lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Proud Optiikka
Proud Optiikka on yksityinen ja kotimainen optikkoliike Helsingin Töölössä. Laadukkaiden tuotemerkkien lisäksi saat meiltä aina yksilöllistä ja asiantuntevaa palvelua. Kehysmallistostamme löytyvät mm. merkit Tom Ford, Yves Saint Laurent, DSQUARED2 ym.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Jääkiekkovaikuttaja rinnasti homot "pikku hiirulaisiin"

Sami Mollgren • 18.09.2014 07:40 • 8 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA

Joidenkin arvioiden mukaan jääkiekon parissa ja pelaajinakin olisi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, jotka eivät kuitenkaan ole kertoneet seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan julkisesti, osittain torjuvan ilmapiirin vuoksi. (kuvituskuva)
Keskiviikkoiltana sosiaalisessa mediassa keskusteltiin vilkkaasti jääkiekkovaikuttaja Juhani "Tami" Tammisen sanomisista ammattikorkeakoulun paneelikeskustelussa.

Tamminen sanoi ammattikorkeakoulu Metropolian Metrosport 2014 –tilaisuudessa Olympiastadionilla Helsingissä keskiviikkona, ettei ole nähnyt pitkän jääkiekkouransa aikana lajin piirissä homoja. Tamminen osallistui paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli "Kuinka yhteisöllisyys luo hyvinvointia". Tammisen lisäksi paneelikeskustelussa olivat mukana Leena Harkimo, Abdirahim ''Husu'' Hussein, Hanna Huumonen, Tuire Ranta-Meyer ja Harri Syrjänen.

Keskustelutilaisuudessa mukana ollut näyttelijä-muusikko Roope Salminen käsitteli Facebookissa Tammisen sanomisia. Salminen kertoo kysyneensä, että "mistä johtuu ettei Liigassa yksikään seksuaalivähemmistöä edustava pelaaja ole uskaltanut tulla julkisesti kaapista ja että mitä Liiga, Jääkiekkoliitto tai lajiyhteisö ovat viime vuosina tehneet ongelman ratkaisemiseksi.

Salminen kirjoittaa Tammisen todenneen, että "ongelmaa ei ole yritetty ratkaista koska mitään ongelmaa ei ole". Salminen kertoo Tammisen samassa yhteydessä todenneen ärtyneenä, että Liigassa ei pelaa yhtään homoseksuaalia pelaajaa.

- en tiedä millä kokemuksella sinä näitä kiekkoja heittelet -- mutta jääkiekko on maskuliininen laji. olen tehnyt kymmeniä vuosia töitä junioritasolta ammattilaisiin ja voin kertoa, että siellä ei pikku hiirulaisiin törmää, kirjoittaa Salminen Tammisen sanoneen.

Salminen nostaa esiin etenkin Tammisen mainitsemat 'pikku hiirulaiset'. Hän muistuttaa, että mainittu rinnastus on ihmiseltä, jolla on aitoa vaikutusvaltaa urheilupiireissä. Salminen pitää järjenvastaisena väittää, että Liigassa ei pelaisi tai olisi koskaan pelannut yhtään seksuaalivähemmistöä edustavaa pelaajaa. Hän kertoo pitävänsä vielä uskomattomampana sitä, että ongelman olemattomuutta perustellaan sillä, ettei ole omalla urallaan tavannut homoja.

- Feminiinisyys tai maskuliinisuus on vain osa ihmisen seksuaalisuutta, kirjoittaa Salminen.

Salminen kirjoittaa, että paneelia oli seuraamassa paljon nuoria, urheilusta kiinnostuneita, joista monelle puhumassa ollut kiekkovaikuttaja on esikuva. Hän pohtii, että millaisen viestin esimerkiksi heidän joukossaan olleille seksuaalivähemmistöön kuuluvalle hiirulaiskommentti lähetti. Salminen sanoo, että itse tuskin kokisi olevansa kovin tervetullut jääkiekon pariin.


Ilta-Sanomille Tamminen kertoo olevansa selkeäsanainen esiintyjä ja puhuvansa selkokieltä. Tamminen kertoo lehdelle olevansa harmissaan sitä, että hänen lausunnoistaan nostetaan esiin vain yksityiskohtia ja että sosiaalisessa mediassa toimii "puskista huutelijoita".

- Sanoin tilaisuudessa, että en ole nähnyt jääkiekkopiireissä yhtään homoa. Olen ollut mukana lajin parissa 60 vuotta, josta ajasta olen ollut 48 vuotta aivan lajin kärjessä, kertoi Tamminen Ilta-Sanomille.

Tamminen toteaa lehdelle, että uransa aikana hän on pelannut monenlaisten ja eri kulttuureista tulleiden pelaajien kanssa. Hän sanoo myös, että jos joku homo haluaa pelata jääkiekkoa, hän on tietysti tervetullut lajin pariin.


Suomessa miesten joukkueurheilun piirissä elävistä asenteista hlbti-ihmisiä kohtaan on pyritty herättämään viime vuosina keskustelua. Esimerkiksi yksilölajeissa ja naisten joukkueurheilussa aihepiiri on ollut näkyvämmin esillä.

Joidenkin arvioiden mukaan jääkiekon ja muunkin miesten joukkueurheilun parissa ja pelaajinakin olisi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, jotka eivät kuitenkaan ole kertoneet seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan julkisesti, osittain torjuvan ilmapiirin vuoksi.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suomen mielenterveysseura: Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisellä olisi myönteinen vaikutus mielenterveyteen

Sami Mollgren • 17.09.2014 15:51 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Suomen Mielenterveysseuran katsoo, että avioliittolain muutos edistäisi yhteiskunnan hyvinvointia ja vähentäisi kiusaamista, syrjintää ja epätasa-arvoista kohtelua. Mielenterveysseura vetoaa keskiviikkona julkaistussa tiedotteessaan kansanedustajiin, että nämä hyväksyisivät eduskunnan käsittelyyn tuodun kansalaisaloitteen.

Suomen Mielenterveysseura muistuttaa, että seksuaalisuus ja sukupuoli ovat yksilön voimavaroja ja ihmisten seksuaalioikeuksia on kunnioitettava ihmisoikeuksina. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kohtaavat edelleen syrjintää ja kiusaamista, joten vähemmistöihin kuuluminen on edelleen monille ihmisille vaikea ja kipeä asia, joka halutaan salata.

- Oman identiteetin kannalta merkittävän asian salaamista voi tutkimusten mukaan verrata uuvuttavaan ruumiilliseen työhön. Tasa-arvoinen avioliittolaki edistäisi hyvinvointia ja onnellisuutta yhteiskunnassa, joten avioliittolain hyväksymisen voi nähdä myös perustavanlaatuisena mielenterveystyönä, sanoo Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen.

Suomen mielenterveysseura toteaa tiedotteessaan, että avioliittolain muutos ei maksa yhteiskunnalle juuri mitään. Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen on tehokas ja edullinen tapa edistää suomalaisten hyvinvointia ja mielenterveyttä.

Eduskunnan on määrä käsitellä kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista täysistunnossa marraskuussa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
TV-vinkki: Voitte suudella sulhasta

Sami Mollgren • 17.09.2014 07:45 VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Elokuvassa Voitte suudella sulhasta (I Now Pronounce You Chuck & Larry, komedia, USA, 2007) Palomieskaverukset Chuck (Adam Sandler) ja Larry (Kevin James) astuvat kulissihomoavioliittoon huijatakseen vakuutusyhtiötä. "Miten käy raikulisinkun ja leski-isän peitetarinan, kun kuvioihin astuu hemaiseva asianajaja?" - tarkennuksena: naispuolinen asianajaja. Elokuvan on ohjannut Dennis Dugan ja pääosissa nähdään Adam Sandler, Jessica Biel sekä Kevin James.

Monissa kritiikeissä elokuvaa on arvioitu vähemmän mairittelevasti; esiin on nostettu esimerkiksi huomio siitä, että huumorin lähteenä on kaikenlainen normista poikkeavuus - ulkonäkö muun muassa. Vuonna 2010 Helsingin Sanomat kuvasi elokuvaa "superhomofobiseksi".

TV5 keskiviikkona 17.9. klo 21.00


» Jutun oma sivu
Venäjän homojen vastainen laki estää hiv:n vastaisen taistelun

Lassijuhani • 16.09.2014 20:11 • 1 kommentti. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • ULKOMAAT
Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut Venäjän tukahduttavien huume- ja homolakien estävän taistelun hiv:n etenemistä vastaan. Hiv-epidemia leviää maassa nopeammin kuin melkein missä muusa maailman valtiossa.

Kymmenen vuotta sitten 170,000 ihmisellä Venäjän federaatiossa oli hiv-tartunta. Nyt määrä on 1,2 miljoonaa, ja Venäjän osuus Euroopan alueen uusista tartunnoista on 55 %.

WHO:n hiv-ja aids-ohjelman johtaja Martin Donoghue kertoi INTimesille, että hiv-palvelujen esteiden poistaminen on ensiarvoisen tärkeää epidemian suitsemiseksi. Hänen mukaansa maissa, joissa on tukahduttavat huume- ja homolait, on myös korkeat hiv-tartuntamäärät.

”Venäjän huumelait ovat rajoittavia. Se on harvoja maita Euroopassa, jotka kieltävät metadonin käytön, ja sitä on arvosteltu miesten välistä seksiä koskevista laeista, politiikasta ja käytännöstä.

Lakeja ja käytäntöjä pitäisi muuttaa tarpeen mukaan, ja valtioiden pitäisi dekriminalisoida huumeiden käyttö, seksityö, samaa sukupuolta olevien henkilöiden välinen seksi ja sukupuolelle epätavallinen käyttäytyminen.”

Venäjällä voimassa oleva ”homopropagandan” kieltävä laki on johtanut homofobisen ja transseksuaalien vastaisen väkivallan lisääntymiseen ja seksuaaliterveyttä koskevan tiedonvälityksen tukahduttamiseen sateenkaariväestön keskuudessa.

Hiv-hyväntekeväisyysjärjestön Avert kampanjapäällikkö Caitlin Mahon kertoi, että vaikka hiv-tartuntojen määrä Venäjän homojen ja biseksuaalien keskuudessa vaikuttaa pieneltä – vain 1718 tartuntaa koko Venäjällä – leimautuminen ja syrjintä on johtanut siihen, ettei läheskään kaikkia tapauksia tilastoida.

Ms Mahonin mukaan ”tämä saattaa olla salattu epidemia”. On mitä todennäköisintä, ettei julkaistu luku kuvasta todellisuutta. Täten hiv-taakka Venäjän homoyhteisössä on tuntematon.

Venäjän sateenkaariyhteisöt kokevat usein vihamielisyyttä ja syrjintää, ja väkivallasta ja julkisesta nöyryyttämisestäkin on kerrottu. Kaikki tämä edesauttaa sellaista käyttäytymistä, joka lisää hiv-tartuntariskiä ja estää hiv-palvelujen saatavuutta.”
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tom of Finland -postimerkit, sensuuri ja #TomofRussia -testi

Sami Mollgren • 16.09.2014 07:58 • 1 kommentti. VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Tom of Finland -postimerkki (Copyright Itella Posti Oy / FinlandOriginal image: Tom of Finland Foundation / USA)
Syyskuussa Suomen Postin julkaisemat Tom of Finland -postimerkit ovat saaneet kotimaassa ja maailmalla niin ylistystä kuin haukkujakin. Osansa kehuista ja haukuista on saanut myös merkit julkaissut Posti.

Seta palkitsi ToF-postimerkit julkaisseen Itella Posti Oy:n kesällä 2014 asiallisen tiedon omenalla. Setan perustelujen mukaan Kyseessä on merkittävä kulttuuriteko. Seta korosti myös sitä, että merkkien julkaisu on esimerkki siitä, miten yritys voi hyödyntää myönteisesti liiketoiminnassaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta. Seta myös muistutti, että merkkijulkaisu on saavuttanut jo etukäteen maailmanlaajuista huomiota.

Monet ovat todenneet, että merkkien julkaiseminen antaa Suomesta kuvan avarakatseisena ja ennakkoluulottomana länsimaana. Kansainvälisesti Tom of Finland -merkit ovatkin nousseet uutisaiheeksi laajalti. Postin mukaan kiinnostus merkkejä kohtaan on ollut ennennäkemätöntä.

Toisten käsitysten mukaan Suomen maine koki merkkien myötä kolauksen. Asian vuoksi on tehty eduskuntakysely ja myös poliisille tutkintapyyntöjä. Siveydestä, moraalista ja lapsista on oltu huolissaan.

Yle kertoo, että joissain muslimimaissa peitetään mustalla tussilla länsimaisista postimerkeissä esiintyvää alastomuutta, esimerkiksi silloin kun merkin kuva-aiheena on alastomia ihmisiä esittävä taideteos. Posti Itellan kehitysjohtaja Markku Penttinen sanoo Ylelle, että tällaisista merkeistä huolimatta lähetyksen pitäisi mennä perille. Penttinen myös kehottaa miettimään sitä, että minkälaisen merkin lähettää mihinkin maahan, koska joissain maissa sikäläisittäin sopimattoman kuva-aiheen sisältävä merkki saatetaan tuhota katselukelvottomaksi.

Testi ToF-merkin menestyksestä Venäjän postiliikenteessä

Yle Tampere testaa sitä, miten Venäjän posti ja tulli suhtautuvat homoerotiikkaa sisältäviin Tom of Finland -postimerkkeihin. Toimitus lähetti Tampereelta 9. syyskuuta kaksi postipakettia ja kaksi kirjettä Moskovaan ja Pietariin. Lähetykset on maksettu joko kokonaan tai osittain Tom of Finland-postimerkeillä. Ylen mukaan paketit ovat parhaillaan Venäjän tullissa Postin lähetysseurannan mukaan. Myös Postissa seurataan kiinnostuneena lähetysten kohtaloa.

Twitterissä seurattavissa oleva #TomofRussia -testi on noussut uutisaiheeksi etenkin hlbti-mediassa. Ylen mukaan asiaa on käsitelty venäjäksi, englanniksi ja saksaksi verkkojulkaisuissa, blogeissa ja monissa sosiaalisen median palveluissa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Turun pride-viikko käynnistyy rakkauslukon kiinnittämisellä

Sami Mollgren • 15.09.2014 08:02 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Turku pride -pinssejä (kuva: Turku Pride)
Turku Pride -viikon virallinen avaus ja tiedotustilaisuus järjestetään maanantaina 15. syyskuuta kello 10 Teatterisillalla, jossa siltaan kiinnitetään ns. rakkauslukko.

- Tulemme lukitsemaan Turku Priden pysyvästi Turkuun - rakkauslukkona teatterisillassa, kuvaillaan tapahtuman tiedotteessa.

Turku Priden teema on vapaus valita – oikeus olla.

Turku Priden Pride-kummeiksi ovat lupautuneet esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkinen, ministeri Ville Niinistö, professori Esko Valtaoja, PMMP:n Mira Luoti, kansanedustaja Heli Paasio, mediapersoona Yazka, kirjailija Pirkko Saisio ja koomikko Lotta Backlund. Turun kaupunki juhlistaa Pride-päivää - lauantaita 20.9. sateenkaariliputuksella.

Tapahtuman järjestää "aktiivisten kansalaisten yhteenliittymä", jossa mukana on Turku Priden verkkosivujen mukaan "järjestötoimijoita, vanhempia, poliitikkoja, turkulaisia, stadilaisia, uussuomalaisia, opiskelijoita, työttömiä, sairaslomalaisia, taiteilijoita, homoja, heteroja, cis-sukupuolisia, muunsukupuolisia, transihmisiä.... Tapahtuman koordinaattoreita ovat Laura Pohjola ja Roosa Laaksonen.

Lauantaina 20.9. kulkue ja puistojuhla

Ennen kulkuetta ohjelmassa on Priden Gender bending -pukeutumistyöpaja ja Pridekinon aamupäivänäytös. Pridekinolla on lauantaina myös iltanäytös.

Lauantaina kello 14 pride-kulkueeseen kokoonnutaan Puolalanmäellä, Taidemuseon edessä, Aurakadun päässä. Kulkue lähtee liikkeelle kello 15. Puistojuhla alkaa kello 16 Kupittaanpuistossa. Puistojuhlassa esiintyvät Iida Umpikuja, Red Crickets ja Samuli Putro. Puistotaoahtumassa on myös lastenohjelmaa ja eri toimijoiden kojuja. Puhujina puistotapahtumassa ovat Erkki Lietzen ja Tiina Lindfors.

Lauantaina Henrikinkirkossa järjestetään sateenkaarimessu. Kulttuurinälkään on illan aikana taideohjelmaa: Queer Elegioita ja Julia & Julia -baletin näytös. Lauantai-illan ohjelmaan kuuluu myös Fetish Clubin kokoontuminen.

Lauantai-iltana järjestetään kolmet eri bileet Dynamossa, Suxesissa ja Show Timessa.

Ohjelmaa myös viikon varrella

Lauantaista päätapahtumaa edeltävän viikon aikana Turussa on mahdollisuus osallistua muuhunkin sateenkaariteemaiseen ohjelmaan.

Jo 2.9. on Turun pääkirjaston musiikkiosastolla käynnistynyt näyttely Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pioneerit musiikin historiassa -näyttely. Näyttely on avoinna lokakuun loppuun asti.
Maanantaina 14.9. ohjelmassa on Pervopiirtelypaja.
Tiistaista eteenpäin koko viikon ajan 15.9. - 21.9.2014 ovat Queer Havenin ja TuSetan From Finland with Love –tukipostikortit kirjoitettavana kuuteen itäeurooppalaiseen maahan Kirjatorilla, Vanhan Suurtorin kupeessa.
Keskiviikkona 17.9. Kirjakahvilassa järjestetään Tove Jansson -lukupiiri.
Torstaina 18.9. Suxesissa on Sateenkaarikaraoke otsikolla “Sing if you’re glad to be gay”.
Perjantaina valmistaudutaan lauantaiseen kulkueeseen kylttejä tekemällä Vapaus valita, oikeus olla! Pride-kulkueeseen Kylttiworkshopissa. Pride-etkot järjestetään perjantaina Suxesissa.
Sunnuntaina on vielä vuorossa perhetapahtuma ja Suxesin Turku Pride dagen efter -karaoke.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ruotsista vetoapua Suomen yhdenvertaisuuskeskusteluun

jnsto • 15.09.2014 01:29 • 8 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Ruotsin vaalitulos voi toimia vetoapuna suomalaisessa yhdenvertaisuuskeskustelussa. Demarien vaalivoiton ohella keskeistä on se, että puoluejohtaja Löfven sulki heti vaali-iltana ulos mahdollisuuden hallitusyhteistyöstä sverigedemokraattien kanssa. 13 prosentin kannatus ei ole tehnyt heistä yhtään sopivampia demareille. Joku suomalainen kommentoija oli ehtinyt jo todeta matematiikan ehkä korjaavan muiden puolueiden asenteita. Löfven totesi, että 86 prosenttia ruotsalaisista oli äänestänyt populistipuoluetta vastaan.

Ruotsalaista suoraselkäisyyttä ei sellaisenaan voi siirtää Suomeen. Yhdenvertaisuuden painoarvoa suomalaisessa politiikassa heikentää keskustajohtaja Sipilän henkilökohtainen arvosidonnaisuus ja siitä seuraava perussuomalaisjohtaja Soinin vahva ote siitä, mikä on sopivaa. Puoluejäsenten tai edes rivikansanedustajien mielipiteillä ei ole paljon merkitystä, saati sitten äänestäjien. Yhdenvertaisuuskysymykset eivät ole keskeisiä perussuomalaisten, keskustan tai kokoomuksen äänestäjäkunnan valtavirroissa. Näin suppean eliitin piirissä voidaan toimia henkilökohtaisen perinne- ja mielikuvitusmaailman ohjeistuksessa.

Yhdenvertaisuusteemojen pitäminen poliittisen keskustelun ulkoringillä on Suomessa niin perussuomalaisten, keskustan kuin kokoomuksenkin etu. Ruotsin vaalitulosta seuraavat käytännön poliittiset ratkaisut osoittavat kuitenkin, että demokraattisten perinteiden vastustajat voidaan suurestakin kannatuksesta huolimatta pitää erillään. Populistisissa liikkeissä sisäiset ristiriidat sitten yleensä johtavat myöhemmin taantumiseen. Ruotsin tulos ja todennäköinen hallituskokoonpano, jossa ympäristöpuolue olisi mukana ja sverigedemokraatit ulkona, antaa joka tapauksessa mahdollisuuksia suomalaiseen keskusteluun.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Muumit Berliinin homomuseossa


Toimituksen kahvihetki muumien ja muiden satuhahmojen seurassa
Lauantaina avautui Berliinin homomuseon uusin näyttely: "Muumien lumoava maailma - peikkoseikkailu homomuseossa". Näyttely on suunnattu erityisesti lapsille, ja sen vuoksi avajaiset järjestettiin lauantaina jo klo 15. Näyttely jatkuu maraskuun 10. päivään saakka.

Näyttely poikkeaa perinteisistä näyttelyistä niin, että mitään Tove Janssonin alkuperäisiä töitä ei ole näytteillä, vaan museossa kävijät askartelevat omat muumikuvansa ja ne asetetaan esille. Koko näyttely perustuu itsetekemiseen, askarteluun ja leikkiin.

Lützowstraße 73, 10785 Berliini. Avoinna: Ma, Ke-Pe, Su 14-18, La 14-19, Ti suljettu.


» Jutun oma sivu
Belgradin ihmisoikeuskonferenssissa saksalainen osallistuja hakattiin henkihievieriin

Begradin ihmisoikeuskonferenssi keskeytettiin, kun saksalainen hlbti-aktivisti hakattiin pahasti. Tuntemattomat hyökkääjät iskivät lauantain vastaisena yönä 27-vuotiaan saksalaismiehen tajuttomaksi kaupungin keskusta-alueella. Tällä hetkellä hän on tehohoidossa. Häntä iskettiin lasisella esineellä ja samalla kaikui huuto: "Emme halua vierasmaalaisia Belgradiin".

Konferenssin nimenä oli: "The Future belongs to us: LGBT Rights on the Road to the European Union". Järjestäjinä olivat paikallinen järjestö Labris ja saksalainen Magnus Hirschfeld-säätiö. Konferenssi keskeytettiin ja lauantaina oli lehdistötilaisuus. Paikalla oli Saksan suurlähettiläs ja serbialainen ministeri. Ministeri sanoi uskovansa, että tapaus selvitetään. Tiedotustilaisuuden jälkeen sadat konferenssin osanottajat marssivat Belgradin kaupungintalolle. Poliisi suojasi marssin.

Konferenssia jatkettiin sunnuntaina kapeammalla ohjelmalla.

Tänään poliisi on kertonut, että kolme mahdollista tekijää on kiinni. Apuna on käytetty valvontakamerakuvia. Uhri on tajuissaan ja pystyy jo puhumaan ja liikuttamaan käsiään ja jalkojaan.

(lähde: queer.de)

balkanist.net» Jutun oma sivu
Berliini: kansa vaeltelee Fuggerstrassella, homomuseo kärsii kävijäpuutteesta

vaeltaja2006 • 13.09.2014 11:32 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU
Berliinissä vietetään tässä viikonvaihteessa vuotuista Folsom-Europe -tapahtumaa. Tuhannet fetisseistä kiinnnostuneet hyörivät Fuggerstrassen katujuhlassa. Berliinin homomuseo kertoo kävijäpulasta ja talousongelmista.

Folsom Europe -tapahtumaa pidetään nyt 11. kerran. Tänään lauantaina Folsom-kaupunkijuhla levittäytyy Schönebergin Fuggerstrasselle ja sen lähikaduille. Perinteisesti Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit on tervehtinyt tapahtumaan saapuvia vieraita, mutta tänä vuonna ohjelmalehtisessä ei ole hänen tervehdystään. Wowereit lopettaa pormestarin hommat joulukuussa.

Folsom-tapahtumassa käy tuhansia fetissien ystäviä. Berliinin homomuseo sen sijaan valittaa kävijäpulaa. Museon talous on rapakunnossa, vaikka juuri on saatu uudet, isommat ja hienommat tilat kävelymatkan päästä Nollendorfplatzilta.

Berliinin homomuseo on maailmanlaajuisesti katsottuna ainutlaatuinen. Se avattiin vuonna 1985 ja viime vuonna se muutti uusiin tiloihin: Lützowstraße 73. Museolla on muihin vastaaviin museoihin verrattuna suuri kokoelma ja kirjasto. Museon väki miettii, että jos joka kymmenes berliiniläishomo kävisi museossa vuoden aikana, museon talous olisi pelastettu. Näyttelytilassa on kahvila, ja kirjasto on käyttäjäystävällinen.

Talousongelmien syinä pidetään korkeita ylläpitokuluja. Arkisto on ainutlaatuisen suuri ja sen järjestely nykyvaatimusten mukaiseksi vaatii varoja. Suurin osa työstä tehdään vapaaehtoisvoimin, mutta museo ja arkisto eivät selviä ilman muutaman hengen palkattua henkilökuntaa.

Homomuseota on aikaisemmin moitittu liian saksalaiseksi. Kielenä esim. näyttelyjen esittelykierroksilla on ollut pääasiassa saksa, vaikka kansainväliset turistit yhä enemmän käyvät museossa. Asiasta ollaan museossa tietoisia, ja jotain asian hyväksi on jo tehty.

Pahimmassa tapauksessa talousongelmat voivat johtaa museon lopettamiseen.

Suomalainen "homomuseo" on Tampereella, jossa Työväenmuseon tiloissa on hlbti-kokoelma. Kirjastorintamalla tapahtuu, kun Seta lopettaa homo- ja lesbokirjallisuuden käsikirjastonsa ja panee kirjat ja lehdet kiertoon.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kilpailutuksen vuoksi huoli Karhupuiston kahvilan jatkosta

Sami Mollgren • 11.09.2014 07:25 • 3 kommenttia. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA

Bear Park Cafe sijaitsee Helsingin Kalliossa, Karhupuistossa, Porthaninkadun ja Agricolankadun kulmassa.
Helsingissä on joukko "lippakioskeja", ja ne on vuokrattu kioskiyrittäjille määräaikaisilla vuokrasopimuksilla. Kioskit omistaa Helsingin kaupungin Kiinteistöviraston tilakeskus, ja vuokraamisesta vastaa Rakennusvirasto. Nyt kaupunki aikoo kilpailuttaa lippakioskien yrittäjät.

Yksi lippakioskeista on Kallion Karhupuistossa Porthaninkadun ja Agricolankadun kulmassa toimiva Bear Park Cafe, jota pyörittää monessa muussakin hlbti-henkisessä aktiviteetissa vaikuttava Mikko Autio. Kesäkahvilana keväästä syksyyn joka kesä nyt runsaat kymmenen vuotta toiminut lippakioski herätettiin henkiin 2003 keväällä. Sitä ennen se kunnostettiin sisältä.

Lippakioskin seinustalla liehuu myös sateenkaarilippu: kahvilalla on merkitys osana kalliolaista sateenkaarikulttuuria. Lippakioskin kupeessa on Bear Park Cafen olemassaolon aikana järjestetty erilaisia tapahtumia: on ollut musiikkiesitystä, runonlausuntaa ja "karhujen korkkarijuoksua".

Kaupunki haluaa yrittäjät kiertoon

Lippakioskien tilanne nousi esiin syyskuun alussa, kun Helsingin Sanomat julkaisi uutisen, jossa kerrottiin, että Helsingin Käpylässä pelätään lippakioskin "hyvän meiningin" menettämistä, kun kaupunki kilpailuttaa yrittäjät kesällä 2015 alkavalle uudelle vuokrakaudelle. Esimerkiksi Käpylässä paikalliset asiakkaat kuitenkin pitäisivät nykyiset kioskiyrittäjät.

Aiemmin hiljainen kioskin viereinen puisto on erään asiakkaan mukaan herännyt elämään. Myös paikallinen kaupunginosaseura on jättänyt vetoomuksen siitä, että kilpailuttamisessa huomioidaan myös sosiaalinen puoli ja syntyneet yhteisöt.

Helsingin Sanomien mukaan kilpailutuksen järjestämistä ohjaa Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunnan toukokuussa hyväksymä kioskiohje. Sitä tarkempia sääntöjä kilpailutukselle ei toistaiseksi ole.

- Valitettavasti tässä vaiheessa kaikki on auki kilpailutuksen suhteen. Kun alamme tiedottaa, vuokralaisia informoidaan mahdollisimman pian, sanoo tarkastaja Hannele Virta rakennusviraston alueiden käyttö -osastolta Helsingin Sanomille.

Yleisten töiden lautakunnasta annetaan ymmärtää, että lippakioskin ympärille syntyneen yhteisöllisyyden huomioiminen kilpailutusperusteena on vaikeaa, koska lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Niemisen (kok) mukaan yhteisöllisyyden raja pitäisi ensin määritellä.

- Nämä eivät ole yksiselitteisiä asioita. Kenelläkään ei ole periaatteessa elinikäistä oikeutta Helsingin rakenteisiin ja kauppapaikkoihin, oikeus pitää lunastaa tavalla tai toisella. Kun mennään oikeasti yhdenvertaiseen ja läpinäkyvään yhteiskuntaan, tullaan siihen, että asioiden pitää olla yhdenvertaisia ja kilpailutettavissa, sanoo Nieminen Helsingin Sanomille.

Niemisen mukaan vuokrayrittäjille pitää olla selvät pelisäännöt. Hänen mukaansa seuraavat vuokrasopimukset tehdään kymmeneksi vuodeksi, koska yrittäjät joutuvat ylläpitämään kioskirakennusten kuntoa ja tekemään erilaisia investointeja. Hän sanoo, että viidessä vuodessa investointeja ei kuoleteta.

Myös Helsingin Sanomien haastattelema elämäntapoja, kuluttamista ja kulttuurisia teemoja Helsingin kaupungin tietokeskuksessa tutkiva Pekka Mustonen katsoo, että aluetta elävöittävien arvojen lisääminen kilpailutuksiin on erittäin vaikeaa.

Adressi Karhupuiston nykyisen yrittäjän puolesta

Karhupuiston lippakioskin aktiiviset käyttäjät katsovat voivansa vaikuttaa kaupungin viranomaisten ratkaisuihin, kun vuokrasopimuksia uusitaan. Adressit.com -palvelussa etsitään "Karhupuiston lippakioskin puolesta" -nimettyyn adressiin allekirjoituksia. Myös Käpylän kioskin puolesta on käynnissä vastaavanlainen nimenkeruu.

Adressissa vaaditaan Karhupuiston lippakioskin toiminnan ja luonteen pitämistä ennallaan. Adressissa todetaan, että karhupuiston lippakioskin ympärille on muodostunut tärkeä, moniarvoisuutta huokuva yhteisö, ja että kioski on tapahtumineen Kallion "kulttuurikeidas".

Torstaiaamuna 11.9. sen on allekirjoittanut runsas 700 henkilöä.

- Kallion hengessä kioskista on tullut myös tärkeä osa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisöllisyyttä ja identiteettiä, kaupunki markkinoi itsekin sitä jopa maamme rajojen ulkopuolella, kirjoitetaan adressin tekstissä.

Kaupungin aikoman kilpailutuksen vuoksi monen yrittäjän työ on adressin mukaan romuttumassa, samoin kuin toiminnan ympärille syntyneet yhteisöt.

- Kaupungin kilpailuttamisinnon ei pidä rikkoa kaupunkilaisten keskuuteen syntyneitä yhteisöjä ja alakulttuureja, kirjoitetaan adressissa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin LGBT-genre sisältää kymmenen elokuvaa

Sami Mollgren • 11.09.2014 00:08 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

27th Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 18. - 28. syyskuuta 2014.
Syyskuun loppupuolella Helsingissä järjestettävä elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa on tänäkin vuonna ottanut ohjelmistoonsa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavia elokuvia.

Otsikon "LGBT-genre" alla on kymmenen filmiä.

27th Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 18. - 28. syyskuuta. Vuodesta 1988 vuosittain järjestetty elokuvafestivaali on Suomen suurin. Elokuvafestivaalia järjestää Helsinki International Film Festival ry, ja se toteutetaan Helsingin kaupungin ja Suomen elokuvasäätiön tuella.

Lipunmyynti käynnistyy torstaina 11. syyskuuta.


LGBT-genren elokuvat:

Jeffrey Schwarzin ohjaamassa yhdysvaltalaisdokumentissa I am Divine (2013) nähdään tarina siitä, miten Harris Glenn Milsteadista tuli Divine - filmi-ikoni, näyttämötähti ja diskolaulaja.Ilppo Pohjolan dokumentti Daddy And the Muscle Academy Tom of Finlandista eli Touko Laaksosesta valmistui vuonna 1991 hieman ennen Laaksosen kuolemaa. Dokumentissa käsitellään esimerkiksi taiteilijan merkittävää vaikutusta kuvataiteeseen ja pop-kulttuuriin.


Ádám Császin ohjaamassa saksalais-unkarilaisessa elokuvassa Land of Storms tositapahtumiin perustuvaan tarinaan kuuluu jalkapalloura, paluu kotiseudulle Unkarin maaseudulle, miesten välinen kolmiodraama ja päälle paikallisen maalaisväestön homoviha.New Yorkiin sijoittuvassa Ira Sachsin ohjaamassa elokuvassa Love Is Strange pitkään yhdessä olleet miehet pääsevät vihille, mutta rahahuolten vuoksi pariskunta joutuu etsimään yösijansa ystävien ja sukulaisten nurkista.Me, Myself And Mum on Guillaume Galliennen kirjoittama, ohjaama ja tähdittämä palkittu komedia vuodelta 2013.Karim Aïnouzin ohjaama Praia do Futuro sijoittuu Brasilian FOrtalezaan ja Saksan Berliiniin.David Lambertin ohjaamassa belgialais-kanadalaisessa elokuvassa All Yours vuodelta 2014 aiheena on kolmiodraama: keski-ikäinen belgialaisleipuri auttaa argentiinalaisen miehen pois kotimaastaan, joka puolestaan päätyy suhteeseen leipomossa työskentelevän yksinhuoltajaäidin kanssa.


Ester Martin Bergsmarkin ohjaamassa Tukholmaan sijoittuvassa elokuvassa Something Must Break on aiheena seksuaalisuus, sukupuoli, oma identiteetti ja suhde omaan identiteettiin.Sini Andersonin ohjaama dokumenttifilmi The Punk Singer kertoo laulaja, lauluntekijä, kirjoittaja ja feministiaktivisti Kathleen Hannasta.Panos H. Koutrasin ohjaaman elokuvan Xenia tarina sijoittuu Ateenaan. Päähenkilöt ovat albaniankreikkalaiset veljekset.

Pelkästään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskittyvä Vinokino-elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 7. - 9. marraskuuta. Turun seudun Setan järjestämä Vinokino järjestetään myös Turussa 24. - 26.10., Jyväskylässä 24. - 25.10., Oulussa 25.10. - 26.10 ja Tampereella 30.10. - 2.11..
» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot