lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Hyötypyörä
Hyötypyörä on 2007 perustettu kuormapyörällä toimiva lähettipalvelu. Kuljetamme kaikki lähetykset 0 - 50kg Helsingin kantakaupungissa hintaan 7,70 € (sis. alv 22%). Arvomme ovat ekologisuus, hyvä ekonomia ja luotettavuus. Tutustu palveluumme sivuillamme!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Mikä on avioliiton olemus?

Sami Mollgren • 29.09.2014 20:36 NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Helsingin eläkkeellä oleva piispa Eero Huovinen on avioliittolain uudistamista käsittelevän keskustelun yhteydessä toivonut "avointa selvitystä" avioliiton olemuksesta. Huovisen eduskunnan lakivaliokunnalle keväällä antama lausunto on julkaistu Helsingin hiippakunnan nettisivuilla sekä Kanava-lehdessä 6/2014 (19.9.2014), otsikolla "Kaikille suhteille tasa-arvo, avioliitolle erityisasema".

Huovisen mukaan tasa-arvoista avioliittolakia koskevalla kansalaisaloitteella on kaksi eri tavoitetta, joita hänen mukaansa pitää tarkastella erikseen: tasa-arvo ja avioliittokäsityksen muuttaminen.

Miksi tasa-arvoa ja avioliittokäsitystä pitäisi käsitellä toisistaan irrallaan?

Kahden kerroksen väkeä

Syyskuun 28. päivä, 13 vuotta sitten eduskunnassa hyväksytty parisuhdelaki on kompromissi, jolla homopareille taattiin lain edessä lähes samat oikeudet kuin heteropareille, mutta yhdenvertaisiin oikeuksiin kielteisesti suhtautuvien vastustuksen vuoksi samaa sukupuolta olevien parien asema jäi joissakin asioissa heteropareja heikommaksi. Sittemmin homoparien asemaa on pyritty parantamaan lainsäädäntöön liittyviin yksityiskohtiin puuttumalla.

Huovisen ja monien muidenkin kanssaan vastaavia huomioita esittäneiden ajattelun ohuutta ja asiaan perehtymättömyyttä kuvaa se, että nykyisessä kahden instituution mallissa ei avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen eroiksi hahmoteta kuin kaksi konkreettisinta juridista eroa: sukunimiasia ja adoptiokysymys.
Tarkemmin: Homoparilla ei ole mahdollisuutta ottaa pelkällä ilmoituksella käyttöön yhteistä sukunimeä, eikä yhdysnimeä edes rahalla. Homoparilla ei myöskään ole oikeutta hakea yhdessä adoptiota, vaikka on tilanteita, joissa se lapsen edun kannalta olisi tarpeen.

Nykyjärjestelyssä on myös muita valuvikoja

Vaikka kuviteltaisiin, että heterosuhteissa ja homosuhteissa olisi jotain perustavan erilaista, niin eri karsinoihin laitettaminen viestii vain siitä, että yhtä ihmisryhmää ei haluta nostaa toisen rinnalle, ja että samaa sukupuolta olevien parisuhde ei ole arvoltaan yhtäläinen eri sukupuolta olevien parisuhteen kanssa. Sisällöltään molemmat keinotekoisesti lain edessä erotetut parisuhdemuodot ovat kuitenkin yhtäläiset. Kyse on kahden aikuisen keskinäisestä sitoumuksesta, yhteisestä elämästä, perheestä ja lapsista.

Kun instituutioiden oikeusvaikutukset ovat lähes tai täysin samat, niin sitä selvemmin nykyisen asetelman mielettömyys ilmenee. Vielä mielettömämpänä asetelma näyttäytyy, kun tiedetään, ettei samaa sukupuolta olevan parin elämä, tarpeet ja toiveet eroa samanlaisessa elämäntilanteessa elävän eri sukupuolta olevan parin elämästä, tarpeista ja toiveista.

Näiden vaikeammin hahmotettavien kysymysten lisäksi on vielä yksi merkittävä käytännön ongelma, jonka voi nähdä vahvasti juridisenakin: oman siviilisäädyn paljastaminen kielii väkisin rekisteröidyssä parisuhteessa elävän seksuaalisen suuntautuneisuuden. Seksuaalinen suuntautuneisuus puolestaan kuuluu vahvasti laissa turvatun yksityisyyden suojan piiriin.

Missä on suhteiden olennainen ero?

On vaikea ymmärtää, minkä emerituspiispa Eero Huovinen näkee siksi asiaksi, joka erottaisi "heteroliitot" ja "homoliitot" toisistaan niin vahvasti, että laillistamalla samaa sukupuolta olevien avioliitot voitaisiin puhua avioliittokäsityksen muuttamisesta. Avioliitto voisi liittyä biologiseen lisääntymiseen ja avioliiton keskenään solmineiden sukupuoliin vain siinä tapauksessa, että avioliiton juridisena ehtona olisi lapsen saaminen tai suoranainen sitoutuminen lapsen hankintaan.

Lapsia syntyy niin avioliitoista kuin rekisteröidyistä parisuhteistakin riippumatta. Yhdenvertainen avioliittolaki ei muuttaisi mitenkään sitä tosiasiaa, että "biologinen erilaisuus ja täydentyvyys" edesauttavat ihmissuvun jatkuvuutta.
» Jutun oma sivu
Sateenkaarivertaisryhmät Hämeenlinnaan ja Seinäjoelle

Sami Mollgren • 29.09.2014 12:46 • 1 kommentti. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA

Historiallinen kuva Ämyrockista, jossa Hämeenlinnan aktiivit pääsivät samaan kuvaan Pekka Haaviston kanssa.
Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi on käynnistänyt vertaistukiryhmätoiminnan Hämeenlinnassa. Myös Seinäjoella on käynnisteillä oma ryhmä.


Sinuiksi ja Seta olivat mukana viime kesänä Hämeenlinnan Ämyrock-tapahtumassa yhdessä paikallisten aktiivien kanssa. Tapahtumaan osallistumisen tarkoituksena oli juhlia Ämyrockin ja Setan yhteisiä 40-vuotissyntymäpäiväjuhlia, tiedottaa Sinuiksi-hankkeen toiminnasta mutta myös kuulostella tarvetta paikalliselle vertaistukiryhmälle.

- Olimme iloisesti yllättyneet, kun kojullemme alkoi virrata ihmisiä ja jo lyhyessä ajassa olimme saaneet tusinan verran kiinnostuneita kokoon perustamaan tänne omaa vertaisryhmää, kertoo Hämeenlinnan pääaktiivi Annika Valtonen.

Uusi ryhmä on tarkoitettu kaikenikäisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville. Ryhmä-aikeikeet uutisoitiin Hämeen Sanomissa ja facebookissa ja pian Valtonen sai lisää yhteydenottoja. Nyt piti kääriä hihat ja pistää töpinäksi.

- Sovimme vertaisten kanssa picnik-tapaamisista Hämeen linnan puistossa kesän mittaan ja aloimme etsiä ryhmälle kokoontumistiloja, Valtonen jatkaa.

Oma tila löytyi Hämeenlinnan uudesta kumppanuustalosta, joka toimii Hämeenlinnan vanhassa kirjastotalossa (Kirjastokatu 1). Toimijat muuttavat taloon lokakuussa remontin päätyttyä.

- Ryhmä tapaa keskiviikkoisin 17–19 ja ensimmäinen kokoontuminen on 1.10. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan, annan mielelläni lisätietoja kokoontumisista, Valtonen Sanoo.

Sinuiksi-hanke tukee ryhmän toimintaa ja tulee loppuvuodesta vielä uudelleen vieraisille ryhmään.

Seinäjoella käynnisteillä oma ryhmä

Seinäjoen Olkkari kutsui syyskuussa Sinuiksi-hankkeen toiminnanjohtaja Mikko Väisäsen kylään kertomaan seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä ja ulostulokokemuksista. Ilkka-lehti teki vierailusta jutun.

Värikästä keskustelua stereotypioista, oletuksista ja omana itsenä ylpeänä olemisesta riitti pitkälle iltaan ja pian kävi selväksi, että Seinäjoellakin oli tarvetta omalle ryhmälle. Olkkari lupasi ystävällisesti järjestää tilat kokoontumisia varten. Neljä henkilöä lupautui saman tien mukaan, kertoo Väisänen.

Seinäjoella on tarkoitus sopia yhteinen tapaaminen ryhmän perustamista varten kun vielä muutama vapaaehtoinen ilmoittautuu mukaan. Kiinnostuneet löytävät Väisäsen yhteystiedot sinuiksi.fi -sivustolta.


Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu www.sinuiksi.fi vastaa seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä koskeviin kysymyksiin. Voit soittaa päivystysaikoina tai lähettää kysymyksesi anonyymisti verkon kautta vastattavaksi.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Serbia: Belgradin pride sujui pelättyä rauhallisemmissa merkeissä

Sami Mollgren • 28.09.2014 22:41 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT
Noin tuhat marssijaa osallistui Serbian pääkaupungissa Belgradissa sunnuntaina 28. syyskuuta järjestettyyn pride-kulkueeseen. Poliisivoimien runsaan läsnäolon ansiosta tapahtuma kyettiin järjestämään pelättyä rauhallisemmissa merkeissä.

Noin kahden kilometrin mittainen marssi alkoi hallituspalatsilta ja eteni kaupungintalolle.

Kulkueen turvallisuudesta oli huolehtimassa noin 7 000 poliisia pridea ja homoseksuaalisuutta vastustavien ääriryhmien hyökkäysten varalta. Yhtään vakavampaa välikohtausta ei sattunut, mutta puolensataa pride-kulkuetta vastustanutta protestoijaa pidätettiin pride-kulkueen aikana. Esimerkiksi Serbian ortodoksikirkko on vastustanut pride-tapahtumaa, ja rinnastanut homoseksuaalisuuden pedofiliaan.

Belgradin pormestari Sinisa Mali kertoi Radio Free Europen mukaan toimittajille, että "Belgrad on avoin kaupunki, joka tarkoittaa, että se on avoin kaikille ja kaikki ovat kaupungissa yhdenvertaisia". Tapahtumaa oli seuraamassa lukuisia toimittajia ja ulkomaisia diplomaatteja.


Radio Free Europe: satoja ihmisiä marssi pride-paraatissa Belgradissa

Sunnuntaina kaupungissa järjestetty prie-tapahtuma oli ensimmäinen sitten vuoden 2010, jolloin ääriainekset hyökkäsivät vuonna 2010 pride-kulkueen ja sitä turvanneiden poliisien kimppuun. Sen jälkeisinä vuosina pride-tapahtumat on peruttu turvallisuussyihin vedoten.

Tänäkin vuonna vielä lauantai-iltana turvallisuusviranomaiset keskustelivat siitä, onko pride turvallista sallia.

Euroopan unioni katsoo marssin heijastavan Serbian sitoutumista kansalaisten perusoikeuksiin. EU on vaatinut Serbiaa hyväksymään pride-marssin järjestäminen ja huolehtimaan sen turvallisuudesta.


» Jutun oma sivu
Britannia: Suhtautuminen homoseksuaalisuuteen liberalisoitunut

Sami Mollgren • 28.09.2014 12:18 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Samaa sukupuolta olevien avioliittojen hyväksyntä on briteissä kasvanut kuuden vuoden aikana kahdeksalla prosenttiyksiköllä. Asia käy ilmi The Guardianin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin ihmisten seksuaalisuuteen ja suhde-elämään liittyviä asioita.


Kun vuonna 2008 briteistä samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta kannatti 55 prosenttia vastaajista, niin vuonna 2014 tehdyn vastaavan kyselyn mukaan kannatus on 63 prosenttia. Adoption salliminen samaa sukupuolta oleville pareille on noussut samassa ajassa 44 prosentista 61 prosenttiin.

Yleisesti homoseksuaalisuuteen liittyvien asioiden hyväksyntä on kasvanut kautta linjan. Nuoret ikäryhmät kannattavat tasa-arvoista avioliittoa ja homoparien adoptio-oikeutta vanhempia ikäryhmiä enemmän, samoin kuin naiset miehiä selkeämmin.

The Guardianin mukaan vastanneiden homoseksuaaleiksi ilmoittautuneiden näkemykset eivät eroa perustavanlaatuisesti kaikista vastaajista. Esimerkiksi 37 prosenttia homoseksuaalisista vastaajista ei katso olevan oikein, että samaa sukupuolta olevat parit saavat adoptoida lapsen.

Tutkimuksen mukaan 74 prosentin mielestä samaa sukupuolta olevien seksikontakteissa pitää olla sama suojaikäraja kuin heteroseksuaalisissa kontakteissa. Vuonna 2008 tehdyssä selvityksessä yhtenäisiä suojaikärajoja kannatti 60 prosenttia vastaajista.

Ylivoimaisesti suurin osa hyväksyy homoseksuaaliset suhteet, mutta vastaajista kuitenkin 16 prosenttia haluaisi määritellä homoseksuaaliset suhteet laittomiksi. Homoseksuaalisuuteen torjuvimmin suhtautuvat asuvat Lontoossa ja maan kaakkoisosassa. Miehet suhtautuvat homoseksuaalisuuteen hieman torjuvammin kuin naiset. Vuonna 2008 homoseksuaalisuutta ei hyväksynyt 24 prosenttia vastanneista.


Toisin kuin asenneilmapiirin kohdalla, on ihmisten käsityksissä henkilökohtaisesta seksielämästään havaittavissa vähemmän myönteisiä sävyjä. Tutkimuksen tekijöiden mukaan isossa kuvassa näkyy se, että brittien seksielämä on lamaantunut edelliseen tutkimukseen verrattuna: seksiä harrastetaan vähemmän, seksielämäänsä tyytyväisten määrä on pienentynyt ja etenkin miesten seksuaalinen itsetunto on heikentynyt.

Tutkimuksessa kävi ilmi myös esimerkiksi se, että sukupuolitaudeista ei enää huolestuta aikaisempaan tapaan: Vuonna 2002 yli puolet briteistä oli huolissaan sukupuolitaudin riskistä, vuonna 2008 vielä 35 prosenttia, mutta uusimmassa kyselyssä luku oli pudonnut 28 prosenttiin vastanneista. Kyselyn tekijät arvelevat suurimmaksi syyksi ajan kulumisen 1980-luvun aids-kohusta.


Tutkimuksen toteutti Opinium Research haastattelemalla verkossa 1 052 Yhdistyneessä kuningaskunnassa elävää aikuista ajalla 8. - 14. heinäkuuta 2014, siten että vastaajille taattiin täysi anonymiteetti. Haastattelijat olivat eri puolilta maata ja tulos on painotettu vastaamaan maassa asuvan väestön profiilia.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Serbia: Pääkaupunki Belgradissa sunnuntaina pride-marssi

Sami Mollgren • 28.09.2014 09:43 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Belgradissa järjestetään pride-marssi sunnuntaina 28.9.
Serbian pääkaupungissa Belgradissa järjestään sunnuntaina 28.9. pride-marssi. Priden vastustajat ovat uhanneet protestoida.

Turvallisuudesta vastaavat viranomaiset keskustelivat vielä myöhään lauantai-iltana siitä, voidaanko Belgradin pride-marssi sallia vai ei. Priden järjestäjät odottivat päätöstä keskiyön määräaikaan (yhteen Suomen aikaa) asti.

Serbian sisäministeri Nebojsa Stefanovic sanoi, että erilaisista näkemyksistä huolimatta turvallisuudesta vastaavat viranomaiset eivät ole kieltäneet sunnuntaista pride-paraatia. Hän sanoo, että marssi on yhä mahdollista kieltää, jos uhat turvallisuudelle käyvät liian suuriksi.

Pääministeri Aleksandar Vucic on puoletaan varoittanut, että välikohtauksia aiheuttavia rangaistaan hyvin ankarasti. Pääministeri ilmaisi kantansa sen jälkeen, kun ääriryhmät olivat uhanneet protestoida pride-marssia vastaan. Belgradin kaduilla on ollut lauantaista lähtien pride-marssia vastaan protestoivia, osittain järjestäytyneitä ryhmiä. Lauantaina priden vastustajat järjestivät oman marssinsa. Pride-marssin vastustajat on ovat viestineet aikovansa olla kaduilla siihen asti, kunnes pride-marssi kielletään.

Myös Serbian ortodoksikirkko on ilmaissut jyrkin sanankääntein vastustavansa pride-marssia ja pitävät sitä häpeällisenä ja moraalittomana. Kirkko on rinnastanut homoseksuaalisuuden pedofiliaan ja insestiin.

Ortodoksikirkon johtaja, Patriarkka Irinej on sanonut Europe Online Magazinen mukaan, että "järjetön paraati -- pakottaa viranomaiset aktivoimaan lähes koko turvallisuuskoneiston suojelemaan tätä merkityksetöntä ryhmää". Hän ilmaisi myös, ettei hallituksen pitäisi tuhlata rahaa homoseksuaalien turvaamiseen, koska se joutuu käyttämään valtavasti rahaa aiemmin tänä vuonna tapahtuneiden tuhoisten tulvien kustannuksiin.
Edellisen kerran Belgradissa järjestetiin pride-tapahtuma vuonna 2010. Tuolloin ääriainekset - äärinationalistit ja jalkapallohuligaanit - hyökkäsivät kulkueväen ja sitä suojanneiden poliisien kimppuun. Nyt marssin suojaksi on hankittu 7 000 poliisia. Käytössä on myös helikoptereista, ja keskikaupunki on eristetty katusuluin. Belgradissa on pohdittu sitä, miten poliisi kykenee huolehtimaan marssin turvallisuudesta, ja samalla yleisestä järjestyksestä kaupungissa.
» Jutun oma sivu
KimmoLiisa, aiheena transsukupuolisuus

KimmoLiisaMika • 27.09.2014 19:07 KIMMOLIISA
KimmoLiisa - Helsinki Gay Radio palaa ääneen. Haastattelussa transsukupuolinen Mio Kivelä.

KimmoLiisa haastattelee Mio Kivelää, osa I.
KimmoLiisa haastattelee Mio Kivelää, osa II.
KimmoLiisa haastattelee Mio Kivelää, osa III.
KimmoLiisa haastattelee Mio Kivelää, osa IV.

» Jutun oma sivu
Lappeenrantalaiset toimittajat kokeilivat kävelyä homoparina kaupungilla

Sami Mollgren • 27.09.2014 18:59 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Käsi kädessä kulkevaa miesparia ei kaikkialla ohiteta tuijottamatta. (kuvituskuva)
Lappeenrannan Uutiset -lehden toimittajat Janne Koivisto ja Joonas Tapaninen testasivat kanssaihmisten suhtautumista miespariin kävelemällä keskiviikkona Lappeenrannan keskustassa käsi kädessä.

Toimittajien mukaan suurin osa ohitti heidät tahdikkaasti, mutta katseet myös kääntyivät ja nauruakin kohdattiin.

Toimittajien tekemän "ihmiskokeen" taustalla oli Lappeenrannan Uutisten edellisenä viikonloppuna julkaisema juttu, jossa venäläisturistit tyrmäsivät heille näytetyt tuoreet Suomen Postin julkaisemat Tom of Finland -potimerkit. Yksi kommentoija piti merkkejä propagandana. Erityisesti esiin nousivat nuoren viipurilaismiehen Maksimin kommentit: hän kertoi pitävänsä homoutta täysin luonnottomana, vihaavansa homoja ja haluavansa lyödä kohtaamaansa homoa päin naamaa.

Erityisesti venäläisturistit katsovat miesparia pitkään, joskin myös paikalliset.

Lappeenrannan Uutisten toimittajien haastattelema rikoskomisario Timo Valle rauhoittelee, kun toimittajat pohtivat, että voisiko joku käydä miespariin käsiksi. Rikoskomisario sanoo, ettei ole kuullut Lappeenrannassa tapahtuneen rikoksia, joissa motiivina olisi ollut uhrin seksuaalinen suuntautuminen. Rikoskomisario kuitenkin pohtii, miten kävisi, jos keskiyön jälkeen miespari menisi ravintolaan.

Toimittajat pohtivat sitä, miten ison kynnyksen homot joutuvat ylittämään, ja ettei kenenkään pitäisi pelätä kädestä pitämistä.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Arkkipiispa harmittelee homokysymyksen nousua jakolinjaksi

jnsto • 27.09.2014 12:17 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Yleisradion haastattelema evl-kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen ei antanut kannanottoa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Arkkipiispa tunnusti eri mielipiteiden olemassaolon, mutta nosti esille kirkon jumalanpalveluselämän "selkeän" vastustavan kannan. Hän pahoitteli avioliittokysymyksen nousua jakolinjaksi kirkossa. - On ollut huolestuttavaa, että sillä perusteella on jaettu ihmisiä vuohiin ja lampaisiin tai edistyksellisiin ja vanhoillisiin, katsoi arkkipiispa.

Arkkipiispa totesi avioliittokysymyksen olevan eduskunnan päätettävissä. Hän sanoi oman kiinnostuksensa asiaan kohdistuvan vaikutuksiin kirkossa. Arkkipiispa totesi kirkkonsa elävän "jumalanpalveluselämässä selkeästi sellaisten vakaumusten perusteella, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto". Mäkinen totesi edelleen, että kukaan ei ole tehnyt muutosesityksiäkään.

Mäkinen kuitenkin sanoo, että tilanne "terveellisellä ja hyvällä tavalla ravistelee kirkkoa arvioimaan avioliittokäsitystä".

Arkkipiispa huomautti, että myös kirkon piirissä on hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, mikä on yhteiskunnan avioliittokanta.

Kesällä 2014 esittämäänsä anteeksipyyntöä homoseksuaaleille arkkipiispa piti edelleen anteeksipyyntönä ja sanoi sen olleen hänen anteeksipyyntönsä. Sen hän oli tehnyt "tietoisesti tämän viran edustajana".
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Indonesian Aceh: homoseksistä julkinen ruoskinta

Sami Mollgren • 27.09.2014 11:49 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Indonesian Acehin maakunnan perjantaina hyväksytyn lain mukaan samaa sukupuolta olevien välisestä sukupuoliyhteydestä voi saada rangaistukseksi sata ruoskaniskua ohuella rottinkipiiskalla. Vaihtoehtoisesti rangaistus on sata kuukautta vankilassa tai kultakilon arvoinen sakko.

Ihmisoikeusaktivistit ovat vaatineet lain välitöntä kumoamista. Amnesty on huolissaan siitä, että uudella lainsäädännöllä pahennetaan Acehissa jo nyt vallallaolevaa homofobian, pelon ja häirinnän ilmapiiriä. Lakia kuvataan valtavaksi iskuksi yhdenvertaisuudelle Indonesiassa ja valtavaksi askeleeksi taaksepäin.

Laissa erityisesti kielletään miesten välinen anaaliseksi ja naisten välinen stimuloiva ruumiinosien hankaaminen. Uusi laki koskee myös muita kuin muslimeja sekä ulkomaalaisia.

Indonesian sisäministeriön pitää vielä vahvistaa laki ennen sen voimaanastumista, ja se voi halutessaan estää lain voimaantulon. Laille on kuitenkin sisäministeriössäkin näytetty vihreää valoa. Muslimienemmistöisen Indonesian muissa osissa samaa sukupuolta olevien väliset seksuaaliset kontaktit eivät ole kiellettyjä.

Acehin maakunta sai laajan itsehallinnon vuonna 2001. Itsehallinnon antamisella haluttiin rauhoittaa maakunnan separatistiliikettä. Itsehallinnon myötä konservatiivisessa Acehissa on yhä enemmän otettu käyttöön sharia-lakia. Acehin edustajan mukaan lain myötä sharia tulee maakunnassa entistä kattavammaksi.

Julkinen ruoskinta on voitu tuomita maakunnassa aiemmin esimerkiksi uhkapeleistä, alkoholin juomisesta ja avioliiton ulkopuolisista vastakkaisten sukupuolten välisistä hellyydenosoituksista.

Julkisen ruoskintarangaistuksen päämääränä on paremminkin nöyryyttää kuin aiheuttaa fyysistä kipua.
» Jutun oma sivu
Turku Pride 2014 -kuvagalleria

Sami Mollgren • 27.09.2014 10:59 PRIDE • KOTIMAA
Maanantaina 15.9. käynnistynyt Turku Pride 2014 -viikko huipentui lauantaina 20. syyskuuta järjestettyyn kulkueeseen ja puistotapahtumaan.

Pride-kulkueen reitti kävi Puolalanmäeltä, taidemuseon edestä, Aurakadun päästä kauppatorin, ja tuomiokirkon vierestä Kupittaanpuistoon. Poliisin arvion mukaan kulkueeseen osallistui 3 500 ihmistä.

Kulkueen jälkeen Kupittaanpuistossa järjestettiin puistotapahtuma, jossa vuorottelivat musiikkiesitykset ja asiapuhe. Yleisö oli koko tapahtuman ajan suurimmaksi osaksi asettautunut piknik-henkisesti hiekkakenttää ympäröivälle nurmelle, jonne toki lavan tapahtumat kuuluivat ja näkyivät.KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Serbia sallimassa pride-kulkueen

Sami Mollgren • 27.09.2014 08:30 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE
Serbia on sallimassa pride-kulkueen järjestämisen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010, jolloin ääriainekset hyökkäsivät kulkueväen ja sitä suojanneiden poliisien kimppuun.

Pride-marssi on määrä järjestää pääkaupunki Belgradissa sunnuntaina. Viraomaiset ovat kuitenkin pidättäneet mahdollisuuden kieltää marssi turvallisuustilanteen niin vaatiessa. Marssijoiden suojaksi on tulossa tuhansia poliiseja.

Serbia sallii marssin länsimaiden painostuksen vuoksi. Euroopan unioni on vaatinut Serbiaa hyväksymään pride-marssin järjestäminen ja huolehtimaan sen turvallisuudesta. EU katsoo marssin heijastavan Serbian sitoutumista kansalaisten perusoikeuksiin.

Serbiassa erityisesti ortodoksikirkko on vastustanut pride-kulkueita ja samalla rinnastanut homoseksuaalisuuden pedofiliaan ja insestiin. Kirkko on myös osaltaan toiminut aiemmin pride-kulkueen kimppuun hyökänneiden äärinationalistien ja jalkapallohuligaanien innoittajana.
Vuonna 2009 kulkue kiellettiin edellisenä päivänä turvallisuussyihin vedoten. Turvallisuusuhat toteutuivat vuonna 2010. Tuolloin loukkaantui noin 100 ihmistä prida vastustavien ääriryhmien toimien seurauksena. Vuosien 2011 ja 2012 paraatit kiellettiin jälleen turvallisuussyihin vedoten. Vuonna 2013 kulkueen odotettiin toteutuvan, mutta turvallisuusviranomaisten kokouksessa se päätettiin kieltää kulkuetta edeltävänä iltana väkivallan uhkan vuoksi. Ääriainekset olivat uhkailleet väkivallalla ja pelko aiempien väkivaltaisten tapahtumien toistumisesta on suuri.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tony Blair sai tunnustusta Gay Times -lehdeltä

Sami Mollgren • 26.09.2014 08:15 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
30-vuotista taivaltaan juhlistava Gay Times -lehti on nimennyt Britannian entisen pääministerin Tony Blairin yhdeksi noiden vuosikymmenten homoikoneista. Blair on samassa joukossa kuin Boy George, Sir Ian McKellen ja Barbra Streisand. Blairin kuva on lehden sähköisen version kansikuvana.

Vuosina 1997-2007 pääministerinä toimineen Blairin kaudella yhtenäistettiin suojaikärajat, poistettiin "Section 28" -kehoituskielto, tunnustettiin transihmiset laissa, laillistettiin samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet, homofobia määriteltiin viharikokseksi ja kiellettiin antamasta työntekijälle potkuja homoseksuaalisuuden vuoksi.

Blair kertoo olevansa otettu tunnustuksesta. Hän sanoi olevansa ylpeä homojen etujen ajamisesta, ja pitävänä sitä merkittävänä osana poliittista perintöään. Erityisesti hän nostaa esille Section 28:n.

- Se loi erittäin vastenmielistä ilmapiiriä yhteiskuntaan - kun vartuin politiikkaan, paheksuin sitä tekopyhyyttä, jossa ihmiset joutuivat salaamaan identiteettinsä. Näin ihmisten tuskan, kun he eivät voineet olla omia itsejään, sanoo Blair.

- Riippumatta poliittisesta näkemyksestä on vaikea sivuuttaa Tony Blairin ja hallituksensa ansioita hlbti-yhteisön suhteen. Hän varmasti auttoi tasoittamaan tietä, ja olen siitä kiitollinen, sanoo toimittaja Darren Scott.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Me Naiset: Jari Sillanpää toi miesten välisen rakkauden uudelle levylleen

Sami Mollgren • 25.09.2014 20:58 • 4 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Jari Sillanpää kertoo, että hänen perjantaina 26.9. julkaistava uusi - järjestyksessään kolmastoista - albuminsa Rakkaudella merkitty mies sisältää niin rohkeita sanoituksia, että ne arveluttivat leyv-yhtiötä. 49-vuotiasta iskelmätähteä on haastatellut Me Naiset -lehti.

Lehti arvioi, että uusi albumi voi hämmentää monia iskelmätähden faneja. Esimerkiksi Me Naiset nostaa Mariskan sanoittaman Tanssii kuin John Travolta -singlen, jossa lehden mukaan on rohkea, homoerottinen lataus.


Jari Sillanpää - Tanssii kuin John Travolta

Sillanpää kertoo kyllästyneensä kiltin naapurinpojan imagoon, ja laulaneensa tähän asti muiden ihmisten rakkaudesta.

- Eihän meidän Jari nyt mitään seksiä harrasta. No kyllä kuule harrastan!, sanoo Sillanpää lehdelle.

Toiseksi esimerkiksi otetaan Johanna Vuoksenmaan sanoittama Rakkaudella merkitty mies, jossa lauletaan miehestä, joka on "raadeltu, riisuttu, suudeltu, huumattu, köytetty, raavittu, hellitty, kaadettu". Levy-yhtiössä oli haluttu pehmentää tekstiä, mutta Sillanpää piti lehden mukaan päänsä.

Sillanpää kertoo haluavansa ottaa levyllään myös kantaa vähemmistöjen asemaan. Sillanpää Me Naiset -lehden haastattelussa, että varsinkin pienemmillä paikkakunnilla moni homo kokee yhä tukevansa syrjityksi.

Perjantaina julkaistavan levyn ensimmäinen singlelohkaisu on Malagaan.

Sillanpää käynnistää samalla - perjantaina 26.9. - syyskiertueensa Kokkolasta. Kiertue käsittää 18 esiintymistä, ja se päättyy 26. lokakuuta Helsinkiin.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tehtiinkö Venäjän perustuslakituomioistuimessa "historiallinen päätös" homopropagandalaista?

vaeltaja2006 • 25.09.2014 15:33 • 16 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Lähes kaikki homojen mielenosoitukset on lyöty hajalle. Tässä vuonna 2012 otetussa kuvassa oikealla Nikolai Aleksejev, joka teki valituksen perustuslakituomioistuimeen.
Venäjän federaation perustuslakituomioistuin on julkaissut torstaina päätöksen, jonka mukaan maanlaajuinen homopropagandalaki on perustuslain mukainen. Aktivistit olivat tehneet homopropagandalaista useita valituksia. Hlbti-aktivistien mukaan oikeus kuitenkin rajoitti lain vaikutusaluetta. Enää ei voida hajottaa homojen ja lesbojen rauhanomaisia protesteja.

Tuomioistuin on Pietarissa. Tuomarit toteavat, että lainlaatijalla on oikeus tehdä lakeja, jotka ovat tukemassa perustuslain määrittelemää perheiden ja lasten suojelemista. On ollut oikein hajottaa hlbti-mielenilmauksia, kun siinä yhteydessä ei ole yritetty kieltää tai rajoittaa ihmisten epätavanomaisia seksuaalisia suhteita tai ei ole tunkeuduttu yksityiselämän piiriin. Mutta päätöksessä sanotaan, että laki ei ole tarkoitettu seksuaalivähemmistöjä koskevan keskustelun tukahduttamiseen. Vähemmistöjen edustajat saavat ilmaista näkemyksensä laillisista oikeuksistaan. Se koskee myös mielenilmauksia ja julkisia tilaisuuksia. Mutta sellaisten tilaisuuksien järjestäminen pysyy kiellettynä, joissa aktiivisesti mainostetaan alaikäisille normaalista poikkeavia seksuaalisuuntauksia.

Venäläisen aktivistin mukaan jatkossa ei enää voida suoralta kädeltä kieltää hlbti-mielenilmauksia, jos niissä ei mainosteta homosekusaalisuutta, vaan on kysymys taistelusta oikeuksien puolesta. Informaatio ei ole homopropagandaa. Näin päätöstekstiä venäläisen nettisivun mukaan:

“The contested provisions [of the Russian legislation] are not intended to ban homosexuality as is, and cannot be viewed as allowing to curb the rights of citizens based on their sexual orientation. They also do not imply a ban on any information concerning unorthodox sexual relations,"

rapsinews.com

(Rapsi on Venäjän korkeimpien oikeusasteiden ja RIANovostin yhteinen tietopalvelu)

Mielenosoituskielloista on valitettu myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, ja ensimmäiset päätökset ovat odotettavissa jo ennen vuoden loppua. Ensimmäinen päätös pride-kielloista tuli jo joitakin vuosia sitten, mutta viranomaiset eivät ole päätöksestä välittäneet,sillä he ovat pitäneet päätöstä yksityistapauksena.

Homopropagandalaki tuli voimaan Pietarissa maaliskuussa 2012. Viime vuonna kesällä laki laajeni koko maan alueelle.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USA asettui puolustamaan kansalaisjärjestöjä

vaeltaja2006 • 25.09.2014 06:12 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Kansainvälinen kohu Unkarin kansalaisjärjestöjen ahdistelusta on laajentunut viikko viikolta. Saksalaisella alueella lehdet, radio ja tv käsittelevät tilannetta lähes päivittäin. Eilen myös Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla asia oli esillä. Toissa iltana presidentti Obama lupasi erilaista tukea ahdistelluille kansalaisjärjestöille ympäri maailman. Tällä tavoin USA asettui Norjan rinnalle tukemaan unkarilaisia kansalaisjärjestöjä.

Obama puhui "Clinton Global Initiative" -säätiön hyväntekeväisyysillassa. Obama haluaa, että USA tukee kansalaisjärjestöjä (NGO's non-goverment organizations) eri puolilla maailmaa. Ne maat, joissa yritetään tukahduttaa ihmisoikeuksia ja kokoontumisoikeuksia, ovat epävakaampia ja niissä syntyy ääriliikkeitä. Obama mainitsi nimeltä mm. Venezuelan, Venäjän, Kiinan, Unkarin, Azerbaidžanin ja Egyptin.

USA haluaa kansainvälisesti vahvistaa kansalaisjärjestöjen asemaa. Toissa päivänä hän lähetti liittovaltion viranomaisille muistion, jossa hän kertoi sellaisista toimista, joilla kansalaisjärjestöjen asemaa uhan alla olevissa maissa vahvistetaan. USA luo "innovaatiokeskuksia", joista uhanalaiset kansalaisjärjestöt saavat tukea verkostoitumiseen, teknologian käyttöön ja projektiensa toteuttamiseen. USA jakaa myös kiireellistä apua uhanalaisille kansalaisjärjestöille.

(Youtube-video: kansalaisjärjestöjä koskeva osuus alkaa videon kohdassa: 6 min alusta, Obama aloittaa muistuttamalla, että kansalaisten merkitys on suuri, esim. Amerikassa kansalaiset taistelivat kansalaisoikeuksien puolesta, hän esittää esimerkkejä eri puolilta maailmaa, mm. Kuubasta, Pietarista, Senegalista jne. Kohdassa 12:00 hän alkaa kertoa, miten kansalaisten oikeuksia rajoitetaan eri puolilla maailmaa, 14:30 USAn hallituksen tehtävänä on suojella kansalaisyhteiskuntia eri menetelmin)Uhanalaisia kansalaisjärjestöjä on Latinalaisessa Amerikassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Lähi-Idässä ja Aasiassa. Erityistapaus on Unkari, koska se on keskellä Eurooppaa ja kuuluu EU:hun.

Unkarin hallituspiireissä Obaman puheet otettiin happamasti vastaan. Vanha väite on: hän ei tunne Unkarin nykyoloja. Tulisi itse katsomaan. Uunituore Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó ilmoitti lyhytsanaisestsi, että Unkarin kansa rakastaa vapautta eikä kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoiteta.

EU on ollut melko hiljaa. EU:n poliittisista ryhmistä ALDE järjesti viime viikolla kahden tunnin keskustelun Unkarin kansalaisjärjestöjen (NGO's) tilanteesta. Koko keskustelu on Youtubessa.

www.youtube.comBudapestissa ahdistelu jatkuu. Eilen norjalaisia avustusrahoja jakavilta unkarilaissäätiöiltä poistettiin alv-veronumerot, joten niiltä loppui oikeus rahojen käsittelyyn. Unkarin verohallinto perusteli operaatiotaan sillä, että unkarilaissäätiöt kieltäytyivät valtion tarkastusviraston tutkintatoimista.

Unkarin kansalaisjärjestöjen ahdistelu alkoi jo viime talvena. Unkarin johtavassa Fidesz-puolueessa ja fideszläisten miehittämässä maan hallituksessa alettiin syyttää Norjaa puuttumisesta Unkarin sisäisiin asioihin, kun se jakaa tukirahaa Unkarin kansalaisjärjestöille. Tukirahat menevät ensin kahdelle unkarilaiselle säätiölle ja ne jakavat rahaa eteenpäin kansalaisjärjestöjen erilaisiin projekteihin. Unkarin hallituspiireissä julkaistiin keväällä tuen saajista 13 kansalaisjärjestön musta lista. Mukana olivat mm. Transparency, tutkivan journalismin järjestö ja homo- ja lesbojärjestöt. Budapestin Pride -järjestö saa norjalaista tukea. Unkarin hallitus vaatii, että sen on saatava päättää, mitä kansalaisjärjestöjä tuetaan. Ulkomailta apua saavien järjestöjen aktiivit leimattiin vieraiden maiden etujen ajajiksi, toisin sanoen "ulkomaisiksi agenteiksi".


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Britannia: Heteroavioliitot laittoman maahantulon työkaluina kauan - nyt myös homoavioliitot

Sami Mollgren • 24.09.2014 08:18 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Britanniassa ns. lumeavioliitot ovat pitkään olleet keinoja järjestää laittomia siirtolaisia maahan. BBC on paljastanut ryhmän, joka järjestää tällaisia maahantuloja.

BBC:n esiin nostamasta asiasta kirjoittaa Suomessa Helsingin Sanomat.

BBC:n Inside Out London -ohjelmassa esitettiin, miten laittomaksi siirtolaiseksi tekeytynyt toimittaja sai ryhmältä tarjouksen siitä, että 10 000 punnalla (noin 13 000 eurolla) järjestyy samaa sukupuolta oleva aviopuoliso.

Toimittajalle esitellyt kaksi romanialaista naista kertoivat olevansa heteroita, mutta voisivat näytellä homoa rahaa vastaan. Toinen naisista kertoo, että yhdessä asumisesta pitää ilmoittaa, vaikka todellisuudessa osapuolet eivät asu yhdessä. Hän sanoo, että tarvittaessa romanttinen yhteiskuvakin järjestyy todistamaan suhteen aitoudesta.

Brentin kaupunkipiirin avioliittojen rekisteröintiä hoitavan viraston johtaja Mark Rimmer arvioi, että monissa Lontoon kaupunginosissa yli viidennes kaikista avioliitoista voi olla lumeavioliittoja, joilla pyritään huijaamaan maahanmuuttoviranomaisia. Hän arvioi, että naisparien tai miesparien kohdalla suhteen todellisen laidan selvittäminen on hankalampaa. Hänen mukaansa viranomaiset eivät toistaiseksi ole puuttuneet samaa sukupuolta olevien välisiin lumeavioliittoihin.

BBC:n mukaan lumeavioliittoja toteuttava järjestävä ryhmä sanoo samaa sukupuolta olevien häiden järjestämisen olevan helppoa, ja ettei viranomaisten kanssa ole ollut ongelmia. Esillä olleen ryhmän johtajiin kuuluva Ricardo kertoo, että homoksi itsensä toteaminen riittää, eikä muita kysymyksiä tule.

Maahanmuutto- ja turvallisuusministeri James Brokenshire kertoo olevansa järkyttynyt BBC:n paljastuksista. Hän on käynnistänyt tutkimuksen lumehomoavioliitoista. Väestörekisterin pitäjät ovat myös saamassa lisää valtuuksia tunnistaa lumeavioliittoja.

***

Helsingin Sanomien BBC:n esiinnostamaa asiaa käsittelevässä jutussa lukijakommenteissa hämmästellään Helsingin Sanomien otsikkoa "Homoavioliittoja käytetään laittomuuksiin Britanniassa", vaikka asia koskee yhtäläisesti heteroavioliittoja. Hämmennystä herättää sekin, että lumeheteroavioliittoja on tiedetty olevan jo aiemmin, mutta vasta samaa sukupuolta olevien välisten lumeavioliittojen kohdalla asiasta kohistaan.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Joka yö eri miehen kanssa vuoden ajan - kondomit Suomesta

Sami Mollgren • 23.09.2014 11:56 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
Venäläissyntyinen, nykyään Berliinissä asuva 26-vuotias performanssitaiteilija Mischa Badasyan aikoo hankkia yöseurakseen joka yöksi eri miehen, syyskuun alussa alkaneen Save the Date -taidenprojektin nimissä. Kondomisponsorina on suomalaisyritys.

Kuvaajan on määrä seurata Badasyania koko vuoden ajan, ja tästä vuodesta on määrä syntyä dokumenttielokuva.

Mies kertoo, että hän on seuraa löytääkseen käyttänyt homojen deittiohjelmia, kruisaillut puistoissa ja tavannut miehiä klubeilla - mutta omien sanojensa mukaan hänellä ei ole koskaan ollut rakkaussuhdetta.

Badasyan kertoo Salon-julkaisussa projektin taustoja. Suurimpana innoittajana on halu tehdä performanssitaidetta. Hän kertoo aiemmin työskennelleen poliittisten ja sosiaalisten kysymysten parissa. Nyt hän päätti tuoda huomion omaan yksityiselämäänsä. Hän kertoo kyseessä olevan yksinäisyyden ja rakkaussuhteiden, koska hän ei ole ollut eläessään rakkaussuhteessa. Hän kertoo aikovansa jakaa rakkauttaan tapaamiensa ihmisten kanssa.

Venäjällä asuessaan hän oli kaapissa, eikä ollut kosketuksissa muihin homoihin. Berliiniin muutettuaan hän taas nautti vapaudesta ja seikkailuista.

Badasyanin taideprojekti on ollut jo runsaasti esillä mediassa. Hän kertoo saaneensa jo runsaasti yhteydenottoja osallistumishaluisilta miehiltä eri puolilta maailmaa, esimerkiksi Brasiliasta, Lontoosta, Sri Lankasta ja Tunisiasta. Lisäksi hän aikoo etsiä seuraa puistoista, kaduilta, baareista, klubeilta tai ihan mistä vaan. Sängyn jakamisen lisäksi kyse on hänen mukaansa myös deittailusta.

Badasyan on sanonut, ettei projektissa ole erityisesti kyse homojen oikeuksien ajamisesta, vaan kyseessä on taideprojekti, jonka pohjalla on hänen oma yksinäisyytensä.

- Tässä on kyse minusta. En tee tätä koko maailmalle. Tämä kertoo minusta ja yksinäisyydestäni, sanoo Badasyan Salon-julkaisulle.

Badasyan on myös kertonut, että mahdollinsen ihastuminen johonkin seuralaiseen saattaisi olla jonkinlainen uhka projektille.

Varmuusvälineet Suomesta

Facebook-sivullaan Badasyan kertoo Save the Date -projektin olevan myös kampanja turvaseksin puolesta. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen mukaan Badasyan on kertonut Facebook-sivullaan, että kondomit toimitti mikkeliläisyritys Safe Play Finland Oy. Suomalaisia GSpot-merkkisiä kondomeja toimitetaan Berliiniin kaikkiaan tuhat. Nyt-liitteen haastattelema toimitusjohtaja Jani Sarpi kertoo ottaneensa Badasyaniin yhteyttä Facebookin kautta ja kysyneensä, onko hänellä vielä kondomisponsoria. Keskustelun jälkeen miehet sopivat yhteistyöstä.
» Jutun oma sivu
Egypti: homohäät-videolla esiintyneet miehet oikeuteen irstailusta

Sami Mollgren • 23.09.2014 08:56 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kahdeksan miestä joutuu tiistaina Egyptissä oikeuden eteen esiinnyttyään "homohäät"-videolla. Miehiä syytetään yllyttämisestä irstauteen ja yleisen moraalin loukkaamisesta.

Videon aiheena ovat "homohäät", ja siinä nähdään kahden tummiin pukuihin sonnustautuneen miehen suutelevan, vaihtavan sormuksia ja leikkaavan kakkua Niilillä risteilevällä laivalla. Kaikkiaan videolla nähdyistä yhdeksästä miehestä on pidätetty syyskuun alussa kahdeksan.

Huhtikuussa verkkoon laitettu video lähti leviämään verkossa vasta hiljattain, ja se on herättänyt vaatimuksia videolla esiintyneiden henkilöllisyyden paljastamisesta ja näiden surmaamisesta.


Youtubessa oleva video leviää sosiaalisessa mediassa.

Homoseksuaalisuutta tai homoseksuaalisia suhteita ei ole sinänsä kielletty Egyptin lainsäädännössä, mutta maan lainsäädäntö mahdollistaa rangaistukset monien muiden moraalisäännösten perusteella.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on vaatinut Egyptiä vapauttamaan miehet.

HRW tuomitsee myös lääketieteelliset testit, joita osalle miehistä on tehty. Egyptissä viranomaiset ovat pyrkineet tunnistamaan homoseksuaalisia miehiä nöyryyttävillä erityisillä "oikeuslääketieteellisillä peräaukon tutkimuksilla". Tutkimuksilla ei ole kuitenkaan yleisesti hyväksyttyä tieteellistä pohjaa.

Tämän tapauksen yhteydessä testattujen osalta kerrotaan, että tulos olisi ollut kielteinen.

- Tutkimusten perusteella seitsemällä epäillystä ei ole koskaan ollut seksiä toisen miehen kanssa, sanoi oikeuslääketieteen viranomaisen edustaja Hisham Abdel-Hamid.

Vastaavanlainen tapaus johti huhtikuussa neljän miehen vankilatuomioon Egyptissä. Vuonna 2001 puolestaan pidätettiin 52 miestä ratsiassa homoyökerhoon, ja 23 sai vankilatuomion.
» Jutun oma sivu
Tšad: homosuhteet tulossa rangaistaviksi

Sami Mollgren • 23.09.2014 07:40 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Tšadista on tulossa 37. samaa sukupuolta olevien väliset suhteet kieltävä Afrikkalainen valtio. Asiasta kertoo The Guardian. Mikäli laki hyväksytään, homoseksuaalisesta suhteesta voidaan tuomita 20 vuotta vankeutta ja sakkoja.

Hallituksen mukaan uusi lainsäädäntö suojelee perhettä ja on sopusoinnussa sikäläisen yhteiskunnan kanssa. Hallituksen ministerit ovat äänestäneet laista. Laki on menossa kansanedustajien käsiteltäväksi, ja presidentin pitää lopuksi vahvistaa päätös.

Maan nykyinen rikoslaki on yli puolen vuosisadan ikäinen, eikä siinä ole suoranaisesti mainittu homoseksuaalisuutta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä: ne katsovat, että ratkaisu on jälleen yksi taka-askel homoseksuaalien oikeuksista käytävässä kamppailussa Afrikassa. Amerikkalaislähtöinen Robert F Kennedy Centre for Justice and Human Rights vaatii Tšadin presidenttiä luopumaan valmisteilla olevasta laista. IRFK Centerin johtaja sanoo, että tällainen lakipykälä olisi työkalu syrjinnälle, ei oikeudelle.

Uudessa rikoslaissa on määrä lakkauttaa kuolemanrangaistus. Viimeksi maassa on pantu toimeen kuolemanrangaistus yli kymmenen vuotta sitten. International Federation for Human Rights -ihmisoikeusjärjestön Afrikan johtaja Florent Geel sanoo kuolemanrangaistuksen poistamisen olevan hyvän uutisen, joka kuitenkin valitettavasti on naitettu homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin kanssa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot