lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Lilith
Lilith perustettiin 12/1996. Osk laajentui musiikista ja tapahtumista monipuoliseksi kulttuuritoimijaksi. Demokraattisen Lilithin toimivaa kulttuuri-yrittämisen mallia kehitetään jatkuvasti. Lilith on vanhimpia kulttuurialan uusosuuskuntia Suomessa.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

TV-sarja Will & Grace saa uusia jaksoja

Sami Mollgren • 19.01.2017 22:03 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Televisiosarja Will & Grace saa jatkoa. Asian ovat vahvistaneet sarjaa Yhdysvalloissa esittänyt NBC sekä sarjan näyttelijät. Usaita Emmy-palkintoja voittaneelle tilannekomedialle kerrotaan olevan tulossa uusia jaksoja kymmenen. Kaksi muuta vakiohahmoa ovat Gracen assistentti Karen Walker (Megan Mullally) ja Willin ystävä Jack McFarland (Sean Hayes).

Heidän lisäkseen säännöllisesti mukana on ollut joukko päähenkilöiden lähipiiriin kuuluvia hahmoja. Lisäksi sarjassa on esiinynyt esimerkiksi Madonna, Britney Spears, Matt Damon, Elton John, Kevin Bacon ja Demi Moore.

Sarjaa tuotettiin alkuaan kahdeksan kauden verran vuodesta 1998 vuoteen 2006.

Syksyllä 2016 sarjan näyttelijät tekivät Hillary Clintonia tukevan minijakson, jota on katsottu lähes seitsemän miljoonaa kertaa. Tämän jälkeen alkoivat keskustelut NBC:n edustajan kanssa» Jutun oma sivu
Nostetaanko kissa vihdoin pöydälle? Voidaanko PrEP-estolääkityksen avulla ehkäistä hiv-tartuntoja myös Suomessa?

Lontoossa homomiesten uusien hiv-tartuntojen määrä on romahtanut hivin estolääkitys PrEPin ansiosta

Neljä Lontoon johtavaa seksuaaliterveysklinikkaa julkaisi viime kuussa uutisen, jonka mukaan uusien hiv-tartuntojen määrä homoseksuaalisten miesten keskuudessa on romahtanut dramaattisesti, jopa 40 % vuoden 2016 aikana. Romahduksen päällimmäiseksi syyksi arvellaan hivin estolääkitys prepin käytön yleistymistä. Koska lääkettä ei vielä ole mahdollista saada Brittien julkisesta terveydenhuollosta, suurin osa tilaa sitä netistä.

Lontoossa seksuaaliterveyden asiantuntijat suhtautuvat ilmiöön myönteisesti ja pyrkivät auttamaan prepin tarpeessa olevia ihmisiä löytämään luotettavat nettisivustot lääkkeen tilaamiseen. Lisäksi he tarjoavat mahdollisuuden veri- ja virtsakokeisiin, joiden avulla varmistetaan, että lääkkeet ovat aitoja eikä niistä ole aiheutunut sivuvaikutuksia käyttäjille. Ohjauksen ja neuvonnan avulla Lontoossa on tähän mennessä vältetty lääkkeiden nettitilauksiin liittyvä lääkeväärennysten mahdollisuus. Suosittuja prepin käytössä ja tilaamisessa ohjeistavia sivustoja ovat London School of Hygiene and Tropical Medicinen ylläpitämä PrEPster-sivusto sekä iwantprepnow.co.uk, jota ylläpitää joukko lontoolaisia prep-aktivisteja. Greg Owen, yksi nettisivun ylläpitäjistä arvioi, että yli 2000 ihmistä tilaa lääkettä sivuston kautta.

Ennen seksiä otettava prep-lääke, kauppanimeltään Truvada, estää oikein otettuna jopa 90 % hiv-tartunnoista. Lontoon klinikoiden asiantuntijat toteavat, että täyttä varmuutta prepin ja vähentyneiden tartuntojen yhteydestä ei vielä ole, mutta he eivät keksi ilmiölle muutakaan selitystä. Käsitystä tukee se, että prepin käyttö Lontoossa lisääntyi huomattavasti seksuaalisesti aktiivisilla homomiehillä viime vuonna. Lontoon 56 Dean Street -klinikalla työskentelevän Sheena McCormackin mukaan kondomin käytön lisääntymisellä ei voida selittää hiv-tartuntojen määrän laskua, koska muiden seksitautitartuntojen määrä on säilynyt ennallaan.

Prepin käyttö lisääntynyt ympäri maailmaa – Truvadan hinnasta huolimatta

Prepin käyttö on lisääntynyt myös muualla maailmassa. Euroopassa Truvada on ilmaista sitä tarvitseville Ranskassa ja Norjassa. Yhdysvalloissa se on ollut saatavilla jo neljä vuotta ja osa vakuutuksista korvaa lääkkeen kustannukset. San Franciscossa vuonna 2016 todetut hiv-tartunnat vähentyivät 17 % verrattuna vuoteen 2015. Tätä on prepin lisäksi selitetty myös tehokkailla matalan kynnyksen testauspalveluilla. Kun hiv-tartunnan saanut saa diagnoosin ja hänellä aloitetaan lääkitys mahdollisimman pian tartuntatilanteen jälkeen, laskee todennäköisyys hivin edelleen tartuttamiseen lähes olemattomaksi.
Truvadan käyttö prep-estolääkkeenä sai viranomaisten hyväksynnän EU:ssa viime vuoden lopulla. Myös Maailman terveysjärjestö WHO on antanut suosituksen prepin käytöstä riskiryhmille. Se on tällä hetkellä ainoa Euroopassa tarjolla oleva prep-lääke, jonka suurena ongelmana on sen kallis hinta. Euroopassa sen hinta vaihtelee 400–800 euron välillä. Siitä johtuen Lontoossa homomiehet ovat ryhtyneet tilaamaan Truvadan rinnakkaislääkkeitä kaukomailta.

Suomessa lääkkeiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta on laitonta. Prepiä kuitenkin hankitaan jo tälläkin hetkellä kierrättämällä lääkkeet esim. Brittien kautta. Estolääkettä käyttäviä homomiehiä löytyy siis jo Suomestakin.

Milloin PrEP käyttöön Suomessa?

Suomen hiv-strategiasta vastaa kansallinen asiantuntijaryhmä, johon Hivpoint kuuluu yhdessä viranomaistahojen ja muiden hiv-työtä tekevien järjestöjen kanssa. Asiantuntijaryhmässä alkaa keväällä 2017 virallisen ohjeistuksen laatiminen siitä, miten prepiä tullaan jatkossa käyttämään, kenelle sitä voidaan määrätä ja millä perusteella, mikä terveydenhuollon taho vastaa lääkehoidosta sekä siihen olennaisena osana kuuluvasta seurannasta ja säännöllisestä hiv-testauksesta. Työ on vasta alussa ja vielä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mikä prepin kohtalo Suomessa tulee olemaan. Vastauksia saadaan vuoden 2017 aikana.

Hiv-säätiön hallituksen jäsen, infektiolääkäri Jussi Sutinen arvelee Ylen 14.1. julkaisemassa artikkelissa, että prep-lääkitys olisi mahdollista saada käyttöön Suomessa, kun EU-markkinoille tulee ensimmäisiä edullisia rinnakkaislääkkeitä. Truvadan lääkepatentti raukeaa vuoden 2017 puolessa välissä, jolloin rinnakkaislääkkeet tulevat myyntiin myös EU:n markkinoille. Sutinen on perehtynyt prepin haittoja ja hyötyjä selvittäneisiin kansainvälisiin tutkimuksiin, jotka kiistattomasti osoittavat, että lääkityksellä on erittäin hyvä vaste hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn silloin, kun sitä käytetään ohjeiden mukaan.

Sutinen pitää turhana huolta siitä, että riskikäyttäytyminen lisääntyisi hurjasti, jos prepiä on helposti saatavilla. Tutkimuksissa sellaisesta on havaintoja vain vähän. Myös lontoolaisten klinikoiden kokemus vahvistaa tätä käsitystä. Muiden seksitautien määrä homomiehillä ei ole lisääntynyt. Tämä näyttäisi johtuvan siitä, että Lontoossa prep-lääkitystä ovat käyttäneet nimenomaan ne ihmiset, joilla seksitautien kannalta riskikäyttäytymistä olisi joka tapauksessa. Voidaan siis todeta, että silloin, kun lääkityksen piiriin saadaan ohjattua sen todellisessa tarpeessa olevat henkilöt, prepin käyttö ei näyttäisi lisäävän muiden seksitautien määrää, mutta estää muuten hyvin mahdollisen hiv-tartunnan. Se on merkittävä asia niin yksilön oman hyvinvoinnin kuin kansanterveydenkin kannalta. Hiv on koko elämän mittainen krooninen sairaus, jonka hoidosta aiheutuu kustannuksia yhteiskunnalle. Estolääkityksen lisääminen hivin ennaltaehkäisyn keinovalikoimaan on siis tervetullut kehitys.

Arktikkelin on tuottanut Hivpoint

Lähteet:


» Jutun oma sivu
Taidekoti Kirpilä aloittaa opastukset queer-näkökulmasta

vaeltaja2006 • 19.01.2017 17:21 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Taidekoti Kirpilä aloittaa keväällä 2017 uudenlaiset opastukset. Kirpilän taidekokoelmia tarkastellaan heteronormatiivisesta näkökulmasta poikkeavilla tavoilla. Keväällä tulee joitakin sateenkaariväen näkökulmaa tarjoavia opastuksia.

Taidehistorian dosentti Juha-Heikki Tihinen on kouluttanut Taidekodin henkilökuntaa queer-teemoihin. Tiitinen on aikaisemmin opastanut pride-viikoilla joidenkin taidemuseoiden teosten tarkasteluun sateenkaari-näkökulmasta.

Reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) tunsivat monet vieläkin elävät iäkkäämmät miehet. Kirpilän entinen elämäntoveri elää yhä. Upeassa asunnossa vietettiin muinoin hienoja juhlia. Töölöläisasunto muuttui taidekoti Kirpiläksi, kun Juhani Kirpilä lahjoitti kotinsa, taidekokoelmansa ja muun omaisuutensa Suomen Kulttuurirahastolle, ja taidekoti avattiin yleisölle kesäkuussa 1992.

Ranneliike.netin blogissa nimim. ”Hulivilipoika” viime kesänä kertoi vierailustaan Taidekoti Kirpilässä. Blogissa hän kirjoitti: ”Museo voisi ottaa mallia esimerkiksi queer-henkisistä opastetuista kierroksista, joita Ateneum ja Sinebrychoffin taidemuseo ovat viime vuosina järjestäneet Pride-viikolla. Queer-näkökulma olisi hyvä huomioida myös teosesittelyissä ja taidekodin tulevissa julkaisuissa. Tarvitaan vain Harri Kalha tai Juha-Heikki Tihinen puhumaan ja kirjoittamaan, niin avot!”

Nyt se on tapahtunut! Taidekotiin voi mainiosti ensi alkuun tutustua tämän blogin avulla.

ranneliike.net


Maksuttomia queer-opastuksia järjestetään keväällä 2017 sunnuntaisin 19.2., 19.3. ja 2.4. Opastukset alkavat klo 14.30 ja kestävät noin tunnin. Lisäksi teemaopastuksia voi maksusta tilata ryhmille muina ajankohtina

Taidekoti Kirpilän kotisivut:

www.taidekotikirpila.fi

Tässä talossa 6. kerroksessa, Pohjoinen Hesperiankatu 7. Nyt tammikuun iltana maisema on synkkä.

» Jutun oma sivu
EU-parlamentille uusi äärikonservatiivinen puheenjohtaja

vaeltaja2006 • 19.01.2017 14:23 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Europarlamentti valitsi tiistai-iltana uudeksi puheenjohtajakseen konservatiivisen, italialaisen Antonio Tajanin. Vastaehdokkaana viime metreillä oli italialainen sosialidemokraatti Gianni Pitella. Nyt valittu Tajani (63v) on vuosien mittaan ollut hlbti-vähemmistön tasa-arvon vastustaja. Tajanin valinnan turvasi europarlamentin suurin ryhmä, EPP-ryhmä (Euroopan kansanpuolue), johon kuuluvat meiltä Suomesta kokoomuslaiset ja kristillisdemokraattiset edustajat.

Antonio Tajani on ollut hlbti-oikeuksien vastustaja pitkään. Vuonna 1993 hän oli mukana perustamassa puoluetta ”Forza Italia”. Se oli Berlusconin puolue. Vuonna 1996 Tajani vastasi Italian parlamentissa kirjalliseen kysymykseen homopariskuntien lasten tulevaisuudesta, että keskimäärin näillä lapsilla on enemmän psyykkisiä ongelmia ja pystyvät vain huonosti sopeutumaan ympäröivään yhteiskuntaan.

Vuonna 2014, ennen EU-vaaleja, Tajani oli yhtenä allekirjoittajana äärikonservatiivien ”Lupaus”-nimisessä kirjelmässä, jonka yhtenä lupauksena oli pyrkiä homoavioliittojen kieltämiseen. Vuonna 2016 Tajani osallistui mielenosoitukseen Italian rekisteröityjä parisuhteita vastaan.

Euroopan sateenkaariperhejärjestöjen verkoston kattojärjestö piti valitettavana Tajanin valintaa EU-parlamentin johtoon. Sateenkaariperhejärjestöt lupaavat nyt olla valppaina.

EU-parlamentin edellinen puheenjohtaja oli saksalainen sosialidemokraatti Martin Schultz. Hän oli hlbti-ihmisten oikeuksien puolesta. Schultz muistetaan siitä, miten hän istunnoissa ”pöyristyi” ja näytti ilmeillään, kun joku puhuja esitti EU-vastaisia tai demokratian vastaisia näkemyksiä. Erityisesti hän pöyristyi Unkarin ja Puolan meppien puheenvuoroista.


» Jutun oma sivu
Illan elokuva saanut poikkeuksellisen hyvät arvostelut

vaeltaja2006 • 18.01.2017 18:15 • 2 kommenttia. ELOKUVAT JA SARJAFILMIT
Torstaina tammikuun 18. päivänä Teemalla klo 21.45 alkava romanialaiselokuva ”Yli vuorten” kuvaa takapajuista, uskonnon täyttämää yhteiskuntaa, jossa seksuaalisuus aiheuttaa vakavia ristiriitoja. Helsingin Sanomien arvostelussa sitä kuvataan ”shokkina”.

Elokuva on vuodelta 2005. Ohjaaja Cristian Mungiulla on lähtökohtana tositapaus. Jo elokuvan alussa on päähenkilöiden, Alinan ja Voichitan kiellettyä rakkautta. Tytöt ovat kasvaneet lastenkodissa ja asuneet samassa huoneessa. Elokuvan arvostelun Helsingin Sanomissa on kirjoittanut Leena Virtanen.

www.hs.fi


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Obama määräsi Chelsea Manningin vapautettavaksi kansainvälisenä homo- ja transfobian päivänä

vaeltaja2006 • 18.01.2017 06:16 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Viime töinään presidentti Obama armahti 64 vankia, joukossa wikileaks-vuotaja Chelsea Manning. Hänet oli tuomittu vankeuteen vuoteen 2045 saakka. Vankeusaikanaan hän muutti nimensä ja sai luvan korjata sukupuolensa.

Kun amerikkalaissotilas Bradley Manning otettiin kiinni vuonna 2010, hän oli kopioinut salaa satoja tuhansia amerikkalaisia asiakirjoja ja videoita ja toimittanut Wikileaksiin. Hän osittain tunnusti tekonsa 2013 ja sai 35 vuoden vankeustuomion mm. asiakirjavarkaudesta ja vakoilusta. Häntä ei kuitenkaan tuomittu ”vihollisen tukemisesta”. Siitä olisi tullut 90 vuoden tuomio. Obama antoi nyt Manningille osittaisen armahduksen, ja Manning vapautetaan toukokuun 17. päivänä. Viime marraskuussa Manning oli lähettänyt Obamalle armonanomuksen. Toukokuun 17. on kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä.

Kun Manning vangittiin seitsemän vuotta sitten, hänet siirrettiin Fort Leavenworthin sotilasvankilaan. Olosuhteita kuvattiin lähes epäinhimillisiksi. Manning on kooltaan pienikokoinen ja hän sai maailmalta myötätuntoa: voiko tuollainen "pikku poika" olla suuri rikollinen. Sotilasvankilassa Manning esitti pyynnön sukupuolensa korjaamisesta. Aluksi se torjuttiin, mutta valituksen, nälkälakon ja itsemurhayrityksen jälkeen asia hyväksyttiin ja Pentagon suostui hormonikäsittelyyn.

Manning on nyt 29-vuotias. Hänen saamansa vankeusrangaistus oli laatuaan ankarin tähänastisista. Armonanomuksessaan Obamalle Manning kirjoitti, että hän oikeudessa tunnusti tekojaan, koska uskoi tunnustuksen lieventävän rangaistusta. Siinä hän oli erehtynyt. Obama oli jo viime viikkoina puhunut Manningista myönteiseen sävyyn. Olihan Manning asianmukaisesti ollut oikeudenkäynnissä ja tunnustanut. Seuraava askel voi olla toisen asiakirjavuotajan Julian Assangen antautuminen USAn viranomaisille. Hän on luvannut harkita asiaa, jos Manning armahdetaan.


» Jutun oma sivu
Orlandon verilöylyn tekijän vaimo pidätetty

Sami Mollgren • 17.01.2017 20:32 UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT
FBI on pidättänyt orlandolaisessa Pulse-yökerhossa viime kesänä 49 ihmistä surmanneen ja yli 50 ihmistä haavoittaneen Omar Mateenin vaimon Noor Salmanin. FBI nouti Salmanin sunnuntaina huostaansa San Franciscon lähellä sijainneesta kodista, jossa tämä asuu poikansa kanssa.

Maanantaina viranomaiset kertoivat, että naista syytetään verilöylyn tutkinnan vaikeuttamisesta. Lisäksi häntä syytetään avunannosta ja aineellisen tuen tarjoamisesta rikokseen.

Tutkijat ovat kuulustelleet Salmania verilöylyn jälkeen toistuvasti. Hän on kiistänyt tienneensä ennakolta miehensä suunnitelmista. Salman oli todistetusti nähty miehensä kanssa Pulse-yökerhon ulkopuolella ennen kesäkuisia tapahtumia. Hän kuitenkin kertoo, ettei tiennyt matkan tarkoitusta. Lisäksi Salman on sanonut eläneensä parisuhteessa hyväksikäytettynä ja eläneensä pelossa.

Omar Mateen sai surmansa poliisin luodeista. Mateen viittasi ammuskelunsa yhteydessä yhteyksiinsä islamistijärjestöihin, mutta FBI ei ole tutkinnassa löytänyt suoria kytköksiä.


» Jutun oma sivu
Tieteen vapaus ja homoseksuaalisuuden tutkiminen

vaeltaja2006 • 16.01.2017 21:03 • 7 kommenttia. TERVEYS JA TUTKIMUS

Seta-lehdessä no 3/1989 olivat aiheena antiikin runot ja kuvat
Tieteen päivillä viime viikolla yhden luentojakson aihe oli tieteen, taiteen ja uskonnon vapaus. Vaikka tieteen tulisi olla avointa ja kriittistä, aikaisemmin tiedeyhteisö saattoi suhtautua nuivasti homoseksuaalisuuden tutkimiseen. Tutkijaan saattoi kohdistua epäilyjä.

Lauantaina tieteen päivien iltapäivässä emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopistosta hahmotteli tieteen vapauden rajoja. Pohjana on ajattelun vapaus, mutta siinä on vuosisatojen kuluessa ollut reunaehtoja ja hankaluuksia. Kirkko on kontrolloinut tieteellistä toimintaa ja tieteen tuloksia on pidetty harhaoppina. Luterilainen teologia on myös ollut modernia tietoa vastaan. 1800-luvulla olivat voimassa sensuurilait: ei saanut loukata keisaria eikä Jumalaa. Meillä oli uskontopakko vuoteen 1922 saakka. Painovapauslaki saatiin 1919.

Perustuslaissa määritellään tieteelle, tutkimukselle ja taiteelle vapaus. Tieteessä on oikeus etsiä tietoa ilman ulkoisia rajoituksia. Tiede itse määrittelee, mikä on tiedettä, mikä epätiedettä ja tiedeyhteisö määrittelee, mikä on tieteellistä. Tieteeseen kuuluu tieteellinen metodi, jonka mukaan totuutta etsitään. Ei ole mitään ennalta asetettuja dogmeja tai opinkappaleita, joiden mukaan pitää toimia tai asioita, joita ei saa kyseenalaistaa. Tärkeintä on näyttö, evidenssi. Vapaus tarkoittaa että voi tutkia asioita mistä näkökulmasta haluaa.

Tieteessäkin on auktoriteetteja, siis henkilöitä, joiden kompetenssia arvostetaan. On tutkimuksen valtavirtoja ja joskus vaarana on, että muut ehkä vaiennetaan. On valtanäkemyksiä. Jos ei niitä hyväksy ja noudata, voi tulla ristiriitatilanne. Se saattaa rajoittaa tieteen vapautta sisältä päin, tiedeyhteisöstä päin.


Homoseksuaalisuuden tutkiminen

Kun tekee hakuja verkossa, huomaa hyvin nopeasti, että homoseksuaalisuuden tutkimus ennen 1970-lukua oli pääasiassa rikollisten ja sairaiden tutkimista. Kinseyn tutkimukset 1940-luvun lopussa otettiin yllättyneinä vastaan. Homoseksuaalisuus opiskelijoiden keskuudessa olikin aika tavallista, arkista.


Historian kirjoissa on kerrottu antiikin Kreikasta ja siellä vallinneesta homoseksuaalisuudelle nyönteisestä ilmapiiristä vapaiden miesten keskuudessa. 1980-luvun alussa alettiin julkisuudessa kertoa siitä, että museoissa on paljon antiikin ajan maljakoita, joissa on hyvin rohkeita homoseksuaalisesti värittyneitä vaasimaalauksia. Mutta niitä vaaseja ei pidetty näkyvillä museon kokoelmissa, vaan ne oli lukittu johonkin varastohuoneeseen. Vain valikoidut tutkijat pääsivät niitä katsomaan. Vähitellen kuitenkin ilmapiiri alkoi vapautua ja kirjoissa ja lehtiartikkeliessa nähtiin noiden vaasien kuvia jo 1970-luvulla.


Suomessa julkisuuteen nousi apulaisprofessori Saara Lilja, joka alkoi 1970-luvun lopulla tutkia Rooman valtakunnassa ilmenevää homoseksuaalisuutta ja sitä koskevaa lainsäädäntöä. Hän joutui syventymään samalla Kreikan vastaaviin ilmiöihin. Saara Lilja piti 1980-luvun puolivälissä monia yleisöluentoja kreikkalaisista vaaseista ja Rooman vallan aikaisesta lainsäädännöstä. Luennot olivat hyvin suosittuja, koska erityisesti Kreikka oli suosittu matkailukohde.

Apulaisprofessori Lilja paljasti, miten tutkijapiireissä hän kohtasi torjuntaa. Hänen tutkimuskohdettaan pidettiin outona, mutta häntä ei avoimesti kuitenkaan epäilty ”sellaiseksi”. Opiskelijat eivät suostuneet ottamaan professori Liljan tarjoamia homoaihetta omien opinnäytteidensä aiheiksi. Voisihan joku luulla, että he tekevät tutkimusta ”omassa asiassaan”.

Vanhassa äänitteessä apulaisprofessori Saara Lilja kertoo tutkimustensa taustaa ja hieman sivuaa syntyneitä epäluuloja.
Luennon jälkeisessä yleisökeskustelussa puhuttiin vapaammin suhtautumisesta seksuaalisuuteen. Elettiin vuotta 1984, eikä monetkaan olleet vielä tottuneet tällaiseen keskusteluteemaan.

Lauantaina radiohaastattelussa tutkija Osmo Kontula kertoi samansuuntaisesti, että kun hän alkoi tutkia suomalaisten seksuaalisuutta, se herätti huomiota. Kaikenlainen seksuaalisuuden tutkiminen aiheutti vielä 1970-luvulla kummastusta kollegoissa.


Huomautus: Tieteen päivien esityksissä ei käsitelty homoseksuaalisuutta. Se on tämän artikkelin kirjoittajan omaa tekstiä ja omia äänitallenteita.

Äänite on vuodelta 1984.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
ChemSex - huumeet miesten välisessä seksissä

Sami Mollgren • 16.01.2017 20:10 TERVEYS JA TUTKIMUS
Chemsex-käsitteellä tarkoitetaan huumausaineiden käyttöä seksitilanteissa. Yleisimmät tähän tarkoitukseen käytettävät huumeet ovat stimulantteja eli esimerkiksi amfetamiinia ja metamfetamiinia, joita voidaan käyttää myös suonensisäisesti.

Syitä käyttää huumausaineita seksitilanteessa ovat esimerkiksi seksuaalisen itsevarmuuden ja halukkuuden lisääminen, kestävyyden lisääminen ja seikkailunhalu. Käyttäjät ovat tavallisia homo- ja bimiehiä, jotka eivät pidä itseään huumeidenkäyttäjinä eivätkä tiedosta käytön riskejä. Aineisiin ei olla "totuttu" ja toisaalta liikkeellä on myös muuntohuumeita, joiden koostumus ei ole tiedossa, eikä niiden annosteluun tästä syystä ole myöskään tuntumaa.

Huumeiden yhteisvaikutuksista erilaisten lääkeaineiden ja päihteiden kanssa ei myöskään välttämättä tiedetä tai niitä ei osata ennakoida. Seksitilanteeseen voi liittyä esimerkiksi erektiolääkkeiden tai poppersin käyttöä, jotka jo itsessään vaikuttavat verenpaineeseen ja voivat rasittaa sydäntä. Piristävät huumeet vaikuttavat keskushermoston lisäksi juuri sydämeen, keuhkoihin ja muihin elimiin. Jo suhteellisen pienillä annoksilla on vaikutusta hengitykseen ja sydämen lyöntitiheyteen sekä verenpaineeseen. Erittäin suurten annoksien vaikutuksia ovat sydämen rytmihäiriöt, kouristukset ja jopa aivoverenvuodot ja -halvaukset.

Hivin ja muiden seksitautien lisäksi chemsexin riskeinä ovat C-hepatiitti, yliannostukset ja erilaiset mahdollisen väkivaltaisen käyttäytymisen muodot ja jopa kuolema. Pitkäaikainen käyttö voi altistaa myös vakaville mielenterveysongelmille.

Chemsex on Suomessa vielä esimerkiksi Iso-Britannian tilanteeseen verrattuna pienempi ilmiö, mutta se on kuitenkin selvästi nähtävissä esimerkiksi homoille suunnatuissa sosiaalisen median seuranhakupalveluissa.

Huumeiden käyttöä seksitilanteissa ei välttämättä nähdä ongellisena ja apua ei välttämättä haeta helposti. Apua voi olla vaikea saada myös siksi, että ilmiö on hyvin tuntematon, eikä asiaa varmasti ole helppo ottaa puheeksi edes läheisten ihmisten kanssa saati terveydenhuollossa.

Britannian johtava seksuaaliterveysklinikka 56 Dean Street ohjeistaa homo- ja bimiehiä chemseksiin liittyen, koska esimerkiksi Lontoossa se on huomattava ongelma. Homo- ja bimiesten ennenaikaiset kuolemat huumeiden viihdekäytön takia ovat lisääntyneet. Heidän ohjeidensa mukaan, jo ennen kun chemsexiin ryhtyy, voi miettiä, onko se omassa seksielämässä välttämätöntä ja pohtia omia syitään käytölle. Mikäli haluaa huumeiden liittyvän seksitilanteisiin, on klinikan mukaan hyvä ottaa huomioon keinoja, joilla haittoja voidaan vähentää ja pitää omasta terveydestään ja seksuaaliterveydestään parasta mahdollista huolta.

Mikäli oma tai läheisen huumeiden tai muiden päihteiden käyttö huolestuttaa, kannattaa tilanteeseen hakea apua. Keskusteluapua saa esimerkiksi Hivpointin Checkpoint –palvelussa.

Arkikkelin ovat kirjoittaneet Miesten kesken –työn suunnittelija Veera Leppänen ja Checkpoint-palveluiden koordinaattori Sami Tuunainen.


» Jutun oma sivu
KD-lehti: Myönteinen suhtautuminen homoavioliittoihin seurausta yleisen oikeuskäsityksen vääristymisestä

Sami Mollgren • 15.01.2017 13:40 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien äänenkannattajan, KD-lehden verkkosivuilla julkaistiin sunnuntaina moniosainen Kd ideologia -tekstikokonaisuus. Kirjoituksen neljännessä osassa, joka on otsikoitu "tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus", otetaan esille myös samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Kirjoituksessa Suomen Kristillisdemokraattien kesällä päivitettyä puolueohjelmaa peilataan Euroopan kansanpuolueen (EPP) periaateohjelmaan sekä esimerkiksi Euroopan parlamentissa EPP:n ryhmään kuuluvan Suomen Kokoomuksen harjoittamaan politiikkaan. EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä, ja siihen kuuluvat kuuluvat Euroopan unionin jäsenmaiden merkittävimmät maltilliset keskustalaiset ja keskustaoikeistolaiset poliittiset puolueet. Myös Suomen kristillisdemokraatit ovat kuuluneet EPP-ryhmään. KD on kuitenkin halunnut tuoda omaa aatteellista pohjaansa selkeämmin esiin, ja se suhtautuu EPP:hen kriittisesti.

KD-lehdessä julkaistun kirjoituksen mukaan suomalaisiin on syvästi juurtunut asenne, jonka mukaan lait eivät saa olla mielivaltaisia ja sortaa vähemmistöjä.

- Esimerkiksi kysyttäessä pitääkö homoseksuaaleilla olla yhtäläinen oikeus avioliittoon kuin heteroseksuaaleilla, välitön reaktio on, että kaikkien pitää olla tasavertaisessa asemassa.

Kirjoituksen mukaan asiaa ei ajatella loppuun asti.

Vaikka kristillisdemokraatit vastustivat konkreettisesti vuosituhannen vaihteessa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallista tunnustamista, katsotaan nyt julkaistussa kirjoituksessa, että "perinnönjaon kaltaisissa juridisissa kysymyksissä on rekisteröityjen parisuhteiden oltava tasavertaisessa asemassa avioliittojen kanssa, mutta kristityille avioliitto on sakramentti miehen ja naisen välillä".

- Lainsäädännön antama uusi sisältö avioliitolle ei tee siitä avioliittoa kristillisessä mielessä, eikä kirkkoja pidä pakottaa muuttamaan opetustaan, todetaan kirjoituksessa.

Avioliitto-oikeuden yhdenvertaisuuteen viitaten kirjoittaja tekee johtopäätöksen, että "Yleinen oikeuskäsitys voi siis vääristyä".


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suomalainen ex-huippu-urheilija: ulostulot oikea tapa edistää huippu-urheilun seksuaalista tasa-arvoa

Sami Mollgren • 15.01.2017 11:10 • 3 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Suomalainen jo aktiiviuransa päättänyt seitsenottelija Tiia Hautala kommentoi Iltalehdelle suomalaisjoukkueessa pelaavan kanadalaislentopalloilija Chris Vothin avoimuutta homoseksuaalisuudestaan ja kokemuksistaan.

Hautalan mielestä Vothin kaltaiset tapaukset ovat omiaan edistämään seksuaalisen tasa-arvon toteutumista urheilussa.

- Kaiketi tietoisuuden lisääminen on paras tapa. Ja se, että asioille annetaan kasvot, sanoo Hautala Iltalehdelle.

Itse aktiiviuransa jälkeen kaapista tullut Hautala kertoi vuonna 2013 Urheilulehdelle urheilleensa "vakuumimuovi koko persoonallisuuden ympärillä" ja ymmärtäneensä vasta aktiiviuransa jälkeen, että miten tärkeä asia seksuaali-identiteetti on urheilussa.

Vothin sopimuksesta Lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan rovaniemeläisen Team Lakkapään kanssa kerrottiin syksyllä 2016.

Homoseksuaalisuudestaan avoimesti puhunut kanadalainen ammattilaislentopalloilija Voth jäi aiemmin syksyllä ilman sopimusta, sillä joukkue, jonka kanssa sopimusneuvottelut olivat jo pitkällä, veti yllättäen tarjouksen pois - Vothin mukaan juuri avoimen homoseksuaalisuuden vuoksi. Voth ei ole kertonut, mistä joukkueesta tai maasta on kyse.

Lauantaina Iltalehti julkaisi laajemman Chris Vothin haastattelun.

Voth kertoo haastattelussa, että sopimuksen peruuntuminen oli aluksi pettymys pelaajana, koska kyse on hänen työtään ja halusta pelata. Hän kertoo asian laajemman merkityksen iskeneen sen jälkeen.

- Se, että syy oli homouteni, ei se, minkälainen pelaaja olen.

Nyt julkaistussa haastattelussa Voth kertoo, että vaikka kaikki Team Lakkapään pelaajat hyväksyivät hänet, aisti hän alussa pientä kiusallisuutta. Voth kertoo hämmästyneensä sitä, että rovaniemeläisjoukkueen jäsenistä kukaan ei olisi koskaan tuntenut ketään, joka olisi homo.

- He ovat uteliaita ja kysyvät koomisia, likaisia kysymyksiä, Voth kertoo huvittuneena Iltalehdelle.

Voth kehuu rovaniemeläisten osoittamaa hyväksyntää uskomattomaksi, kun he eivät aiemmin tunteneet ketään homoa.

Iltalehti nostaa esiin urheilun piirissä visusti kiinni pidetyt kaappien ovet. Etenkin joukkueurheilun piirissä miespuolisia avoimia homoseksuaalisuudestaan olevia ei ole.

- Kun tulin ulos, se muutti elämäni. Sen jälkeen olen ensimmäistä kertaa pystynyt rentoutumaan, pelaamaan vapautuneemmin ja paremmin, perustelee Voth tarvetta voida olla avoin.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
F-Secure Safe -ohjelman "lapsilukko" sensuroi hlbti-sivustoja

Sami Mollgren • 15.01.2017 09:39 • 11 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

F-Securen esto-ohjelman mukaan ranneliike.netissä on rajoitettua sisältöä.
Keskisuomalaisessa julkaistun artikkelin mukaan mobiililaitteisiin tarkoitetun F-Secure Safe -tietoturvaohjelman lapsilukkotoiminto suodattaa esimerkiksi ranneliike.net -sivuston ja joukon muitakin palveluja. Ranneliike.netin testin mukaan sensuroiduksi joutuu useitan muitakin sateenkaarivähemmistölle suunnattuja sivustoja ja palveluja.

Sunnuntaisuomalainen oli testannut ohjelmaa, ja pääsy estyi esimerkiksi YouTubeen, urheiluseuran sivuille, IRC-galleriaan ja homoyhteisön Ranneliike-sivustolle.

Ranneliike.netin tekemä testi vahvisti Sunnuntaisuomalaisen testin tuloksen: pääsy ranneliike.net -sivustolle estyi. Lisäksi merkittävä joukko muitakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattuja sivustoja jäi eston taakse.

Keskisuomalaisen Sunnuntaisuomalaisen mukaan operaattorit Sonera, Elisa ja DNA käyttävät samaa tietoturvayhtiö F-Securen esto-ohjelmaa tarjoamissaan tietoturvapaketeissa. F-Secure Safe -ohjelman voi ladata myös erikseen operaattorista riippumatta.

- Tällainen voi johtua siitä, että sivustolla on niin sanotusti huono maine. Se voi sisältää mainossyötteitä ja linkkejä sisältöihin, jotka on luokiteltu haitallisiksi tai vihamielisiksi, F-Securen tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen perustelee Keskisuomalaisessa julkaistussa artikkelissa.

Erilaisten suodatus- ja esto-ohjelmien toiminnasta on Suomessa keskusteltu aika ajoin.

Viime vuosikymmenellä kulttuuriministerinä toiminut Tanja Saarela (kesk) ajoi kouluihin ja kirjastoihin Internetin esto-ohjelmaa, jolla olisi ollut tarkoitus estää pääsy epäilyttäville www-sivuille avainsanojen perusteella. Ohjelmaa myyvä yritys olisi vastannut suodatuskriteereistä. Tuolloin Saarelan ajama ohjelma oli hanakasti sensuroimassa pois sellaisia tahoja kuten Helsingin Seta, useita maakunta-Setoja ja ranneliike.net, koska lähtökohtaisesti sana "homoseksuaali" oli pahojen kirjassa.

Myöhemmin viestintäministerinä toiminut Suvi Lindén (kok) asetti työryhmän pohtimaan, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella internetin ja sähköisen median haitallisilta sisällöiltä. Tuolloin työryhmästä jätettiin pois useita internet-asiantuntijoita, mutta mukana oli esimerkiksi tekijänoikeusjärjestöjen edustajia.

- Entä kuuluuko työryhmän tehtäviin myös sen miettiminen, mikä ja mitä on "lapsille ja nuorille haitallista sisältöä"? Tämä nimittäin on joillekin vaikea kysymys. On ihmisiä, joiden mielestä kaikki seksuaalivähemmistöihin liittyvät asiat ovat haitallisia - aikuisillekin. Jos netti olisi ollut kaiken kansan hupia jo 1960-luvulla, olisi todennäköisesti homojen oikeuksia ajavat sivut sensuroitu sopimattomina, pohti allekirjoittanut keväällä 2008 ranneliike.netissä julkaistussa kirjoituksessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kristillisessä kirjakaupassa riehunut "tasa-arvoa puolustanut" sai lähestymiskiellon

Sami Mollgren • 13.01.2017 21:28 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisen kirjakaupan omistajaa uhkaillut ja joulukuun alussa kauppan hyllyjä ja ikkunoita rautaputkella hajottanut mies määrättiin lähestymiskieltoon Helsingin käräjäoikeudessa: hän ei saa mennä 20 metriä lähemmäs liikettä eikä ottaa sen omistajaan yhteyttä.

Lähestymiskiellosta kertoi Helsingin Sanomat ja aiemmin uhkailuista ja tuhotyöstä ovat kertoneet eräät uskonnollistaustaiset uutispalvelut verkossa. Itse tuhotyö on poliisitukinnassa ja sitä käsitellään oikeudessa myöhemmin.

Mies kertoi tekonsa syyksi sen, että divarin omistaja "veljeili" tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan Aito avioliitto ry:n kanssa.

Luther-Divari & Kristillinen kirjakauppa oli syksyllä ottanut Aito avioliitto ry:n kirjamessuilla luvatta osastolleen. Luther-divarin omistajan mukaan hän joutui häirinnän ja uhkailun kohteeksi kirjamessujen tapauksen ja siitä kertoneiden uutisten sekä sosiaalisen median kirjoittelun vuoksi. Kirjakaupan omistajan mukaan myös tekijän mielentilan selvittäminen on tarpeen.

Kirjakauppaa särkeneen miehen oman twiittauksen mukaan hän on häiriköinyt myös Setaa ja saanut siitä "varoituksen". Eräs miehen Twitter-tililleen kirjoittama viesti: "Kun häiriköin @seta_ry selvisin varoituksella. Kun häiriköin #aitoavioliitto saan lähestymiskiellon. @HelsinkiPoliisi ei kovin puolueetonta."

Miehen Twitter-tili viesteineen on sittemmin poistettu.


» Jutun oma sivu
Tuomas Enbuske julistautui homoksi

Sami Mollgren • 13.01.2017 19:11 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Tuomas Enbuske (kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva)
Toimittaja, kolumnisti Tuomas Enbuske kertoo Iltalehdessä julkaistussa kolumnissaan aikovansa "olla tästä päivästä lähtien homo, kunnes homo ei enää ole haukkumasana".

Enbuske on ehdolla "vuoden heteroksi" helmikuussa järjestettävässä homogaalassa. Ehdokkuuden taustalla on Enbusken hlbti-myönteinen toiminta. Enbuske kuitenkin toteaa, ettei ole koskaan missään julistanut tai kertonut olevansa hetero - joskin hän kertoo tykkäävänsä naida naisia, mutta ei miehiä.

Enbuske toteaa ehdokkuuden olevan kunnian.

- Ymmärrän, että homous on identiteettinä tärkeä, koska homoja on aina syrjitty. Mutta heterous taas on omalle identiteetilleni yks hailee. Heterouteni ei ole niin hatara konstruktio, että se vaatisi asian verbaalista ja julkista uhoamista, kirjoittaa Enbuske.

Hän myös kertoo vihaavansa "suvaitsevaisuutta". Hänen mukaansa sen tarkoitus on osoittee, että muiden olemassaolon oikeutus olisi muka ylhäältä päin katsovan jaloudesta kiinni.

Enbuske kertoo olevansa homo niin kauan kuin "transsukupuolisia nöyryyttävä Suomen nykyinen translaki on uudistamatta" ja "niin kauan kuin lähes kaikissa muslimimaissa homoja tapetaan valtion siunauksella, eikä suvaitsevaisuutensa burkhan alle piiloutuva eurooppalainen eliitti uskalla kritisoida sitä "islamofoobikoksi" leimautumisen pelossa" sekä "niin kauan kuin homo on koulun pihalla haukkumasana".

Enbuske viittaa kirjoituksessaan myös Suomessa vuoteen 1999 asti voimassa olleeseen kehotuskieltoon ja Venäjän nykyiseen homopropagandalakiin - ja toteaa, että hänen kolumninsa otsikko olisi niiden perusteella ollut laiton.

Kirjoituksensa päätteeksi Enbuske kiittää muiden sotaveteraanien muassa luutnantti Touko Laaksosta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Avioliittolain uudistus valmis: presidentti vahvisti toisen liitännäislakipaketin

Sami Mollgren • 13.01.2017 11:54 • 31 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti perjantaina 13.1.2017 aamupäivällä tasavallan presidentin esittelyssä avioliittolain uudistukseen liittyvän toisen liitännäislakipaketin. Eduskunta hyväksyi lait joulukuussa.

Liitännäislakipaketin tultua vahvistetuksi ovat avioliittolain uudistukseen liittyvät lakimuutokset kokonaisuudessaan valmiina astumaan voimaan keskiviikkona 1. maaliskuuta, josta lähtien myös samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia Suomessa avioliiton. Samalla myös avoliiton tulkinta esimerkiksi sosiaalietuuksien kohdalla muuttuu sukupuolineutraaliksi.

Ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot 1. maaliskuuta 2017

Samaa sukupuolta olevat parit pääsevät vihille jo heti lain tultua voimaan, sillä esteiden tutkintaa voi ennen lakiuudistuksen voimaantuloa pyytää parisuhteen rekisteröinnin estetutkintana. Saatava todistus rinnastetaan avioliiton esteiden tutkinnasta saatavaan todistukseen. Todistus on voimassa neljän kuukauden ajan. Todistuksen saamiseen menee aikaa seitsemän päivää.

Maaliskuun alettua parisuhdetta ei voi enää rekisteröidä. Aiemmin rekisteröidyt parisuhteet jäävät voimaan, eivätkä ne muutu automaattisesti avioliitoiksi. Suomessa rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa avioliitoksi. Se edellyttää parin yhdessä tekemää ilmoitusta maistraatille. Ilmoituspäivästä lukien rekisteröity parisuhde jatkuu avioliittona.

STM:n lakipaketti

Nyt vahvistettu lakipaketti koskee sairausvakuutuslain, elatustukilain, asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta annetun lain, työttömyysturvalain, kansaneläkelain, eläkkeensaajan asumistuesta annetun lain, yleisestä asumistuesta annetun lain ja toimeentulotuesta annetun lain muuttamista.

Sairausvakuutuslain vanhempainpäivärahasäännöksiä muutetaan siten, että lapsen äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin lapsen äidin miespuolisella avio- tai avopuolisolla. Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviin puolisoihin sovelletaan samoja vanhempainpäivärahasäännöksiä kuin aviopuolisoihin.

Samaa sukupuolta olevalle avioparille, joka adoptoi lapsen yhdessä, säädetään oikeus yhteen isyysrahakauteen. Lapsen isällä on lapsen hoidosta vastatessaan oikeus vanhempain- ja isyysrahaan, vaikka lapsen äiti ja isä eivät elä yhteisessä taloudessa avioliitossa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa.

Elatustukilakia muutetaan siten, että elatustuen esteenä on myös tilanne, jossa lapsi on syntynyt naisen ja miehen välisen avioliiton ulkopuolella eikä lapsen isyyttä ole lainvoimaisesti vahvistettu, mutta hänellä on kaksi elatusvelvollista vanhempaa. Sosiaaliturvalainsäädännön avoliittoa ja avopuolisoita koskevat säännökset muutetaan sukupuolineutraaleiksi.

Eduskunta myös edellyttää, että hallitus jatkaa sosiaali- ja terveysministeriössä tehdyn selvitystyön pohjalta erilaisten perheiden perhevapaajärjestelmän ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittämistä, jotta perheiden erilaiset elämäntilanteet huomioitaisiin yhdenvertaisella tavalla.

Kolme kokonaisuutta

Kansalaisaloitteena eduskuntaan tuotu varsinainen tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin 12. joulukuuta 2014, ja tasavallan presidentti vahvisti sen 20. helmikuuta 2015. Tämän jälkeen eduskunnan tehtäväksi jäi toteuttaa tarvittavat muutokset muuhun lainsäädäntöön. Ensimmäinen liitännäislakipaketti hyväksyttiin eduskunnassa 17. helmikuuta 2016, ja presidentti vahvisti sen 8. huhtikuuta. Nyt vahvistettu toinen liitännäislakipaketti hyväksyttiin eduskunnassa 13. joulukuuta 2016.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot