lepakkolaakso.net
Tunnus    Salasana    
  


ranneliike.net
kimmoliisa.net
Palveluoppaassa mukana
Hiuskeidas
Henkilökuntamme toteuttaa vaativammatkin persoonalliset työt vankalla ammattitaidolla. Saat meiltä myös ihanat käsi- ja jalkahoidot, ripsipermanentit oman kynnen vahvistuksen geelillä ja rakennekynnet. Erikoisosaamisena meikkaukset ja hiustenpidennykset.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Pride-viikko Hampurissa ja Tukholmassa

vaeltaja2006 • 30.07.2014 08:30 UUTISET: PRIDE

Hampurin massiivinen raatihuone, tänään klo 11 nousee sateenkaarilippu salkoon.
Lähialueella, Hampurissa ja Tukholmassa on menossa pride-viikko. Hampurin CSD-paraati lauantaina on yksi Keski-Euroopan suuria paraaateja. Tukholman pride-paraati lauantaina on Skandinavian suurin.Hampurissa suuri katujuhla

Hampurissa pride-viikon kohokohtana tänään on sateenkaarilipun nosto raatihuoneella. Perjantaista sunnuntaihin raatihuoneen vierellä, Pikku-Alster -järven rannassa, on suuri katujuhla. Musiikkipitoinen ohjelma jatkuu puoleen yöhön.

Hampurin CSD-paraati lähtee St. Georgen kaupunginosasta, kiertää Alsterin ja päättyy katujuhla-paikalle. Ensimmäinen paraati pidettiin vuonna 1980, 34 vuotta sitten. Tänä vuonna paraatin poliittinen sanoma ulottuu myös ulkomaille, kun muistetaan Ugandaa ja Venäjää.

Hampurin paraatiin odotetaan 10 000 "valio"-osanottajaa ja yli 100 000 katsojaa. Vertailun vuoksi: Helsinki Priden "jokamiehen" kulkueeseen osallistui tänä kesänä 20 000 marssijaa.


Tukholmassa pride-talo ja pride-puisto

Tukholmassa pride-viikko alkoi viime viikonloppuna. Koko tämän viikon on auki pride-talo. Se sijaitsee Sergelin torin Kulttuuritalossa ja kaupunginteatterissa. Ohjelmassa on monelaista kulttuuria ja yhteiskunnallisia keskusteluja. Ohjelma on niin laaja, että se muistuttaa jonkin suuren kansainvälisen kongressin ohjelmaa. Pride-puisto on Olympiastadionin vieressä ja siellä on tarjolla laaja musiikkitarjonta. Pride-puisto avautuu tänään keskiviikkona.

Tukholman pride-paraati on lauantaina. Se lähtee liikkeelle Södermalmin kaupunginosasta ja etenee läpi keskustan pride-puistoon olympiastadionin kupeeseen. Tukholmassa on kaksi kertaa järjestetty Europride: vuosina 1998 ja 2008.

Tukholman pride-paraatin reitti lauantaina
Hampurin CSD-paraatin reitti, liikkeellä lauantaina.

» Jutun oma sivu
Piccadilly - helmi Hampurin huvielämän kupeessa

vaeltaja2006 • 30.07.2014 07:50 VAPAALLA

Pieni baari, intiimi tunnelma
Hampurin vanhin ja alkuperäisin gaybaari Piccadilly perustettiin vuonna 1958. Se on kerran 1970-luvulla vaihtanut omistajaa, ja sisustukseltaan se on edelleen samantyylinen kuin kymmeniä vuosia sitten. Se sijaitsee rauhallisella sivukadulla muutaman sadan metrin päässä Reeperbahnista, osoitteessa Silbersacktwiete 1. Valokylttiin kadun varrella syttyy valo iltaisin klo 22 ja baarin ovet avataan.

Baarin isäntä Herbert Wisnewski (70) istuu tiskin takana punasävyisessä baarissa. Lähes kaikki huonekalut ovat yhtä vanhoja kuin itse baari. Baarin perusti vuonna 1958 Johnny Skolm. Baarin nimi tuli Lontoon Piccadily Circusista. Johnnyn syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Baarista sai vain viskiä ja paikka oli tarkoitettu julkkiksille ja hyvin toimeentuleville homoille. Baarin perustaminen oli uhkarohkea yritys, koska homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 1969 saakka ja tanssiminen homoparina oli kiellettyä. Viereisellä Davidwachen poliisiasemalla oli erityiskomissio paljastamassa kaupungin homoja. Ratsioita oli tuon tuosta ja ovi pidettiin lukossa. Kun poliisit olivat kolkuttamassa, Johnny päästi homot nopeasti varauloskäynnistä pihalle.

Johnny oli ihmisenä miellyttävä ja sai vakituisen asiakaskunnan. Ensimmäiset vuodet olivat taloudellisesti todella menestyksekkäitä. Nykyinen omistaja Herbert Wisnewski tuli Johnnyn apulaiseksi vuonna 1964. Kun Johnny kuoli vuonna 1974, baari jäi tyhjäksi. Meni puoli vuotta. Herbert Wisnewski hankki baarin itselleen ja avasi uudelleen ovet. Siitä lähtien hän on pitänyt baaria.

Baarin isäntä kaivaa esiin vieraskirjat, joita on kertynyt jo viisi kappaletta. Vanhin, Johnnyn aikainen vieraskirja, on kiertänyt ympäri Saksaa homohistorian näyttelyssä. Näyttelyssä on ollut myös "Piccadilly-tango", joka on sävelletty nimenomaan tätä baaria varten vuonna 1961.

Vieraskirjoissa on monien julkkisten merkintöjä. Piccadilly oli kirjailija ja journalisti Hans Eppendorferin kantapaikka. Eppendorfer kirjoitti paljon St. Paulin kaupunginosan elämästä. Yksi säännöllinen vieras oli amerikkalainen valokuvaaja ja piirtäjä Peter Finch. Uudempia Piccadillyssä käyneitä kuuluisuuksia ovat mm. Max Raabe ja Marianne Rosenberg. Vieraskirjoissa on kymmeniä kuuluisuuksia, joita ei kuitenkaan paljon Suomessa tunneta.

Piccadillyn seiniä koristavat lukemattomat kahvikannut. Aluksi niitä oli vain muutama, mutta baarissa kävijät alkoivat tuoda lisää kannuja lahjoina. Nyt kannuja on baarin puolella ainakin 150 ja kellarissa saman verran.

Baarissa vietetään monia suuria juhlia. Joka vuosi lokakuussa on kanta-asiakkaille suuret "teurastuspidot". Asiakkaiden jättämistä juomarahoista kertyy pääoma, jolla kustannetaan teurastuspitojen ruuat. Lähes kaikki on itsevalmistettua. Lokakuussa on myös suuri Halloween-juhla. On viinijuhla, ja helmikuussa on karnevaaliaikaan liittyvä Rosenmontag, jolloin huomio kiinnitetään erityisesti karnevaalipukeutumiseen. Aina, kun baari täyttää vuosia, pidetään juhlat. Tänä vuonna tulee täyteen 56 vuotta.

Herbert on työskennellyt baarissa nyt 50 vuotta. Hän on aikoinaan kuunnellut paljon myös niitä, jotka sodan aikana ja sen jälkeen ovat saaneet kärsiä vainoista. Nyt baarin ovi käy harvakseltaan ja sisään astuu pääasiassa tuttuja. Ennen ovi pidettin lukossa ja avattiin, kun joku soitti kelloa, mutta jo 25 vuotta ovet ovat olleet kaikille avoinna.

(haastattelu tehty lokakuussa 2012)

Kahvikannuja on joa seinällä. Niitä on kaikkiaan 300, puolet varastoituna alapuolella olevaan kellariin.
Vuonna 2008 Piccadilly vietti 50-vuotisjuhlaansa.
Kaikki Piccadillyn viisi vieraskirjaa ovat tallessa. Vieraskirjoissa on lukemattomien kuuluisuuksien ja julkkisten merkintöjä.
Teurastusjuhla on näyttävännäköinen
Piccadilly sijaitsee lähellä Reeperbahnia, St. Paulin kaupunginosassa, tavallisen kerrostalon alakerroksessa.
Baarin isäntä kertoo (saksaksi) baarin alkuvaiheista, kun Johnny aloitti baarin toiminnan. Hän itse tuli mukaan 1964. Johnny kuoli 1974 ja pian baari siirtyi Herbert Wisnewskin omistukseen. Saman talon asiakkaat tietävät paikan luonteen ja mitään erityistä ongelmaa ei ole ollut, paitsi joku valitus musiikista. Isäntä kaivaa esiin vieraskirjat ja niistä löytyy lukemattomia aikansa kuuluisuuksia. Tosin suomalaiselle monet nimet ovat tuntemattomia. Yksi vieraskirja on haastattelun aikaan kierroksella homohistorian näyttelyssä eri puolilla Saksaa. Puhutaan myös kahvikannuista ja teurastusjuhlista.

» Jutun oma sivu
Sodanjälkeisen Hampurin synkkä homohistoria

vaeltaja2006 • 30.07.2014 07:38 HLBT-HISTORIAA
Toisen maailmansodan päättyessä Hampurin keskusta-alueet olivat raunioina. Ihmiset elivät heikoissa oloissa. Nopeasti alkoi tulla homobaareja. Ne tarjosivat helpotusta arjen kurjuuteen. Mutta viranomaiset aloittivat homovainot. Viime ja tänä vuonna Hampurissa on kiertänyt näyttely, joka kertoi homojen vainosta vuodesta 1945 pitkälle 1980-luvulle saakka.


Homo- ja lesbobaareja tuli nopeasti sodan jälkeen


Maailmansodan jälkeen Hampuriin alkoi nopeasti nousta uusi homoskene. Jotkut ravintolanpitäjät olivat rohkeita ja uskalsivat avata homobaareja St. Paulin, Neustadtin ja St. Georgen kaupunginosiin. Kesällä 1948 poliisi tiesi jo viidestä homobaarista. Kahta vuotta myöhemmin siveyspoliisi tunsi jo yksitoista "sellaista" baaria. Neljässä oli tanssilupa ja neljässä pidennetty aukiolo. Yksi baari oli lesboille. Lisäksi Reeperbahnin ympäristössä oli monia mixed-paikkoja. Hampuriin syntyi elävä homo-alakulttuuri, vaikka paikkoja ei saanutkaan mainostaa homopaikkoina. Tieto levisi suullisesti. Monet baareista olivat vanhoissa hiilikellareissa, ja niihin voi pujahtaa huomiota herättämättä.

Vanhemmat miehet olivat palailleet sodasta, ja he etsivät kohtaamispaikkoja samoilta seuduilta, missä olivat käyneet ennen natsiaikaa. St. Paulin prostituoidut neuvoivat miesseuraa etsiviä oikeisiin osoitteisiin. Asumisolot olivat surkeat ja baarissa käynti toi helpotusta arkeen. Voitiin myös vaihtaa sota-ajan kokemuksia toinen toistensa kanssa. Voi kysellä, onko entisiä tuttuja näkynyt tai tietääkö joku heistä. Baareissa nähtiin monesti vanhojen ystävysten uudelleentapaamisia sota-ajan jälkeen.

Baarien pitäjille aika oli vaikeaa. Poliisit ratsasivat baareja, ja helposti löytyi "kiellettyjä" asioita. Poliisi oli tehokas homojen jahtaamisessa. Oli erityinen homojen etsintäkomissio. Monet poliisin raportit kertovat, että myös transvestiittejä seurailtiin. Vuoden 1957 poliisiraportissa mainitaan transihmiset nimellä Frauenimitatoren (naisimitaattorit). Aina kun uusi baari avattiin, siviiliasuiset poliisit kävivät tarkistamassa, onko siellä homoja.

Tanssikielto vuonna 1961

Poliisi sieti homopaikkoja "pitkin hampain, mutta vuonna 1961 mitta oli täynnä. Poliisipartiot kiersivät läpi 34 homopaikkaa, ja raportissa todetaan ,että miehet "suorastaan vastenmielisellä tavalla tanssivat keskenään". Ensimmäisen tanssikiellon sai keskustassa sijannut Boheme-niminen paikka. Asia meni hallinto-oikeuteen, joka päätti, että homojen tanssiminen on hyvien tapojen vastaista. Siihen loppui homoparien tanssahtelut. Päätös oli tuhoisa monelle homopaikalle. Ne joutuivat sulkemaan ovensa asiakkaiden puutteen vuoksi. Joissakin baareissa pantiin ovelle vahti, joka hälyytti heti, kun poliiseja oli lähellä. Ratsian aikaan oli irrotettava ote kumppanista. Erillään sai tanssia; kiellettyä oli kosketus. Neu-Stadt-Casinon omistaja-rouva sai kovat sakot tanssin sallimisesta. Hän keksi keinon: pantiin viikonloppuna tanssihaluiset asiakkaat linja-autoon ja ajettiin Hannoveriin tanssimaan. Yöllä takaisin.

Maailma alkoi muuttua ja tanssityylit muuttuivat. Tuli muotiin tanssia erillään, irti toinen toisesta. Hampurin tanssikielto menetti vähitellen merkityksensä, mutta kieltoa ei koskaan kumottu.


"Kauheat" transvestiitit


Vuoden 1951 poliisiraportissa kerrotaan, että tarkkailukierroksella huomattiin 4-8 transvestiittia monessa baarissa. Vuonna 1951 kiellettiin transvestittien kabarettiesitykset pikku baareissa. Vuonna 1964 poliisi huomasi, että transvestiitteja on alkanut muuttaa muualta Hampuriin. Sen vuoden syyskuussa transvestiittien määräksi oli laskettu 85. Trans-tulvan syyksi epäiltiin sitä, että Hampurissa oikeus määräsi heille lievempiä rangaistuksia kuin muualla maassa. Poliisi vaati oikeusistuimilta tiukempia tuomioita. Yksi syy transvestiittien jahtaamiseen oli se, että jotkut heistä liikkuivat prostituoitujen joukossa ja uskottelivat miesasiakkaille olevansa naisia.

Tässä raportissaan poliisi oli kuitenkin ajastaan jäljessä. Transihmisten esiintulo alkoi jo 1950-luvulla, ja 60-luvulla trans-skene laajeni. Monissa maineikkaissa homopaikoissa oli travestie-kabaretteja ja naamiaisia. Monilla baaareilla oli nimikkoesiintyjät. Myös heteroyleisö alkoi kiinnostua värikkäistä drag-esityksistä.


Muutama baari toimi pitkään, Piccadilly toimii yhä


Muutamat Hampurin homobaarit ovat toimineet vuosikymenien ajan. Spundloch-baari perustettiin St. Paulin kaupunginosaan 1952, ja se toimi vuoteen 2005 saakka. Amigo-baari on toiminut eri osoitteissa ja toimii edelleen. Menneen ajan glamouria voi edelleen ihastella Piccadillyssä, joka on muutaman sadan metrin päässä Reeperbahnista.

Toilettien valvonta

Heti sodan jälkeen poliisi käynnisti myös julkisten toilettien valvonnan. Hampurin keskustan alueella oli 15 käymälää, joita erityisesti valvottiin. Jos saman henkilön nähtiin lyhyen ajan kuluessa menevän toilettiin useamman kerran, poliisi otti hänet kiinni.

Homoille alettiin antaa lähestymiskieltoja toiletteihin. Tuomiot olivat julkisia, joten monen homomiehen maine ja työpaikka meni tuomion seurauksena. Arvioidaan, että 1200 miestä sai lähestymiskiellon julkisiin vessoihin. Jos teko uusiutui, sai ankaran rangaistuksen kotirauhan häiritsemisestä tai julkisen närkästyksen aiheuttamisesta.

Muunkinlaista valvontaa tehtiin. Puistoissa tehtiin seurantaa ja mm. autojen rekisterinumeroita kirjattiin ylös puistojen lähistöllä. Jonkin verran annettiin lähestymiskieltoja puistoalueelle.


Toilettien valvonta sai nolon lopun vuonna 1980. Elokuun 1. päivän yöllä ryhmä homoja meni Spielbudenplatzin julkiseen käymälään Hampurin Reeperbahnilla, ja iski vessan peilin rikki. Paljastui, että peilin takana oli tarkkailukoppi. Sieltä poliisit voivat huomiota herättämättä tarkkailla vessan tapahtumia. Tarkoituksena oli vessassa käyvien homojen kiinniotto. Poliisi keräsi nimikortistoa, ns. vaaleanpunaista listaa.

Pari päivää aikaisemmin Hampurin keskustassa oli pidetty ensimmäinen homojen mielenosoitus (nykyisin: pride-tapahtuma). Siellä mielenosoitukseen osallistuvia kuvattiin poliisin WV-pakettiautosta, ja syntyi yhteenotto poliisin kanssa. Tapahtumasta tuli uutisaihe. Paikallisessa parlamentissa alettiin vaatia poliisin homokortistojen tuhoamista.

Mutta vasta toilettien salakatselu synnytti skandaalin. Seuraavalla viikolla poliisi myönsi, että salakatselukoppeja oli kymmenessä keskustan vessassa. Katselukopit oli rakennettu jo vuoden 1964 tienoilla. Silloin Hampurin sisäministerinä oli sosialidemokraatti Helmut Schmidt (myöhemmin Saksan pääministeri, kansleri). Hän oli varmasti tietoinen homojen salakatselusta pisuaarissa. Katselutoiminta oli kiihkeimmillään vuosina 1974-75.

Mediakohu oli suuri. Lehdistö käytti nimeä: ‘Spiegel-Affäre‘” tai “Peepshow für Polizisten”. Vessojen katselukopit suljettiin. Spielbudenplatzin vessa suljettiin kokonaan, eikä sitä enää koskaan avattu uudelleen.

NDR:n sivulla on näytteenä kuva listasta, jossa on tiedot lähestymiskiellon saaneista heinäkuussa 1962, neljä vessaa on kiellettyjä näille henkilöille
Saksassa tuomittiin vankilaan ainakin 50 000 miestä vuosina 1945-1969. Tästä kuviosta näkyy, milloin olivat pahimmat vainon ajat. Natsiaikana vuonna 1938 yli 8000 homoa joutui vankilaan. Sodan jälkeen pahin vuosi oli 1962: 3804 miestä pantiin vankilaan.

» Jutun oma sivu
Kuinka pieni on pieni vähemmistö?

Sami Mollgren • 29.07.2014 11:10 • 10 kommenttia. NÄKÖKULMAT

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr)
Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat väittävät, että nyt kohkataan liikaa vain pientä vähemmistöä koskevasta asiasta. Samaan aikaan Suomi kamppailee jättimäisten ongelmien - työttömyyden, kestävyysvajeen, ilmastokriisin - kanssa.

Jos palaa halusta keskittyä kansakunnan kohtalonkysymyksiin, yksinkertaisinta on hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolaki pois alta. Mutta pitääkö arvostelu paikkansa: koskettaako laki todella vain vähäistä joukkoa ihmisiä?

Arviot seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen suuruudesta vaihtelevat. Melko usein on käytetty lukua, jonka mukaan HLBT-ihmisiä olisi kuutisen prosenttia väestöstä - siis suunnilleen saman verran kuin suomenruotsalaisia.

Siinä ei kuitenkaan ole vielä kaikki. Liki jokaisella lesbolla ja homolla on elossa ainakin yksi lähisukulainen, kuten vanhempi, sisarus tai lapsi. Monilla on lisäksi puoliso, yksin elävilläkin vähintään yksi läheinen ystävä.

Jos jokaisella HLBT-ihmisellä oletetaan olevan vain kaksikin läheistä, yhdenvertainen mahdollisuus avioliittoon näkyy joka viidennen suomalaisen lähipiirissä. Se on suunnilleen yhtä suuri osuus väestöstä kuin se porukka, joka kannatti viime eduskuntavaaleissa perussuomalaista puoluetta.

Tuki on vielä tätäkin laajempaa. Keväisen kyselyn mukaan suomalaisista peräti noin 2/3 kannattaa lakia.

Tasa-arvoinen avioliittolaki siis auttaa merkittävää osaa suomalaisista ja sitä kannattaa vielä selvästi suurempi joukko. Yhdenvertaisuuden painoarvoa ei voi kuitenkaan punnita pelkästään nuppiluvun perusteella.

Sotiemme veteraaneja on elossa enää alle 30 000 - siis noin puoli prosenttia väestöstä. Kenellekään tuskin tulisi silti mieleen vähätellä heidän tarpeitaan siksi, että heitä on niin vähän.

Lainsäädännöstä on poistettu aiemmat kiellot mm. kuurojen ja epilektikkojen avioitumiselta. Oikeuksien rajoittamisen perusteeksi ei tuolloinkaan riittänyt se, että kuuroja ja epilektikkoja on niin vähän.

Ihmisoikeudet ovat tärkeitä riippumatta siitä, koskevatko ne miljoonaa vai kymmentä tuhatta.

Epäoikeudenmukaisuutta ei voi kuitata sillä, että siitä kärsii vain pieni joukko. Jokaisen syrjityn yksilön kannalta kaltoinkohtelu on aina väärin.


Oras Tynkkynen


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Unkarin pääministeri: liberaalien demokratioiden aika on ohi, kansalaisjärjestöt uhkana uudelle Unkarille

vaeltaja2006 • 28.07.2014 08:00 • 3 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Sosialismiajan patsas Debrecenin kaupungissa. Katse tulevaisuuteen
Unkarin pääministeri puhui kannattajilleen lauantaina Romanian unkarilaisella alueella. Hän ilmoitti parlamentin muodostavan komitean, joka valvoo niitä ulkomaalaisia, jotka yrittävät vaikuttaa Unkarin sisäpolitiikkaan. Aletaanko Venäjän tyyliin rankaisemaan kansalaisjärjestöjä ulkomaisina agentteina?

Pääministeri Orbánin mukaan "olemme luomassa henkisen rautakuvun ("kuplan") , jota muut eivät pysty murtamaan". Pääministerin mukaan huolenaiheina eivät ole pelkästään ulkomaalaiset vaan myös oman maan kansalaisjärjestöt ja niiden työntekijät. Erityisesti Orbán mainitsi norjalaissäätiön avustukset Unkarin kansalaisjärjestöille. Pääministeri Orbánin mukaan jotkut kansalaisjärjestöjen työntekijät, joita usein kuullaan julkisuudessa, ovat ulkomaiden kustantamia poliittisia aktivisteja, ja he edistävät ulkomaisia etuja. Orbán antoi ymmärtää, että tällaiset kansalaisjärjestöt yrittävät nakertaa hallituksen ja valtapuolueen asemaa.


Norja on antanut tukea Unkarin kansalaisjärjestöille. Se liittyy EU:n vapaakauppasopimukseen Norjan kanssa. Unkari ei hyväksy, että ulkomaista apua jaetaan ilman Unkarin hallituksen lupaa.
Kiista norjalaisten avustuksista Unkarin kansalaisjärjestöille on ollut käynnissä jo keväästä alkaen. Norjalaisrahaa on annettu mm. Budapestin Prideä järjestävälle sateenkaarijärjestölle. Kesän alussa Budapestissa valtion tarkastusviraston tutkijat yrittivät päästä käsiksi joidenkin kansalaisjärjestöjen kirjanpitoon. Mm. sateenkaarijärjestö kieltäytyi avaamasta tilikansioitaan, koska valtio ei millään tavalla tue järjestön toimintaa. Valtiolla ei täten ole oikeutta tutkia järjestön rahankäyttöä.

Norjan ja Unkarin välillä avustusten jaossa on pattitilanne. Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari lähetti Unkarin hallitukselle kirjeen, jossa hän muistutti, että kansalaisjärjestöt toimivat "vallan vahtikoirina". Sen takia on tärkeää, että kansalaisjärjestöt saavat toimia rauhassa.

Pääministeri Orbán kaavaili lauantain puheessaan maansa tulevaisuutta. Läntisten liberaalien demokratioiden aika alkaa olla ohi. Länsi-Euroopan malleja ei kannata seurata. Unkarin uusi tie on: "rajoitettu demokratia", illiberal democracy. Unkarin yhteiskuntaa järjestellään nyt uudella tavalla. Siitä tulee työntekoon pohjaava maa, jossa kristillisyys, vapaus ja ihmisoikeudet ovat etusijalla. Inspiraatiota haetaan Kiinasta, Intiasta, Venäjältä, Turkista ja Singaporesta. "Meidän aikamme vielä tulee" Orbán lisäsi.

Kriitikot hymähtävät: erinomaisia mallimaita, eikö vain!
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
"Puolueessa näin on sovittu". - Mika Raatikainen perustelee "punaisen painamista"

jnsto • 27.07.2014 12:58 • 9 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tuore perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen korostaa oikeudenmukaisuutta, mutta samalla kuvaa keskustelua avioliittoyhdenvertaisuudesta lapselliseksi. Helsingin Sanomien haastattelussa (27.7.14, sivu A17) Raatikainen sanoo perussuomalaisuuden tarkoittavan hänelle "isänmaallisuutta, oikeudenmukaisuutta ja rehtiyttä". Avioliittotasa-arvo ei kuitenkaan ilmeisesti mahdu Raatikaisen oikeudenmukaisuuskäsitteen rajoihin.

Raatikainen toistaa aiemminkin sanomansa siitä, että tasa-arvoinen avioliitto ei aiheena häntä oikeastaan kiinnosta, koska asia ei ole hänelle tärkeä. - Mutta jos on pakko valita, niin painan kyllä punaista, hän kertoo ja viittaa myös siihen, että "näin on puolueessa sovittu".

Reetta Heiskasen haastattelussa Raatikainen kuvaa keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista lapselliseksi.
- Esityslistalla on on paljon tärkempiäkin asioita ja Suomella suurempiakin ongelmia. - En ymmärrä, miksi homot haluavat nimenomaan avioliittoon. Hehän voisivat keksiä vaikka jonkin uuden nimityksen käyttöönsä, Raatikainen sanoo.

52-vuotias rikoskomisario nousi eduskuntaan Jussi Halla-ahon seuraajana. Hän on Helsingin Kontulasta.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
TS: Lastenohjelman tekijät kertovat kohdanneensa seksuaalista syrjintää Pikku Kakkosessa

Sami Mollgren • 27.07.2014 11:30 • 5 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Mimi ja Kuku (kuva: www.mimijakuku.fi / kuvaaja: Annamaria Palsi-Ikonen)
Aiemmin Yle TV2:n Pikku Kakkosessa esiintyneet ja nykyään FOX-kanavan lastenohjelmaa juontavat säveltäjä Majka "Mimi" Nurminen ja näyttelijä Anna "Kuku" Kulmala kertovat lauantaina Turun Sanomisse kokeneensa Pikku Kakkosessa työskennellessään kiusaamista homoseksuaalisuuden vuoksi yksittäisten ihmisten taholta.

- Homoseksuaalisuus oli siellä punainen vaate. Meille ilmoitettiin ihan suoraan, että olemme mielisairaita. Näimme kuvauksissa itsemme teleprompterista. Kyyneleet eivät näy teeveessä. Se kokemus oli rankka. Oli ihan rikki revitty olo, kertoo Nurminen lauantain Turun Sanomissa.

Pari tiedotti heinäkuun puolivälissä rekisteröineensä parisuhteensa.

Turun Sanomien mukaan Ylen lasten- ja nuorten ohjelmien päällikkö Teija Rantala ei niele väitteitä syrjinnästä, vaan pitää niitä tyrmistyttävinä ja törkeinä. Rantala sanoo Turun Sanomille, että lastenohjelmien tuotannossa ei missään tapauksessa kiusata ketään seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Hänen mukaansa toimituksessa on töissä monenlaisesti suuntautuneita henkilöitä, ja heitä kaikkia kohdellaan tasavertaisesti. Hän sanoo yhteistyön päättyneen Mimin ja Kukun kanssa muista syistä.

Rantala pitää väitteitä loanheittona ja toteaa Turun Sanomille pitävänsä niitä hyvin loukkaavana lastenohjelmien työntekijöitä kohtaan.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kysely ruotsinkielisestä hlbti-neuvontapalvelusta auki viimeisiä päiviä

Sami Mollgren • 27.07.2014 10:10 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA

Sinuiksi-palvelu käynnistyi keväällä 2014. Nyt kartoitetaan tarvetta ruotsinkieliselle palvelulle.
Ruotsinkielisen neuvontapalvelun tarvetta seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvissä kysymyksissä selvitetään. Kartoitus on auki 28. heinäkuuta asti.

Suomenkielinen Sinuiksi-palvelu avattiin toukokuussa. Se palvelee puhelimitse päivystysaikoina sekä vastaa verkon tai sähköpostin kautta tulleisiin kysymyksiin.

Pirkanmaan Seta ry on saanut kolmivuotisen RAY-rahoituksen valtakunnallisen tuki- ja neuvontapalvelun toteutukseen. Sinuiksi-palvelun ammattilaisilta kuka tahansa voi kysyä seksuaalisesta suuntautumisesta (mm. a, bi, homo, lesbo, pan) ja sukupuoli-identiteetistä (mm. inter, muunsukupuolinen, trans, transgender, transvestiitti, queer) luottamuksellisesti, luotettavasti ja anonyymisti. Asia voi askarruttaa joko omakohtaisesti tai esimerkiksi perheen jäsenen tai läheisen kokemusten kautta.
» Jutun oma sivu
Pietarsaaren Jeppis Pride -tapahtuman lauantainen kulkue keräsi väkeä yli odotusten

Sami Mollgren • 26.07.2014 19:32 • 6 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Pietarsaaressa järjestetty Jeppis Pride -tapahtuma huipentui lauantaina paraatiin, joka kulki kaupungin läpi.

Väkeä osallistui paljon järjestäjien ennakko-odotuksia enemmän. Järjestäjät odottivat paraatiin muutamaa sataa ihmistä, mutta lopullinen osallistujamäärä ylitti arvion moninkertaisesti: osallistujamääräksi on arvioitu noin 2 000.

Pietarsaaren paraati sujui ilman häiriöitä. Esimerkiksi paikallisten medioiden mielipidepalstoilla on ollut kielteisiä kirjoituksia tapahtumaa kohtaan. Tapahtuman järjestäjistä arvellaan, että kielteinen kirjoittelu on voinut innostaa joitakin osallistumaan tapahtumaan.


Jeppis Pride! -video Youtubessa

Heinäkuun 25. - 26. järjestetty tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan 20 000 asukkaan Pietarsaaressa. Edellisen kerran Pohjanmaalla on järjestetty pride-tapahtuma vuonna 2003, tuolloin Vaasassa.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Risteilijä toi 1900 vierasta päiväksi Helsinkiin

vaeltaja2006 • 26.07.2014 09:08 • 2 kommenttia. PÄÄKAUPUNKISEUTU JA UUSIMAA

Helsingin kasvot risteilymatkustajan näkökulmasta
Eurodam-risteilijä toi 1900 gay-matkailijaa Helsinkiin. Laiva lähti illalla Tallinnasta, pyöri yön merellä ja saapui lauantaiaamuna Länsisataman etäisimpään laituriin jätemaan ja rakennustyömaiden keskelle.

Ensimmäiset polkupyöräletkat ovat jo Helsingin keskustassa. Kanadasta kotoisin oleva keski-ikäinen herra kertoi, että laivaan mahtuu 2800 matkustajaa, mutta nyt kaikki 1900 asiakasta ovat homoja. Pietarissa ei ole käyty sen vihamielisen lainsäädännön vuoksi. Illalla matka jatkuu Tukholmaan, ja osa matkaajista jää viettämään Tukholman prideviikkoa. Hän itse palaa takaisin kotiin heti huomenna.

Pari kaverusta Miamista kertoi matkan maksaneen heille 1300 dollaria hengeltä. "Kannatti" oli yhtienen mielipide. Itämeren kaupungeja he pitivät kauniina. Tukholmassa on tarkoitus viipyä kuusi päivää.

Pyöräretkueet lähtivät liikkelle jo puoli yhdeksän aikaan. On vielä viileää. Näihin maisemiin ei kannata jalkaisin lähteä seikkailemaan.
Ensimmäinen opastusrasti Ruoholahdessa. Opas kertoo mm. Nokiasta, Roviosta, angry birdseistä ja muista suomalaisista menestystarinoista.
Soravuorien takana näkyy Lauttasaaren eteläosaa
Näkymä laiturilta
Laivan lippujen joukossa ei näkynyt sateenkaarilippua.
Hietalahden torin ympäristö on laajalta alueelta kokonaan suljettu useiksi päiviksi jonkin autokisan vuoksi.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja Katja Hänninen kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia

vaeltaja2006 • 25.07.2014 11:36 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Ministeri ja kansanedustaja Merja Kyllönen (vas) siirtyi europarlamenttiin, ja hänen tilalleen eduskuntaan tulee Katja Hänninen Raahesta. Hänninen on viiden lapsen äiti ja kirkkovaltuutettu. Helsingin Sanomien haastattelussa tänään Hänninen kertoo pohtineensa paljon suomalaisten perhekäsityksiä. Hän on päätynyt siihen, että "elämme kovin monenlaisten perheiden todellisuudessa." Hännisen mukaan tasa-arvoinen avioliittolaki on ihmisoikeuskysymys. Hän ihmettelee, missä äänensävyssä edelleen keskustellaan homoseksuaalisuudesta.

Kevään eurovaaleissa EU-parlamenttiin valittiin Suomesta viisi kansanedustajaa. Näiden tilalle tulevat varamiehet ja -naiset. Kun on tutkittu uusien kansanedustajien vaalikonevastauksia, uskotaan, että tasa-arvoisen avioliittolain kannatus eduskunnassa vähenee. Myös Katja Hännisen vastaus arvioitiin epävarmaksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin sisältyvän täyden adoptio-oikeuden suhteen.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Finlandization-viikonloppu jälleen Helsingissä


Vanhat finlandization-t-paidat alkavat olla jo keräilykamaa.
Nahka- ja muu fetissiväki kokoontuu tänä viikonloppuna vuotuiseen Finlandization-tapahtumaan. Finlandizationia vietetään nyt 28. kertaa. Järjestäjänä on MSC Finland. Tapahtuma on järjestetty keskeytyksettä vuodesta 1987 alkaen joka kesä heinäkuun lopussa.

Viime vuosina Finlandizationin pääjuhlassa on valittu Mr. Leather Finland, mutta tämän vuoden ohjelmasta tietoa sellaisesta ei löydy.

Kolme kuumaa iltaa ja yötä Hakaniemen rannassa.

www.mscfin.fi


Kuvakavalkadi t-paitojen logoista viime vuodelta


» Jutun oma sivu
Pietarilainen Coming Out -järjestö velvoitettiin rekisteröitymään ulkomaiseksi agentiksi

vaeltaja2006 • 23.07.2014 13:52 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Oikeus määräsi maanantaina pietarilaisen Coming Out -järjestön rekisteröitymään ulkomaiseksi agentiksi. Järjestön toiminta vaikeutuu oleellisesti. Järjestö on vuodesta 2008 alkaen jakanut hlbti-ihmisille tietoa ja neuvontaa.

Laki, jonka pohjalta päätös tethiin, on vuodelta 2012. Sillä lailla tehokkaasti vaiennetaan nyky-hallitukselle kriittiset järjestöt. Coming Out joutuu miettimään toiminnan lopettamista kokonaan. Toinen mahdollisuus on kieltäytyä rekisteröitymisestä, mutta se voi johtaa byrokratian vastaiskuun ja jopa vankeustuomioihin.

Coming out ja filmifestivaali Side by Side määriteltiin jo viime kesänä oikeudessa ulkomaisiksi agenteiksi ja niille määrättiin sakkotuomiot. Valitustuomioistuimessa Side by Side todettiin syylliseksi, ja se joutui muuttamaan organisaatiomuotoaan, mutta menetti samalla omaisuutensa. Coming Out pelastui silloin, koska syytekirjelmässä oli muotovirhe. Asia palasi alempaan oikeuteen, josta nyt saatiin päätös.

Oikeudenkäynti noudatti täysin syytekirjelmän muotoja. Todettiin mm., että Coming Out -järjestön esitteet seksuaalisesta suuntautumisesta loukkaavat traditionaalisia seksuaalimuotoja noudattavien oikeuksia. Esitteitä pideettiin myös propagandana eli jokainen, joka lukee cominout-esitteitä, voi innostua ja alkaa levittää uutta oppia seksuaalisten perversioiden puolesta.

Nyt päätöksestä taas valitetaan, mutta se tie on lyhyt. Sen jälkeen on rekisteröidyttävä oikeusministeriön rekisteriin. Sinne on tällä viikolla juuri kirjattu viisi järjestöä ulkomaisina agenteina, mm. Memorial.

Elokuun alussa toiminta lopetetaan aluksi kolmen viikon ajaksi. Myös psykologista neuvontaa antavat asemat suljetaan.


Lauantain pride-kokoontuminen kielletty

Ensi lauantaiksi suunniteltu pride-tapahtuma on kielletty. Järjestäjät ehdottivat monia paikkoja kaupungilla, mutta ne kaikki kiellettiin. Viranomaiset tarjosivat paikaksi kaupungin rajalla olevaa aluetta tai ruohopäällysteistä jätealuetta. Pride-protestin pitäisi olla lauantaina iltapäivällä Mars-kentällä, jossa toimii HydePark -tyylinen puhujasysteemi. Siellä kokoontumisiin ei periaatteessa tarvita mitään lupia.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Saksan liittohallitus: nykytiedon valossa sateenkaariperhe yhtä hyvä lapsen kasvuympäristö kuin heteroperhe

vaeltaja2006 • 23.07.2014 12:53 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Saksan Vihreät teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen sateenkaariperheiden lasten kasvuolosuhteista. Hallitus vastasi: ei ole tutkimustietoa siitä, että sateenkaariperheiden lapsille olisi haittaa perheympäristöstään.

Vihreiden ns. Kleine Anfrage, kirjallinen kysymys, sisältää 33 osakysymystä. Osakysymyksessä 16 kysytään: Onko liittohallituksella tietoa empiirisistä, tieteellisistä tutkimuksista, jotka osoittavat, että samaa sukupuolta olevien pariskuntien perheissä kasvaminen olisi haitallista lapselle? Jos on tutkimustietoa, niin mitä?

Liittohallituksen vastauksessa todetaan melko lyhyesti, että tällaisista empiirisistä tieteellisistä tutkimuksista ei ole tietoa. Rheinland-Pfalzin osavaltiossa on 2013 suoritettu online-kysely hlbti-ihmisten elämäntilanteesta. Painopisteenä olivat perhe ja lapset. Tuloksia juuri arvioidaan ja tutkimus valmistuu 2014 syksyllä.

Muut osakysymykset käsittelevät asian eri puolia, mm. keinohedelmöitystä, tilannetta eri osavaltioissa, yms.

katja-doerner.deSiitä huolimatta, että sateenkaariperheiden elämäntilannetta pidetään sopivana lapsille, liittohallitus ei ole halukas parantamaan näiden perheiden asemaa lainsäädännössä. Käytännössä parannukset ovat tulleet viime aikoina perustuslakituomioistuimen päätösten kautta. Saksassa yksittäinen henkilö voi adoptoida lapsen, ja oikeuden päätöksellä tämän henkilön puoliso voi myöhemmin adoptoida lapsen niin, että lapselle tulee kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa. Vuodelta 2009 on oikeusministeriön selvitys, jossa suositeltiin adoption hyväksymistä. Nyt liittohallituksen vastauksessa selvitystä pidetään edelleen asianmukaisena ja ajankohtaisena.


Kristillisdemokraatit eli CDU on hallituksessa johdonmukaisesti estänyt lainsäädännön parannukset hlbti-ihmisten osalta.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
"Kesäpuhujat" koolla

vaeltaja2006 • 23.07.2014 11:33 VIIHDE JA KULTTUURI
Ruotsin Radiossa on viime vuosina "kesäpuhujat"-sarjassa vieraillut monia tunnettuja henkilöitä. Esim. urheilija Anja Pärsson tuli ohjelmassa ulos kaapista. Nyt muutama kesäpuhuja on pyydetty yhteiseen tv-keskusteluun, aiheena: elämä.

Puhutaan mm. uskonnosta, vanhemmuudesta, lasten merkityksestä ja vanhempien suhteista lapsiin. Mutta puhutaan myös elämästä sateenkaariperheessä.

Pieneen saareen saavutaan veneellä. Tässä ovat keskustelijat:

Ola Salo on 36-vuotias papin poika Smoolannista. Hän on tunnettu laulaja, säveltäjä ja sanoittaja. Hän on tunnustanut olevansa biseksuaali, mutta nyt hän on naimissa ja isä. Hän oli Jeesuksena Malmön oopepran musikaalissa Jeesus Kristus Superstarissa ja joka ilta hänet ristiinnaulittiin. Kun hän pääsi ristiltä, hän joka ilta esityksen jälkeen ajeli pyörällä kotiin. Ola kertoo omasta vanhemmuudestaan. Tuntuu että heillä isovanhempi on lapselle enemmän "vanhempi" kuin Ola biologisena isänä. Vanhemmuus on itse hankittava.


Anja Pärson tuli kaapista radio-ohjelmassa vuonna 2012. Hän on entinen urheilija, alpinisti. Nyt hän on saateenkaariperheen äiti ja asuu Uumajassa. Hän on 32-vuotias. Heidän perheeseensä syntyi tytär vuonna 2012. Anjan puoliso on lapsen biologinen äiti. Anja kertoo, että he eivät elä hlbti-elämää, ja heitä häiritsee, että "pride-barrikaadeilla" homot ja lesbot vaativat muita olemaan tietynlaisia, tietyn kaavan mukaisia. Anjaakin on muistutettu, että "me muut homot ja lesbot" olemme taistelullamme tehneet mahdolliseksi sen, että voit elää vapaana sateenkaariperheessä. Anja sanoo, että hän haluaa olla rauhassa, sivussa. Häntä oli monelta suuunnalta painostettu tulemaan kaapista. Hän etsi sopivaa mediaa ja päätti kertoa omasta perheestsään kesäpuhujat-radio-ohjelmassa 2012. Radio-ohjelmassa oli riittävästi aikaa välittää omia tunteita.

Katrin Sundberg, 51-vuotias näyttelijä ohjaaja. Hänellä ei ole omialapsia ja asia koskettaa yhä. Hänelle on ilo jakaa aikaa muiden lapsille. Aviomiehellä on omia lapsia, joille hän toimii "äitipuolena".

Stefan Löfven on sosialidemokraattien puoluejohtaja. Kesäohjelmassa hän on kertonut kahdesta äidistään. Kun hän oli lapsi, isä kuoli ja äiti joutui luopumaan toisesta pojastaan. Hän pääsi kasvatusvanhempiensa perheeseen. Suhde biologiseen äitiin katkesi ja yhteys palasi vasta aikuisena.

Rakel Chukri on 35-vuotias Sydsvenskan-lehden kulttuuripäällikkö, joka on kasvanut lukuisten naissukulaisten joukossa ja jota nyt voi pitää intellektuaalina ja kosmolpoliitikkona. Syntyperältään hän on assyyrialianen. Hän on päättänyt luopua kaikista sukupuolinormeista. Perheessä oli seitsemän poikaa ja yksi tyttö. Äiti puolusti rohkeasti tytärtään.Ketkään keskustelijoista eivät ole tavanneet toisiaan aikaisemmin. Keskustelu etenee niin, että kuullaan katkelmia radion "kesäpuhujat"-sarjasta, jossa jokainen näistä paikalla olijoista kertoi hyvin paljastavasti ja koskevasti omasta elämästään. Keskustelussa ei ole puheenjohtajaa, vaan kaikki ovat mukana tasa-arvoisina puhujina.

areena.yle.fi
» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot - FAQ - Käyttöehdot