lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
City-Klinikka
Plastiikkakirurginen klinikka keskellä Helsinkiä.Täyteaine ja muut pistoshoidot, kasvojen alueen operaatiot, rasvaimu BodyTite menetelmällä ja intiimikirurgiaa sekä miehille että naisille.Turvallisesti ja luotettavasti.Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Helsingin Sanomien "Homosta ehjäksi" -jutun kirjoittaja Ylioppilaslehden päätoimittajaksi

Sami Mollgren • 24.04.2014 08:47 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on valinnut Ylioppilaslehden uudeksi päätoimittajaksi filosofian ylioppilas Antti Pikkasen, 22. Kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa opiskeleva Pikkanen aloittaa kaksi vuotta kestävän kautensa elokuun alussa.

- Aion tehdä entistä yhteiskunnallisempaa lehteä, jota luetaan myös Helsingin yliopiston ulkopuolella, sanoo Pikkanen Ylioppilaslehdelle.

Pikkanen työskentelee Aalto-yliopiston ylioppilaslehden Ainon toimitussihteerinä. Aiemmin Pikkanen on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa ja City-lehdessä.

Helsingin Sanomien lokakuun 2012 kuukausiliitteessä julkaistu Pikkasen tekemä "Homosta ehjäksi" -reportaasi aiheutti vilkasta keskustelua eheytystoiminnasta. Keskustelua käytiin myös toimittajan etiikasta, koska Pikkanen ilmoittautui Aslan ry:n Elävät vedet -kurssille kolmannella etunimellään ja merkitsi ammatikseen "opiskelijan", jota tuolloin 21-vuotias Pikkanen toimittajan ammattinsa ohella olikin. Kritisoineiden mukaan Pikkanen soluttautui leirille ja pyrki harhauttamaan leirin järjestäjiä, sillä leirille ei ole haluttu toimittajia. Lisäksi leirin järjestäjä kritisoi sitä, ettei sille annettu mahdollisuutta tarkistaa sen toiminnasta kerrottuja tietoja etukäteen. Pikkanen katsoi asian olleen yhteiskunnallisesti niin merkittävän, että hänen mielestään oli perusteltua käyttää tavallisuudesta poikkeavia tiedonhankintamenetelmiä. Aslan ry teki asiasta kantelun Julkisen sanan neuvostolle, mutta JSN antoi Helsingin Sanomille vapauttavan päätöksen.

Ylioppilaslehti on 1913 perustettu opiskelijalehti. Sitä julkaisee Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) omistama Ylioppilaslehden kustannus Oy. Lehden levikki on noin 35 000.

Ylioppilaslehden päätoimittajan paikkaa haki kaikkiaan kuusi ehdokasta.
» Jutun oma sivu
Istanbulissa 21-vuotiaan transnaisen murha


KAOS GL:n mielenosoitus Istanbulissa. Kuva: Kaos GL
Tuntemattomat hyökkääjät ampuivat tiistain vastaisena yönä Istanbulissa 21-vuotiaan transnaisen. Hän oli ystävättärensä kanssa kadulla, kun kaksi miestä hyökkäsi kimppuun. Ensin uhkailtiin puukolla, sitten ammuttiin suoraan rintaan. Kuultuaan laukaukset naapuruston transihmiset kiiruhtivat paikalle kutsuivat ambulanssin ja poliisit. Çağla Joker kuoli haavoihinsa jo paikan päällä. Toinen naisista vietiin sairaalahoitoon.

Trans- ja homo/lesboaktivistit järjestivät protestimieleinilmauksen myöhemmin päivällä. Erityisesti paheksuttiin yhteiskunnan harjoittamaa avointa ja piilotettua syrjintää, jota konservatiivihallitus osittain tukee. Poliisin ja pelastuslaitoksen toimintaa myös arvosteltiin. Pelastusmiehistö ja poliisi eivät halunneet koskea kuolleeseen, vaan muut paikalle tulleet joutuivat kantamaan ruumiin. Poliisi ei tehnyt mitään haastatteluja surmapaikalla.

Asiasta kertoi Hürriyet-lehti ja KaosGL-järjestön nettisivu.

(lähde: queer.de)
Turkissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on hyvin huono. Heihin kohdistuu yleinen halveksunta ja viha. Turkissa on surmattu viime vuosina monia transihmisiä. Aluksi toivottoon, että EU-jäsenyys parantaisi ihmisoikeustilannetta.

Turkin halukkuus päästä EU-jäseneksi on kuitenkin heikentynyt. Nyt huhtikuussa piti jälleen olla jäsenyysneuvotteluja, mutta ne on siirretty kesään. Sekä EU:ssa että Turkissa kiinnostus jäsenyysasiaan on heikentynyt. Neuvotteluja on käyty jo yhdeksän vuotta, eikä tuloksia näy. Turkin AKP-johtoinen hallitus ja pääministeri Recep Tayyip Erdogan eivät ole osoittaneet erityistä kiinnostusta EU-komission vaatimiin uudistuksiin.

Kun neuvottelut alkoivat lokakuussa 2005, vaikutti siltä, että AKP oli valmis uudistuksiin ihmisoikeuksissa ja vähemmistöjen suojelussa. Myös mielipiteen- ja kokoontumisvapautta parannettiin. Mutta vaikutukset olivat vain osittaisia. Vuoden 2010 perustuslaissa armeijan valtaa vähennettiin, ja sillä ilmeisesti estettiin armeijan väliintulo maan politiikassa. Samana vuonna Angela Merkel ensi kertaa ilmoitti kantanaan, että Turkki ei saa EU:n täysjäsenyyttä vaan jonkinlaisen kumppanuussopimuksen. Kurdien kanssa aloitettiin rauhanneuvottelut. mutta monet muut ihmisoikeusasiat junnasivat paikoillaan. Turkissa lehdistönvapaus on huono ja journalistien pidätykset arkipäiväisiä. Vuosi sitten kesäkuun alussa tyytymättömyys purkautui Istanbulin Gezi-puiston mielenosoituksiin, jotka poliisi kovalla väkivallalla nujersi.

Tämän vuoden huhtikuussa kunnallisvaalien aikaan Youtube ja Twitter yritettiin sulkea, koska niiden kautta oppositio sai äänensä kuuluviin. Perustuslakituomioistuin kumosi sulkupäätökset. Ensi elokuussa Recep Tayyip Erdogan pyrkii presidentiksi, ja hänen mahdollisuutensa ovat hyvät. Se merkinnee lopullista kuoliniskua EU-jäsenyydelle. Länsimediassa Turkkia on alettu kutsua Erdoganistaniksi, ja siinä nähdään diktatuurin piirteitä.

Kun EU ei enää kelpaa, Turkki suuntaa mielenkiintonsa lännen ja Naton ohessa kohti itää. Suhteita on parannettu ainakin Venäjän ja Iranin suuntaan.


» Jutun oma sivu
Uhkaako maahanmuutto ihmisoikeuksia?

Toimitus • 23.04.2014 09:21 • 1 kommentti. KOLUMNIT

Kansanedustaja Oras Tynkkynen
Osa maahanmuuttokriittisistä poliitikoista näyttää hakeutuneen samaan rintamaan yhdenvertaisuuden puolustajien kanssa. He ovat kantaneet huolta siitä, voiko erityisesti muslimien maahanmuutto uhata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Huoli vaikuttaa ymmärrettävältä. Monissa valtauskoltaan islamilaisissa maissa suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on erittäin nuivaa.

Kyselyjen mukaan egyptiläisistä 95 prosenttia, jordanialaisista 95 prosenttia ja indonesialaisista 93 prosenttia on sitä mieltä, että yhteiskunnan ei tule hyväksyä homoutta. Kaikki maat, joissa homoudesta voidaan rangaista kuolemantuomiolla, ovat muslimienemmistöisiä.

Muutama tosiasia on kuitenkin hyvä pitää mielessä.

Hallitusneuvotteluissa tasa-arvoinen avioliittolaki ei tyssännyt muslimien vastustuksen takia. Lain hyväksymisen estivät kristillisdemokraatit.

Lakialoite avioliittolaista ei hyytynyt eduskunnassa maahanmuuttajien vaan kantasuomalaisten vastustukseen. Eduskunnassa lähinnä maahanmuuttajaa on Ruotsista Ahvenanmaalle muuttanut RKP:n Elisabeth Nauclér. Hän kannattaa uudistusta.

Kansalaisaloitetta avioliittolain muuttamisesta eivät vastusta eduskunnassa jyrkimmin muslimit, sillä heitä ei edustajien joukossa ole. Koko väestöstäkin muslimeja on yhä vaivainen prosentti. Kärkevimpiä puheenvuoroja yhdenvertaisuutta vastaan eduskunnassa käyttävät tunnustukselliset kristityt, kuten helluntailainen Mika Niikko (ps.) ja katolilainen Timo Soini (ps.).

Maastamme on haettu turvaa myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin lähtömaassa kohdistuvan vainon vuoksi. On jokseenkin nurinkurista, jos homoutensa vuoksi kotimaastaan paennut henkilö joutuu kuulemaan epäilyjä homovastaisuudesta vain siksi, että sattuu olemaan maahanmuuttaja.

Tasa-arvoisen avioliittolain ovat säätäneet mm. kaikki muut Pohjoismaat, Englanti, Ranska ja Kanada. Mikä yhdistää näitä maita? Kaikissa on suhteessa väestöön enemmän maahanmuuttajia kuin Suomessa.

Maahanmuuton vaikutuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin voi toki pohtia. Suomessa yhdenvertaisuuden tielle ovat kuitenkin asettuneet ennen kaikkea vanhoilliset kantasuomalaiset.

Uskonnollinen vanhoillisuus on usein törmäyskurssilla ihmisoikeuksien kanssa - on kyse sitten maahanmuuttajista tai kantaväestöstä, kristinuskosta tai islamista.

Oras Tynkkynen
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Huonosti valmisteltu kirjallinen kysymys

vaeltaja2006 • 23.04.2014 04:27 • 3 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kuva Youtubesta ja maineikkaasta Sheriffi-elokuvasta (1952). Virka-asioissa ollaan.
Kansanedustajat Hakkarainen ja Niikko jättivät kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle Tom of Finland -aiheisista postimerkeistä. He kiinnittivät huomion koppalakkiin ja kokardiin. Postimerkissä nähtiin natsien koppalakki ja daavidintähti.

Kirjallinen kysymys on huonosti valmisteltu. Kun Nykypäivä julkaisi uutisen eduskuntakyselystä, kommenteissa heti muistutettiin Kalifornian poliisien virkamerkkien yhdennäköisyydestä. Monet bloggaajat ovat kuvin esitelleet eroja ja samanlaisuuksia. Natsien koppalakki on rakenteeltaan selvästi erilainen kuin Tomin ”rennompi” koppalakki. Tomin koppalakin kokardissa on vanha metallinen poliisimerkki. Jo vanhoista lännen elokuvista näkyi, miten sheriffi joutui virka-asioissa kantamaan virkamerkkiä. Daavidintähti muodostuu kahdesta päällekkäisestä kolmiosta.Kirjallinen kysymys on kansanedustajan osoittama kirjallinen selvityspyyntö ministerille tämän toimialaan kuuluvasta asiasta. Vastaava ministeri on luultavasti Pekka Haavisto, valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Itella siirrettiin seitsemän vuotta sitten pois liikenne- ja viestintäministeriön ohjauksesta. Ministerin tulee vastata kirjalliseen kysymykseen kirjallisesti viimeistään 21 päivän kuluessa kysymyksen toimittamisesta valtioneuvostoon.

SS-upseerin ja Tomin koppalakki
 
USA:n poliisin virkamerkki Wikipedian mukaan

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Perussuomalaisedustajat hermostuivat Tom of Finland -postimerkeistä

Sami Mollgren • 22.04.2014 18:19 • 24 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Copyright Itella Posti Oy / Finland. Original image: Tom of Finland Foundation / USA
Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on jättänyt eduskuntakyselyn syksyllä julkaistavasta postimerkistä. Myös Mika Niikon allekirjoittamassa kysymyksessä vaaditaan toimia julkaisun estämiseksi.

Asiasta kertoo Nykypäivän verkkouutiset.

Runsas viikko sitten Itella kertoi, että 8. syyskuuta julkaistaan taiteilija Tom of Finlandin kunniaksi postimerkkisarja. Sarjaan kuuluu kolme postimerkkiä, joissa on esillä taiteilijan töitä.

Hakkarainen esittää huolensa siitä, että postimerkit tulevat leviämään ympäri maailmaa. Hän toteaa myös, että Itellan arvoihin kuuluu mm. "huolehtiminen toisista, ympäristöstä ja yhteiskunnasta". Hakkarainen kirjoittaa, että Itella on arvojensa vastaisesti unohtanut lapset ja nuoret.

- Ei ole mitenkään perusteltua, että tällaiset homoeroottiset kuvat päätyvät heidän käsiinsä, puhumattakaan kenenkään muun käsiin, joka ei halua niitä katsella, kirjoittaa Hakkarainen.

Hakkarainen toteaa, että postimerkkilehti Gibbons Stamp Dailyn toimittaja kertoi Guardianissa, ettei ole koskaan aiemmin nähnyt homoeroottista postimerkkiä, eikä ylipäätään eroottista postimerkkiä.

- Ei ole mitään syytä Suomen toimia tässä pioneerina. Postimerkit vahingoittavat Suomi-kuvaa. Niistä on uutisoitu ympäri maailmaa. Voimme vain kuvitella, kuinka voimakkaan negatiivisia reaktioita se saa aikaan konservatiivisissa maissa, kirjoittaa Hakkarainen.

Hakkarainen ottaa esiin myös postimerkin piirroskuvassa olevan miehen koppalakin, joka on hänen mielestään Natsi-Saksasta tuttu. Sen lisäksi hän kiinnittää huomion koppalakissa olevaan kokardiin ja paheksuu Daavidin tähden käyttämistä. Hakkaraisen tulkinnan mukaan Itella syyllistyy antisemitismiin.

- Postimerkin homoseksuaalilla hahmolla on päässään Natsi-Saksasta tuttu upseerin koppalakki. Koppalakissa on kokardina pilkkaava Daavidin tähti. Näin Suomen valtionyhtiö Itella syyllistyy antisemitismiin. Tämä on edelleen koko Suomen kannalta erittäin häpeällistä. Valtionyhtiö Itella siis hyväksyy antisemitismin ja on natsimyönteinen, kirjoittaa Hakkarainen.

Hakkarainen vaatii asianomaiselta ministeriltä vastausta siihen, että mihin toimiin tämä ryhtyy, jotta Itella saataisiin perumaan homoeroottisten ja antisemitististen postimerkkien julkaiseminen.

Tom of Finland -postimerkit ovat herättäneet laajaa mielenkiintoa ja vilkasta keskustelua sekä Suomessa että ulkomailla. Puheenvuoroja on niin merkkien puolesta kuin vastaankin. Puolustajien mukaan Tom of Finlandin merkittävyys taiteilijana on merkkien arvoinen. Vastustajat taas vetoavat pääasiassa moraalisiin seikkoihin. Eräässä humoristisessa adressissa postimerkkejä on vaadittu myös nuoltaviksi ja ilmaistu pettymys niiden julkaisusta tarramerkkeinä.


Tom of Finlandia pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria. Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta.

Taiteilija Tom of Finlandin takana oli Touko Laaksonen (1920-1991), jonka henkilökuvaa laajentaa Postimuseossa 6.9. avautuva näyttely Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland. Näyttelyssä esitellään Laaksosen vilkasta kirjeenvaihtoa aina 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella syyskuussa avattavassa uudessa Postimuseossa 29.3.2015 saakka.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Valtakunnallinen sateenkaari-ihmisten hengellinen ja elämänkatsomuksellinen yhdistys perusteilla

JuhaniV • 21.04.2014 15:18 UUTISET: HOMOSEKSUAALISUUS JA USKONTO • KOTIMAA

Riku Karppinen
Uuden yhdistyksen tavoitteena on toimia valtakunnallisesti ja lisätä yhteistyötä nyt isoissa kaupungeissa toimivien yhdistysten kanssa. Malkus-leirit kuuluisivat yhdistyksen toimialaan. Perustamiskokous pidetään Tampereella 26.4.2014.

Yhdistys toimisi ekumeenisesti sateenkaariyhteisössä, edustaen useita uskomuksia, kristillisiä traditioita ja elämänkatsomuksia.

Tarkoituksena on, että yhdistys liittyy myöhemmin Setan jäsenjärjestöksi.

Perustamiskokousta valmisteleva yhdyshenkilö, Riku Karppinen kertoi ranneliike.netin haastattelussa seuraavaa:

- Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hengellisessä toiminnassa on jo vuosia puhuttu tähän asiaan keskittyvän yhdistyksen perustamisen tarpeellisuudesta. Viime syksyn Malkus-leirillä nostin keskusteluun sen, että tuon leirin järjestämisen kannalta olisi tärkeää, että olisi yhdistys, joka ottaisi leiristä vastuun vuodesta toiseen. Tuolloin päätimme, että nyt voisi olla se aika, että kokoamme suunnittelutyöryhmän suunnittelemaan uuden yhdistyksen perustamista. Suunnittelutyöryhmään lähti mukaan aktiiveja Helsingistä, Tampereelta, Turusta ja Jyväskylästä.

- Yhdistyksen perustamisen taustalla on myös ajatus siitä, että tällä hetkellä Suomessa ei riittävästi tueta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hengellistä hyvinvointia. Setan paikallisjärjestöissä tehdään toki valtavan hienoa työtä myös tällä saralla, mutta yhdistyksen suunnittelutyöryhmä näkee, että tarvitaan uusi nimenomaisesti tähän asiaan keskittyvä yhdistys.
Toivomme, että sitä kautta yhteistyö eri paikkakuntien toimijoiden välillä paranee ja sateenkaareva hengellinen toiminta monipuolistuu.

- Emme halua nostaa mitään elämänkatsomusta tai hengellisyyden muotoa toisen yläpuolelle vaan ajattelemme, että jokaisen ihmisen hengellinen hyvinvointi on aivan yhtä tärkeää. Suureen osaan nykyisestä ryhmätoiminnastakin voivat tulla mukaan aivan kaikki halukkaat.

Karppiselta tiedusteltiin myös sitä, että kuinka he suhtautuvat jyrkästi homoutta vastustaviin tahoihin, jotka haluaisivat kenties mukaan toimintaan?

- Emme ole käyneet keskustelua siitä mahdollisuudesta, että homoutta vastustavia tahoja pyrkisi mukaan yhdistyksen toimintaan. Ajatuksenamme on, että yhdistys olisi nimenomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhdistys, enkä näe syytä sille, että homoutta vastustavat tahot pyrkisivät sen toimintaan mukaan.
» Jutun oma sivu
Tutkimus selvitti suhtautumista homoseksuaalisuuteen 40 maassa

Sami Mollgren • 21.04.2014 14:17 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Pew Research on tutkinut 40 maassa vallitsevia asenteita moraalisuuden näkökulmasta. Tutkituista maista vähiten kielteisenä homoseksuaalisuus nähtiin Espanjassa. Ghanassa kielteisyys oli suurinta. Suomi ja muut Pohjoismaat eivät olleet mukana tutkimuksessa.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suhtautumista avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin, uhkapeliin, aborttiin, esiaviolliseen seksiin, alkoholinkäyttöön, avioeroon ja ehkäisyyn.

Yli puolessa tutkituista 40 maasta homoseksuaalisuus katsottiin ei-hyväksyttäväksi, ja seitsemässä maassa kielteisesti suhtautuvia oli 90 prosenttia tai enemmän.

Homoseksuaalisuuteen hyväksyvimmin suhtautuvat maat ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. USA:ssa homoseksuaalisuuden hyväksyntä on selvästi vähäisempää kuin Kanadassa.

Espanjassa vastaajista kuusi prosenttia ei hyväksy homoseksuaalisuutta. Saksassa vastaava prosenttiluku on kahdeksan, Ranskassa ja Tsekissä 14, Kanadassa 15 ja Britanniassa 17. Kanadassa ja Ranskassa asia nähtiin muita vähemmän moraaliin liittyvänä kysymyksenä, ja tsekkiläiset katsoivat useimmin (56%) homoseksuaalisuuden olevan moraalisesti hyväksyttävää.

Euroopan Kärkijoukosta selvästi erillään olivat kuitenkin Puola ja Kreikka, joissa lähes puolen mielestä homoseksuaalisuus ei ole hyväksyttävää.

Venäläisistä 72 prosenttia näkee homoseksuaalisuuden moraalisesti ei-hyväksyttävänä ja vain yhdeksän prosenttia näkee homoseksuaalisuuden hyväksyttävänä. Samoin yhdeksän prosenttia ei näe asiaa moraalikysymyksenä.

Latinalaisessa Amerikassa Argentiina ja Chile ovat tutkimuksen vähiten kielteisiä maita. Brasilia ja Meksiko tulevat näiden jälkeen. Venezuelassa ja Boliviassa homoseksuaalisuutta ei-hyväksyttävänä pitää vastanneista noin puolet. Kielteisintä suhtautuminen on El Salvadorissa, jossa homoseksuaalisuutta pitää ei-moraalisena 70 prosenttia.

Lähi-idän maista Israelissa suhtautuminen on vähiten kieleteistä. Siellä 43 prosenttia vastaajista katsoo homoseksuaalisuuden olevan moraalisesti ei-hyväksyttävää. 27 prosenttia katsoo, että homoseksuaalisuus on hyväksyttävää ja neljänneksen mielestä kyse ei ole moraaliin liittyvästä kysymyksestä. Turkissa ja Libanonissa kielteisesti suhtautuu noin 80 prosenttia vastaajista. Tunisiassa, Palestiinan alueella, Jordaniassa ja Egyptissä kielteisesti suhtautuu yli 90 prosenttia.

Aasian ja Tyynenmeren alueella Australiassa homoseksuaalisuutta ei hyväksy 18 prosenttia ja kolmannes hyväksyy. Lähes puolet ei näe asiaa moraalisena kysymyksenä. Japanissa ei-hyväksyviä on 31 prosenttia, hyväksyviä 38 prosenttia, ja neljännes ei näe asiaa moraalikysymyksenä. Etelä-Koreassa, Kiinassa, Filippiineillä ja Intiassa kielteisesti suhtautuvia on yli puolet. Erityisen kielteistä suhtautuminen on Pakistanissa, Malesiassa ja Indonesiassa.

Saharan eteläpuolisen Afrikan maista Etelä-Afrikassa homoseksuaalisuuteen suhtaudutaan vähiten kielteisesti. Siellä kielteisesti suhtautuneiden osuus on 62 prosenttia. Hyväksyvien osuus on 18 prosenttia, ja 12 prosentin mielestä asia ei ole moraalikysymys. Senegalissa 68 prossenttia katsoo homoseksuaalisuuden olevan ei-hyväksyttävää. Nigeriassa ja Keniassa homoseksuaalisuuteen kielteisesti suhtautuvia on yli 80 prosenttia, Ugandassa 93 prosenttia ja Ghanassa 98 prosenttia.


Pew Research Center on sitoutumaton amerikkalainen, Washington DC:ssä toimiva ajatushautomo, joka julkaisee tietoa yhteiskunnallisista kysymyksistä, yleisestä mielipiteestä ja demografisista trendeistä Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Se kerää tietoa esimerkiksi mielipidetutkimuksilla, väestötutkimuksilla ja mediasisältöjä seuraamalla.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Rakkauden kuolema ja ylösnousemus ystävyytenä

vaeltaja2006 • 21.04.2014 07:48 • 6 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Tässä pääsiäissaarnassa aiheena on rakkauden hiipuminen, tuskallinen ero, ex-rakastetun vihaaminen ja ihmissuhteen ylösnousemus - hyvänä ystävänä, jota voi kunnioittaa katkeran eron jälkeenkin.

Intohimon ja rakkauden haalistumisen tai sammumisen on varmaan jokainen "alalla" pidempään toiminut huomannut. Rakastumisen kiihkeässä vaiheessa rakastetussa nähdään vain hyviä ja hienoja piirteitä, mutta kun alkaa rauhallisempi arki, monet pikku asiat alkavat ärsyttää. Hän jättää aina vessan kannen auki, käytettyjä astioita jää pöydälle, sukkia löytyy sängyn alta, jne. jne. Näiden pikku harmien yli pääsee vain, jos pystyy kunnioittamaan ja arvostamaan kumppaniaan riittävästi.

Ero saattaa olla kamala, ainakin jos kuvioon on tullut mukaan kolmas henkilö. Rakkaus kuolee ja tilalle tulee syvää vihaa. Viha entistä rakastettua kohtaan kestää aikansa, ja se auttaa pääsemään hänestä lopullisesti irti. Kun viha laantuu, entisistä rakastetuista tulee kaksi toisilleen täysin välinpitämätöntä ihmistä. Mutta: mitä teen tavaroille, jotka muistuttavat menneestä suhteesta? On valokuvia, ehkä vaatteita, matkamuistoja yhteisiltä vuosilta. Tuhoanko ne kaikki vai voinko pitää ne ilman tunnekuohua? Poltetun maan taktiikka: poltanko kaikki, jotta tilanteesta tulisi neutraali?

Tällainen ero voi olla traumaattinen. Erossa menettää hyvän ystävän ja uskotun. Hänelle on voinut kertoa monimutkaisistakin arjen ongelmista, jotka hän heti ymmärtää, koska on kuljettu pitkä yhteinen matka. Erossa häviää tunne yhteenkuuluvuudesta ja samalla katoaa luotettava keskustelukumppani. Ennen olimme "ME", nyt olen vain "MINÄ".


Saksalainen freelance-journalisti ja bloggaaja Kevin Junk kertoo tänä pääsiäisenä toisenlaisen tarinan. Ex-rakastetusta tuleekin hyvä ja luotettava ystävä. Henkilö, jonka kanssa jossain elämänvaiheessa jaettiin vuode, arjen ilot ja surut ja valikoidut henkilökohtaiset salaisuudet, ei häviäkään eron yhteydessä, vaan syntyy uudenlainen ystävyys, jossa on mukana kunnioitusta ja kiintymystä.

Kevin kertoo, että ero ei ollut yksinkertainen, vaan vaati kovaa henkistä ponnistusta. Se ei mennyt niin, että muutettiin vain eri asuntoihin ja tavattiin hieman harvemmin eikä enää koskaan seksin merkeissä. Ero ja sen merkitys on pakko selvittää omassa päässä ja sielussa, koska eron vaikutukset ovat laajat.

Mutta nyt he ovat ystäviä. He tapaavat kerran viikossa. He käyvät jossain syömässä ja puhelemassa. Puhutaan kaikesta siitä, mikä heitä on yhdistänyt. Puhutaan työasioista ja uusista suhteista ja seksistä, mutta ei heidän entisestä seksistään vaan nykyisestä, uusien kumppaneiden kesken. Mustasukkaisuus on voitettu, toisen omistamisen halu on hävinnyt. On syntynyt uudenlainen ystävyys. Entiselle rakastetulle voi jopa antaa pikku vinkkejä uuden kumppanin etsintään. Onhan takana pitkä kokemus tämän ihmisen haluista ja ominaisuuksista.

Ihmissuhteen uudelleen syntyminen vei aikaa. Monia asioita on annettava anteeksi, haavojen on ehdittävä parantua ja oman identiteetin on muututtava niin, että nyt olen "MINÄ". Siinä prosessissa joutuu miettimään mm. sitä, miksi haluan edelleen pitää yhteyttä tähän ex-rakastettuun. Miksi hän on minulle yhä edelleen arvokas. Tarkoitushan ei ole uudelleen lämmittää vanhaa rakkaussuhdetta.

Ilman toisen ihmisen kunnioittamista tämä ei onnistu, vaan palataan vain vanhoihin kaavohin. Se toinen on hyväksyttävä sellaisenaan. Enää ei voi vaatia, että hänen pitäisi olla sellainen tai tällainen. Se toinen on nyt itsenäinen ihminen, joka toimii omalla tavallaan. Ero oli pitkä oppimis- ja muutosprosessi, jossa molemmat ovat oppineet, että toista ei saa syyllistää tai tuomita. Jokainen käy eroprosessin omalla tavallaan, mutta parhaassa tapauksessa tuloksena on kahden ihmisen kunnioittava ystävyys.

Eron jälkeen ei enää taistella tunteista. Enää ei käydä väittelyä parisuhteen laadusta ja ongelmista. Nyt on tilaisuus oppia tuntemaan ex-kumppani aivan uudenlaisena ihmisenä. Häntä voi katsoa jälleen suoraan silmiin.

Kaikkia hajonneita parisuhteita ei pysty koskaan uudelleen harsimaan ystävyydeksi, kun kaikki meni totaalisesti murskaksi. Mutta yleisemmin: olisi hyvä, jos rakkaussuhteen ja ystävyyden raja-aitoja saataisiin matalammiksi. Ex-rakastettu voisi jäädä elinikäiseksi ystäväksi.

Tämän pääsiäissaarnan ajatuksia löytyi mm. tästä tekstistä
www.queer.de


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Video: Lähteekö tuntematon saman sukupuolen edustaja treffeille?

Sami Mollgren • 20.04.2014 11:43 • 5 kommenttia. SATTUMAT
Kahdessa YouTube-videossa nähdään ihmisten reaktioita siihen, kun tuntematon samaa sukupuolta edustava henkilö tulee yllättäen juttusille ja pyytää treffeille tai puhelinnumeroa.

Tempausten taustalla oli whatever -nimisen YouTube-kanavan tekijät. Kanavan ideaksi kerrotaan pilat, sosiaaliset testit, umpimähkäisyys ja kaikki mahdollinen. Taustajoukoiksi kerrotaan Brian ja ystävät. Whatever on läsnä YouTuben ohella myös useissa muissa sosiaalisen median palveluissa.

Guy picking up guys -videota on katsottu runsaat puoli miljoonaa kertaa ja Girl picking up girls -videota runsaat kaksi miljoonaa kertaa.Naisten kohdalla useat suostuvat lähtemään treffeille. Myös miesten kohdalla reaktiot olivat pääosin asiallisia. Yksi kertoo olevansa imarreltu, vaikka ei olekaan homo. Toisaalta mies, joka kertoo olevansa Afrikasta, suhtautuu asiaan jyrkemmin.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Venäjällä muutos on ollut nopeaa

vaeltaja2006 • 20.04.2014 07:56 • 8 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Tv2:n Venäjä-ilta oli provokaattoreiden kilpahuutamista. Studioon oli kerätty kovaäänisimmät provokaattorit. Dosentti Bäckman etrivissä hymyili tyytyväisen oloisena. Venäjä-tuntemus ei lisääntynyt, mutta hämmennys kyllä. Mitä oikeasti tapahtuu ja saako venäläinen hlbti-väki enää lainkaan ääntään kuuluviin?

Seuraavana päivänä Radio Suomen kepeässä Taustapeili-keskustelussa kyseltiin, pitäisikö putinistien esiintymiset estää mediassa. Tv2:n keskustelulla päästiin lööppeihin, mutta tietous ei lisäänynyt.

Myös radion Julkinen sana -ohjelma pohti tuoreeltaan tv-keskustelun vaikutuksia ja Venäjä-kuvaa. Studiossa oli kolme venäjä-tuntijaa: dosentti Arto Luukkanen, kirjailija Ilmari Susiluoto ja toimittaja Jarmo Koponen. Tunnettiin huolta esim. siitä, mitä tv2:n keskustelu aiheuttaa mielikuvallemme venäläisestä vähemmmistöstä Suomessa.


Vielä syvemmälle mentiin radion Eurooppalaisia puheenvuoroja -ohjelmassa, jossa pohdittiin, mistä Venäjän nykyinen uuskonservatiivinen politiikka kumpuaa. Ohjelmassa esiteltiin Venäjän tiedeakatemiassa työskentelevän sosiologi Mihail Tshernyshin näkemyksiä. Tshernyish oli äskettäin luennoimassa yliopistoissa Helsingissä ja Tampereella. Hänen mukaansa ilmapiirin muutos Venäjällä on ollut nopea. Vielä 1980-luvun lopulla Gorbatshov puhui lämpimästi yhteisestä Euroopasta ja 1990-luvun alussa Jeltsinin Venäjä olisi ollut valmis liittymään Natoon. Mikä on aiheuttanut viime vuosien suuren muutoksen?

Tilanne alkoi kehittyä huonompaan suuntaan heti kylmän sodan päätyttyä ja Berliinin muurin kaaduttua. Länsi oli voittaja ja Venäjän haluttiin nöyrtyvän häviäjän rooliin. Sen sijaan Venäjällä älymystö ja toisinajattelijat pitivät Neuvostoliiton kaatumista omana voittonaan. He halusivat kohti Eurooppaa, mutta Euroopassa venäläisiin suhtauduttiin viileästi. Kylmäkiskoisuutta lisäsi Venäjän sisäinen kaaostila.

Venäjää ei kuunneltu, kun tehtiin päätöksiä Naton laajentamisesta ja Kosovon sodasta. Siitä alkoi Venäjän uusi poliittinen suunta. Kun nähtiin Jugoslavian hajoaminen, Moskovassa syntyi pelko, että sama voisi tapahtua Venäjällä. Venäjän ja lännen suhteet olivat tilapäisesti paremmat WTC-iskun jälkeen, mutta tilanne huononi 2000-luvulla. Venäjän rajoilla alkoi taistelu vaikutusvallasta. Oli Ukrainan oranssivallankumous ja Gruusian ja Kirgisian kumoukset, joissa länsi antoi tukeaan.

Venäjällä sisäisesti alkoivat nousta uudenlaiset arvot. Entisten yhteisten arvojen tilalle tuli nationalismi. Alettiin puhua etnisten venäläisten puolustamisesta muissa maissa. Talous elpyi nopasti, armeijaa kohennettiin ja venäläiset kaasu- ja öljyhanat olivat uusi uhka lännen hyvinvoinnille. Nehän voi vääntää kiini, jos lännen poliitiikka ei miellytä. Alkoi kehittyä vastakkainasettelua.

Nyt Venäjä haluaa vahvistaa omaa itsenäisyyttään ns. Euraasia-talousalueella. Eurooppa hylätään ja suunnataan itään. Samalla hylätään eurooppalaiset arvot. Venäjän mukaan esim. ihmisoikeuksia länsi käyttää aseena muiden maiden sisäisiin asioihin sekaantumisessa. Yleismaailmalliset ihmisoikeudet ovat Venäjällä kärsineet inflaation. Venäjä on nyt "uuskonservatiinen" maa. Malli haetaan Euroopasta vuosisatojen takaa, kun kristinusko ja tieteet saivat Euroopan nopeaan nousuun. Putin kannattaa muinaista kristillisen Euroopan mallia. Nykyinen Eurooppa ei käy ihanteeksi. Sanotaan "EI" perheiden hajoamiselle, homoseksuaalisuudelle, homoliitoille, uskonnon kieltämiselle ja monikulttuurisuudelle

Venäjällä uskonto on nyt kaiken perusta. Joidenkin kyselyjen mukaan Venäjä on yksi maailman uskonnollisimpia maita. Ja kaikki haluavat olla samaan aikaan nationalisteja. 80% venäläisistä kannattaa Putinin nykyistä voimapolitiikkaa. Venäläinen media harjoittaa massiivista mielipiteenmuokkausta.

Riippumattomien kansalaisjärjestöjen kurittaminen jatkuu. Tekeillä on laki, jonka mukaan viranomaiset voivat määritellä kansalaisjärjestön ulkomaiseksi agentiksi. Ennen siihen tarvittiin oikeuden päätös.

areena.yle.fi


Venäläinen homomies: "Muutos on tapahtunut alle viidessä vuodessa"


QX:n haastattelema homomies, homojärjestön administraattori Anton kertoo, miten nopeaa Venäjän sisäinen muutos on ollut. Alle viidessä vuodessa Venäjällä on palattu neuvostoajan rakenteisiin. Enää ei voi sanoa, että "on ok olla homo". Homofobia on laajalle levinnyttä ja uhkauksia tulee joka päivä. Homoilla ei ole enää omaa ääntä. Se on sensuroitu pois. Onneksi on vielä internet.

Donin Rostovissa asuva 26-vuotias Anton Varsavski kertoo, että nyt on paras vaieta homoudestaan. On oltava äärimmäisen varovainen. Jos hän olisi kertonut asiasta vaikkapa jollekin koulu- tai työkaverilleen, huhu lähtisi nopeasti liikkeelle ja hän saisi potkut tai hänet karkotettaisiin pois.

Kansa rakastaa Putinia, mutta ei homoja. Homoista ei paljon tiedetä, mutta se on jotain vastenmielistä. Seksuaalisuus on muutenkin tabu, ja median kirjoittelu vahvistaa asenteita. Jo pelkkä ajatus, että homoseksuaalisuus olisi tasa-arvoista heterouden kanssa, on rikos. Se on "poikkeavaa käytöstä", joka yritetään kitkeä pois venäläisestä perinteestä. "Kitkeminen" on johtanut jahtiin, kuten on nähty dokumenteista, joissa Occupy pedofilia -ryhmät rääkkäävät homoja.

www.qx.se


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Madridista maailman homoturismin pääkaupunki

Lassijuhani • 19.04.2014 11:01 VAPAALLA • EU

Madrid, Gran via
Kansainvälinen homojen ja lesbojen matkailuliitto on valinnut Madridin tämän vuoden maailman homoturismin pääkaupungiksi. Juhlallisuudet järjestetään Espanjan pääkaupungissa toukokuun 8 ja 10 päivän välisenä aikana, joten matkan varaamiseen on runsas kaksi viikkoa aikaa.

Madridin lisäksi ehdokkaina olivat mm. Tukholma ja Cannes. Madrid valittiin sen tarjoamien kulttuurikokemusten ja sateenkaariväestön tukemisen perusteella. Lisäksi Madridin gay pride -juhlilla on kansainvälistä merkitystä sateenkaari-ihmisille.
» Jutun oma sivu
YK kehottaa Bruneita luopumaan kivittämisestä

Lassijuhani • 19.04.2014 10:58 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Bruneissa tuli huhtikuun 22 päivänä voimaan uusi laki, jonka nojalla homoseksuaalit voidaan tuomita elinikäiseen vankeusrangaistukseen tai teloittamiseen kivittämällä. Saman rangaistuksen saavat muiden muasssa myös varkaaat, aviorikkojat, Muhamedin kieltäjät ja ne, jokta kertovat olevansa ei-muslimeja.

Yhdistyneet kansakunnat kehottaa Bruneita kumoamaan kivittämiseen oikeuttavan lain, koska järjestön mielestä kivittäminen on moraalitonta kidutusta ja epäinhimillistä kohtelua, ja sen vuoksi se pitää kieltää.

Brunein vastausta ei vielä ole saatu.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Uruguayn kirkko pyytää homoilta anteeksi

Lassijuhani • 19.04.2014 10:55 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Uruguayn pääkaupungin Montevideon arkkipiispa Daniel Sturla on kääntynyt maan sateenkaariväestön puoleen voidakseen julkisesti pyytää anteeksi niitä loukkauksia, joita katolisen kirkon piispat ovat aikaisemmin kohdistaneet seksuaalivähemmistöihin.

Katolinen kirkko ei koskaan ole ollut kovin myötämielinen homoseksuaaleja kohtaan, mutta ei kovinkaan kauan sitten suhtautuminen oli joskus erittäin jyrkkä. Montevideon aikaisemmat piispat, Nicólas Cotugno (Sturlan edeltäjä) ja Jaime Fuentes tekivät kaiken vallassaan olevan homojen eliminoimiseksi.
Cotugno julisti vuonna 2008: ”Homoseksuaalit ovat sairaita ja heidän on poistuttava johonkin saareen parantumaan.” Jaime Fuentes kävi puolestaan tiedotusvälineissä kampanjaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisiä avioliittoja vastaan.

Nykyään samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot ovat laillisia Uruguayssa, ja sateenkaariväestön oikeudet ovat hyvin esillä. Valtio tukee edistystä ja tasa-arvon jatkuvaa tunnustamista.

Sateenkaariyhdistykset ovat hyvin kiitollisia Montevideon arkkipiispan pyytämästä anteeksiannosta. Sturla vahvisti myös, että kirkko on valmis kastamaan homoparien lapset, jos nämä saavat uskonnollisen kasvatuksen.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vapaavuori kannattaa avioliittotasa-arvoa, muttei pidä sitä kovin tärkeänä kysymyksenä

jnsto • 19.04.2014 09:49 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Mahdollinen uusi pääministeri Jan Vapaavuori ei ole valmis "barrikadeille" tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, mutta sanoo äänestävänsä eduskunnassa lakimuutoksen puolesta aikanaan. Helsingin Sanomien laajassa haastattelussa Vapaavuori (HS 19.4.14, C6-) huomauttaa, että yleensä oikeistolaisuuteen liitetään arvokonservatiivisuus, mutta hän itse on arvoliberaali.
Vapaavuori toteaa, ettei kuulu niihin, jotka kokevat, että avioliitolain muutos on yhteiskunnallisesti valtavan tärkeä kysymys. - Eikä se ole asia, jonka puolesta menisin barrikadeille, mutta kun äänestys aikanaan eduskunnassa tulee, on selvää, että äänestän sen puolesta, sanoo Vapaavuori.

Kokoomuksen puheenjohtajakilpailussa arvokonservatiiveilla ei ainakaan huhtikuun puolivälin tilanteessa ole omaa ehdokasta. Talouspoliittisesti oikeistolinjaa esimerkiksi vero- ja tulonsiirtopolitiikassa edustavalle Vapaavuorelle ei ole vaikeaa saada puolueen oikeiston ja esimerkiksi neoliberaalien nuorten tukea. Vähäistä sitoutumista mutta periaatteellista kannatusta edustavalla avioliittokannallaan Vapaavuori ei hanki vastarintaa puolueen vapaamielisiltä, saati anna aseita heille, mutta ei liialti ärsytä arvokonservatiivejakaan.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kansainvälinen valokuvakilpailu Pride Photo Award 2014

JuhaniV • 18.04.2014 13:46 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

2013 voittajakuva Bond (Side/Liitto) ©Cindy Aquino
Pride Photo Award 2014 on ottanut kilpailun teemaksi Getting Closer - Lähentyen. Kilpailukuvat esittelevät seksuaalista ja sukupuolen moninaisuutta.

Tämän vuoden teema ja otsikko löytyi Magnum-valokuvastudioiden legendaarisen kuvaajan Robert Capan lausumasta: “If your photos aren’t good enough, you aren’t close enough. - Jos valokuvasi eivät ole riittävän hyviä, et ole riittävän lähellä.”

Viime vuoden kilpailu oli siihen mennessä kaikista suurin. Siihen lähetettiin yli 3 000 valokuvaa kautta maailman. Kilpailuun valitut kuvat esiteltiin näyttelyssä Amsterdamin vanhimmassa rakennuksessa, Oude Kerkissä. Näyttelyssä vieraili yli 20 000 katsojaa.

Vuoden 2013 kilpailun voittajakuva sai tuomariston huomion kuvan intiimiydellä ja sen häpeilemättömyydellä.

Tämän vuoden kilpailukuvia otetaan kansanivälisen tuomariston arvioitaviksi kesäkuulle asti.

Edellisten vuosien näyttelyitä voi tarkastella virtuaaligallerioissa. Kunkin näyttelyseinän eteen voi pysähtyä keskeyttämällä näkymän kierron. Näyttelyseinän kuvia voidaan noukkia erikseen katsottavaksi suurennettuna.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Viron parlamentille annettiin esitys parisuhdelaista

Sami Mollgren • 17.04.2014 19:25 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Neljäkymmentä kansanedustajaa on antanut torstaina riigikogun käsiteltäväksi esityksen parisuhdelaista.

Kaikkiaan 40 kansanedustajaa Keskustapuolueesta sekä hallituksessa istuvista Reformipuolueesta ja Sosiaalidemokraateista on aloitteen takana. Vain oppositioon maaliskuussa päätyneestä Isänmaan ja Res Publican liitosta ei ollut esitykselle tukijoita.

Sukupuolineutraali parisuhdelaki säätelisi parin omaisuuteen liittyviä asioita, perimisoikeutta, keskinäistä elatusvelvollisuutta ja muitakin yhteiselämään liittyviä asioita. Lain myötä liittonsa rekisteröineet olisivat toistensa lähimpiä omaisia.

Perustuslakivaliokunnan puhjeenjohtaja Rait Maruste (reformipuolue) sanoi riigikogulle pitämässään puheessa, ettei voi pitää perusteltuna sitä, että nykyaikaisessa ja yksilönvapauksia kunnioittavassa yhteiskunnassa joidenkin arki jää vähemmän turvatuksi kuin joillakin muilla. Hän sanoi, että perustuslaissa sanotaan selkeästi, että jokaisella on oikeus valtion ja lain turvaan ja kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia.

Perinteisen avioliiton ja perhearvojen puolustajille Maruste sanoi, ettei uusi lainsäädäntö vaikuta perinteisen avioliiton asemaan tai perhekäsitykseen, ja että avioliitto pysyy miehen ja naisen välisenä. Hän sanoi, etteivät nämä jää paitsi mistään, eikä mitään oteta pois. Lisäksi hän totesi, että parisuhdelakiesitys pyrkii ratkomaan muidenkin parien ongelmia kuin homo- ja lesboparien.

Maruste myös muistutti, ettei homoja ja lesboja ole lähetetty tänne jostain avaruudesta, vaan nämä ovat heterovanhempien lapsia.

Lakiesityksen ympärillä jo käynnistyneestä yhteiskunnallisesta keskustelusta odotetaan pitkää ja värikästä. Toiveikkaimpien arvioiden mukaan laki olisi mahdollista hyväksyä vielä ennen kesälomia.

Tasa-arvovaltuutettu Mari-Liis Sepper sanoi Viron astuneen tänään ensimmäisen askeleen seksuaalivähemmistöihin kuuluvien perhe-elämän epätasa-arvoisen kohtelun lopettamisessa.
» Jutun oma sivu
Olympiastadionin vanhaan käymälään avataan vappuna homobaari

Sami Mollgren • 17.04.2014 17:48 • 9 kommenttia. UUTISET: PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA • KOTIMAA
Helsingin Töölö saa vappuna uuden "vapaamielisiä ihmisiä" - sateenkaarikansaa asiakkaikseen tavoittelevan ravintolan ja kesäterassin. Kisahallin parkkipaikan laidalla sijaitsevaan vanhaan käymälärakennukseen avattavasta Freedom-baarista kertoi qx.fi-blogi.

Virvokkeiden lisäksi Freedomissa myydään toasteja ja muuta pikkupurtavaa. Sisätiloissa kerrotaan asiakaspaikkoja olevan 35. Loput 200 asiakaspaikasta sijaitsevat terassilla, jota vuodesta 2008 paikassa toiminut Olympix-baari mainosti kaupungin aurinkoisimmaksi.

Freedomin taustalla on ravintoloita LeBonk, Storyville ja Rymy-Eetu pyörittävä Happy Hour Restaurants. Toimitusjohtaja Tarja Palomäki kertoo qx.fi:lle paikan historian olleen innoituksen lähteenä, sillä homomiehet kohtasivat vuosikymmenten aikana viereisillä Mäntymäen kallioilla.

- Kun paikkaa tarjottiin meille, päätimme suunnitella toiminnan tästä lähtökohdasta. Nyt avaamme paikalle ihanan kesäkeitaan. Helsingissä ei myöskään ollut oikein aurinkoterassia homoille, kertoo Palomäki qx.fi-blogille.

Freedom-baarin osoite on Mäntymäki 2. Aukioloajat ovat vappuaatosta lähtien 16-02 ja kesäkuusta lukien hanat avataan jo puoliltapäivin.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vuonna 2013 rekisteröitiin 373 parisuhdetta

Sami Mollgren • 17.04.2014 16:10 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan vuonna 2013 Suomessa rekisteröitiin 373 parisuhdetta. Miespareja näistä oli 126 ja naispareja 247.

Rekisteröityjen parien eroja oli 101. Näistä 29 oli miesparien ja 72 naisparien eroja.

Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet Suomessa rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2002 lähtien. Ensimmäisenä vuonna rekisteröitymisiä oli 446. Sen jälkeen parisuhteita rekisteröitiin vuosittain noin 200. Vuonna 2008 määrä nousi noin 250:een ja vuodesta 2010 lukien uusien rekisteröityjen parisuhteiden määrä on ollut runsas 300. Vuonna 2012 parisuhteita rekisteröitiin 329 ja eroja oli 103. Tällä hetkellä rekisteröityjä pareja on Suomessa yhteensä runsas 2 000.

Parisuhteiden rekisteröimisten lisäksi myös erojen määrä on pitkään kasvanut vuosittain. Tänä vuonna homoparien eroja oli kuitenkin edellisvuotta vähemmän.

Tilastokeskus julkaisi siviilisäädyn muutoksia käsittelevän tilastonsa 17. huhtikuuta.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 heteroparit solmivat avioliittoja selvästi aiempia vuosia vähemmän, kun taas avioeroja oli hieman aiempaa enemmän.

Avioliitto ja rekisteröity parisuhde eroavat toisistaan käytännössä siten, että rekisteröidyn parisuhteen solmivat eivät saa automaattista oikeutta yhteiseen sukunimeen tai yhdysnimeen, eivätkä täyttä adoptio-oikeutta. Lisäksi monien lomakkeiden siviilisäätyä käsittelevä kohta kielii ulkopuoliselle tarpeettomasti seksuaalisen suuntautumisen. Tällä hetkellä Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa homopari ei voi solmia avioliittoa. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on parhaillaan käsiteltävänä eduskunnassa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Etiopia: homoseksuaalisuus ei sittenkään ei-armahdettavaksi rikokseksi

Sami Mollgren • 17.04.2014 07:25 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Etiopian hallitus on hylännyt suunnitelmat määritellä homoseksuaalisuus sellaiseksi rikokseksi, josta presidentti ei voi antaa armahdusta.

- Se ei ole vakava rikos. Plus, se ei ole niin laajalle levinnyttä kuin jotkut arvelevat. Se on jo rikos ja siitä on säädetty tietyn mittainen rangaistus. Hallitus uskoo nykyisen vankilatuomion olevan riittävän, sanoo hallituksen tiedottaja Redwan Hussein uutistoimisto AP:lle.

Etiopiassa samaa sukupuolta olevien välinen seksi voi johtaa 15 vuoden vankeusrangaistukseen. Mikäli levittää samalla hi-virusta, voi tuomion pituus olla 25 vuotta.


Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan huhtikuun 26. päiväksi suunniteltu uskonnollisten ryhmien järjestämä homovastainen mielenosoitus on paikallisten viranomaisten mukaan myös peruttu.

Mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Dereje Negash sanoo, että homoyhteisö on uhkaillut häntä mielenosoituksen järjestämisen vuoksi. Hän kertoo aikovansa uhkasta huolimatta jatkaa taistelua homoyhteisöä vastaan.

- Uskon että olen saanut Jumalalta tämän tehtäväkseni. Aion tehdä tätä, tarkoittipa se sitten elämää tai kuolemaa, sanoo Negash.

Uskonnollistaustaiset homovastaiset ryhmät ovat väittäneet homoseksuaalisuuden olevan "vaarallista" ja homojen "raiskaavan lapsia". Homoseksuaalisuutta vastustavat sanovat homouden olevan terveyttä, lakia, uskontoa ja paikallista kulttuuria vastaan.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot