lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Proud Optiikka
Proud Optiikka on yksityinen ja kotimainen optikkoliike Helsingin Töölössä. Laadukkaiden tuotemerkkien lisäksi saat meiltä aina yksilöllistä ja asiantuntevaa palvelua. Kehysmallistostamme löytyvät mm. merkit Tom Ford, Yves Saint Laurent, DSQUARED2 ym.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Homottelua pesäpallokentällä

Sami Mollgren • 28.08.2014 07:35 • 2 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Vimpelin Vedon Henri Puputti huusi keskiviikkoisessa pelissä syöttötuomari Jussi-Pekka Anttilalle "vi--n homo" ja muitakin alatyylisiä ilmauksia, kun Vedolle tuli Joensuun Mailaa vastaan käydyssä ottelussa Anttilan ratkaisun myötä kolmas palo.

Asiasta kertoo Yle.

Puputin kielenkäyttö kuului myös Nelonen Pro -kanavan suorassa TV-lähetyksessä. Huutelun kohteena ollut tuomari kuitenkin kertoo, ettei kuullut sanatarkasti Puputin huutelua, mutta käski Puputin kuitenkin päätuomarin Jyrki Rajaniemen eteen, joka näytti "keltaista korttia", eli antoi varoituksen. Pesäpalloliiton sääntökirjan mukaan "varoitus tuomitaan yleensä äänekkäästä asiattomasta kielenkäytöstä". Punainen kortti, eli pelirangaistus voidaan antaa törkeästä kielenkäytöstä.

Ylen mukaan huutelu ei aiheuta Puputille todennäköisesti jatkoseuraamuksia. Superpesiksen kilpailupäällikkö Mika Helminen ei kuitenkaan katso, että käytös olisi hyväksyttävää. Helminen kertoo, että tilanne on tuomarin antaman rangaistuksen myötä lähtökohtaisesti käsitelty. Seurat voivat myös tehdä asiasta tutkintapyynnön, ja Superpesiksen johto voi ottaa minkä tahansa tapauksen erilliseen käsittelyyn.

- Tällainen ei ole hyväksyttävää käytöstä. Tunnelataus on kova ja joskus se menee sallittujen rajojen yli ja tuomarit toimivat näissä tilanteissa sääntöjen asettamissa puitteissa. Pelaajat ovat kuitenkin nuorten esikuvia ja idoleita, sanoi Helminen Ylelle.

Viime aikoina on joukkueurheilun ja muunkin urheilutoiminnan kohdalla kannettu yhä enenevästi huolta siitä, millaisiin asenteisiin urheiluharrastuksen piiriin hakeutuvat nuoret joutuvat törmäämään, ja kokevatko esimerkiksi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvat olevansa tervetulleita omana itsenään. Huomiota on kiinnitetty juuri esimerkiksi homotteluun.

Yle Urheilun Teemu Tammilehto kirjoittaa Ylen verkkosivuilla julkaistussa asiaan liittyvässä kommentissa, että Superpesis voisi näyttää esimerkkiä siinä, miten laji sopeutuu nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin. Myös Tammilehto pohtii tällaisen huutelun tarjoamaa esimerkkiä.

- Minkälaista esimerkkiä Vedon kokenut tähtipelaaja tunnekuohuissa heitetyllä kommentillaan antaa nuoremmille pesiskatsojille?, kirjoittaa Tammilehto.

Puputin huutelu aiheutti vilkkaan keskustelun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Joidenkin huomioiden mukaan vastaavaa huutelua on yhä paljon - muiden lajien lisäksi myös pesäpallokentillä - mutta tällä kertaa huutelu sai suuren julkisuuden, kun TV-kamerat ja mikrofoni tallensivat tapauksen. Asiatonta käytöstä on paitsi vaadittu kuriin, myös ymmärretty. Joidenkin näkemysten mukaan tunteiden kuohahteluun ei pitäisi puuttua.

Miten puuttua urheilun asenteisiin?

Esimerkiksi Pohjois-Amerikan koripalloliigassa linja vastaavien tapausten suhteen on tiukka ja sanktiot tuntuvia. Myös pehmeämpiä keinoja on käytetty; esimerkiksi kampanjoimalla on pyritty ohjaamaan asenteita parempaan suuntaan. Esimerkiksi Suomessa urheilun asenneilmapiiriin pyrkii puuttumaan Tasavertaisen Urheilun Lupaus, johon sitoutumalla urheilutoimijat voivat ilmaista vastuunsa oman piirinsä asenteiden kehittymisestä, ja samalla viestittää pelaajille ja muille toimihenkilöille toivotusta käyttäytymisestä.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin sarjakuvafestivaaleihin liittyvä Tom of Finland -näyttely aukeaa perjantaina

Sami Mollgren • 28.08.2014 06:35 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Saksa ja sateenkaarisarjakuva ovat vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaalien pääteemoina. Lasipalatsin aukiolla 5. – 7.9.2014 järjestettävien festivaalien ohjelma sisältää kansainvälisten vieraiden näyttelyjä, luentoja, keskustelupaneeleja ja iltaklubeja sekä erityisohjelmaa lapsille ja sarjakuva-alan ammattilaisille.

Monet festivaaliin liittyvät näyttelyt avautuvat jo ennen festivaaliviikonloppua. Esimerkiksi MUU Galleriassa avautuu perjantaina 29.8. Tom of Finland - Tuhmat ruudut, joka esittelee Touko Laaksosen sarjakuvia "häpeilemättömän homoeroottisessa" muodossaan. Näyttelyn avajaiset ovat torstai-iltana.

ToF-näyttelyssä on nähtävissä myös muidenkin kansainvälisesti tunnettujen homoeroottisten sarjakuvataitelijoiden töitä. Mukana ovat taiteilijat Benoit Prevo, Bill Ward, Etienne, The Hun, Michael Kirwan, Joe Phillips, Studio Splatter ja Thor of Sweden.

Näyttely on tuotettu yhdessä Tom of Finland Foundation, Taiteen edistämiskeskuksen, Suomen sarjakuvaseuran sekä Sarjakuvamuseo ry:n kanssa. Näyttely on osa Setan 40-vuotisjuhlavuotta.


Tom of Finland on esillä syksyllä myös Tampereen Vapriikissa avautuvan Postimuseon Kirjeiden Tom of Finland -näyttelyssä. Tampereen Postimuseon näyttely aukeaa 6.9.2014 ja on avoinna 29.3.2015 asti, ja esillä on Touko Laaksosen kirjeenvaihtoa kuudelta vuosikymmeneltä, 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Sarjakuvataiteilijan kunniaksi tehty postimerkki puolestaan julkaistaan 8. syyskuuta.


Galleria Nunesissa avautui jo torstaina 21.8. seitsemän suomalaistaiteilijan yhteistyöprojektina syntynyt Niskatuki -näyttely. Vuoden festivaalitaiteilijan Joonas Rinta-Kannon Fok-it! -kokoelma on puolestaan nähtävillä Art Kaarisillassa 25.8. alkaen.

Varsinaisena tapahtumaviikonloppuna keskustellaan Sateenkaarisarjakuvasta festivaalien päälavalla Setan järjestämässä keskustelupaneelissa "Sarjakuva normikriittisyyden esitaistelijana". Samalla lavalla kunnioitetaan myös Tove Janssonin juhlavuotta, kun taidehistorioitsija Tuula Karjalainen nousee puhumaan Janssonin rakastetuista Muumi-hahmoista.

Festivaaliviikolla eri puolilla kaupungin keskustaa on kymmeniä näyttelyitä. Suomen sarjakuvaseura järjestää opastettuja näyttelykävelyitä, joiden matkassa on mahdollisuus päästä ohjatusti tutustumaan festivaalien galleria-tarjontaan.

Saksankielisen sarjakuvan uudet tuulet puhaltavat "Die Neue Garde" keskustelussa pääteltan esiintymislavalla. Sukupuolinormatiiviset roolit saavat kyytiä sekä näyttelyiden että ohjelman lomassa. Akkuna Gallerian feministisen sarjakuvakokonaisuuden ohella Mbarissa järjestetään Lisa Mandelin vetämänä, hieman ironinen Suuri miespaneeli aiheella "Mitä on olla miessarjakuvataiteilija".

Festariviikonloppuna järjestetään iltaklubeja Lavaklubilla ja Dubrovnikissa teemojen mukaisella piirtämisen ja musiikin iloittelulla.

Helsingin sarjakuvafestivaalit on pääsymaksuton ja kaikille avoin kulttuuritapahtuma.
» Jutun oma sivu
Näin EU-maassa: Liettuassa tv-kanavat kielsivät homojärjestön yhteiskunnallisen mainoksen

vaeltaja2006 • 26.08.2014 19:39 • 13 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Kuva liettualaisen homojärjestön LGL:n videomainoksesta (youtube)
Liettuan homopropagandakiellolla suojataan nuorisoa kuulemasta homoista, lesboista ja transihmisistä. Laki on tehty "nuorison suojelemiseksi". Laki alkaa purra. Yksikään tv-kanava ei esitä liettualaisen homojärjestön yhteiskunnallista mainosta. Pelätään sakkoja, koska mainoksessa on vihjeitä erilaisista perhemalleista.

Nuorison suojelulaki on vuodelta 2010. Se määrää, että media ei saa esitellä perhemalleja, jotka poikkevat perustuslaissa määritellystä, sallitusta perhemallista. Perustuslaissa on selkeä homoavioliittojen kielto.

Mainosvideossa nähdään erilaisia pareja eri tilanteissa. Lopussa on eurobarometrista saatuja tutkimustuloksia. Videossa ei ole seksiä eikä väkivaltaa. Tässä on videon englanninkielinen versioMainosvideo menee seuraavaksi valtion eettisiä kysymyksiä valvovalle viranomaiselle. Hän saa päättää, turmeleeko mainosvideo nuorisoa. Viime vuonna tämä viranomainen hyväksyi pride-mainoksen täysmittaisena, leikkaamattomana. Sama viranomainen kielsi toukokuussa kouluissa satukirjan, jota se piti homopropagandana.

(lähde: queer.de)


Kansanedustaja Petras Gražulis jäi ilman tuomiota

Oikeudenkäynti kansanedustaja Petras Gražulista vastaan epäonnistui, kun parlamentti ei suostunut poistamaan kansanedustajan immuniteettia. Petras Gražulis oli aggressivinen ja hyökkäsi poliiseja vastaan viime vuonna Baltic Priden yhteydessä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit luopuu virastaan


Klaus Wowereit puhumassa Berliinin pridessa vuonna 2006.
Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit ilmoitti tiedotustilaisuudessan, että hän eroaa virastaan joulukuun 11. päivänä 2014. Syyksi sanotaan, että hän on väsynyt viran hoitoon. Hän on ollut 13 vuotta ylipormestarina. Hän aloitti 16. kesäkuuta 2001, ja sitä ennen hän oli vaalitaistelunsa aikana lausunut kuuluista sanat: "Ich bin schwul und das ist auch gut so" (olen homo ja niin on hyvä).

Alkuaikoina pormestari sai suosiota. Hän uudisti ja modernisoi Berliini-kuvaa. Berliinistä tuli kansainvälinen kaupunki. Wowereit oli myös henkilönä tyylikäs ja positiivinen. Wowereit osallistui ahkerasti erilaiseen seuraelämään ja siitä häntä välillä pilkattiin. Hän tuki aktiivisesti mm. pride-tapahtumia. Vuosien ajan hän myös lähetti tervehdyksensä mm. Berliinin Folsom-tapahtumalle, ja sai siitä välillä haukkumisia. Folsom on kansainvälinen fetissiväen tapaaminen joka vuosi syyskuussa. Wowereit puolustautui muistuttamalla, että Berliini on vapaamielinen kaupunki.


Wowereitin uskottavuutta on viime vuosina heikentänyt huonosti johdettu Berliinin uuden lentokentän rakennustyömaa, ja hänen suosionsa on romahtanut totaalisesti.


Mielenkiintoinen vaihe pormestarien elämässä oli suurten eurooppalaisten kaupunkien pormestarien vuosittaiset tapaamiset vuoteen 2008 saakka. Moskovan pormestari Juri Luzkov oli tunnettu homojen vastustaja ja hän ilmoitti, ettei ainakaan hänen pormestarius-aikanaan Moskovassa järjestetä pride-tapahtumia. Pormestarikokoontumisissa olivat mukana Lontoon, Pariisin, Berliinin ja Moskovan pormestarit. Berliinin ja Pariisin pormestarit olivat homoja ja Lontoon pormestari homomyönteinen. Vuonna 2009 Luzkov ei enää saapunut pormestarikokoukseen, ja perinne ilmeisesti loppui.

Klaus Wowereit on elänyt parisuhteessa neurokirurgi Jörn Kubickin kanssa vuodesta 1993 alkaen.

Uudeksi pormestariksi kaavaillaan Berliinin sosialidemokraattien puoluejohtajaa Jan Stössiä. Hänkin on homo.


» Jutun oma sivu
Ruotsin Örebrossa pride-loppuviikko

Sami Mollgren • 26.08.2014 11:03 UUTISET: PRIDE • EU

Örebro Pride järjestetään elokuun lopussa.
Ruotsin Örebro viettää viisipäiväistä pride-tapahtumaa 27. - 31. elokuuta.

Ohjelmassa on suomalaisistakin pride-tapahtumista tuttuja elementtejä: erilaisten pienryhmien tapaamisia, työpajoja, paneelikeskusteluja ja viihteellisempiä tapahtumia, kuten iltabileitä. Myös sateenkaarimessu sisältyy ohjelmaan.

Lauantai 30.8. on tapahtuman vilkkain päivä. Tuolloin kaupunginpuistossa on koko päivän avoinna oleva pride-puisto, jossa esimerkiksi vihitään samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Pride-paraati järjestetään lauantain alkuillasta, ja sen jälkeen on pride-puistossa vielä ulkoilmatapahtuma.

Örebrossa on järjestetty pride-tapahtuma vuodesta 2012 lähtien. Tapahtuman alullepanijoina oli kaksi yksityishenkilöä, ja ensimmäisenä vuonna pride-paraatiin osallistui noin 1 000 ihmistä. Saman vuoden syksynä pride-tapahtuman selkänojaksi perustettiin yhdistys. Toisena vuonna tapahtuman osallistujamäärä kasvoi merkittävästi. Nyt tapahtuma järjestetään paikkakunnalla kolmatta kertaa.

Noin 200 kilometriä Tukholmasta länteen Hjälmaren-järven rannalla sijaitsevassa Örebrossa on runsas 100 000 asukasta.

Tapahtuman ajaksi ruotsalainen kioskiketju Pressbyrån vaihtaa Örebron toimipisteidensä nimet hlbti-teemaisiksi. Kioskiketjun mukaan se haluaa näin kiinnittää huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaan. Nimikylttejä ei tempauksen yhteydessä vaihdeta, mutta kioskit jakavat asiakkailleen hlbti-teemaisesti Pressbyrån-nimeä mukailevilla nimillä varustettuja kasseja, ilmapalloja ja t-paitoja. Vuoden 2013 Tukholman priden yhteysessä Pressbyrån toteutti samanlaisen tempauksen. Suomessa R-kioskissa oli kesän 2014 Helsinki Priden aikana mahdollisuus juoda kahvinsa sateenkaarimukeista.
» Jutun oma sivu
Kaksinkertainen Miss Espanja tuli kaapista

Sami Mollgren • 26.08.2014 07:50 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Miss Espanjaksi vuosina 2008 ja 2013 kruunattu nyt 24-vuotias teneriffalainen Patricia Yurena Rodríguez Alonso julkaisi Instagramissa kuvan itsestään ja tyttöystävästään otsikolla "Romeo ja Julia". Kuvassa pari makoilee sängyllä, katsoen toisiaan silmiin.

Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Hänen tyttöystävänsä on The Mirror -lehden mukaan DJ ja laulaja Vanesa Cortes.


Kuvan julkaiseminen sai aikaan runsaasti onnitteluja ja tukea kertoa asiasta julkisuudessa. Myöhemmin hän lähetti viestin, jossa hän kiittää kommenteista ja saamastaan tuesta. Hän kertoo julkaisseensa kuvan luontevasti ja hetken mielijohteesta.

The Mirror -lehden mukaan Rodríguez on kaapistatulonsa myötä maailman ensimmäinen kansallisen missikisan voittanut avoimesti homoseksuaalinen henkilö.

Vuonna 2013 Rodríguez sijoittui Miss Universum -kilpailussa ensimmäiseksi perintöprinsessaksi.
» Jutun oma sivu
Nuortenkirja Urheilijapoika. Lennin ja Aleksin tarina, osa I

JuhaniV • 25.08.2014 19:00 • 2 kommenttia. KIRJAT • KOTIMAA

Joona Artimon kirja Urheilijapoika
Kirja on kuvaus peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvän Lennin rakastumisesta Aleksiin, samanikäiseen uimariin, jolle oma seksuaalisuus selvenee vähitellen tarinan edetessä. Kirjassa käydään läpi peruskoululaisten keskinäisiä rakkaussuhteita, koulunkäyntiä ja elämää muutenkin. Kehys on luonteva ja uskottava. Kirjoittaja tietää mistä puhuu.

Henkilöt ovat osin melko stereotyyppisiä. Tarinan keskeiset sankarit ovat hoikkia ja hyvännäköisiä, tietenkin. Toinen on nörtti ja toinen pidetty urheilija. Näissä tarinoissahan eivät sankarit koskaan ole lihavia finninaamoja. Henkilöt marssitetaan tarinan alussa melko nopeasti näyttämölle ja kestää hetken erottaa heidät toisistaan, mutta tarinan edetessä henkilöt alkavat saada luonnetta.

Kirjassa on eräitä tapahtumia, joiden uskottavuus on vähän kyseenalaisempi. Voisi kysyä, ovatko kaikki juonen koukerot välttämättömiä tarinan kehittymisen kannalta. Kirjoittaja yrittää kuvata henkilöitä, heidän ajatusmaailmaansa ja tunteitaan pintaa syvemmältä. Silti monet heistä jäävät hiukan latteiksi. Toivoisin henkilökuvauksiin hiukan lisää syvyyttä. Jäi vaikutelma, että kirjoittaja voisi panostaa niihin omasta itsestään vähän lisää.

Teos kannattaisi antaa jonkun äidinkieltä taitavan oikolukijan käsiin ennen julkaisemista. Pilkku- ja yhdysviivavirheitä ei ollut paljon mutta kuitenkin sen verran, että joiltain osin jäi hiukan viimeistelemätön vaikutelma. Puhumme suomea emmekä Suomea. Kukkien nimet (lehtosinilatva) kirjoitetaan niin ikään pienellä alkukirjaimella.

Kertomomuksessa on seksiä harvinaisen vähän, mikä tekee siitä virkistävän poikkeuksen moniin englanninkielisiin vastaaviin tarinoihin verrattuna. Eroottinen lataus lisääntyy lopussa, mutta vain hiukkasen.

Kirjan kuvitus on toteutettu tietokonella. Henkilöt ovat hiukan muovisen ja kömpelön näköisiä. Yritys on kuitenkin osoitus kirjoittajan mielikuvituksesta ja rohkeudesta. Kuvien elävyys varmaan paranee seuraavassa osassa. Mitään haittaahan niistä ei ole, joten lisää yritystä vaan!

Julkaisu on lajissaan harvinainen ja pienistä puutteistaan huolimatta viihdyttävä lukukokemus. Toivoisin, että jatko-osassa kirjoittaja syventää henkilökuvia, korjaa kielioppivirheet ja harkitsee tarinan juonta. Tapahtumien ei aina tarvitse olla dramaattisia ollakseen mielenkiintoisia (tiedän tämän omista virheistäni).

Kirja-arvion kirjoitti Saku Henriksson

***
Joona Artimo on taiteilijanimi.
Kirja on ladattavissa Apple iTunes ja Google Play palveluista hintaan 4.99 euroa.
Se löytyy myös sähköisessä Kindle-formaatissa Amazonista.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
BB-talossa kartanon puolella rajut jännitteet

vaeltaja2006 • 24.08.2014 21:56 • 6 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Uusi Big Brother -kausi alkoi uudenlaisella asetelmalla. Kilpailijat ohjattiin joko vaatimattomaan kellarivarastotilaan tai ylelliseen kartanomiljööseen. Kartanon puolelle päätyi joukko, jossa on hyvin erilaisia ihmisiä ja varmaan suuria jännitteitä.

Kartanon ensimmäinen asukas, Dani, voi olla jonkun mielestä juppi. Ainakin hän vaikuttaa itsevarmalta - ja maskuliinilta. Harrastuksia ovat mm. jääkiekko. Dan joutui odottelemaan yksinään yli puoli tuntia, ennen kuin hän sai seuraa kartanon puolelle.

Seura olikin aivan erityyppinen. Joni on itsestään ja ihostaan huolta pitävä 24-vuotias henkilö, jonka identiteetistä vielä puhutaan pitkään (korjaus: Dan on 24v ja Joni 18v). Joku voisi kutsua Jonia jonkin sortin queeriksi. Joni ei häpeile itseään, ei edes läpinäkyvissä alusvaatteissa. On, mitä näyttää. Ennen pitkää varmaan saadaan nähdä, mitä hän sillä tarkoitti. Kun Dan ja Joni kohtaavat, tilanne on erikoinen: kaksi hyvin erilaista ihmistä. Jonilla lasi on kädessä eri tavalla kuin Danilla. Joni kävelee edestakaisin eri tavoin kuin paikallaan pysyvä Dan. Vastakohdat kohtasivat.

Kartanon puolelle alkoi kertyä pelkästään miehiä. Seuraava oli Joonas, joka vaikuttaa hyvin poikamaiselta ja hän on lyhyin kaikista. Ikää on 20 vuotta, mutta voisi luulla nuoremmaksi.

Seuraavana kartanon puolelle tuli Jonathan, jonka erityispiirteenä on voimakas tatuointi ja irokeesikampaus. Hän on kouluratsastaja, ja eläimet merkitsevät paljon.

Ensimmäinen nainen kartanon miesten joukkoon oli välitön ja rempseä Jenna. Häntä varmaan tarvitaan iskunvaimentajana, kun erimielisyyksiä syntyy.

Sitten kartanon puolelle tuli Jussi, joka on varma älystään. Hänellä on kaikenlaatuista älyä. Älykkö, ehkä jopa talentti. Yleensä talentit houkuttelevat ympärilleen muita talentteja, mutta nyt ei niin käynyt ainakaan lähtöviivalla.

Kaiken kruunasi kartanon puolella seuraava tulija, poromies Andte Enontekijältä. Hän ei paljon ole matkustellut. Oulussa joskus tulee käytyä.

Viimeinen tulija oli keski-ikäinen Anne, jonka kuulemma on valinnut BB-yhteisö.

Kuusi miestä ja kaksi naista. Erityyppisiä supermiehiä, mutta myös vastakohtia. Miten aika kuluu tällä joukolla, ja mistä jutellaan? Mielenkiinnon kohteet ovat kovin erilaisia.

Ohjelman toinen juontaja on entinen BB-tähti, Sauli, joka on Amerikasta saapunut juontohommiin.

Kellariryhmää tuskin seurataan yhtä tarkasti kuin tätä kartanon erikoisjoukkoa. Kellarin jututkin ovat perinteisiä: "Millaista siellä Vihdissä on asua". BB-talossa ollaan 12 viikkoa ja voittajalle on luvassa 100 000 euroa.

- - - - -

Kesällä 2010 Seta palkitsi Big Brother -talon ja sen tuotantoyhtiön Metronome Film & Televisionin Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla. Palkintoperusteluissa sanottiin, että ohjelma on tuonut seksuaalivähemmistöt suomalaisiin olohuoneisiin jo useana vuonna. Big Brother -talo on tuonut esille seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden ja tehnyt siitä arkipäiväistä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ari-Pekka Liukkoselle pronssia

Sami Mollgren • 24.08.2014 09:20 • päivitetty: 24.08.2014 17:20 • 4 kommenttia. UUTISET: URHEILU
Ari-Pekka Liukkonen ui pronssille 50 metrin vapaauinnin EM-kilpailussa Berliinissä sunnuntai-iltapäivänä. Finaalissa Liukkonen teki myös uuden Suomen ennätyksen: 21,93 sekuntia. Pronssi tuli vain yhden sadasosan erolla neljänneksi jääneeseen. Kilpailun voitti Ranskan Florent Manadou ajalla 21,33. Toiselle sijalle ehti Puolan Konrad Czerniak.

Liukkosen mitali on Suomen ensimmäinen Berliinin kisoista. Kilpailussa on meneillään päätöspäivä.

Lauantaina Liukkonen selvitti tiensä finaaliin. Liukkonen oli välierien seitsemänneksi nopein. Myös välierissä nopein oli Ranskan Manaudou, ajalla 21,57 sekuntia. Liukkosen lauantainen aika 22,10 sekuntia on Suomen ennätys, jolla hän paransi kahden vuoden takaista edellistä nimissään olevaa ennätystä. Liukkosen aika alittaa myös Kazanin MM-kisojen A-karsintarajan.

Ensimmäinen kaapista tullut suomalainen miespuolinen huippu-urheilija

Liukkonen kertoi homoseksuaalisuudestaan Ylen Urheiluviikonlopun suorassa lähetyksessä helmikuussa, juuri Venäjällä järjestettyjen olympialaisten alla. Liukkonen on ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut suomalainen miespuolinen huippu-urheilija. Liukkonen perusteli kaapistatuloaan tuolloin sillä, että hän haluaa keskittyä täysillä urheiluun, eikä seksuaalisen suuntautumisen piilottelu ylimääräisenä stressitekijänä enää vaikuta hänen suorituskykyynsä.

Perjantaisessa haastattelussa Liukkonen vertasi kaapistatuloonsa liittyvää tunnetta siihen, kun ensimmäistä kertaa hypää veteen kymmenestä metristä.

- Kympistäkään ei ketään kannata työntää alas, vaan ensin pitää olla valmis. Sitten kun on ottanut ratkaisevan askeleen, takaisin ei pääse, Liukkonen sanoo Helsingin Sanomissa.

Liukkonen kertoo saaneensa kaapistatulostaan valtavasti palautetta, ja esimerkiksi Facebookin kautta tulleet yli tuhat kommenttia olivat yksinomaan myönteisiä. Hän kertoo saaneensa palautetta kaapissa olevilta, jotka kokivat syntyvän keskustelun helpottavana. Jotkut olivat rohkaistuneet tulemaan itsekin kaapista ulos. Toisaalta hän kertoi homovihamielisen ilmapiirin vuoksi urheilu-uran lopettaneista.

Aiemman salailun Liukkonen kertoo kokeneensa raskaana: puheitaan piti varoa ja esittää heteroa. Kaapistatulon jälkeen on ollut mahdollista vastata miesporukan “läpänheittoon”.

Liukkonen ottaa Helsingin Sanomien haastattelussa kantaa myös eduskunnassa käsiteltävänä olevaan avioliittolain uudistamiseen. Liukkonen sanoo, ettei samaa sukupuolta olevien oikeus solmia avioliittoa ole keneltäkään pois. Yleisesti hän katsoo, etteivät tasa-arvoista avioliittoa vastustavien argumentit ole kovin hyviä.

Liukkonen pohtii lehden haastattelussa myös tulevaisuuttaan aktiiviuran jälkeen. Hän pitää mahdollisena, että aktiviura jatkuisi vielä viisitoista vuotta, jonka jälkeen fyysiset rajoitteet alkavat tulla vastaan. Liukkonen on kiinnostunut kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista, mutta miettii kuitenkin jäävänsä urheilun pariin esimerkiksi valmentajana.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Erik Meitz. Vieras kotonaan Kiinassa

JuhaniV • 24.08.2014 09:35 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • ULKOMAAT

Miko valmistui New Yorkin designkoulusta vuonna 2011. Valmistujaiskuvassa isä Erik on mukana.

Toimittaja Erik Meitz päätti kolmisen kymmentä vuotta sitten lähteä maailmalle. Hän päätyi kiinalaisen kumppaninsa kanssa Xiameniin, Kiinan kaakkoisosassa. TV-dokumentti vuodelta 2005 kertoo heidän elämästään. Sen jälkeen Erikin elämässä on tapahtunut isoja muutoksia.

YLE FEMalla esitetyssä dokumentissa Erik ja hänen puolisonsa Bobby kertovat omasta elämästään kahden adoptoidun pojan, Erikin ja Mikon (Michael) kanssa. Bobby ja Erik tulevat eri kulttuureista. Se näkyy heidän asenteissaan ja odotuksissaan poikiensa suhteen. Kiinalaisena Bobby toivoo ainakin toisen pojistaan jäävän oman perheen yhteyteen, huolehtivan vanhemmistaan ja kenties jatkavan perheyritystä. Erik toivoo taas eurooppalaisittain poikien itsenäistyvän ja lähtevän aikanaan kulkemaan omaa polkuaan, kenties kauaksikin suvusta.

Bobbylla ja Erikillä on menestyvä perheyritys, jota he hoitavat yhdessä. Bobby edustaa ja huolehtii asiakkaista. Erik ohjaa ja valvoo yrityksen toimintaa. Kotona Erik huolehtii pääasiassa lapsista, Bobbyn hoitaessa asiakkaita.

Vaikka Erik on elänyt Kiinassa parisen kymmentä vuotta, hän on kiinalaisille edelleen ulkolainen. Hän toteaa olevansa edelleen vieraana kotonaan. Kiinalaisilla on tyylinä pitää aina pieni välimatka ulkomaalaiseen.

Dokumentissa Bobby kertoi olevansa väsynyt firman hoitoon ja ajattelevansa lähtevänsä viimeistään seitsemän vuoden kuluttua eläkkeelle.

***

Dokumentin valmistumisesta on kulunut kohta kymmenen vuotta. Sen jälkeen perheessä on tapahtunut muutoksia, isojakin. Niistä Erik Meitz seuraavassa.

"Kerronpa lyhyesti. Bobby kuoli sydänkohtaukseen 2008. Jouduin myymään osan firmastamme ja jäin itse eläkkeelle.

Pojista vanhempi, Erik, hoitaa firman asiat yhdessä palkatun johtajan kanssa, valmistuttuaan yliopistosta. Nuorempi, Miko, on jäänyt New Yorkiin, opiskeltuaan siellä. Hän teke free-lance työtä it-alan tuotesuunnittelijana. Näin toteutuvat sekä Bobbyn että minun kuvitelmani poikien tulevaisuudesta - toinen jäi hoitamaan perheyritystä (ja asuu minun kanssani yhdessä), toisesta tuli itsenäinen ja hän elää yksin kaukana meistä.

Miko käy nykyään 4-5 kertaa vuodessa täällä meillä ja Erikin kanssa käymme usein New Yorkissa. Näin perheemme pysyy kasassa. Olen nyt 73 vuotias ja aika pirteä ja onnellinen siitä, että meillä menee kivasti. Talous on kunnossa ja Kiinassa tapahtuu koko ajan jännittävää kehitystä. Olen edelleen vieraana kotona !"

Erikin ja Bobbyn yhteinen taival kesti 28 vuotta.
» Jutun oma sivu
Peter Linden edustaa Suomea Mr Gay World -kilpailussa Roomassa

Sami Mollgren • 23.08.2014 23:42 • 9 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • KOTIMAA

Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Ragnar Orav)

Mr Gay World 2014 -kilpailu järjestetään Roomassa 24. - 31. elokuuta. Kaikkiaan 32 ehdokasta eri puolilta maailmaa tavoittelee voittoa. Suomea Roomassa edustaa Turusta kotoisin oleva 29-vuotias helsinkiläistynyt Peter Linden.

Ranneliike.netin haastattelema Linden kertoo olevansa ammatiltaan valokuvaaja-yrittäjä omalla toiminimellä, ja hän on mallina mallitoimisto Paparazzin listoilla.

Harrastuksiikseen Linden kertoo esimerkiksi salitreenin, kävelyn, pyöräilyn, sekä töihin liittyvien kuvausten myötä myös puutarhatyöt, somistamisen ja sisustamisen. Töiden ja harrastusten lisäksi tärkeiksi asioiksi hän mainitsee perheen, luonnon- ja eläintensuojelun ja kasvissyönnin, kirpputorit, dyykkauksen ja matkustelun. Musiikkimaukseen Linden nimeää kaiken mahdollisen fiiliksen ja tilanteen mukaan. Tyyliään hän puolestaan kuvailee “aika sekalaiseksi”, ja esimerkiksi valtaosa vaatteista löytyy kirpputoreilta.

Itseään Linden kuvaa kiltiksi, empaattiseksi, välittäväksi, kuuntelevaksi, herkäksi ja yllytyshulluksi. Ystävien hän toteaa sanovan samaa. Esikuvikseen Linden nimeää vahvat persoonat, buddhalaismunkit sekä rakkauden ja suvaitsevaisuuden puolestapuhujat.


Linden kertoo seuravansa maailman tapahtumia esimerkiksi uutisista satunnaisesti. Niin sanotuksi homoaktivistiksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu, vaan kertoo puhuvansa kaikille kuuluvan vapauden ja rakkauden puolesta.

- Jokaisen yksittäisen ihmisen teot vaikuttavat koko maailmaan. Sen takia pitäisikin mielestäni murehtia enemmän omia tekemisiä kuin koko maailman ongelmia. Jossain maissa homoudesta saa vankeutta tai jopa kuolemantuomion. Näiden asioiden kummastelu ei kuitenkaan auta emmekä voi mielestäni tuomita näitä ihmisoikeusrikkomuksia kun poljemme niitä omassakin maassamme. Suomella olisikin hyvä mahdollisuus olla suvaitsevaisuuden mallimaa maailmalle pienillä korjauksilla. Mielestäni voimmekin jokainen parhaiten parantaa maailman asioita kun annamme suvaitsevaisuuden äänen kuulua omassa maassamme esimerkiksi tasavertaisen avioliittolain puolesta.

- Toivoisin voivani olla empatian ja rakkauden lähettiläs. Mielestäni jokaisella maailman asukkalla pitäisi olla oikeus vapauteen on sitten ihminen tai eläin, homo, lesbo... Meillä kaikilla on unelmia ja jokaisella erilainen ihannemaailma. Niin kauan kun emme satuta teiollamme muita tai polje muiden oikeutta toteuttaa itseään meillä pitäisi olla oikeus toteuttaa näitä unelmia.


Kaapista ulos - ja elämään

Kesällä Mr. Gay Finland 2014 -tittelin haltijaksi valittu Linden kertoi kilpailun yhteydessä tulleensa kaapista 24-vuotiaana, jota ennen hän tunsi itsensä vain jotenkin oudoksi. Tuolloin hän sanoi haluavansa kannustaa muita itsensä hyväksymisessä.

- Seksuaalisuus on mielestäni todella iso osa elämää, ja jos omaa seksuaalisuuttaan pelkää tai siitä on jotenkin epävarma, voi elämä olla todella vaikeaa ja ahdistavaa. Mister Gay Finland ei voi tuoda maailmaan rauhaa mutta voi kuitenkin olla hyvä roolimalli ihmisille paremman ja suvaitsevamman yhteiskunnan puolesta.

Nyt Mr Gay Finland -kilpailun voitettuaan hän jatkaa samalla linjalla ja haluaa puhua paremman maailman puolesta.

- On kunnia olla ääni homoille. Toivoisinkin että saisin vuoden aikana puhetta rakkaudesta, suvaitsevaisuudesta ja homoudesta. Meillä jokaisella on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi. Epäilin joskus itsekin omia tunteitani ja kykyäni rakastaa koska olin saanut sille yhteiskunnalta tarkat rajat.

Ennen kuin Linden pääsi sinuiksi oman seksuaalisen suuntautumisensa kanssa, oli omissa ajatuksissa paljon kestettävää. Linden on puhunut omasta homoseksuaalisuudesta johtuvasta itsesyrjinnästä. Asiaa ei auttanut lähellä olevien ihmisten kielteinen suhtautuminen homoihin ja homoseksuaalisuuteen.

- Pelkäsin homoutta ja mietin välillä olenko sairas, miksi en ole normaali, mitä perhe sanoo, jääkö minulle ystäviä kun kaikki tietää. Muutunko kun hyväksyn itseni sellaisena kuin olen.

Lindenin mielestä nuorisolle pitäisikin tarjota enemmän tietoa seksuaalisuudesta ja homoudesta. Niistä kerrotaan hänen mielestään liian vähän.

Linden kertoo olevansa nyt elämäänsä tyytyväinen ja elävänsä parisuhteessa. Myös perheen hyväksymisen hän mainitsee tärkeäksi asiaksi.

Julkisuudestakin tiedetään, että Big Brother -talosta vuodelta 2009 yleisölle tutuksi tullut poikaystävä Ragnar Orav osallistui edellisvuonna Mr. Gay Finland kilpailuun, ja että pariskunta asuu koirineen Helsingissä. Poikaystävän aiempi osallituminen kilpailuun olikin innoittajana Lindenin tämänvuotiselle osallistumiselle.


- Poikaystäväni osallistuminen viime vuonna sai minut kiinnostumaan kilpailusta. Sanoin poikaystäväni ilmoittautuessa kilpailuun viime vuonna etten ikinä osallistuisi kilpailuun joka antaa homoista pinnallisen kuvan. Tajusin kuitenkin poikaystäväni kilpailun aikana että se on paljon muutakin ja jokainen voi tehdä omasta osallistumisestaan omanlaisensa.

Mr Gay World- ja Mr. Gay Finland -kilpailut eivät järjestäjien mukaan ole pelkästään kauneus- tai komeuskilpailuita, vaan niillä on kunnianhimoisempi seksuaalivähemmistöihin kuuluvien yhteiskunnalliseen asemaan liittyvä merkitys.

- Kilpailujen tärkein päämäärä on mielestäni saada keskustelua ihmisoikeuksista ja homoudesta. Kilpailijoiden mahdollisimman laaja kirjo näyttää että me homot olemme kaikki yksilöitä ja aivan tavallisia ihmisiä. Nimi ehkä antaakin kilpailusta väärän kuvan ja kilpailua luullaan kauneuskilpailuksi.

Vinkkejä kisan jo kokeneelta poikaystävältään Linden ei kuitenkaan kysellyt.

- Halusin osallistua kilpailuun täysin omana itsenäni enkä sen takia kysynyt häneltä vinkkejä. Sain kuitenkin häneltä paljon tukea ja tsemppiä kilpailuun.

Mr Gay Finland -voittonsa taustalla olleita syitä hän ei haastattelussa lähtenyt sen kummemmin erittelemään. Hänestä asia on yksinkertainen:

- Voiton salaisuus oli muutaman ihmisen raati joka sattumalta piti minusta :)

Usein tällaisten kilpailujen voitto tuo muassaan huomiota ja uusia kiinnostavia oviakin aukeaa.

- Animalia otti yhteyttä ja tulen olemaan mukana heidän toiminnassaan. Kävin juttelemassa myös vihreiden kanssa mahdollisesta ehdolle menosta.


Roomaan Mr Gay World -kilpailuun

Viikon mittainen Mr Gay World -kilpailumatka tuo väistämättä eteen uusia kokemuksia ja uusia ihmisiä. Linden pitää jännittävänä ja mielenkiintoisena mahdollisuutta tutustua uusiin ihmisiin. Hän toisaalta sanoo, ettei kilpailuun osallistumiseen liity mitään erityisiä odotuksia.

- En kuitenkaan odota mitään koska en ikinä odota tulevaisuutta vaan nautin tästä hetkestä.

Mr Gay World -kilpailuun kuuluu erilaisia tehtäviä ja haasteita. Linden kertoo, ettei hän ole erityisesti valmistautunut kilpailuun, esimerkiksi urheiluun liittyviä kilpailutehtäviä varten.

- Olen kuitenkin käynyt salilla noin 5 vuotta 4-5 kertaa viikossa. Taidekoulu ja kuvaamataidon kurssit lukiossa sekä valokuvaus ja salilla käyminen ovat elämäntapoja jotka ovat toivottavasti avuksi näissä tehtävissä.

Yksi osuus on yleisöäänestys, jossa omalla persoonalla ja luonteenpiirteillä on suuri merkitys. Linden arvelee, että omana itsenään oleminen kantaa pisimmälle.

- Omasta mielestäni vahvuuteni ovat empatia, helposti lähestyttävyys, rentous, tavallisuus ja se, etten esitä parempaa mitä olen.

Kilpailijoiden on määrä saapua Roomaan sunnuntaina 24. elokuuta. Varsinaisen kilpailuohjelman lisäksi viikon aikana kilpailijat pääsevät esimerkiksi tutustumaan Roomaan ja myös rentoutumaan. Varsinainen finaali-ilta on lauantaina 30. elokuuta.
Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Mikko Rasila)
Peter Linden poikaystävänsä kanssa Helsinki Pride 2014 -tapahtumassa (kuva: Mikko Kivinen)
Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Lari Heikkilä)
Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Lari Heikkilä)
Peter Linden (kuva: Peter Lindenin mallikansio / Lari Heikkilä)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Jyväskylän evl-seurakunta laajentaa perhekuvaansa

jnsto • 22.08.2014 12:59 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

\\\\
Jyväskylän evl-seurakunta on ensimmäisenä lajissaan yhteistyökumppanina sateenkaaripareille tarkoitetussa parisuhdeviikonlopussa Rikasta minua. Paikallisen Setan puheenjohtaja Petri Janhunen kiittää seurakuntaa avoimuudesta. Hän arvelee Jyväskylän ratkaisun antavan myös pienemmille evl-seurakunnille esikuvan. Myös Jyväskylän Seta on parisuhdeviikonlopun yhteistyöosapuoli.

Seurakunnan ilmaisjakelulehdessä "Henki ja elämä" ilmestyi 21.8 laaja reportaasi sateenkaariperheestä. Otsikolla "Lapsiperheen arkea kaikilla mausteilla" lehden toimittaja Petri Kananen kertoi Heli ja Eeva Hännisen sekä nyt kolme ja puolivuotiaan Vuokon elämästä. Heli ja Eeva olivat tavanneet junassa palatessaan Helsingin Pridestä 2006.

Jyväskylän seurakuntalehdelle "Henki ja elämä" laaja reportaasi rekisteriöidyssä parisuhteessa elävästä ja uutta avioliittolakia odottavasta pariskunnasta on uusi avaus. Lehti on edustanut paljolti perinteistä seurakuntajournalismia, jossa esimerkiksi aktiivisen tasa-arvokeskustelun osuus on ollut vaatimaton. Seurakuntalehden reportaasi aiheuttaa otoksuttavasti keskustelua. Jyväskylän seurakunnan ja sen alueseurakuntien toiminnassa vanhoillisten järjestöjen näkyvyys ei ole ollut vähäinen. "Henki ja elämä" -lehti tuotetaan seurakunnan omana työnä ja henkilökunta on suoraan seurakunnan palveluksessa.

Puheenjohtaja Janhunen Jyväskylän Setasta sanoo "kiittävänsä ja kumartavansa" ja olevansa äärettömän ylpeä seurakunnan osallistumisesta parisuhdetyöhön.

Rikasta minua -parisuhdeviikonloppu järjestetään Sarpatin leirikeskuksessa Tikkakoskella 12-14.9.14 Tarkemmin parisuhdekeskus.fi

Perheen esittely on näyttävästi keskiaukeamalla. Alajutun otsikossa kerrotaan Jyväskylän auraavan tietä muille seurakunnille. Perhetyöntekijä Anne Savolin kertoo työssään kohtaavasa myös homopareja.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Espoo Ciné -elokuvajuhlilla jälleen hlbti-teemaista katsottavaa

Sami Mollgren • 21.08.2014 20:42 • päivitetty: 21.08.2014 21:42 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Espoo Ciné International Film Festival -elokuvajuhlia vietetään 22. - 31.8.2014. Aiempien vuosien tapaan ohjelmistoon kuuluu myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavia elokuvia. Kuusi hlbti-teemaista elokuvaa on koottu Pink-sarjan alle. Erityisen vahvasti esillä on trans-teema.

Näytöksiä on elokuvateatteri Kino Tapiolassa sekä Espoon Kulttuurikeskus Tapiolassa sekä Finnkino Sello Leppävaarassa. Espoo Ciné on yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista, ja vuosittain katsojia on noin 25 000. Kymmenpäiväisen festivaalin aikana esitetään yhteensä noin sata elokuvaa, ja lisäksi on runsaasti oheistapahtumia.


52 Tuesdays (Sophie Hyde)

Intiimi elokuva kertoo sukupuoltaan naisesta mieheksi korjaavasta äidistä ja seksuaali-identiteettiään etsivästä tyttärestä, jotka tapaavat toisensa äidin sukupuolenkorjausprosessin aikana yhden vuoden ajan joka tiistai. Elokuvassa kysytään, mitä sukupuolenkorjaus merkitsee lapsen ja vanhemman suhteelle, ja millaisia kysymyksiä se herättää omaa seksuaalisuuttaan tutkivan teinin mielessä. Elokuva on palkittu Sundancessa ja Berlinalessa.Rosie (Marcel Gisler)

Elokuva kertoo pieneen kotikyläänsä Sveitsiin Berliinistä muuttavasta keski-iän kriisissä kamppailevasta kirjailijamiehestä ja hänen ikääntyvästä äidistään. Soppaa hämmentämään ilmestyy vielä kirjailijaa fanittava tuttavaperheen nuorimies, jonka kanssa kirjailijalla on lähisempääkin kontaktia.Darker Than Midnight (Sebastiano Riso)

Elokuva kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan 14-vuotiaasta sisilialaisesta Davidesta, jota isä ei voi liian tyttömäisyyden vuoksi sulattaa. Maailmalle lähtevä Davide löytää itselleen uudeksi perheeksi homoista, trans-ihmisistä ja drageista koostuvan katujengin. Aikanaan Davide tunnetaan Fuxiana, Rooman maineikkaimpana drag-queenina.Boys (Mischa Kamp)

Elokuva kertoo kasvutarinaa 15-vuotiaasta urheilijapojasta, joka huomaa olevansa kiinnostunut joukkuueeseensa tulevaan uuteen jäseneen, toiseen poikaan.Songs for Alexis (Elvira Lind)

Dokumentti kertoo 18-vuotiaasta transsukupuolisesta laulajatähdestä ja hänen suhteestaan nuorempaan tyttöön. Tytön vanhemmat eivät sulata tytön ensirakkauttaa. Elokuva kuvaa teinirakkauden lisäksi myös yhteiskunnan suhtautumista ja ennakkoluuloja.Julia (J. Jackie Baier)

Dokumenttielokuva kuvaa transsukupuolisena liettualaisessa satamakaupungissa Klaipedassa kasvanutta Juliaa, lahjakasta taideopiskelijaa, joka päätyy myymään itseään Berliinin. Elokuvassa seurataan voimakastahtoista Juliaa yli kymmenen vuoden ajan.
Elokuun viimeisellä viikolla järjestettävän Espoo Ciné -tapahtuman lisäksi pääkaupunkiseudulla nähdään syksyn mittaan myöhemminkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavaa elokuvatarjontaa.

Järjestyksessään 27. Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 18. - 28. syyskuuta. Ohjelmisto on perinteisesti sisältänyt hlbti-teemaisia elokuvia. Tarjonta tulee kokonaisuudessaan julki 5. syyskuuta ja lipunmyynti käynnistyy 11. syyskuuta.

Pelkästään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskittyvä Vinokino-elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 7. - 9. marraskuuta.
» Jutun oma sivu
Turku Pride 20. syyskuuta - kulkue, puistojuhla ja bileitä

Sami Mollgren • 21.08.2014 16:20 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Turussa lauantaina 20.9. järjestettävä pride-päivä käynnistyy kulkueella kello 14. Kulkueen jälkeen käynnistyy puistojuhla, jossa esiintyy esimerkiksi Samuli Putro. Illan ohjelmassa on kolmet iltabileet, jossa esiintyy esimerkiksi rääväsuinen rap-artisti Mercedes Bentso. Tapahtuman järjestäjät lupaavat tiedotteessaan myös oheisohjelmaa.

Turku Priden teema on "Vapaus valita - oikeus olla". Tapahtuman kummeina ovat esimerkiksi ministeri Ville Niinistö sekä PMMP:n Mira Luoti.

- Mahtavaa toimia kerrankin yhdessä sateenkaarilipun alla, iloitsee Turku Priden koordinaattori Roosa Laaksonen.

Turku Priden järjestää suuri joukko toimijoita, poliittisista puolueista yliopiston ainejärjestöihin ja yksittäisiin aktivisteihin.

Turku Priden järjestäjät muistuttavat, että Helsinki Pride -tapahtuman kulkue keräsi mukaansa 20 000 osanottajaa, ja ettei Turussakaan niellä sitä, että lakivaliokunta äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan, tai että translain uudistustyöryhä keskeytti toimintansa keväällä - vaikka Suomen nykyinen translaki rikkoo ihmisoikeuksia ja uudistuksella on kiire.

- Haluamme osoittaa, että myös tässä kaupungissa halutaan aidosti edistyksellistä politiikkaa, eikä jumittamista keskiaikaisiin, sortaviin normeihin, toteaa Laaksonen.


Turun syksyyn kuuluu myös Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino 2014 -hlbti-elokuvafestivaali 24.–26. lokakuuta.
» Jutun oma sivu
Ohjaajan mukaan Arnold Schwarzeneggerin näyttelemä hahmo on homo

Sami Mollgren • 21.08.2014 08:40 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
The Expendables 3 -elokuvan ohjaaja vahvistaa sosiaalisen median spekulaatiot ja kertoo, että Arnold Schwarzeneggerin ja Jet Lin roolihahmoilla on romanttinen suhde toisiinsa.

Asiasta kertoi Suomessa ensin dome.fi -sivusto.

Arnold Schwarzenegger näyttelee elokuvassa Trench Mauseria, ex-taistelijaa ja palkkasoturiryhmän johtajan Sylvester Stallonen esittämän Barney Rossin entistä kilpakumppania. Jet Li esittää eläköitynyttä palkkasoturia, lähitaistelueksperttiä Yin Yangia.

Grantland.com -nettisivusto kysyi haastattelussa ohjaaja Patrick Hughesilta, että onko loppukohtauksessa läheisissä väleissä nähtävien miesten välillä läheisempi suhde.

- Uskon näin olevan, Hughes totesi.

Ohjaaja kertoo uskovansa, että he ovat jopa pariskunta.

Kohtauksessa ryhmä iloitsee tehtävänsä päätökseen saattamisesta, Mauser ja Yang painautuvat toisiaan vasten ja Ross kehottaa heitä hankkimaan huoneen. Mauser sanoo, ettei sellaista tarvita ja Yang arvelee Rossin olevan kateellinen.

Asiaa on käsitelty jo aiemmin sosiaalisessa mediassa, mutta haastattelun myötä elokuvan taustavoimista on tullut vahvistus arveluille juonen yksityiskohdasta. Toistaiseksi käsikirjoittajat Creighton Rothenberger ja Katrin Benedikt eivät kuitenkaan ole kommentoineet asiaa.

Dome.fi -sivuston mukaan The Expendables 3 nousi avausviikonloppunaan USA:n elokuvalistalla sijalle neljä. Sivustolla spekuloidaan, säikäyttääkö Hughesin kommentti lajityypin perinteiset fanit vai onko homoteemasta mahdollisesti apua lipunmyynnissä.

Schwarzeneggerin toimiessa Kalifornian osavaltion kuvernöörinä käytiin Prop 8 -kiistaa. Osavaltion perustuslakiin lisättiin kansanäänestyksen jälkeen pykälä, joka rajasi osavaltiossa avioliiton vain eri sukupuolta oleville pareille. Muutos kumottiin kesällä 2010. Schwarzenegger on todennut, ettei vastusta samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta, mutta henkilökohtaisesti hän katsoo avioliiton olevan vain miehen ja naisen välinen. Kuvernöörinä ollessaan hän myös vihki samaa sukupuolta olevia pareja.

Vuonna 2011 Schwarzenegger kerti äitinsä vieneen pojan aikanaan perhelääkärille, koska arveli tätä homoksi. Syynä arveluihin oli se, että nuori "Iso-Arska" teippaili huoneensa seinälle öljyttyjen kehonrakentajamiesten kuvia, kun muut samanikäiset olivat mieltyneet seksikkäisten naisten kuviin.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot