lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Vinokino
Lesbo- ja homoelokuvan festivaali

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Checkpoint 2.0 - hiv-testausta Ravintola Herculeksessa

Sami Mollgren • 24.11.2014 03:39 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Eurooppalaista hiv-testausviikkoa vietetään 21.-28.11. Hiv-tukikeskuksen CHECKPOINT 2.0 palvelu järjestää testausviikkoon liittyen hiv-testausta Ravintola Herculeksessa (Lönnrotinkatu 4, Helsinki) lauantaina 29.11. klo 19-23.

Testaus on tarkoitettu miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.

- Tervetuloa tapaamaan meitä Herculekseen! Testauksen lisäksi meidän kanssa voi tulla keskustelemaan hivistä, muista seksitaudeista ja miesten välisestä seksistä. Olemme paikalla klo 19-24! Alkuillasta tarjolla myös glögiä, lupaa CHECKPOINT 2.0:n työryhmä.

Käytössä on pikatesti, josta luotettavan tuloksen saa 60 sekunnissa. Testaus Herculeksessa tapahtuu sille varatussa rauhallisessa ja häiriöttömässä tilassa. Testi on anonyymi ja maksuton. Halutessaan testivastauksen voi saada myös seuraavalla viikolla.

CHECKPOINT 2.0 palvelun kohderyhmänä on kaikki miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.

Palvelun tarkoituksena on madaltaa kynnystä ja helpottaa hiv testiin pääsyä. Palvelu järjestää testausta Hiv-tukikeskuksessa Helsingissä joka torstai klo 14-18. Tuona aikana tukikeskukseen voi tulla testauksen lisäksi kahville ja keskustelemaan työntekijöiden kanssa. Lisäksi CHECKPOINT 2.0 toimii kausiluonteisesti myös liikkuvassa yksikössä eli testausta järjestetään lähinnä kesäaikaan tila-autossa ulkotapaamispaikoilla sekä saunan ja videopaikkojen läheisyydessä.


» Jutun oma sivu
Radion lukupiirissä Marcel Proustin "Kadonnutta aikaa etsimässä"

vaeltaja2006 • 23.11.2014 22:09 • 1 kommentti. VIIHDE JA KULTTUURI
Tämä on varmaan kolmas kerta, kun ranneliike.netissä muistetaan radion lukupiiriä, vaikka se on kokoontunut seitsemän vuoden ajan useita kertoja vuodessa. Se on kolmen tunnin maraton-lähetys, johon kuulijat osallistuvat omine lukukokemuksineen. Edellisen kerran kommentoimme, kun keskusteltiin Tove Janssonin Taikatalvesta. Sitä ennen esittelimme lukupiiriä, kun aiheena oli Christopher Isherwoodin Berliini-kirja “Jäähyväiset Berliinille”.

Lukupiiriä voi kuunnella nautinnolla, vaikkei olisi lukenut sivuakaan Proustin tiiliskivi-romaanisarjasta. Vieraina keskustelussa olivat tällä kertaa Juhanna Vartiainen ja Hannu Väisänen. Keskustelua johdattivat konkarit Juha Hurme ja Tarleena Sammalkorpi. Kaikki he tuntevat hyvin Proustinsa pieniä yksityiskohtia myöten, vaikka Hurme tunnustaakin, ettei hän ole kaikkia osia ehtinyt lukea läpi. Eipä haitannut. Uudelle lukijalle annetaan viisas ohje: kannattaisi aloittaa viimeisestä osasta 10 ja sitten palata alkuun tai kakkososaan.

Seitsemäs osa, Sodoma ja Gomorra, sisältää alkulehdillään 40 sivun mittaisen julistuksen, jonka avulla jokainen voi testata omia sieto- ja suvaitsevuusrajojaan. Homoista ja lesboista puhuttiin lukupiirissä pitkään.

Vaikka kirja on oma maailmansa eikä sitä pitäisi sekoittaa Proustin yksityiselämään, niin kuitenkin ne ovat lähtemättömästi sidoksissa toisiinsa. Marcel Proust syntyi 1871 Pariisissa katoliseen lääkäriperheeseen. Äiti oli lähtöisin elassilaisesta pankkiirisuvusta. Marcel oli lapsuudessaan sairaalloinen. Hänestä huolehti kolme naista: isoäiti, äiti ja sisäkkö Francoise. Suhde äitiin oli erityisen intensiivinen. 14-vuotiaana koulussa hän joutui täyttämään kyselylomakkeen, jossa kysyttiin elämän kauheinta asiaa. Marcelille se ole, että hän joutuisi eroon äidistään. Kun hän vietti aikaa sedän linnassa Anteuilissa, hän itki lähes jatkuvasti eroa, mutta muuten elämän olosuheet olivat hyvät.

Homoseksuaalisuutensa Marcel tajusi aika myöhään, ainakin kirjeiden perusteella. Hän ilmoittautui vapaaehtoisena armeijaan, jotta pääsisi lähelle nuoria salskeita miehiä. Pari romanialaisen suurmaanomistajan poikaa oli hänelle mieluisia. Koko ajan hän pelkäsi, että äiti saisi tietää. Syyllisyys oli leimaa-antavaa Marcelille.

Isä kuoli 1903 ja äiti kaksi vuotta myöhemmin. Pojalle jäi iso omaisuus. Ystäviä oli vähän, ja elämäntapa oli eristäytyvä. Kun hän Normandiassa asui paikallisessa hotellissa, hän varasi itselleen myös viereiset huoneet, etteivät naapurit häirtsisi.

Vuonna 1905 hän tapasi 18-vuotiaan automekaanikon Alfred Agostinellin, josta tuli hänelle ptikäaikainen ystävä ja autonkuljettaja. Pariisissa oli yhteinen asunto. Marcel kustansi Alfredille lentokoulun. Onnettomasti 1914 ensilento päätyi mereen, ja Alfred kuoli – uimataidottomana, kerrottiin lukupiirissä.

Marcel eristäytyi Pariisin asuntoonsa. Ikkunoissa verhot oli vedetty eteen eikä paljon tuuleteltu. Automatkoillakin ikkunat olivat visusti kiinni, ettei bronkiitti iske keuhkoputkiin. Kun Marcel Proust kuoli vuonna 1922, hän ei voinut vielä aavistaa, millaisen vaikutuksen "Kadonnutta aikaa etsimässä" tekisi jälkimaailmaan. Monelle se tuntuu olevan kuin maallinen raamattu. Muuten, viimeinen eli 10. osa julkaistiin suomennoksena vuonna 2007.

Ohjelma on Ylen Areenassa kuukauden ajan. Sodoman ja Gomorran asioita käsitellään laajemmin ohjelman kakkostunnilla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Termi “tasa-arvoinen avioliittolaki” pannassa Ylen uutisissa

Sami Mollgren • 23.11.2014 14:17 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Ylen uutistoimittajien kielto käyttää uutisoinnissa käsitettä tasa-arvoinen avioliittolaki nousi esiin torstaina, kun asian nosti esiin sosiaalisessa mediassa Ylen entinen toimitusjohtaja ja nykyinen kansanedustaja Mikael Jungner.

- Kuulin juuri että Atte Jääskeläinen on kieltänyt YLEn toimittajia käyttämästä termiä “tasa-arvoinen avioliittolaki”. Nyt hei oikeesti!, kirjoitti Jungner.

Yhtiön uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen katsoo kyseisen termin olevan “suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia”, ja siksi “kantaaottavana” hänen mielestään sopimaton. Ylen uutistoimittajille suositetaan käytettäväksi avioliittolain uudistamista käsittelevissä jutuissa termiä “sukupuolineutraali”.

- Linjamme on entinen. Emme ota kantaa lakiin käyttämällä nimeä, joka on suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia, totesi Jääskeläinen.

Asia on viime päivinä herättänyt hämmästystä ja vilkasta keskustelua, sillä myös eduskunta käyttää laista nimitystä tasa-arvoinen avioliittolaki.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tempauksia tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

Sami Mollgren • 23.11.2014 13:37 VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Monet suomalaiset julkisuuden henkilöt ovat vastanneet drag-taiteilija Cristal Snow’n esittämään haasteeseen, jossa ideana on ottaa kuva suudelmasta samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, ja jakaa kuva sosiaalisessa mediassa kannanottona tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Tahdoin2013-kampanjaa ja tasa-arvoista avioliittlainsäädäntöä tukevaan haasteeseen on tarttunut lukuisa joukko julkkiksia ja myös “taviksia”. Tempaus on herättänyt vilkasta keskustelua netissä.

- Haastan kaikkia homoilemaan tänään! Näytä että sua ei haittaa vaikka homot menis naimisiin! Suutelukuvia kehiin!! Näytetään eduskunnalle miten rakkaus ei tuhoa perinteistä avioliittoa lakia!!! Ja rakkaus ei ole keltään pois! ‪#‎tasaarvotorstai ‬‪#‎tahdon2013‬, kirjoitti Cristal Snow Facebookissa.

Lauantai-iltapäivänä Helsingin rautatientorin metroaseman Kompassitasolla koettiin Akselin ja Elinan häävalssin mittainen tasa-arvoista avioliittolakia ja Tahdon2013-kampanjaa tukenut flashmob-tempaus. Tanssiin osallistui joitain kymmeniä ihmisiä. Tempauksen taustalla oli Vihreiden puoluevaltuuskunta.

Eduskunta äänestää tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen kohtalosta perjantaina 28. marraskuuta.


» Jutun oma sivu
USA: Viha käy huonosti kaupaksi. NOM vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa

JuhaniV • 23.11.2014 10:50 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen torjuntaan keskittynyt järjestö National Organization For Marriage - NOM on vararikon partaalla tukijoiden loppuessa.

National Organization For Marriage, on eräs vaikutusvaltaisimmista ja äänekkäimmistä äärioikeistolaisista järjestöistä Yhdysvalloissa. Se on tullut tilanteeseen, jossa sen saama tuki puolittui vuonna 2013 edelliseen vuoteen verrattuna. Yli puolet tuosta tuesta on tullut kahdelta lahjoittajalta. NOM:in tulos oli viime vuoden lopussa 2,5 miljoonaa dollaria tappiolla.

Järjestön toimintaa tutkineen Human Rights Campaign - HRC -organisaation edustaja totesi verotustietojen tultua julki, että "NOM:in tulisi nyt ymmärtää, etteivät ihmiset ole halukkaita käyttämään kovalla työllä ansaitsemaansa rahaa äärirymän agendan tukemiseen, joka ei johda minnekään." HRC:n edustaja arveli, että suurimmat lahjoittajat saattavat tehdä johtopäätöksen, että on yksinkertaisempaa vetää rahat vessasta alas kuin ryhtyä lahjoittamaan NOM:ille.

NOM on koettanut kaikin keinoin estää eri osavaltioissa käymiensä kampanjoiden suurten rahoittajien nimien julkituomista. Vaalilaki sitä vaatii kuitenkin. NOM näyttää häviävän tämän taistelun. Mainen osavaltio on määrännyt useita vuosia jatkuneesta vaalilakien rikkomisesta järjestölle ennätyksellisen 50 250 USD sakon. Sen lisäksi osavaltio on määrännyt NOM:ia julkistamaan lahjoittajalistan neljältä vuodelta.

HRC:n tekemän suppean kyselytutkimuksen mukaan äänestäjistä enää 28% vastustaa voimakkaasti tasa-arvoista avioliittolakia.

NOM on laajentanut toimintaansa myös ulkomaille. NOM:in toimitusjohtaja Brian Brown matkusti Venäjälle tukemaan siellä käsittelyssä ollutta lakialoitetta, jolla estettäisiin venäläisten lasten adoptiot maihin, joissa homot voivat adoptoida. Laki tuli Venäjällä voimaan.

Kaikesta huolimatta NOM:in yksi perustajajäsen, Robert George, joka toimi aiemmin järjestön hallituksen jäsenenä, vannoo katkerana järjestön jatkavan taistelua ja pysäyttävänsä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot kaikin mahdollisin keinoin ja uhrauksin. Hänen mielestään tapahtuu näin, vaikka siihen kuluisi sata vuotta.

Brittiläinen PinkNews tekee johtopäätöksen, että viimeisimpien verotustietojen perusteella NOM ei toimi enää sataa vuotta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sosialidemokraattien puheenjohtaja Rinne vetoaa puolueensa kansanedustajiin tasa-arvoisen avioliiton puolesta

vaeltaja2006 • 22.11.2014 05:33 • 17 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Sosialidemokraattisten kansanedustajien joukossa on ollut muutama tasa-arvoisen avioliiton vankka vastustaja. Puheenjohtaja Antti Rinne vetoaa vahvasti näihin vastustajiin. HelsinginSanomat kertoo asiasta tänään.

Antti Rinne on Helsingin Sanomien lauantaivieraana ja hän muistuttaa, että "Sdp:n politiikan yksi perusta on jakamaton ihmisarvo eli se, että jokainen on ihmisenä arvokas". Sosialidemokraateilla on 41 kansanedustajaa, ja Helsingin Sanomien keräämän listan mukaan vain Raimo Piirainen ja Kari Rajamäki tällä hetkellä vastustavat lakiuudistusta ja Harry Wallin ja Matti Saarinen vielä epäröivät. Puolueen muut kansanedustajat kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia.

Antti Rinne esitti vetoomuksensa alun perin torstaina eduskuntaryhmän kokouksessa. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei hän painosta ketään. Kaikilla on oma päätösvalta. Jos tasa-arvoinen avioliitto hylätään eduskunnan äänestyksessä, se jää kuitenkin Sdp:n tavoitelistalle ja nousee esiin seuraavissa hallitusneuvotteluissa, mikäli Sdp on siellä mukana.


Kokoomuksessa paljon epäröijiä


Helsingin Sanomien listauksen mukaan kokoomuksessa on 14 vastustajaa ja 11 epävarmaa.

Vastustuksensa ovat ilmaisseet: Heikki Autto, Pertti Hemmilä, Anne Holmlund, Kalle Jokinen, Esko Kurvinen, Eero Lehti, Markku Mäntymaa, Mikael Palola, Pekka Ravi, Paula Risikko, Janne Sankelo, Kimmo Sasi, Kari Tolvanen, Ben Zyskowicz.

Epävarmoja ovat: Timo Heinonen, Ilkka kanerva, Pauli Kiuru, Jukka Kopra, Sanna Lauslahti, Marjo Matikainen-Kallström, Outi Mäkelä, Pertti Salolainen, Arto Satonen, Lenita Toivakka ja Raija Vahasalo

Kaikkiaan kokoomuksella on 44 kansanedustajaa.


Keskustassakin joukko epäröijiä

Keskustalla on 36 kansanedustajaa. 20 on ilmoittanut kielteisen kantansa. Lain kannattajia on 8 ja epäröiviä on 8.

Epäröijiä ovat: Timo Kalli, Anne Kalmari, Timo V. Korhonen, Seppo Kääriäinen, Jari Leppä, Mika Lintilä, Aila Paloniemi, Tuomo Puumala.

Keskustassa on myös selkeä kannattajien joukko: Mikko Alatalo, Antti Kaikkonen, Elsi Katainen, Katri Komi, Laila Koskela, Paula Lehtomäki, Annika Saarikko, Kimmo Tiilikainen.


Helsingin Sanomien listaus osoittaa hyvin suunnan. Muiden puolueiden kannat tunnetaan varsin hyvin. Asia tulee ratkeamaan sosialidemokraattien, kokoomuksen ja keskustan epävarmojen äänillä. Jotkut kansanedustajat ovat itse aktiivisesti korjanneet lehdelle heitä koskevat tiedot, joten tulos lienee kohtalaisen lähellä todellista jakautumaa. Helsingin Sanomien mukaan tasa-arvoista avioliittolakia on ilmaissut tukevansa tällä hetkellä 97 kansanedustajaa. Selkeitä vastustajia on 80, ja loput ovat epävarmoja kannastaan. Lopullinen tulos nähdään kuitenkin vasta eduskunnan äänestyksessä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
HeSetalle uusi puheenjohtaja

Pääkaupunkiseudulla toimiva seta-järjestö HeSeta valitsi torstai-iltana kokouksessaan uuden puheenjohtajan. Hän on Anni Pasanen. Hän ehti jo olla edellisen vuoden hallituksen jäsenenä.

HeSeta on suurin Setan paikallisista jäsenjärjestöistä. HeSeta järjestää mm. jokakesäisen Helsinki Priden.

Kuka on uusi HeSetan puheenjohtaja. Tässä hän kertoo lyhyesti itsestään,

» Jutun oma sivu
Finlayson tuo Tom of Finland -teemaisen tekstiilimalliston

Sami Mollgren • 20.11.2014 23:52 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Finlayson lanseeraa yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa taiteilija Touko Laaksosen (1920–1991) teoksiin pohjautuvan uuden tekstiilimalliston. Mallisto lanseerataan kansainvälisesti Euroopassa, USA:ssa ja Australiassa.

Malliston myötä Finlayson tähtää kasvuun kansainvälisillä markkinoilla. Ensimmäiset Tom of Finland by Finlayson -malliston tekstiilit tulevat myyntiin torstaina 20. marraskuuta mallistolle avattuun omaan verkkokauppaan sekä Finlaysonin suomen- ja englanninkieliseen verkkokauppaan. Perjantaista alkaen tuotteita myydään lisäksi Finlaysonin Esplanadin myymälässä Helsingissä.

Ensimmäiseksi lanseerataan Tom of Finland by Finlayson -satiinipussilakanat ja -froteepyyhkeet Fellows ja Face to Face -kuosein. Alkuvuodesta 2015 malliston on määrä täydentyä esimerkiksi keittiötekstiileillä. Myöhemmin tuotevalikoimaan aiotaan ottaa myös laukkuja, t-paitoja ja muita oheistuotteita.

Torstain lanseeraustilaisuus järjestettiin Helsingin keskustassa, Vanhalla ylioppilastalolla.


Finlaysonin mukaan Tom of Finland by Finlayson -mallisto on yrityksen kunnianosoitus Touko Laaksosen taiteelle ja vahva viesti suvaitsevuuden puolesta. Mallisto lanseerataan yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa.

- Tom of Finland by Finlayson -tekstiilimallistomme on kunnianosoitus Touko Laaksoselle, joka on kautta aikojen kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Olemme ylpeitä siitä, että saamme tekstiilituotteidemme kautta osallistua suvaitsevaisuuden rakentamiseen Suomessa ja maailmalla, sanoo Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Ruotsin kansallismuseon ylijohtaja sekä Tom of Finland – Ennennäkemätöntä -teoksen toinen kirjoittaja Berndt Arell uskoo, että Touko Laaksonen olisi mielissään hänen taiteensa saamasta suosiosta.

- Itse tutustuin Touko Laaksosen taiteeseen ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 1992. Laaksosen taide edustaa räikeillä ylilyönneillään fotorealistista taidesuuntausta, jota arvostetaan kyseisessä alakulttuurissa. Aikaisimmat piirustukset ovat jo 1930- ja 40-luvulta, mutta varsinaisen läpimurron hän teki USA:ssa pseudonyymilla Tom of Finland vasta 70-luvulla. Taidepiirit kypsyivät vasta 90-luvulla esittämään Laaksosen piirustuksia arvostetuissa taideaikakauslehdissä. Suomen sarjakuvataiteilijoiden arvostetuimman kunniaosoituksen Puupäähattu-palkinnon hän vastaanotti vuonna 1991 pari kuukautta ennen kuolemaansa, Arell kertoo.

- Kiitos kotimaisten toimijoiden kuten Itellan ja Finlaysonin Tom of Finland -kuvataiteen arvostus on noussut täysin uudelle tasolle niin Suomessa kuin ulkomailla. Esimerkiksi arvostetun Wallpaper-lehden marraskuun numerossa Tom of Finlandille on kunnioitettu peräti 13 sivua laaja, eksklusiivinen artikkeli. Uskon, että Touko Laaksonen arvostaisi kovasti taiteilijana saamaansa arvostusta. Pitkästä ja haastavasta tiestä huolimatta Laaksonen teki suoraselkäisesti ja rohkeasti sekä koko sydämellä työtä sen eteen mihin hän uskoi, Arell tiivistää.

Berndt Arell on myös toiminut Kiasman johtajana vuosina 2007–2009 ja Helsingin kaupungin museon johtajana 2001–2007.

Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila kertoo Tom of Finland by Finlayson -malliston olevan Finlaysonin uuden johdon strategiaa strategiaa, jonka tavoitteena on kehittää Finlayson-brändiä ja laajentaa toimintaamme vahvasti myös ulkomaille.

- Uusissa mallistoissamme nojaamme rohkeasti omaperäiseen ja ennakkoluulottomaan suomalaiseen design- ja taideosaamiseen, ja haluamme kertoa siitä myös kansainvälisille markkinoille mallistojemme kautta. Tom of Finland by Finlayson -mallisto on hyvä esimerkki ja ensimmäinen askel uudella tiellä, Kurttila sanoo.


Touko Laaksonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Syksyllä Suomen posti julkaisi Touko Laaksosen kunniaksi Tom of Finland -postimerkkejä, jotka herättivät laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Vanha ylioppilastalo juhlaliputuksessa Helsingissä, malliston lanseeraustilaisuuden yhteydessä torstaina.
Tompan miesten kanssa suihkuun.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Transgender-muistopäivän kynttilöiden sytytys Helsingissä

vaeltaja2006 • 20.11.2014 22:29 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kynttilät Helsingin Narinkkatorilla. (kuva A. Karanki)
Vuonna 1998 marraskuussa San Franciscossa murhattiin Rita Hester, nuori transnainen. Sen jälkeen vuosittain marraskuun 20. päivänä eri puolilla maailmaa vietetään trangender-muistopäivää murhattujen transihmisten muistoksi. Helsingissä torstai-iltana sytytettiin kynttilät jokaisen kuluneen vuoden aikana surmatun transihmisen muistoksi.

Tilaisuudessa puhuivat eurooppalalaisen transgender-järjestön TGEU:n suomalainen puheenjohtaja Arja Voipio, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki ja Setan nuorisotoimikunnan edustaja Samuel Susilinna.

Arja Voipion mukaan viimeisen vuoden aikana on saatu tieto 226 transihmisten murhasta. Eri maissa tapauksia kirjataan eri tavoin, joten esim. Euroopassa saattaa olla transmurhia, jotka eivät päädy tilastoihin.

Antti Karanki tarkasteli omassa puheenvuorossaan Suomen lainsäädännön tilannetta. Valmistelussa ovat juuri olleet isyyslaki ja äitiyslaki, joissa transihmiset on kokonaan sivuutettu. Nykyinen translaki on myös korjaustarpeessa, koska se vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä ja monenlaisia lääketieteellisiä tutkimuksia ja siviilisäädyn muutosta.

Samuel Susilinna on ollut mukana "Hyvinvoiva sateenkaarinuori"-hankkeessa. Verkkokyselyllä hankittiin tietoa sateenkaarinuorten tilanteesta. Tuloksia julkistettiin tämän vuoden alussa. Nyt Samuel Susiluoto tiivisti transnuorten tilanteesta kerättyä tutkimustietoa. Se on rajua kuultavaa. Suuri osa transnuorista saa kokea monelaista syrjintää.

Tilaisuudessa sytytettiin kynttilä jokaisen surmansa saaneen transihmisen muistoksi. Kun nimiä alettiin lukea, ensimmäisenä oli 8-vuotias lapsi, joka menetti henkensä väkivaltaisesti.

Helsingissä on parhaillaan menossa koko viikon kestävä TransHelsinki 2014 -tapahtuma.

Kynttilätapahtuma äänikuvana Narinkkatorilta

» Jutun oma sivu
Lakivaliokunta ehdottaa tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen hylkäämistä

Sami Mollgren • 20.11.2014 17:58 • 26 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunnan lakivaliokunta hyväksyi torstaina tasa-arvoista avioliittolakia koskevan mietintönsä. Mietinnössään valiokunta esittää eduskunnan täysistunnolle tasa-arvoisen avioliittolain hylkäämistä. Aloitteen hylkäämistä ehdottava kanta voitti odotetusti valiokunnan äänestyksessä luvuin 9-8.

Kielteisen esityksen puolesta yhdeksän äänestänyttä olivat Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (muutos2011), Kalle Jokinen (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps), Peter Östman (kd) sekä varajäsenenä Mika Niikko (ps). Jokinen sijaisti Markku Mäntymaata (kok).

Kahdeksan tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä kannattavaa olivat Stefan Wallin (r), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sdp), Jani Toivola (vihr), Mikael Jungner (sdp) ja Suna Kymäläinen (sdp).

- Olemme toki pettyneitä siihen, että lakivaliokunnan enemmistöllä ei ollut rohkeutta esittää eduskunnalle aloitteen hyväksymistä. On surullista huomata, että niin moni kansanedustaja haluaa pitää kiinni samaa sukupuolta olevien parien erilaisesta kohtelusta, kun samaan aikaan reilu enemmistö suomalaisista haluaisi avioliittolaista tasa-arvoisen, Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen sanoo.

Lopullinen päätösvalta tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta on eduskunnan täysistunnolla, joka äänestänee asiasta perjantaina 28. marraskuuta. Vähemmistöön jääneet kansanedustajat jättivät mietintöön vastalauseen. Äänestyksessä vastakkain ovat valiokunnan mietintö ja vastalause.

- Kansanedustajien vastalause on aloitteen uusi mahdollisuus. Kansanedustajien vastalauseessa on myös huomioitu lakivaliokunnalle aloitteesta annetut lausunnot, joten mahdolliset tekniset viatkin on korjattu. Toivoa ei ole vielä menetetty, poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme toteaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki olisi hyväksytyksi tullessaan Suomen ensimmäinen kansalaisaloitteesta alkunsa saanut laki.

Tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä Suomeen edistävä Tahdon2013-kampanja alkoi 19.3.2013. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista keräsi 166 851 kannatusilmoitusta ja se luovutettiin eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle 13. joulukuuta 2013. Enemmistö suomalaisista (65 %) kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Toteutuessaan lakimuutos mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien parien avioliiton sekä antaisi mahdollisuuden hakea adoptiota pariskuntana.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Lakivaliokunta: torstaina äänestys tasa-arvoisesta avioliittolaista

Sami Mollgren • 20.11.2014 07:44 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunnan lakivaliokunta lyö torstaina lukkoon kantansa tasa-arvoisesta avioliittolaista. Valiokunta päätti kesäkuussa, että valiokunta torjuu mietinnössään kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Valmistellun kielteisen mietinnön rinnalle on myös valmisteltu vastalause, jossa esitetään, että kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista hyväksytään.

Eduskunnan täysistunto saa lakivaliokunnan mietinnön ja siihen liittyvän vastalauseen äänestettäväkseen perjantaina 28. marraskuuta.

Lakivaliokunnan odotetaan äänestävän kielteisen mietinnön hyväksi äänin 9-8.

Kesäkuun äänestyksessä kielteinen kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin voitti äänin 10-6.

Kansalaisaloitteen hyväksymistä vastaan äänesti kymmenen valiokunnan jäsentä: Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (muutos2011), Markku Mäntymaa (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kari Tolvanen (kok), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps) ja Peter Östman (kd). Myös varajäseninä äänestäneet Eeva-Maria Maijala (kesk) ja Mika Niikko (ps) äänestivät uudistusta vastaan.

Hyväksymisen puolesta ääensti kuusi jäsentä: Stefan Wallin (rkp), Johanna Ojala-Niemelä (sdp), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sdp) ja Oras Tynkkynen (vihr).

Äänestyksestä olivat poissa valiokunnan varsinaisista jäsenistä Mikael Jungner (sdp), Suna Kymäläinen (sdp) ja Arja Juvonen (ps).

Jungnerin ja Kymäläisen tiedetään suhtautuvan myönteisesti tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Juvonen on aiemmin ilmaissut kannattavansa tasa-arvoista avioliittolainsääädäntöä, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja on useissa yhteyksissä antanut ymmärtää, ettei puolueen piirissä hyväksytä tasa-arvoista avioliittolakia.

Juvonen on ilmoittanut olevansa poissa lakivaliokunnan torstaisesta kokouksesta ja luovuttavan paikkansa perussuomalaisen ryhmäkurin säilymisen vuoksi aloitetta vastustavalle Mika Niikolle. Juvonen aikoo kuitenkin olla paikalla avioliittolain kohtalosta päättävässä eduskunnan täysistunnossa.

Avioliittolain uudistamisen vastustajat käyneet pelottelukampanjaa

Tasa-arvoista avioliittoa vastustavat ovat käyneet pelottelukampanjaa. On väitetty lakiuudistuksen esimerkiksi kaventavan sananvapautta ja vaikeuttavan ulkomaisia adoptioita. Joidenkin väitteiden mukaan homoavioliittojen hyväksyminen johtaisi avioliittoinstituution erityisaseman romahtamiseen, ja sen myötä perhekäsityksen ja lopulta yhteiskunnan perusteiden murenemiseen.

Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen on väläytellyt puolueensa lähtöä hallituksesta, mikäli tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö menee läpi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan on antanut ymmärtää, että puolueen piirissä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta toimiminen ei ole suotavaa. Hän on vaatinut asiassa ns. ryhmäkuria puolueen kansanedustajilta. Ryhmäkurista Soini on eräissä muissa yhteyksissä arvostellut muita puolueita.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
"YK:n ihmisoikeuksien julistus rajaa avioliiton miehen ja naisen väliseksi" - Räsänen

jnsto • 19.11.2014 19:45 • 21 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen perustelee tasa-arvoisen avioliittolain vastustustaan YK:n ihmisoikeuksien julistuksella. Räsänen tulkitsi Radio Helsingin haastattelussa, että YK:n julistus rajaa avioliiton vain naisen ja miehen väliseksi.

– Jos ajatellaan vaikkapa YK:n julistuksia, jotka ovat ihmisoikeuksien tällaisen universaalin tulkinnan kannalta merkityksellisiä, niin siellä lähdetään siitä, että jokaisella on oikeus… jokaisella miehellä ja naisella on oikeus solmia avioliitto, eli siinäkin avioliitto määritellään miehen ja naisen väliseksi liitoksi, Räsänen sanoo Radio Helsingin Tasavalta-ohjelmassa.

Haastattelija Ville Blåfield kyseenalaisti tulkinnan, mutta Räsänen pysyi kannassaan. Räsänen katsoo ihmisoikeusjulistuksen muotoilussa tähdätyn Räsäsen kannattamaan rajaukseen. Julistus on vuodelta 1948.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Mielenterveyden keskusliitto (MTKL): "Tasa-arvoinen avioliittolaki lisäisi hyvinvointia"

JuhaniV • 19.11.2014 12:00 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
MTKL: "Tasa-arvoinen avioliittolaki lisäisi kansalaisten hyvinvointia ja mielenterveyttä luomalla yhteiskuntaan aiempaa sallivampaa ilmapiiriä ja edistämällä kansalaisten yhdenvertaista kohtelua."

Mielenterveyden keskusliiton hallitus kokoontui Helsingissä eilen ja tänään pidettävien Mielenterveysmessujen yhteydessä. MTKL:n hallitus käsitteli kokouksessaan kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Antamassaan julkilausumassa MTKL asettuu tukemaan tasa-arvoisen aviolliittolain saattamista voimaan.

MTKL:
- Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymällä eduskunta välittäisi kansalaisille viestin siitä, että kaikki Suomen kansalaiset sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta ovat samanarvoisia. Lain kauaskantoiset vaikutukset todennäköisesti vähentäisivät suomalaisten syrjäytymisen kokemusta, päihdeongelmia, itsemurhia ja niiden yrityksiä sekä parantaisivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien elämänlaatua ja itsetuntoa.

- Seksuaalisuus ja sen hyväksyminen on merkittävä asia yksilön kehitykselle. Mielenterveyden keskusliiton mielestä on tärkeää, että jokainen ihminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta saa olla sekä itselleen että muiden edessä sellainen ihminen, joka on. Salaisuuden kantaminen aiheuttaa tutkitusti stressiä ja voi uuvuttaa ihmisen. Itsensä hyväksymisen vaikeudesta kumpuava ahdistus voi aiheuttaa myös päihteiden käytön ongelmia. Hoidon hakemisen kynnys on entistä suurempi, jos oman identiteettinsä joutuu salaamaan syrjinnän pelossa.

MTKL:n kannanotossa todetaan, että tämä asia on myös mitä suurimmassa määrin ihmisoikeuskysymys. Lain hyväksynnällä osoitettaisiin samaa sukupuolta olevat parit samanarvoisiksi eri sukupuolta olevien parien kanssa. Laki vaikuttaisi myönteisesti myös sateenkaariperheiden lasten elämään.

***

MTKL:n hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Tolvanen äänesti eduskunnan lakivaliokunnassa viime kesäkuussa kansalaisaloitteen hylkäämisen puolesta.

Kansalaisaloite on eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyssä 20.11.2014.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlannin "homosonni" pelastui

Sami Mollgren • 19.11.2014 08:14 SATTUMAT

Sonnikavereihin lehmien sijasta mieltyneen Benjy-sonnin pelastamiseksi kerättiin rahaa kampanjalla.
Benjy-sonni oli joutua teurastamolle, koska se mieltyi sonnikavereihin, eikä halunnut astua lehmiä. Sonnia uhkaava kohtalo tuli julkisuuteen, syntyi kampanja ja kerättyjen rahojen avulla sonni pääsee loppuelämäkseen englantilaiseen eläinten turvataloon.

Irlantilaisen maatilan isäntä piti Benjy-sonniaan hyödyttömänä, koska se ei ole siittänyt jälkeläisiä. Isäntä katsoi, että siihen sijoitetut rahat on saatava takaisin, ja oli jo lähettämässä sitä teuraaksi. Paikallislehteen kirjoitettu artikkeli kuitenkin synnytti pienimuotoisen kohun. Irlantilainen eläinoikeusjärjestö Aran ja homojen verkkosivusto TheGayUK perustivat rahankeruusivuston ja kampanjoivat asiasta sosiaalisessa mediassa #SAVEBENJY -hashtagilla.

Rahaa sonnin pelastamiseksi on tullut noin 12 000 euroa. Tuolla rahalla sonni saatettiin ostaa maanviljelijältä, ja ennen joulua eläin kuljetetaan uuteen kotiinsa.

Paikallislehteen sonnista jutun kirjoittanut Joanna McNicholas kuvailee sonnia BBC:lle: "Se näyttää jättiläislampaalta. Se on hyvin lempeä ja hiljainen."

Sonnin pelastajajoukkoon kuului Simpsonit-tv-sarjan alkuperäisiin tuottajiin kuuluva Sam Simon. Hänen mukaansa olisi ollut kaksinkertainen tragedia, jos Benjy-sonni olisi kuollut homoseksuaalisuutensa vuoksi. Hänestä jo lihateollisuus itsessään on surullista. Vegaanina tunnettu Simon on aiemminkin lahjoittanut rahaa eläinten pelastamiseksi. Simon kärsii vakavasta syöpäsairaudesta.


» Jutun oma sivu
Avioliittolain uudistamisen puolesta mielenosoitus 28.11.

Sami Mollgren • 18.11.2014 21:31 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Perjantaina 28. marraskuuta keskipäivällä järjestetään eduskuntatalon edessä mielenosoitus tasa-arvoisen avioliittolain puolesta otsikolla Rakkaudenosoitus tasa-arvoiselle avioliittolaille.

Samana päivänä eduskunta äänestää täysistunnossaan tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen kohtalosta. Eduskunta alkaa käsitellä kansalaisaloitetta torstaina 27. marraskuuta, ja äänestys on vuorossa perjantaina kello 13 alkavassa täysistunnossa.

Tasa-arvoista avioliittolakia tukevan mielenosoituksen järjestävät yhteistyössä Seta ry, Sateenkaariperheet ry, HeSeta ry, Trasek ry, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Tahdon2013-kampanja.


Yhdenvertaisuuden vastustajat liikkeellä viikkoa aikaisemmin

Avioliittolain uudistamista vastustava Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmä puolestaan järjestää mielenosoituksen torstaina 20.11. illalla, niin ikään eduskuntatalolla. Tuolloin eduskunnan lakivaliokunta päättää lopullisesta kannastaan tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Marraskuun 20. päivä on myös lasten oikeuksien päivä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tutkimus: käsitys miesten homoseksuaalisuuden perinnöllisyydestä vahvistuu

Sami Mollgren • 18.11.2014 20:51 • 9 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Veljespareilla tehty geneettinen analyysi tukee teorioita, joiden mukaan homoseksuaalisuuden taustalla vaikuttaa perinnöllisyys. Tutkijat yhdistävät homoseksuaalisuuden erityisen vahvasti X-kromosomissa ja kahdeksannessa kromosomissa oleviin tiettyihin geeneihin.

Asiasta kertoo New Scientist.

Geneettinen analyysi tehtiin sylki- ja verinäytteille, jotka oli kerätty 409 veljesparilta, joista molemmat ovat homoja. Osa veljespareista on kaksosia. Näytteet on kerätty viimeisen noin viiden vuoden aikana. Ainoa yksiselitteisesti yhteinen piirre 818 tutkitulle on homoseksuaalisuus, joten tietyt johdonmukaisesti esiintyvät piirteet geeneissä liittyvät oletettavasti seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.

Yhdysvaltalaisen NorthShoren tutkimusinstituutin tekemä tutkimus on lajissaan laajin tähänastisista: tutkittuja henkilöitä oli kolminkertainen määrä suurimpaan aiempaan vastaavaan tutkimukseen verrattuna, joten se on tilastollisesti edellisiä pätevämpi.

Jo vuonna 1993 tehtiin havainto, jonka mukaan X-kromosomin alue Xq28 on yhteydessä miesten homoseksuaalisuuteen. Sittemmin tutkimustulokset ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia, ja tällä tutkimuksella pyrittiin vahvistamaan havainnot. Kahdeksannen kromosomin keskellä olevassa kierteessä sijaitsevan alueen 8q12 yhteys homoseksuaalisuuteen havaittiin vuonna 2005.

New Scientist korostaa, ettei löydös tarkoita sitä, että olisi löytynyt kaksi "homogeeniä". Seuraava askel tutkijoille on perehtyä tarkemmin siihen, mitkä yksittäiset geenit voivat vaikuttaa seksuaaliseen suuntautuneisuuteen. Tutkimusryhmän johtaja Alan Sanders muistuttaa, että seksuaalisen suuntautuneisuuden kaltainen monimutkainen ominaisuus riippuu monista tekijöistä: niin ympäristöön kuin geeneihin liittyvistä.

Laaja yhteisymmärrys on siitä, että seksuaalisen suuntautuneisuuden tausta on synnynnäinen. Syntymän jälkeiset asiat, kuten asenteet ja kulttuuriympäristö, vaikuttavat siihen miten myötäsyntyinen taipumus tulee esiin.

Aivotutkija sekä neurotieteilijä ja kirjailija Simon Levay katsoo, että tutkimuksen myötä teoriat homoseksuaalisuudesta valittuna elämäntapana saavat uuden naulan arkkuunsa.

- Kyllä, meillä on kaksi vaihtoehtoa elämässä, olla oma itsemme tai mukautua jonkun muun ajatukseen normaaliudesta. Mutta heterona, biseksuaalina, homona tai ei minään edellisistä oleminen on keskeinen osa sitä keitä me olemme, kiitos osaltaan syntyessämme saamallemme DNA:lle, sanoi Levay.

Hän lisää, että edessä on paljon kovaa työtä yksittäisten geenien ja niiden toiminnan suhteen. Vastaavia geenejä on tarkoitus etsiä myös naisilta.

Vuonna 1991 Levay väitti havainneensa, että aivoissa sijaitseva hypotalamus on homoilla pienempi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tasa-arvoiselle avioliittolaille haastetaan tukijoita #metahdomme -hashtagilla

Sami Mollgren • 17.11.2014 17:03 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Lähes 300 Suomessa toimivaa yritystä ja järjestöä on ilmoittanut kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia ja haluavansa tällä tavoin edistää yhdenvertaisuutta. Tahdon2013-kampanja julkisti perjantaina 14. marraskuuta listan avioliittolain tasa-arvoistamista puoltavista yrityksistä ja järjestöistä. Samalla käynnistyi sosiaalisessa mediassa #metahdomme -haaste, jolla yritykset ja yhteisöt voivat haastaa toisiaan yhdenvertaisuuden tukijoiksi.

Yritykset, järjestöt ja tunnetut suomalaiset voivat osoittaa tukensa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta verkkosivustolla www.metahdomme.fi, ja se on saanut viikonlopun aikana kävijäryntäyksen. Viikonlopun yli auki olleella sivustolla on vieraillut Tahdon2013-kampanjan mukaan lähes 15 000 kävijää.

Tahdon2013-kampanja kertoo, että perjantain jälkeen lähes 250 yritystä tai yhteisöä on ilmaissut tukensa sekä haastanut muita mukaan tukijoukkoihin.

Sosiaalisen median #metahdomme -haaste taas on suosittu erityisesti Twitterissä, jossa haasteen kautta mukaan ovat lähteneet esimerkiksi Elisa Oyj, Sonera ja Universal Music Finland. "Tasa-arvo kuuluu kaikille", toteaa Elisa Oyj kampanjan verkkosivuille antamassaan kommentissa. Tahdon2013-kampanjan mukaan into sosiaalisessa mediassa ei ota laantuakseen, vaan leviää edelleen.

- Perinteisesti Suomessa yritykset ottavat kantaa kysymyksiin, jotka koskevat suoraan niiden liiketoimintaa. On hienoa, että yritykset ottavat nyt kantaa myös yhdenvertaisuuskysymyksiin. Tasa-arvoisen avioliittolain käsittely eduskunnassa on osaltaan ratkaisemassa sitä, kuinka avoimessa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa elämme, Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen kertoo.

Yritysten yhteiskunnallinen aktiivisuus samaa sukupuolta olevien parien avioliittokysymyksen suhteen on yleistä maailmalla. Tunnetut yritykset ovat olleet näyttävästi tukemassa samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon monissa maissa, joista yritysten antama tuki on ollut näkyvintä Yhdysvalloissa. Tasa-arvoisen avioliittolain kannattaminen Suomessa on Microsoftin tietoyhteiskuntasuhdejohtaja Max Mickelssonin mukaan luonteva jatkumo yhtiön linjalle sen kotimaassa Yhdysvalloissa.

- Yhdenvertaisuus on yrityksellemme keskeinen arvo ja oleellista yhtiömme menestykselle. Tämä tarkoittaa, että pelkkä syrjimättömyys ei riitä: me pyrimme aktiivisesti edistämään monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työyhteisössämme, sanoo Mickelsson.

Microsoftin lisäksi kampanjassa ovat mukana esimerkiksi Elisa Oyj, Sonera, Finlayson, Scandic, Universal Music Finland, Tiketti, Ben & Jerry's, Aller Media, Remedy Entertainment, Suomen RFSU, Attendo, Miltton sekä ammattiliitot JHL, PAM ja SAK.

Eduskunnan täysistunto käsittelee kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista marraskuun viimeisinä viikkoina.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot