lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Proud Optiikka
Proud Optiikka on yksityinen ja palveleva optikkoliike Helsingin Ullanlinnassa. Laadukkaiden tuotemerkkien lisäksi saat meiltä aina yksilöllistä ja asiantuntevaa palvelua. Kehysmallistostamme löytyvät mm. merkit Tom Ford, Saint Laurent Paris.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Tukholma: Ruotsidemokraattien johtajan vauhdikas vierailu homoklubilla


Näkymä Skanssenilta Tukholman kattojen yli
Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson joutui poistumaan viime torstai-iltana tukholmalaiselta homoklubilta pikavauhtia, kun yksi klubivieras mahdollisesti yritti käydä hänen kimppuunsa. Åkessonin turvamiehet veivät hänet ulos klubitiloista.

Aftonbladet kertoi muiden klubivieraiden hämmästelleen, kun Jimmie Åkesson tuli torstai-iltana Secret Garden -klubille Tukholman keskustassa. Åkesson saapui paikalle joidenkin ystäviensä ja kahden turvamiehen kanssa. Turvamiehet olivat turvallisuuspoliisin (Säpo) miehiä, jotka suojaavat poliitikkoja.

Secret Garden on kaikille avoin homoklubi. Monet paikalla olleet suhtautuvat kielteisesti Ruotsidemokraattien homoasenteisiin. Åkesson oli kuitenkin silminnäkijöiden mukaan rennolla huumorimielellä. Hän kierteli ympäriinsä ja jutteli klubivieraiden kanssa. Jotkut klubivieraat poistuivat mielenosoituksellisesti, mutta monet pyrkivät Åkessonin juttusille. Oli myös yksi pöytäkunta, joka uhkasi lyödä Åkessonia.

Säpo-turvamiehet pitivät innokkaat vieraat etäällä Åkessonista. Puolen yön jälkeen turvamiehet johdattivat Jimmie Åkessonin ulos klubilta, mutta Aftonbladetin mukaan hän palasi myöhemmin ja viihtyi sulkemisaikaan saakka. Sulkemisaikaan tuli yhteenotto. Yksi mies alkoi vihaisena huutaa: ”Saatanana rasisti” ja yritti käydä käsiksi. Turvamiehet veivät vihaisen miehen ulos. Säpo-miehiltä lähti hälytys poliisille. Poliisista kerrotaan, että tilanne oli ohi, kun heidän miehensä saapuivat paikalle. Siitä ei vielä ollut tietoa, oliko tapahtunut jotain laitonta. Säposta kerrotaan, että heidän turvaamalleen henkilölle ei koitunut tilanteesta mitään vaaraa.

Sverigedemokraateille tapahtui välikohtaus myös edellisellä viikolla. Heidän kansanedustajaansa Kent Ekerothia syytetään pahoinpitelystä Solidaritet-klubin edessä Stureplanilla. Nuori mies oli saanut Ekerothilta iskun kasvoihin. Ekeroth syytti nuorta miestä hyökkäyksestä. Kent Ekeroth tilitti silloin Aftonbladetille, että poliitikkojen uhkailu ja väkivalta heitä kohtaan on lisääntynyt. Hän oli viimeksi kuukausi sitten joutunut hyökkäyksen kohteeksi valtiopäivätalon edessä. Aftonbladetin mukaan hän on viime vuosina ollut muissakin kahakoissa mukana. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2010.


Ruotsidemokraatit ja Åkesson


Jimmie Åkesson on ollut Ruotsidemokraattien puheenjohtajana vuodesta 2005. Häntä ei varmaankaan epäillä homoksi, koska hänellä on vaimo ja yksi lapsi. Ruotsidemokraatit pääsi parlamenttiin vuoden 2010 vaaleissa. Aktiivit kiertelivät silloin myös Tukholman homobaareissa kalastelemassa ääniä. Vuonna 2014 puolue sai 13% äänistä ja se on nyt parlamentin kolmanneksi suurin puolue.

Puoluetta pidetään yleisesti äärioikeistolaisena. Lisää kannatusta tuli viime vuonna pakolaiskriisin yhteydessä. Tällä hetkellä kannatusluvuiksi epäillään yli 20%, ehkä jopa 25%. Parlamentin kaikki muut puolueet ovat kieltäytyneet kaikesta yhteistyöstä Ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsidemokraateille homot tarkoittavat vaarallista ”homolobbya”. Puolue on suunnitellut Venäjän kaltaista homopropagandalakia. Ruotsidemokraatit eivät osallistuneet viime kesän Tukholman Prideen, koska siellä esiintyy ”siveettömiä elementtejä” kuten alastomuutta ja kaiken seksualisoimista.


» Jutun oma sivu
Venäläiskansanedustajat syyttävät Fifa 17 -jalkapallopeliä homopropagandan levittämisestä

Sami Mollgren • 05.12.2016 21:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Stonewall-järjestön käynnistämällä kampanjalla käydään jalkapallokenttien ja -katsomoiden hlbti-kielteisiä asenteita vastaan. (kuva: Hannah Mckay / Reuters / Lehtikuva)
Joukko venäläisiä kansanedustajia vaatii toimia Fifa 17 -jalkapallopeliä ja sen julkaissutta EA Sports -yhtiötä vastaan, jopa pelin kieltämistä.

Kommunistikansanedustajien maan viestintä- ja kuluttajaviranomaisille lähettämässä kirjeessä todetaan, että jalkapallopelin avulla pyritään tukemaan marraskuun lopussa Stonewall-järjestön käynnistämää sateenkaarinauhakampanjaa, johon osallistuu myös Englannin Valioliiga.

Kampanjaa tukee myös Fifa-17 peliä valmistava EA Sports. Se toi homofobian vastaiseen kampanjaan liittyen Fifa 17 -pelin pelaajille saataville ilmaiseksi sateenkaari-peliasun.

Venäjällä metelin nostaneet kansanedustajat katsovat pelin sateenkaaripeliasujen rikkovan lainsäädäntöä, jolla Venäjän kielletään viestimästä alaikäisille esimerkiksi homosuhteiden vertaisuutta ns. perinteiselle ydinperhemalliin nähden. Venäjän ns. homopropagandalainsäädännön taustalla on ajatus siitä, että "poikkeavista sukupuolisuhteista" kuuleminen olisi haitallista lasten kehitykselle ja hyvinvoinnille.

Kansanedustajat ovat lähettäneet maan viestintä- ja kuluttajaviranomaisille asiaa koskevan kirjeen.

Yhtenäinen Venäjä -puoluetta edustava kansanedustaja ja kolminkertainen taitoluistelun olympiavoittaja Irina Rodnina on todennut Izvestia-lehdelle, että kullakin maalla on lainsäädäntönsä, jota on noudatettava.

Yleiseurooppalaisesta ikäluokitusjärjestelmästä videopeleille ja muille ohjelmistoille vastaava Pan European Game Information (PEGI) on määritellyt Fifa 17 -pelin ikärajattomaksi.

Venäjän on määrä isännöidä jalkapallon maailmanmestaruuskilpailua vuonna 2018.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Isien oikeus vanhempainrahaan jakaa perussuomalaisia

jnsto • 05.12.2016 11:31 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Pelko homoille koituvasta hyödystä estää perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistöä hyväksymästä vanhempainrahan laajennusta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa harkitaan hallituksen esityksen korjaamista.

Eduskuntaryhmän enemmistö on päätynyt isien vanhempain­rahan laajentamista vastustavan kansanedustajan Mika Niikon (ps) kannalle. Puheenjohtaja Timo Soini ei ole ottanut tähän asiaan voimakkaasti kantaa, mutta hän on HS:n tietojen mukaan enemmän Niikon linjoilla.

Niikon mukaan laajennus ei aut­taisi heteroisiä vaan ”avaisi samaa sukupuolta oleville pareille oven sijaissynnytykseen”. Sijaissynnytys eli sopimus, jossa lapsi kasvaa lainakohdussa, on Suomessa laiton.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsitellään juuri sairausvakuutuslain vanhempainrahasäädöksiä. Ne muuttuvat hallituksen esityksen mukaan vastaamaan uutta avioliitto­lakia. Käytännössä se tarkoittaa, että lapsen äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on jatkossa oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin äidin miespuolisella avio- tai avopuolisolla.

Yksin tai miesparin kanssa lasta hoitavan isän asema ei hallituksen esityksessä kuitenkaan muuttuisi. Lasta yksin tai miesparin kanssa hoitavalla isällä ei nykyisin ole lainkaan oikeutta isyysrahaan. Jos isä asuu yksin lapsen kanssa ja vastaa lapsen hoidosta, isällä ei välttämättä ole oikeutta myöskään vanhempainrahaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmän raportti viime vuodelta esitti korjausta, koska "ei voida pitää perusteltuna, että lapsesta huolehtiva isä jää täysin päivärahajärjestelmän ulkopuolelle ja vaille taloudellista tukea". Hallituksen esitys ei kuitenkaan noudattanut STM:n linjaa.

Perussuomalaisten "isäaktiivit", kuten sosiaali- ja terveys­ministeri Pirkko Mattila ja kansanedustaja Juho Eerola, ovat ajaneet muutosta, jonka seurauksena lapsen kanssa asuvalle ja lapsesta huolehtivalle isälle myönnettäisiin oikeus isyys- ja vanhempainrahaan, vaikka äiti ei asuisi isän ja lapsen kanssa.

Suomessa on HS:n mukaan vuosittain noin kymmenen isää, jotka vastaavat lapsen hoitamisesta yksin tämän syntymästä lähtien. Isiä, jotka vastaavat lapsen hoidosta yksin myöhemmin vanhempainrahakaudella tai ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta, on ­arvioitu olevan vuosittain noin sata.

Juho Eerolan mielestä Niikko ja muut lakiesitystä vastustavat liioittelevat sen ongelmia.

”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä. Ymmärrän niitä, jotka pitävät tätä homoasiaakin tärkeänä, mutta tässä menee nyt lapsi pesuveden mukana.”

Eerola sanoo, että hallituksen lakiesitys on sukupuolen perusteella syrjivä.

”On traagista, että mies jää eriarvoiseen asemaan vain sukupuolensa takia. Jos isä ja lapsi eivät ole asuneet yhdessä ja äiti esimerkiksi kuolee tai alkaa ­kärsiä mielenterveysongelmista, niin isä ei ole samanarvoisessa asemassa kuin äiti olisi vastaavassa tilanteessa.”

Eerolan mukaan nykytilanne on vaikea myös lastaan yksin hoitavien isien lapsille, "koska he eivät voi viettää isiensä kanssa niin paljon aikaa kuin äitien".

Asiaa valmistelleessa työryhmässä Kunnallinen työmarkkinalaitos KT ja Elinkeinoelämän keskusliitto vastustivat työryhmän esityksiä vanhempainrahasäännösten laajennuksesta, koska ne lisäävät työnantajien kustannuksia.

STM:n arvion mukaan isyys- ja vanhempainrahojen laajentaminen 110 isään maksaisi arviolta 400 000 euroa vuosittain.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Itävallan presidentinvaali: Van der Bellen voitti vapauspuolueen Hoferin selvin numeroin


Alexander Van der Bellen juhli voittoa tukijoineen Wienissä 4. joulukuuta. (kuva: Vladimir Simicek / AFP / Lehtikuva)
Sitoutumaton vihreä Alexander Van der Bellen on voittanut Itävallan sunnuntaisen presidentinvaalin selvin numeroin. Itävallan vapauspuolueen Norbert Hofer on tunnustanut tappionsa.

Ääntenlaskuun liittyvien epäselvyyksien vuoksi keväisten vaalien toinen kierros jouduttiin uusimaan.

Van der Bellen pääsi keväällä toiselle kierrokselle 21,3 prosentin kannatuksella. Oikeistopopulistiseksi kuvattua vapauspuoluetta edustavan Hoferin ääniosuus oli ensimmäisellä kierroksella 35,1 prosenttia.

Toisella kierroksella Van der Bellen voitti Hoferin prosentin osien äänierolla; 50,3 - 49,7. Itävallan korkein oikeus kuitenkin kumosi 1. heinäkuuta 2016 presidentinvaalin tuloksen, jonka vuoksi toinen kierros oli määrä uusia lokakuussa. Lopulta uusintakierros siirtyi joulukuulle.

Uusitulla toisella kierroksella Van der Bellenin voitto oli selvä, prosentein 53,3 - 46,7. Äänestysprosentti oli 74,1.

Itävaltalainen hlbti-järjestö HOSI on tukenut Van der Belleniä. Van der Bellen on ilmaissut tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaiselle mahdollisuudelle olla osa yhteiskuntaa. Hofer puolestaan torjuu esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitot sekä suhtautuu kielteisesti homo- ja lesboparien oikeuden adoptioon.

Liittopresidentti on Itävallassa valtionpäämies, mutta virka on pitkälti seremoniallinen. Liittopresidentti valitaan kuuden vuoden välein suoralla kaksivaiheisella kansanvaalilla ja hän nimittää liittokanslerin sekä toimii asevoimien ylipäällikkönä. Liittopresidentti ei osallistu varsinaiseen poliittiseen päätöksentekoon, mutta presidentillä on rooli arvojohtajana.


» Jutun oma sivu
Saara Aalto finaaliin Britannian X Factor -kilpailussa

Sami Mollgren • 04.12.2016 23:04 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU

Saara Aalto esiintyi Hangossa pride-tapahtumassa.
Saara Aalto pääsi suoraan finaaliin Britannian X Factor -kilpailussa sunnuntain tuloslähetyksessä. Lisäksi finaaliin jatkoi suoraan 5 After Midnight -yhtye. Matt Terry sai finaalipaikkansa pudotusuhan alta, Emily Middlemasin pudottua.

Lauantai-iltana Aalto esitti tulkintansa kappaleesta Chandelier, joka alkuperäinen esittäjä on australialainen Sia. Toinen kappale oli Mariah Careyn tunnetuksi tekemä All I Want For Christmas is You.

Kilpailutaipaleensa alussa hän joutui pudotusuhan alle, mutta viimeisimmissä äänestyksissä hän on päässyt suoraan jatkoon.

Voittaja ratkeaa sunnuntaina 11. joulukuuta Lontoon Wembley-areenalla pidettävässä finaalissa. Suomessa kilpailun viimeiset osat näytetään suorana Sub-televisiokanavalla ja MTV Katsomossa.

Aallon on määrä olla mukana vuonna 2017 järjestettävällä X Factor -kiertueella.Saara Aalto kertoo Facebook-sivullaan, että hän esiintyy maanantai-iltana Helsingissä Senaatintorilla Tuomiokirkon portailla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Viro: Parisuhdesopimuksia solmittu neljäkymmentä

Sami Mollgren • 04.12.2016 20:24 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Viron parlamentin syksyllä 2014 hyväksymä parisuhdelaki astui voimaan vuoden 2016 alussa, mutta ilman monia toimeenpanoa sääteleviä pykäliä.
Virossa vuoden 2016 alussa voimaan astuneen parisuhdelain mukaisia parisuhdesopimuksia on solmittu tähän mennessä 40. Alkuvuoteen nähden tahti on hidastunut. Parisuhdesopimuksen voivat solmia niin homo- kuin heteroparitkin.

Asiasta kertoo Postimees.

Viron notaarien liiton toimitusjohtaja Eve Strang kertoo lehdelle, että vuoden ensimmäisenä neljänneksenä solmittiin 20 parisuhdesopimusta, toisella neljänneksellä kahdeksan ja kolmannella neljänneksellä neljä. Viimeisellä neljänneksellä on tähän mennessä tehty neljä parisuhdesopimusta.

Tietoa ei ole siitä, kuinka suuri osa sopimuksista on samaa ja kuinka suuri osa eri sukupuolta olevien välisiä. Strang kuitenkin arvioi, että suurempi osa on samaa sukupuolta olevien välisiä.

Arvioiden mukaan laimea kiinnostus parisuhdesopimuksiin johtuu siitä, että parlamentti ei ole saanut säädettyä parisuhdelakiin liittyviä ns. toimeenpanolakeja. Puutteellisen lainsäädännön vuoksi solmittuja parisuhdesopimuksia ei esimerkiksi viedä saataville mihinkään viralliseen rekisteriin, vaan ne jäävät ainoastaan notaarin tietoon. Jotkut ovat ladanneet kännykkäänsä digitaalisesti allekirjoitetun parisuhdesopimuksen siltä varalta, että asia pitäisi jossain todistaa. Myöskään perimisoikeuteen liittyviä voimassaolevia pykäliä ei ole.


» Jutun oma sivu
Itävallassa uusitaan presidentinvaali

vaeltaja2006 • 03.12.2016 18:22 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Wieniläiskahvila
Itävallassa pidetään sunnuntaina 4.12.2016 presidentinvaalien uusintakierros. Viime kevään vaalitulos, jossa entinen vihreiden johtaja Alexander Van der Bellen voitti niukasti, kumottiin vaalitoimituksen virheiden vuoksi. Sunnuntain vaaleilla on vaikutusta hlbti-ihmisten kohtelulle.

Suuri itävaltalainen homojärjestö HOSI (Homosexuellen Initiative) suosittelee äänen antamista Van der Bellenille. HOSIn mukaan jokainen ääni on nyt tärkeä. HOSI Linzin tiedottaja sanoo, että Van der Bellen edistää vähemmistöystävällistä politiikkaa. Huomisissa vaaleissa luodaan poliittista suuntaa pitkälle tulevaisuuteen. Van der Bellen haluaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tunnustetaan normaaleina eikä heitä pakoteta yhteiskunnassa sivustakatsojan rooliin.

Kyseessä on kahden ehdokkaan kamppailu, ns. ”Stichwahl”. Van der Belleniä vastassa on populistisen Vapauspuolueen eli FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer. Hän torjuu ajatuksen seksuaalivähemmistöjen tasa-arvosta. Hän sanoi pari päivää sitten ”Cafe Puls” -tv-ohjelmassa, ettei hän ole ”homoavioliiton ystävä”. Avioliitto on luotu lasten tekoa varten. Avioliitto suojelee lasta. Lapset tarvitsevat heteroparin kasvattajakseen. Norbert Hofer hyväksyy rekisteröidyn parisuhteen, vaikka hänen puolueensa FPÖ sen torjuu. ORF:n vaalikeskustelussa Norbert Hofer hyökkäsi homo- ja lesboparien adoptio-oikeutta vastaan. Maan perustuslakituomioistuin on tehnyt päätöksen homo- ja lesboparien adoptio-oikeudesta, mutta Hofer uhkaa viedä asian parlamentin arvioitavaksi.


HOSI Linzin mukaan Hoferin voitosta voi olla seurauksena, että itävaltalaisessa yhteiskunnassa leviää suvaitsematon ilmapiiri, jossa esim. rekisteröidyssä parisuhteessa olevien asema voi heikentyä. On vain vähän aikaa siitä, kun rekisteröityjä parisuhteita on voinut mennä solmimaan maistraattiin. Aikaisemmin se oli virkamiestyötä ilman seremenioita.


Itävallassa liittopresidentti on tärkeä sovittelija puolueiden välillä erityisesti, kun on kyse yhteiskunnan perusarvoista kuten vapaudesta, ihmisarvosta ja solidaarisuudesta. Esim. nyt vielä toimessa olevan presidentin Heinz Fischerin uskotaan vaikutusvallallaan rauhoittaneen joissain osissa maata ilmennyttä vihamielisyyttä romaneja kohtaan.


Muotitaiteilija on saanut kokea vihamielisen ilmapiirin


Nuori muotitaiteilija, Karl Michael, on saanut kokea Norbert Hoferin kannattajien vihaa. Hän itse on avoimesti kertonut olevansa homo ja kannattavansa Van der Belleniä. Karl Michaelilla on oma muotiliike Mariahilfer Straßen lähellä ja hän on ollut jo mukana Wienin muotiviikolla. Hän teki puolitoista mimuuttia kestävän videon ja jakoi sitä facebookissa. Hän kehottaa äänestäjiä antamaan äänensä ihmisyyden puolesta, vihaa vastaan.Norbert Hoferin fanit, FPÖ-puolueen kannattajat ja jopa saksalaisen populistipuolueen AfP:n kannattajat ovat hyökänneet Karl Michaelia vastaan. Vihamiehiä ärsyttää mm. hänen kuvauksensa suunnittelemistaan vaatteista: ”fashion for him, her or whatever you want to be, because unisex is the gender of tolerance“.

Videon kommenteissa ehdotetaan, että hänet pitäisi polttaa, yms. Myös FPÖ-puolueen viralliset sivut Kitzbühelissä ovat ottaneet videon sivuilleen ja pilkanneet sitä avoimesti. Vihapostaukset ovat säikäyttäneet Karl Michaelin, mutta hän ei halua poistaa videotaan. Kurier-lehdelle hän sanoo, että video saa olla pakallaan vaalipäivään saakka. Sieltä kommenteista ihmiset saavat katsoa, millaista törkytekstiä vihaajat sinne liittävät. Ehkä se panee jotkut miettimään asiaa tarkemmin.

kurier.at


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee keskiviikkona toista liitännäislakipakettia

Sami Mollgren • 03.12.2016 12:42 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä keskiviikkona 7. joulukuuta pidettävässä kokouksessaan käsitellä avioliittolain uudistukseen liittyvää toista ns. liitännäislakipakettia.

Kokouksessa esitellään mietintöluonnos hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi sairausvakuutuslain ja elatustukilain 6 ja 8 §:n muuttamisesta sekä eräiksi muiksi avioliittolain muutokseen liittyviksi laeiksi, ja sen jälkeen asiasta käydään yleiskeskustelu.

Hallituksen esityksestä käytiin eduskunnassa lähetekeskustelu 8. marraskuuta.

Esitys ei kuitenkaan sisällä yksin lastaan hoitavien isien ja miesparien ottamista perhevapaiden piiriin. Lakipaketin aiemmassa valmistelutyössä asia oli esillä, mutta lopullisesta esityksestä se jätettiin pois. Lähetekeskustelussa vihreiden Krista Mikkonen muistutti esityksestä pois jätetyistä pykälistä ja vaati epäkohtaan puuttumista.

Kiireelliseksi merkitty muutospaketti on tarkoitus saada hyväksytyksi eduskunnassa siten, että muutokset voivat tulla voimaan maaliskuun 2017 alusta, samalla kuin tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan. Liitännäislakipaketeista ensimmäinen hyväksyttiin eduskunnassa helmikuussa.


» Jutun oma sivu
Valta vaihtuu Gambiassa - homovihamielinen Yahya Jammeh joutuu väistymään

Sami Mollgren • 02.12.2016 20:59 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Gambiassa oppositiojohtaja Adama Barrow on voittanut vaalit. Maata 22 vuotta hallinnut homovihamielisistä lausunnoistakin tunnettu Yahya Jammeh joutuu väistymään.

Presidentiksi nouseva Adama sai 263 515 ääntä (45,5 prosenttia) Jammehin 212 099 ääntä (36,7 prosenttia) vastaan, kertoi perjantaina vaalilautakuntaa johtava Alieu Momarr Njai maan pääkaupungissa Banjulissa. Vaalilautakunnan ja paikallisten viestimien mukaan Jammeh on tyytynyt tulokseen.

Nyt 51-vuotias Jammeh on pitänyt Gambiassa valtaa vuoden 1994 sotilasvallankaappauksesta lähtien. Sen jälkeen hänet on valittu presidentiksi vaaleilla, mutta niitä on pidetty vilpillisinä. Jammeh oli ehdolla nyt viidettä kertaa. Hän oli valtaan noustessaan 29-vuotias luutnantti.

Hlbti-aktivistit ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä vallanvaihtoon.

Jammeh on tunnettu homovihamielisistä lausunnoistaan. Keväällä 2015 hän sanoi viiltävänsä omin käsin maansa homoseksuaaleilta kurkut auki. Jo vuonna 2008 Jammeh sanoi aikovansa leikata pään poikki kaikilta homoseksuaaleilta, jotka eivät lähde pois Gambiasta. Tuolloin Jammeh ajoi maahan lakia, jolla homoseksuaalisista suhteista voitaisiin langettaa kuolemantuomio. Samoihin aikoihin Jammeh myös kertoi löytäneensä adsiin parannuskeinon, joka perustuu mm. yrttilääkkeisiin ja Koraanin säkeisiin.

Gambiassa homoseksuaalisuudesta on voinut syksystä 2014 lähtien saada elinkautisen vankeustuomion. Sitä ennen maksimirangaistus oli 14 vuoden vankeustuomio.

Nykyisin noin kahden miljoonan asukkaan Gambia itsenäistyi vuonna 1965 viimeisenä brittien siirtomaana Afrikassa. Noin 90 prosenttia maan asukkaista tunnustaa islaminuskoa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Porilaistubettaja esittää Turun Kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalissa nuorta Touko Laaksosta

Sami Mollgren • 01.12.2016 08:20 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Tuure Boelius Youtube-videollaan (kuvakaappaus YouTubesta)
Porilainen Youtube-julkkis Tuure Boelius esittää vuodenvaihteen jälkeen kantaesityksensä saavassa Turun Kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalissa nuorta Touko Laaksosta.

Asiasta kertoo Satakunnan Kansa.

Musikaali kertoo kaarinalaisen opettajaperheen lahjakkaan, omalaatuisen pojan Touko Laaksosen (1920-1991) elämästä ja kasvamisesta kansainvälisesti tunnetuksi Tom of Finlandiksi. Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali saa kantaesityksensä tammikuussa 2017. Musikaali on osa virallista Suomi 100 -juhlavuotsiohjelmaa.

Boelius oli saanut roolin koelaulutilaisuuden kautta. Hänen ansioinaan olivat Satakunnan Kansan mukaan teatteri- ja tanssiharrastus. Boelius on esiintynyt lehden mukaan muun muassa Porin teatterissa Sound of Musicissa ja Housut pois -musikaalissa.

Lapsinäyttelijät eivät joudu esittämään mitään seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Boelius esiintyy muutamassa kohtauksessa musikaalin alkupuolella, ja sen jälkeen lapsinäyttelijät lähtevät kotiin. Suositusikäraja on 16 vuotta.

Alkusyksystä Helsingin Sanomat kertoi, että lapsinäyttelijöiden haku musikaaliin johti Helsingin Sanomien mukaan huolestuneisiin yhteidenottoihin lapsiasiavaltuutetulle ja huolen ilmaisuihin musikaalin mahdollisesta lasten kasvua ja kehitystä vaarantavasta vaikutuksesta. Lapsiasiavaltuutettua vaadittiin puuttumaan asiaan.

Marraskuun alussa Boelius julkaisi Youtubessa videon, jossa tämä kertoi olevansa homo. Olen homo. -otsikoidulla videolla Boelius käsittelee tunteitaan ennen ja jälkeen sen, kun hän oli kertonut ystävilleen ja läheisilleen homoseksuaalisuudestaan. Seuraavana päivänä Boelius huomasi, että video on poistettu. Hän tiimeineen valitti asiasta, ja video palautettiin näkyville keskiviikkoiltana.

Nuoren Touko Laaksosen rooliin Boelius oli valittu jo ennen videon julkaisua.

Musikaalin lisäksi alkuvuodesta on tulossa myös Laaksosen elämästä kertova elokuva. Dome Karukosken ohjaaman Tom of Finland -nimisen elokuvan on määrä tulla ensi-iltaan 24. helmikuuta 2017.» Jutun oma sivu
Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta


Ripustamalla punaisen nauhan (Red Ribbon) rintapieleen voi vähentää hiviin ja aidsiin kohdistuvaa stigmaa, auttaa lisäämään tietoisuutta hivistä ja sen ehkäisemisestä sekä osoittaa myötätuntoa hiv-positiivisia ja aidsiin menehtyneitä kohtaan.
Joulukuun ensimmäisenä päivänä vietetään Maailman aids-päivää. Vuosittaisen teemapäivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.

Suomessa järjestettävistä tapahtumista kerrotaan teemapäivän kotisivuilla sekä Facebook-sivuilla.

Maailman aids-päivää on järjestetty vuodesta 1988 lähtien ympäri maailmaa.


» Jutun oma sivu
Afrikan maiden ryhmä ei onnistunut lakkauttamaan YK:n hlbti-asiantuntijatehtävää

Sami Mollgren • 29.11.2016 07:50 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Afrikan maiden ryhmä epäonnistui pyrkimyksessään saada lakkautettua YK:n hlbti-vähemmistöjen kohtelua selvittävä erikoisasiantuntijatehtävä.

YK:n yleiskokokuksen sosiaalisista, humanitaarisista ja kulttuurisista kysymyksistä vastaava Kolmas komitea päätti hyväksyä Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden tekemän vastaehdotuksen äänin 94 puolesta, 3 vastaan ja 80 poissa. Päätöslauselma käsitellään vielä YK:n yleiskokouksessa.

Ihmisoikeusjärjestöt kiittelivät ratkaisua ja kutsuivat sitä ihmisoikeuksien voitoksi.

Syyskuussa YK:n ihmisoikeusneuvosto nimitti thaimaalaisen kansainvälisen lain professorin Vitit Muntarbhornin järjestön historian ensimmäiseksi asiantuntijaksi selvittämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvia loukkauksia maailmanlaajuisesti. Nimitys on kolmevuotinen.

Afrikan 54 maan ryhmittymä jätti kirjallisen vaatimuksen asiantuntijatehtävän laillisuuden selvittämisestä. Maaryhmää edustanut Botswanan lähettiläs Charles Ntwaagae sanoi järjestön yleiskokouksessa, ettei neuvoston tulisi tutkia seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä. Hänen mukaansa mainittuja asioita ei tulisi kytkeä kansainvälisiin ihmisoikeusmittareihin, eivätkä ne ole sellaisia. Asiantuntijatehtävän lakkauttamista vaatineet katsoivat tehtävän loukkaavan valtioiden itsemääräämisoikeutta.

YK:n jäsenmaissa hlbti-vähemmistöjen asema vaihtelee

Järjestön jäsenmaissa ja sen sisällä suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin vaihtelee voimakkaasti. Lähes 40 valtiota tunnustaa samaa sukupuolta olevien parisuhteet ja monissa maissa transsukupuolisten asemaa on kohennettu viime vuosina merkittävästi.

Homoseksuaalisista suhteista rangaistaan yhä kuitenkin yli 70 valtiossa - lähes neljässä kymmenestä YK:n jäsenvaltiosta, ja joissain samaa sukupuolta olevien välisistä suhteista voidaan langettaa jopa kuolemantuomio. Joissain maissa rajoitetaan asiallisen tiedon välittämistä homoseksuaalisuudesta. Afrikassa 33 maassa homoseksuaaliset suhteet ovat lailla kiellettyjä.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot