ja oli kai jokin takahuone. Miehiä oli selvästi enemmän, mutta siellä järjestettiin jo naisten iltoja, joita veti Sirkka. Hän tuli myöhemmin tunnetuksi Sirkan tansseista Mercuryssa. Taisi olla jonkinlaista kinaa siitä, kuinka usein naisten iltoja sai pitää.Puhuja sanoo, että hän on aina ollut ujo ja hiljainen ja ihmettelee, miten hän uskaltautui sinne kellariin. Kai siinä oli seikkailunhalua ja kovaa uteliaisuutta. Pari paukkua ennen lähtöä auttoi. Siitä se alkoi, ja sieltä löytyi ensimmäinen tyttöystävä. Vieläkin ollaan jonkin verran yhteydessä.

Kun kellariin tuli vierailulle kaksi naista Tukholmasta, hän ruotsinkieltä osaavana piti naisille seuraa ja tutustui niin, että kävi vierailulla Tukholmassa. Sitä kautta tuli tietoa Tukholman, Göteborgin ja Kööpenhaminan tapahtumista.

Kellarissa ei ollut omaa vessaa, vaan pisulla käytiin toisen rapun vessassa. Monet karkasivat pissalle kadun samalla puolella olevaan Poiju-ravintolaan, jossa sai mukavasti samalla parit terävät. Vieressä oli toinenkin ravintola, Nautilus..

Kerhotapaamisissa puhuttiin ja tanssittiin. Tiskin alta myytiin kolmosolutta valituille vieraille.
Hän kävi kellarissa niin kauan, kunnes Seta perustettiin. Setaa olivat perustamassa miehet, mutta kun tuli uutinen Seppo Kivistön erottamisesta Vanhan kirkon seurakunnan nuoriso-ohjaajan toimesta, puhuja liittyi Setaan. Hän ei ollut mikään järjestöihminen, mutta oli mukana mm. kansainvälisessä lesbotapahtumassa Tukholmassa 1975. Sinne lähti meiltä seitsemän lesboa. Hän on ollut mukana hallituksessa, mutta ei mitenkään aktiivisena.Psyken kellari toimi vuoteen 1975 saakka. Kellarista löytyy kuvaus Saision kirjassa Punainen erokirja ja Kaarina Valoaallon Huono iho -kirjassa.

Naiset muodostivat Akanat-ryhmän ja Setan miehet eivät voineet ymmärtää, miksi naiset haluavat erottautua omaksi ryhmäkseen. Sitten oli myös feministiryhmiä. Ne eivät olleet Naisasialiitto Unionissa, koska Unionissa oli vanhoillista, ”vanhoja tätejä”, kuten silloin sanottiin. Feministit olivat radikaaleja. Oli muutama ryhmä. Tilanne Unionissa alkoi muttua ja siitä se on lähtenyt kohti nykyaikaa.

Seta alkoi järjestää omia tansseja eri paikoissa ja välillä voi käydä Vanhan karhukabinetissa.Tämän artikkelin kuvat on vanhoista 96-lehdistä.

Leppeä tunnelma kellarissa
Psyken 96-lehdessä oli vuonna 1975 raportti lesbojen pohjoismaisesta kokouksesta Tukholmassa. Tämä on ilmeisesti eri kokous kuin se, johon lähti seitsemän lesboa. Tarkentuu klikkaamalla.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tasa-arvon päivänä: Rasismi ja homovastaisuus ovat sukulaisilmiöitä

vaeltaja2006 • 19.03.2017 14:36 • 10 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kuva: public domain
Yleinen mielipide alkaa olla yhtä mieltä siitä, että rasismi on paha asia. Mutta miksei ns. homofobia kuulosta yhtä pahalta? Molemmissa toimivat samanlaiset ajattelumallit. Blu.fm-sivulla saksalaisaktivisti Sven Paßmann pohtii rasismin ja homofobian sukulaisuutta.

Amerikkalainen roturyrjintä ratkaisi 1900-luvulla omat ristiriitatilanteensa suosittelemalla käsitettä: ”Separate but equal” (erillään mutta yhdenvertaisena). Paikallisesti pienissä ja suurissa kaupungeissa päädyttiin siihen, että mustilla ja valkoisilla oli omat osastot busseissa ja junissa, omat vessat, omat puistonpenkit, juoma-automaatit, asuinalueet. Ihmiset pidettiin erillään ihonvärin perusteella. Paperilla rotuerottelu lopetettiin, mutta juopa ”rotujen” kesken elää yhä.

Orjuudelle saatiin hyväksyntä Raamatusta, jossa monissa kohdissa oikeutettiin orjien pitoon. Vähitellen nämä raamatun lauseet asetettiin kyseenalaisiksi. Kristillinen peruslause ”Kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi” (all men are created equal) laajeni USAssa vähitellen koskemaan myös mustia. Se oli vastareaktiota 1800-luvun tieteellisille yrityksille selittää jotkut rodut toisia huonommiksi. Näissä tutkimuksissa kehiteltiin johtopäätös: rotuerottelu ei ole syrjintää, vaan luonnollinen seuraus siitä, että ihmiset ovat erilaisia. Erottelu on sen ajattelutavan mukaan oikein.

Samaa ajattelua oli natsiaikana Saksassa ja samaa on kuultu eduskunnan puhujapöntöstä: erilaiset ihmiset – erilainen kohtelu parisuhdelaeissa. Ollaan yhdenvertaisia, mutta erilainen kohtelu on oikein.

Äärikristilliset ryhmät ovat aina löytäneet Raamatusta hyväksynnän rotuerottelulle. 1960-luvulla asiaa perusteltiin näin: Jumala on luonut rodut ja Jumalalla on kullekin rodulle oma suunnitelmansa. Ihmisen ei pidä väheksyä Jumalan suunnitelmia.Vuodelta 1959 on amerikkalaisen tuomarin antama kielteinen tuomio eriväristen avioliitosta ( lva.omeka.net ): Vaikka Jumala loi eriväriset rodut, heidät sijoitettiin eri mantereille. Jumalan tarkoitus ei ollut sekoittaa rotuja, joten eriväristen avioliitot eivät ole sallittuja.

Nyt, Trumpin aikakaudella Ku Klux Klan on saanut uutta puhtia. Kun aikoinaan säädettiin laki, jolla kiellettiin lynkkaukset, Mississipin kuvernööri kauhisteli, että nyt on avattu portit raiskauksille, lynkkauksille, rotulevottomuuksille ja kaikenlaiselle rikollisuudelle. Etelän miehet ja Ku Klux Klan eivät tule tätä suvaitsemaan.


Fundamentaalikristityt eivät ole koskaan luopuneet perusajatuksesta; ”Erillään mutta yhdenvertaisina”. Se on heidän ajattelunsa kulmakivi. Suuret yhteen Jumalaan perustuvat uskonnot ovat aina vaatineet itselleen oikeuden määritellä mikä on normaalia ja mikä ei ole. On yksi Jumala ja hän päättää. Uskonnoissa, joissa on useita Jumalia, on myös luonteeltaan erilaisia jumalia ja he joutuvat käymään keskustelua oikeasta ja väärästä.


Synnynnäistä vai opittua

Jokainen ihmisoikeustaistelu – naisten oikeudet, rotusyrjintä, hlbtiq-ihmisten oikeudet – on aiheuttanut kirkossa kovan taistelun. Johtavana periaatteena siinä on ollut moraalinen ylemmyys, ”normaalius”, vastaan ”epänormaali”. Oli helppo unohtaa lähimmäisenrakkauden sanoma. Se johti outoihin iskulauseisiin: ”rakasta synnintekijää, mutta tuomitse hänen syntinsä”. Homoille alettiin siinä hengessä järjestää eheytymis- tai parantumiskoulutusta. Samalla on hyvin hanakasti torjuttu ajatus homoseksuaalisuudesta synnynnäisenä ominaisuutena (”todisteet eivät riitä”, ”homous on oma valinta”). Heteroiden heteroseksuaalisuutta ei ole pidetty omana valintana, vaan kuten kansa sanoo: luonto tikanpojan puuhun vetää.

Viime vuosina on nähty Ranskassa ja Saksassa suuria mielenosoituksia, joissa on vastustettu koulujen moninaisuusopetusta. Siinä opetettaisiin, että meitä ihmisiä on monenlaisia. Vastustajien mukaan se on ns. gender-ideologiaa (sukupuoli-ideologiaa), viher-vasemmiston suosimaa ideologiaa. Niille samoille ryhmille, jotka vastustavat koulujen moninaisuuskasvatusta, homous ei ole homo- tai lesboidentiteetti, vaan se on pelkkää seksuaalista käyttäytymistä, johon on opittu eikä synnytty. Ei ole homoidentiteettiä vaan seksikäyttäytymistä, jota voidaan hillitä, muokata tai parantaa.

Suomessakin nousi häly kun Seta julkaisi moninaisuusoppaan kouluille. Siitä käynnistyi runsas väittely.


Rekisteröity parisuhde


Kun rekisteröity parisuhde luotiiin, äärikristilliset, poliittinen oikeisto ja jotkut kirkot taistelivat kiihkeästi sitä vastaan. Vähitellen keksittiin, että tämä onkin hyvä juttu: ”erillään mutta yhdenvertaisena”. Yhdenvertaisuudesta jäi jotain puuttumaan (esim. adoptio), mutta se oli pientä. Erilaisia ihmisryhmiä voi kohdella lainsäädännössä eri tavoin.

Sitten tuli keskustelu tasa-arvoisesta avioliitosta. Sitä vastustettiin, koska heterot ja homot eivät ole samanlaisia. On oltava erilliset instituutiot homoille ja heteroille. Sen ajattelutavan mukaan avioliitto kuuluu vain naiselle ja miehelle. Ja tasa-arvoinen avioliitto olisi kuin kalteva pinta, josta päädytään ihmisten ja eläinten tai moniavioisten avioliittoihin. Homoille ja lesboille riittäköön rekisteröity parisuhde.

Tässä on jotain samaa kuin 1930-luvun Amerikassa: värillisille omat penkit, omat vessat, omat juoma-automaatit.


Normaalius on vaikea käsite

Useimmiten homojen kuulema herja on ”epänormaali”. Normaalisuus on vaikea käsite tai sen kaunisteltu korvike ”terve järki”. Normaali on käsite, jolla voi arvostella toista ihmistä. Normaalius on hyvää, epänormaalius huonoa. Erityisen paljon sitä on käytetty, kun on haluttu mitätöidä hlbtiq-liikkeen tavoitteita: adoptio-oikeutta, avioliittoa, sateenkaariperheitä, jne. Normaaliuteen ei kuulu elämän moninaisuus.

Normaaleja eivät ole olleet homot, värilliset, romanit ja juutalaiset. Myös pakolaiset mielellään esitetään ei-normaaleina, koska heillä on eri uskonto ja he ”eivät sopeudu länsimaisiin arvoihin”. Lisäksi pakolaisten painolastina on islam ja sen naiskuva. Omaa naiskuvaamme pidämme täysin ”normaalina”. Television viihdeohjelmien heteroseksuaalisia julkkisesiintyjiä pidetään ihan okei-ihmisinä, vaikka heillä on yhden yön suhteita, avioeroja ja kaikenlaista sekoilua. Jos homo on halunnut olla okei-ihminen, hänen on ollut syytä salata vastaavanlaiset sekoilut.


Rotuerottelu ja homofobia lähellä toisiaan

Rotuerottelua on alettu pitää ihmisvihamielisenä ja on uskottu, että se vähitellen katoaa. Todellisuudessa syvä kuilu ihmisryhmien välillä ei ole hävinnyt vaan päin vastoin on huomaamatta ollut repeämässä syvemmäksi. Trumpin aikakausi syventää kuilua.

Rotuerottelun ja homofobian taustalla ovat samat mekanismit. Kieli siirtää syrjiviä rakenteita sukupolvelta toiselle. ”Me täällä, nuo siellä”: jutskut, mannet, mutakuonot, rättipäät. Raamattu ja sen siveellisyysvaatimukset ovat antamassa taustatukena.

Homofobian ja rotusyrjinnän taustalla ovat samat ajattelutavat. Samaa kieltä, jota on käytetty rotusyrjinnän perusteluina käytetään yhä homofobian perusteluina. Nämä perustelut ovat yleensä kevyitä heittoja, joista puuttuu tosiasiallinen tieto. Poliitikkojenkin heitot ovat yleensä hyvin heppoisia (esim. Soini sukupuolen korjaamisesta: ”tuoli on tuoli ja pöytä on pöytä”).


(lähteenä käytetty: Sven Passmannin kirjoitus rotuerottelusta ja homofobiasta, blu.fm )


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Showpainija tuli kaapista poikaystävänsä kanssa tekemänsä YouTube-videon myötä

Sami Mollgren • 18.03.2017 10:01 • 1 kommentti. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • ULKOMAAT

Showpainija Anthony Bowens ja poikaystävänsä Michael Pavano (kuvakaappaus YouTube-videosta)
Showpainija Anthony Bowens esiintyi poikaystävänsä YouTubessa julkaisemassa "nauruhaasteessa", ja parin suhde tuli siinä ilmi. Video päätyi myös Bowensin kollegoiden silmiin - ja Bowensille kävi selväksi, että hänen biseksuaalisuutensa hyväksytään.

Outsports-sivustolla julkaistussa kirjoituksessa 26-vuotias Bowens kuvaa lyhyesti työtään. Kyse on viihdemuodosta, jossa osanottajat kamppailevat näytösluontoisissa, ennalta suunnitellusti etenevissä otteluissa. Liikkeet tehdään yhteistyössä vastustajan kanssa ja niiden vaikutuksia liioitellaan. Ottelijoilta vaaditaan kovaa fyysistä kuntoa ja näyttelijäntaitoja. Lajissa vaaditaan turvallisten tekniikoiden runsasta harjoittelua.

- Ymmärrettävästi avoimesti biseksuaali voitaisiin kokea ongelmana. Se on pitänyt minua kaapissa siitä lähtien kun aloitin showpainimisen viisi vuotta sitten, paitsi muutamilta ihmisiltä. YouTube-videon myötä tajusin, että kaapistatulosta ei tulisi kuvittelemaani ongelmaa, kertoo Bowens.

Bowensin poikaystävä Michael Pavano julkaisi syyskuussa YouTube-tilillään videon, jossa kilpailtiin siitä, kumpi pystyy pitämään suussaan kauemmin vettä. Bowens kertoo videon tekemiseen olleen hauskaa, mutta hän pelkäsi, että joku hänen kollegoistaan saisi tietää asiasta. Hän kuitenkin suostui videon julkaisemiseen.


Joitain viikkoja myöhemmin hän sai tekstiviestin painiympyröiden parhaalta ystävältään, jolta hän oli erityisesti varjellut salaisuuttaan. Bowens kertoo vatsansa kääntyneen ympäri.

Ystävä ihmetteli viestissä, että "Kaveri, miksi et kertonut minulle". Vastatessaan Bowens esitti tyhmää ja kysyi, että mitä tämä tarkoittaa, ja vastaukseksi tuli "video". Bowens kertoo helpottuneensa, kun ystävä totesi, ettei välitä asiasta ja että ystävyys jatkuu. Lisäksi hän kertoo muidenkin painiympyröissä katsoneen videon - ja saaneensa vinkin videosta heiltä.

Outsports-sivustolla julkaisemassaan kirjoituksessa Bowens avaa myös lyhyesti elämäntarinaansa.

Hän kertoo aloittaneensa showpainin parissa 21-vuotiaana ja eläneensä unelmaansa. Hän kertoo, että hänen olisi pitänyt olla onnellisin ihminen maan päällä, mutta todellisuudessa näin ei ollut, sillä hän sisimmissään kamppaili seksuaalisen suuntautuneisuutensa kanssa, sillä hän ei uskaltanut olla asian suhteen avoin. High school -iässä hän oli huomannut kiinnostuvansa molempien sukupuolten edustajista. Ystäväpiiri oli laaja, rakkauselämä vähäistä. Urheiluharrastustensa ja etenkin lapsesta saakka ihannoimansa showpainin piirissä hän koki mahdottomaksi avoimuuden suuntautuneisuudestaan.

Toukokuussa 2016 Bowens tapasi Miken - Michael Pavanon, ja parin kuukauden tapailun jälkeen Bowensin ensimmäinen parisuhde oli totta, ja sen toinen osapuoli mies. Bowens kuitenkin halusi pitää suhteen uransa vuoksi matalan profiilin asiana. Hän ymmärsi ratkaisun poikaystävänsä kannalta epäreiluksi, ja lupasikin, ettei salailu jatkuisi ikuisesti.

Muutamaa kuukautta videon teon jälkeen, 8. tammikuuta 2017, Bowens kertoi biseksuaalisuudestaan Facebookissa. Hän kertoo asiaan vaikuttaneen saamansa rakkaus ja tuki vanhemmiltaan sekä parhailta ystäviltään.

- En aio tehdä tästä pitkästyttävää postausta, mutta luulen, että nyt on aika. Haluan kaikkien tietävän, että olen biseksuaali. Pyrin muuttamaan näkemyksiä ja murtamaan stereotypioita kun jatkan matkaani. Minulla ei ole kärsivällisyyttä negatiivisuuden suhteen, joten jos tämä häiritsee sinua, ole hyvä ja poista minut ystävistäsi. Kiitos!

Bowensin poikaystävälle kaapistatulo tuli lopulta iloisena yllätyksenä. Bowensille puolestaan myönteisten reaktioiden aiheuttama helpotus oli suuri.

- En voinut tehdä muuta kuin itkeä, kun pääsin vuosien stressistä, ahdistuksesta ja tuomitsemisen pelosta.

- Se oli paras päätös jonka olen koskaan tehnyt.

Bowens summaa kirjoituksessaan vielä syitä kaapistatulolleen.

Ensiksikin hän kokee ajan olleen kypsän. Toiseksi hän koki tilanteen olleen epäreilun poikaystäväänsä kohtaan, sillä tämä oli joutunut piilottamaan osan elämästään sen jälkeen, kun Bowens oli pyytänyt tätä olemaan mukana elämässään. Kolmanneksi syyksi hän kertoo mahdollisuuden olla muuttamassa asenteita.

- Ymmärsin, että minulla on ainutlaatuinen asema edistää tietämystä asioista, rikkoa stereotypioita ja näyttää kaikille, että he voivat olla omia itseään ja toteuttaa unelmiaan seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan riippumatta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Naisia rakastavien naisten muistoja kerätään talteen kirjoituskilpailulla

Sami Mollgren • 18.03.2017 07:44 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kirjoituskilpailu kannustaa tallentamaan lesbojen ja biseksuaalien naisten arjen historiaa varhaisista "pioneeriajoista" 2000-luvulle.

Seksuaalivähemmistöjen historiassa lesbo- ja biseksuaalien naisten kokemuksia on kartoitettu niukasti ja yhteisöllinen muistitieto 1960-1970-lukujen "pioneeriajan" naisten elämästä on jo vaarassa hävitä. Vanhempien lesbojen ja bi-naisten järjestö Mummolaakso ry haluaa itsenäisyyden juhlavuotena kirjoituskilpailulla saada näkyviin eri sukupolvien muuttuvia tapoja elää naista rakastavana naisena Suomessa.

Kirjoituskilpailu avataan lesbohistoriallisessa muistelutyöpajassa 18.3. Helsingissä. Kilpailu on osa Mummolaakson muistelujen teemavuotta. Helsinki Pride -viikolla tutustutaan 1960-80-lukujen lesboyhteisöjen legendaarisiin tiloihin, syksyllä ohjelmassa on elämäkerrallisen kirjoittamisen työpaja ja itsenäisyyden varhaisvuosien vaikuttajanaisten muistelua.

- On ollut innostavaa nähdä kuinka samasukupuoliset parisuhteet ja homoerotiikka ovat viimeaikoina nousseet yleisemmänkin kiinnostuksen kohteeksi tunnettujen kotimaisten taiteilijoiden elämäntarinoissa. Mutta lesbinen historia tarvitsee myös arkisemman ulottuvuuden, sanoo teemavuoden vetäjä Virva Hepolampi.

- Kertomuksia siitä miten naiset ovat toisiaan löytäneet homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista, kehotuskiellosta, sairausleimasta ja yhteisöllisistä ristiriidoista huolimatta, Hepolampi selventää.

Muistitietotutkija Riikka Taavetti toteaa, että kaikenlaiset tarinat tavallisesta elämästä ja kuvaukset viime vuosikymmenten kokemuksista ovat tarpeellisia ja arvokkaita.

- Usein muistellessa löytyy tuttuunkin tapahtumaan uusia näkökulmia. Omia kokemuksia koskevien kirjoitusten lisäksi keruuseen toivotaan myös muistoja lähipiirin naisista tai esimerkiksi suvussa kulkeneita tarinoita, joilla on ollut merkitystä omalle ymmärrykselle lesbisestä elämästä, Taavetti tarkentaa.

Kirjoituskilpailu on auki vuoden loppuun asti ja paras teksti palkitaan 200 euron rahapalkinnolla. Tuomarina toimii Seta-lehden entinen päätoimittaja, verkkoyhteisöaktivisti ja tietoasiantuntija Eva Isaksson.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin Gayteatterissa uudistettu "Olitko Sinä" -näytelmä

Helsingin Gay-teatteri HGT juhlii 10-vuotista taivaltaan. Arkistosta otettiin uudelleen esiin ”Olitko Sinä” -näytelmä. Tähän hetkeen päivitetyn näytelmän ensi-ilta on sunnuntaina. Radion Kultakuume-ohjelma kävi harjoituksissa.

Olitko Sinä -näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja on Kim Gustafsson. Hän kertoo Kultakuume-ohjelmassa, että gayteatterin ensi-illat ovat lähes aina olleet maaliskuun 19. päivänä eli tasa-arvon päivänä. Se on yksi poliittinen kannanotto: gay-ihmisetkin ovat olemassa. Teatteria markkinoidaan tasa-arvon teatterina.

Olitko Sinä -näytelmän uudessa versiossa on 60% uutta. On paljon omaa asiaa ja omaa musiikkia. Näytelmän sävyt ovat muuttuneet. Aikaisemmassa versiossa näkyi sen ajan euroviisubuumi, eurovisiokilpailuthan ovat olleet homojen suosiossa. Nyt otettiin teemaksi ”tv:n ”homoilta”, koska se homoilta jatkuu loppumattomana edelleen. On tullut lisää ”roisiutta” ja hulluttelua.

Ensimmäisen Olitko Sinä -ensi-illan aikaan vuonna 2008 ei ollut vielä eurokriisiä. Oli monenlaista haaveilua. Nyt on menty toiseen suuntaan ja ollaan vakavien asioiden äärellä. Tasa-arvoinen avioliittolaki saatiin, mutta kaikki ei olekaan vielä valmista. Suomessa on melko hyvin, mutta on paljon kammottavia paikkoja, joissa homot joutuvat elämään

Tämä on hyvin poliittinen teos, muttta samalla komedia. Emme olisi tässä, ellei olisi niitä, jotka ovat vuosikymmeniä taistelleet oikeuksiemme puolesta. Homoja on suunnilleen yhtä paljon kuin ruotsinkielisiä, mutta ei ole yhtään televisiokanavaa tai sanomalehtiä. Teatteritoiminta Suomessa on vahvaa, ja teatterin taso melko hyvä. Vaikka me homot nyt olemme helsinkiläisiä, melkein kaikki ovat tulleet tänne jostain muualta, ulkosaaristosta, lapista, kaikkkialta. Lavalla olevat ovat itse kokeneet niitä asioita, joita näytelmässä käsitellään.


Tuottaja Mikko Autio kertoi Kultakuume-lähetyksessä, että gayteatteri perustettiiin 10 vuotta sitten, koska oli tarve vahvistaa gay-yhteisöä. Ystäväpiirissä ideoitiin omaa teatteria. Vuotta aikaisemmin oli jo perustettu gay-kuoro. Ryhmässä oli ihmisiä, jotka osasivat musiikkia ja jonkin verran myös teatterin ilmaisua. Gayteatteri on aina ollut poliittinen teatteri. On oma näkökulma. Pyritään tuomaan myös tuomaan sellaisten taiteilijoiden töitä esiin, jotka tarkastelevat maailmaa gay-näkökulmasta. Yritetään tuoda gay-kulttuuria näkyväksi. Se ei ole ollut kovin näkyvää, vaikka tänä vuonna sitä on näkynyt elokuvissa ja mediassa.

Radion Kultakuume Areenassa, alkaa kohdasta 36 min 35 sek
areena.yle.fi


Helsingin Gayteatterin esitykset ovat Su 19. - Ke 29.3.2017 Valtimonteatterissa, Aleksis Kiven katu 22, sisäpiha. Maanantaina ja perjantaina ei ole näytöksiä, muina päivinä alkaa klo 19 ja viikonloppuna on toinen näytös klo 15.

www.gayteatteri.info


» Jutun oma sivu
Berliiniin pystytetään ensimmäisen homoliikkeen muistomerkki

vaeltaja2006 • 17.03.2017 17:48 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Syyskuun 7. päivänä paljastetaan Berliinissä ensimmäinen homojen vapaustaistelun muistomerkki. Se tulee muistuttamaan saksalaisesta tiedemiehestä, Magnus Hirschfeldistä, joka 120 vuotta sitten perusti ”Tieteellis-humanitaarisen komitean”, WhK:n. Se oli maailman ensimmäinen homoseksuaalisten ihmisten kansalaisjärjestö.

Muistomerkki tulee Magnus Hirschfeld Ufer -rantakadulle, kanslerinvirastoa vastapäätä. Muistomerkkiin tulee kuusi isokokoista, pitkävartista kallan kukkaa sateenkaaren väreissä. Monumentin suunnittelijoina on ollut kansainvälinen ryhmä Berliinin taideyliopistosta. Paikka muistomerkille on jo varattu. Iltaisin ja öisin paikka valaistaan.

Magnus Hirschfeld Ufer -kadun varrella on jo kaksi myöhempään homoliikkeeseen liittyvää muistomerkkiä vuodelta 2011. Vuonna 1919 juutalaistaustainen lääkäri ja seksuaalitieteilijä Magnus Hirschfeld perusti siihen lähistölle Seksuaalitieteen instituutin. Instituutti teki useita lakiehdotuksia homoseksuaalisuuden laillistamiseksi. Lakiehdotuksen käsittely loppui, kun natsit tulivat valtaan 1933. Ensi töikseen natsit tuhosivat instituutin kirjaston, ja tärkeät kirjat paloivat maailmanlaajuista kuuluisuuutta saaneissa kirjarovioissa Berliinin keskustassa.

Hirschfeld kuoli vuonna 1935 maanpaossa Pariisissa.

Magnus Hirschfeld sai nimikkokadun vuonna 2006. Avajaisissa oli kansanedustajia ja ministeri puhui.

» Jutun oma sivu
Hollannin vaalit: Populisti Geert Wilders jäi toiseksi

vaeltaja2006 • 16.03.2017 12:14 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Hollannissa suojavalli estää Atlantin valtameren vyörymisen Alankomaiden alueelle. Nyt pelättiin populistien äänivyöryä.
Hollannin pelätty populisti Geert Wilders ei päässyt vaaleissa ykköseksi. Voittaja oli keskusta-oikeistolainen Mark Rutte, joka on jo muuttanut maan politiikkaa Wildersin vaatimaan suuntaan.

Valkotukkainen Wilders on poliittisesti kokenut. Hän on istunut parlamentissa jo 20 vuotta. Toinen vaaleatukkainen eli Donald Trump on poliittinen amatööri Wildersin rinnalla. Wildersin vaatimukset ovat olleet kovat: koraanikielto, moskeijoiden sulkeminen, rajojen sulkeminen muslimeilta ja muslimipakolaisten sulkeminen internointileireille, koska he ovat ”testosteronipommeja” ja uhkana hollantilaisnaisille. Unkarissa päätettiin jo pakolaisten sijoittamisesta suljetuille leireille ja Trump USAssa yrittää saada maahantulokieltoja, mutta oikeus kumoaa toistuvasti presidentin päätöksiä.

Hollannissa jotkut muut puolueet ovat jo mukautuneet Wildersin poliittisiin vaatimuksiin ja sen vuoksi ehkä pystyivät paremmin puolustamaan omia asemiaan. Muutama viikko sitten parlamentissa päätettiin, että maahantulija joutuu allekirjoittamaan julistuksen, jossa tunnustetaan sananvapaus, tasa-arvo, uskonnonvapaus ja samaa sukupuolta olevien suhteet.

Vaalien voittajan pääministeri Rutten puolue VVD julkaisi vaalikampanjansa alkajaisiksi tammikuun 23. päivänä 2017 kahdessa sanomalehdessä suuren ilmoituksen, jossa yksiselitteisesti vaadittiin, että ne, jotka eivät halua integroitua ja sopeutua hollantilaisiin arvoihin, nostakoot kytkintä ja häipykööt muille maille. Ja vielä jatkeeksi: maahanmuuttajien tulee käyttäytyä normaalisti tai poistukoot maasta. VVD-puolueen jyrkkä linja ilmeisesti pelasti sen enemmistön eilisissä vaaleissa.

Myös Saksassa on selvästi nähtävissä, että muut puolueet ovat ottaneet ohjelmiinsa kohtia populistipuolue AfD:ltä. Pian valtaosa puolueista on ”lievästi maahanmuuttovastaisia”.


» Jutun oma sivu
Saksan maahanmuuttoviranomaisia kritisoidaan: yhä enemmän hlbtiq-pakolaisten käännytyksiä

vaeltaja2006 • 16.03.2017 08:09 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Viime viikonvaihteessa kansallismieliset mielenosoittajat aikoivat hyökätä Helsingin rautatientorilla maahanmuuttajien leiriin, mutta poliisi piti osapuolet erillään
Viime viikkoina on kritisoitu Saksan maahanmuuttoviranomaisten päätöksiä. Yhä useammat hlbtiq-turvapaikanhakijat saavat kielteisiä päätöksiä. Pakolaisten tukiryhmät ovat keränneet hälyttäviä esimerkkejä mm. Pohjois-Afrikan huonosta tilanteesta.

Tiistaina Together-Refugee-tiimi Müllheimissa kritisoi maahanmuuttoviranomaisten puutteellisia tietoja homojen, lesbojen ja transihmisten vainosta pakolaisten lähtömaissa. On ollut havaittavissa, että kielteiset turvapaikkapäätökset ovat lisääntyneet. Tiedotteessaan aktivistit sanovat, että maahanmuuttoviranomaisilla ei tunnu olevan tietoja homojen uhkailuista ja perusoikeudet unohdetaan.

Esimerkiksi otettiin 19-vuotias irakilaismies, joka palautetaan Irakiin. Maahanmuuttoviranomaiset sanovat, että uhkatilanne Irakissa ei ole yksiselitteinen. Irakilaismiehen partnerin kuolema ei välttämättä liity hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa.

Muuallakin Saksassa queer-pakolaisia on palautettu. Tunisiaan hlbtiq-pakolaisia on lähetetty, vaikka siellä tilanne on homojen kannalta vaikea. Viime päivinä Tunisiasta on tullut tietoja neljästä vankeusrangaistuksesta oletetun homouden vuoksi. Vankeusrangaistukset ovat vaihdelleen kahdesta kuukaudesta kahdeksaan kuukauteen.

Maahnamuuttoviranomaiset sanovat, että Pohjois-Afrikan maissa ei ole systemaattista homojen vainoa. Voi elää rauhassa, kun salaa homoutensa.

Tunisiassa Soussessa kaksi parikymppistä miestä otettiin kiinni kadulla joulukuussa. Poliisi syytti, että he ovat tehneet keskenään jotain, joka on häpeäksi heidän kotimaalleen. Molemmat miehet alistettiin anaalitutkimuksiin. Mitään todisteita ei löytynyt, mutta miehet tuomittiin kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Tunisian lain mukaan maksimirangaistus voisi olla kolme vuotta.Myös Ruotsissa keskustellaan kielteisistä turvapaikkapäätöksistä


Ruotsissa RFSL:n turvapaikkajuristit ovat tehneet runsaasti valituksia kielteisistä turvapaikkapäätöksistä viime aikoina. He sanovat, että monet viranomaispäätökset perustuvat hyvin stereotyyppiseen kuvaan hlbtiq-ihmisistä. Päivittäin kaksi RFSL:n juristia saa kymmenkunta avunpyyntöä eri puolilta Ruotsia. Tällä hetkellä heillä on käsittelyssä noin sata tapausta. Myös turvapaikkaviranomaisilla on suuri ruuhka, jossa oikeusturva saattaa olla uhattuna.

RFSL:n pitkäaikainen puheenjohtaja Stig-Åke Petersson sanoo, että neljän, viiden vuoden aikana on tapahtunut muutos siinä, miten suojelun tarve arvioidaan. Nyt painottetaan sitä, onko henkilö oikeasti hlbtiq-ihminen ja miten hän sen pystyy todistamaan. Arvioidaan turvapaikanhakijan uskottavuutta. Stig-Åke Peterssonin mukaan turvapaikanhakijan voi olla vaikea kuvata tunteitaan, jos hän tulee maasta, jossa on ehdoton homokielto ja vaara vankeudesta tai kuolemanrangaistuksesta.

RFSL:n turvapaikkajuristin mukana tilanne on huonontunut viime aikoina. Päätöksistä joudutaan valittamaan yhä useammin ja oikeudesta palautuu tapauksia, joissa todetaan, että tapaus on selvitetty puutteellisesti. Turvapaikkapuhutteluissa haastattelijat saattavat arvioida asioita toisin kuin ohjeissa sanotaan ja heidän on vaikea ymmärtää vieraista kulttuureista tulevien erityisolosuhteita. Muualta tuleva ei osaa käyttää termejä ”homo”, ”lesbo” tai ”transihminen”. Viime viikolta on seuraava tapaus: turvapaikkapuhuttelua tehnyt kysyi, milloin turvapaikanhakija ensi kertaa tajusi olevansa homo. Vastaus: ”16-17-vuotiaana”. Haastattelija: ”Mutta sehän on liian vanhana tajuta asia ensi kerran”. Turvapaikanhakijan lähtömaassa homous on kriminalisoitu. Onko ”liian myöhäistä” 17-vuotiaana havaita olevansa homo, lesbo tai trans.

Maahanmuuttoviranomaiset myöntävät, että hakijan uskottavuus on hankala asia. Jos hakee turvapaikkaa poliittisen vainon vuoksi, hakijan tulee osata selvittää polittisia päämääriään. Hlbtiq-ihmisillä uskottavuusasia on paljon monimutkaisempi.

(lähteenä: www.fria.nu )


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot