80 vuotta sitten: Natsit tuhosivat Berliinin seksuaalitieteen instituutin

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

Toukokouun 6. päivänä 1933 aamulla klo 9.30 noin 100 opiskelijan ryhmä saapui kuorma-autoilla Berliinissä Magnus Hirschfeldin perustaman seksuaalitieteen laitoksen eteen, Beethovenstrasse 3:een. Tunnelmaa nostattamassa oli torvisoittokunta. Nykyään siinä paikalla on Haus der Kulturen der Welt, maailman kulttuurien talo. Talon eteen tehtiin sotilaalliset muodostelmat. Pian ovet murrettiin ja rynnättiin sisään. Opiskelijoilla oli mukanaan ”mustat listat” kirjoista, lehdistä ja tutkimuksista, joita alettiin viskellä ulos ikkunoista. Myös laitoksen perustajan, Magnus Hirschfeldin pronssinen rintapatsas sai kyytiä.

Ensimmäinen joukko puuhasi puoleen päivään saakka.Sen jälkeen saapui paikalle SA:n rynnäkköosasto, joka oli paljon huolellisempi. Ikkunasta ulos lennätettiin Oscar Wilden, André Giden, Marcel Proustin ja Sigmund Freudin teokset. Kovasti yritettiin kysellä, missä Hirschfeld on. Onnekseen hän oli luentomatkalla ulkomailla. Hän ei palannut Saksaan.

Yhden päivän aikana tuhottiin suuri seksuaalitieteellinen kirjasto ja tutkimusarkisto. Vuosikymmenien ajan kerätty tutkimusmateriaali hävitettiin lopullisesti ooppera-aukiolla neljä päivää myöhemmin. Suuressa kirjaroviossa liekkeihin heitettiin kaikki natsien mielestä sopimaton kirjallisuus. Noin 10 000 kirjaa paloi roviossa. Soihtukulkueessa kannettiin paikalle myös Hirschfeldin rintapatsas, ja se päätyi tuleen.


Magnus Hirschfeld oli syntynyt vuonna 1868. Hänestä tuli seksuaalitieteen uranuurtaja. Hirschfeld on myös yksi homoliikkeen uranuurtajista. Hän tähtäsi siihen, että asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan lievenisivät ja homokieltolakilaki poistettaisiin. Hän perusti 1897 ensimmäisen homojärjestön, Wissenschaftlich-humanitäre Komiteen (WhK). Mukana toiminnassa oli myös lesbo Johanna Elberskirchen.

Seksuaalitieteen instituutti perustettiin vuonna 1919. Se toimi myös jonkinlaisena kohtauspaikkana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Hirschfeld kuoli maanpaossa Nizzassa vuonna 1935. Samana vuonna Saksassa kiristettiin lait, joilla homot voitiin toimittaa vankilaan tai keskitysleireille. Kiristetyt homolait olivat voimassa yli kaksi vuosikymmentä sodan jälkeenkin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Kirjarovio sytytettiin ooppera-aukiolle toukokuun 10. päivän iltana. Paikalla juhlapuhujana oli Göbbels.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!